Targ Smaku

  • Z bloga: Oryginalny smak

    Dzisiaj bulion, który jest podstawowym składnikiem kuchni japońskiej. Dashi to wywar z suszonych płatków ryby bonito (katsuobushi) oraz wodorostów konbu. Używa się go jako baza różnych zup ...
  • Z bloga: Dwie do Smaku

    Tajska zupa to idealna propozycja dla osób, które lubią odkrywać nowe smaki! Uwaga dla tych mniej odważnych – krewetki zawsze można zastąpić kurczakiem 🙂 Artykuł Zupa tajska z ...
  • Z bloga: Polska jest pyszna

    Składniki: 25 dag włoszczyzny 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonych grzybków 2,5 szklanki zakwasu sól, pieprz, kminek Przygotowanie zakwasu. Po 1 szklance mąki żytniej i owsianej wsypać do ...
  • Z bloga: Kuchcik gotuje

    Po świątecznym nadmiarze zazwyczaj ciężkostrawnych dań dziś polecam lekką i sycącą zupę tajską. Zupa jest bardzo łatwa do przygotowania, wybornie smakuje, a do tego cieszy oko podczas ...
  • Z bloga: Karo In The Kitchen

    Zapisz
  • Z bloga: Babka z jajem

    Zupa rybna z filetów z dorsza to kolejny przepis na szybki obiad. Jest lekka, aromatyczna, pachnąca. Gdy przyrządzałam ją po raz pierwszy, obawiałam się dodać do niej soku z pomarańczy. No...
  • Z bloga: Prosto bez glutenu

       Szybka wersja świątecznego żurka bez zakwasu. Taka wersja, gdy nie mamy zakwasu bezglutenowego albo czasu, a na ostatnią chwilę zdążymy z ugotowaniem tego żurka.     ...
  • Z bloga: SłodkiZapachMalin

    Nie ma Świąt Wielkanocnych bez prawdziwego domowego ŻURKU! Pyszny, pachnący wędzonką, doprawiony chrzanem, czosnkiem i drobiną majeranku. Koniecznie na domowym zakwasie. przepis na ok. 3litry ...
  • Z bloga: MamaOskarka

    Żurek to wielkanocny pewniak. Jak dla mnie święta wielkanocne bez żurku są jak rower bez kół.  Najlepszy żurek to ten, do którego włożymy całe swoje serce. Przygotujmy zatem zakwas, ...
  • Z bloga: PatiGotuje

    Wiadomym jest, że Wigilia nie może istnieć bez uszek, a Wielkanoc nie będzie Wielkanocą bez…. jajek… a do jajek najlepiej pasuje co?…. Oczywiście CHRZAN!!! Chrzan jest dodatkiem bez ...
  • Z bloga: Gdy w brzuchu burczy

    Wielkanocny żurek z pulpetami z białej kiełbasy Wiecie, że żurek to jedna z naszych ulubionych zup? Od kiedy sama robię żytni zakwas gotuję go często nie tylko od święta. Nie wiem jak to ...
  • Z bloga: qchnia po prostu

    Składniki: 2 szklanki żytniej razowej (do wypieku chleba) 4 ząbki czosnku 2 kromki razowego chleba 1,5 litra wody3 listki laurowe6 ziaren ziela angielskiego Sposób wykonania: Mąkę ...
  • Z bloga: Codzienne Gotowanie

    Od dawna chciałam przygotować zupę chrzanową i doszłam do wniosku, że okres wielkanocny to dobry pretekst, aby taką zupę w końcu ugotować. Chciałam przygotować czystą zupę bez dodatków...
  • Z bloga: Oryginalny smak

    Dzisiaj zamiast świątecznego żurku proponuję zupę chrzanową z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami. Jest dużo prostsza do przygotowania niż żurek, bo nie trzeba robić zakwasu (no… ...
  • Z bloga: kuchniabellissima

    Bardzo szybkie danie. Zupa przyjemnie rozgrzewa i jest zdrowa. Z powodzeniem można zastąpić krewetki kawałkami kurczaka jeśli ktoś nie jest smakoszem owoców morza. Do tej zupy użyłam kurkumy,...
  • Z bloga: Pichceniomania

    Zupy uwielbiam. Co kilka dni po prostu muszę jakąś pochłonąć. Nic nie koi i nie daje tyle kulinarnego szczęścia, co pyszna ciepła zupa, zwłaszcza w chłodne dni. Dzisiaj nieco mniej ...
  • Z bloga: My Blueberry Corner

    http://jagodzianka.com/2017/04/bialy-barszcz-kiszonej-kapuscie/?targ-smaku=1"> Drukuj Poziom trudności          Biały barszcz na kiszonej ...
  • Z bloga: Menu Zdrowia

    Składniki (2 porcje): 300 g fileta z dorsza 600 ml bulionu warzywnego 2 średniej  wielkości ziemniaki 2 marchewki pietruszka korzeń kawałek selera łyżka oliwy z oliwek łyżka posiekanej ...
  • Z bloga: Mój Smak

         Ja osobiście uwielbiam ziemniaki , a w ostatnim czasie smakują mi pieczone , i tu zapraszam na świetny sos do takich pieczonych ziemniaków , zrobiony przez moją drugą połowę , ...
  • Z bloga: Pichceniomania

    Czemu wolny czas mija zawsze tak szybko? Dopiero co kończyłam ostatnie zadania w pracy w piątkowe popołudnie, a już jakimś cudem jest niedziela. W wielu domach  to dzień celebrowania ...
  • Z bloga: nutristrefa@gmail.com

    Powiew lata i przypomnienie egzotycznych wakacji. To właśnie chciałam osiągnąć przygotowując to danie. Powiem szczerz, że udało mi się. Składniki: 500 g krewetek (tiger lub ...
  • Z bloga: Kuchnia We Dwoje

    Prawie tradycyjne pomidorowa z dodatkiem duszonej soczewicy i cebuli w kurkumie. Modyfikacja klasycznej polskiej zupy z makaronem.   Czas wykonania: 1 h   Ilość porcji: 2 porcje Składniki:...
  • Z bloga: Qchnia Osobista

    Czy wyobrażacie  sobie Święta bez białego barszczu ? Ja nie, barszcz jak i żurek lubię bardzo i nie tylko od święta. Do niedawna kupowałam zakwas barszczu białego w dobrej piekarni ale od ...
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków Koniec lutego, porządki w lodówce a tam –  „a kuku” –  litr zakwasu z wigilii 🙂 Odkręcamy słoik, wąchamy, smakujemy, PYSZNOŚCI!!! Co ...
  • Z bloga: Kolorowy Garnek

    • 400 ml wody • 200 g mrożonych krewetek • 8 sztuk przegrzebek • 200 g małż • 1 łyżeczka bulionu krewetkowego • 2 ząbki czosnku • pół pęczka natki pietruszki • 1/2 papryczki ...
  • Z bloga: Cotakpachnie?

    Temperatura za oknem ciągle na minusie, przydałoby się więc coś na rozgrzewkę. Jak wiadomo na rozgrzanie najlepsza jest porządna zupa. Taka tez jest moja dzisiejsza propozycja: aromatyczna, ...
  • Z bloga: Miętowy Garnuszek

    Idealny dodatek do zupy krem. Jednak równie pysznie smakują same! Potrzebujemy: 250g masła 1/4 szklanki wody szczypta soli 1/4 szklanki mąki pszennej jajko Wodę z masłem i solą zagotowujemy w ...
  • Z bloga: AgaMaSmaka

    U mnie w domu nigdy nie było i chyba już nigdy nie będzie tradycyjnych zup. No nie ma bata. Nie potrafię ugotować tradycyjnej ogórkowej czy pomidorowej, bo zawsze mam coś, co zalega w lodówce...
  • Z bloga: niecodziennikpary.pl

    Wywar warzywny to doskonała baza do zrobienia jarskich zup lub sosów. Można go ugotować znacznie więcej, zamrozić i za każdym razem, gdy jest potrzeba, wyjąć i przygotować posiłek. My ...
  • Z bloga: Kuchnia MagdaLeny

    Zupa pomidorowa to klasyk. Pomidorówka z ryżem była moją ulubioną zupą dzieciństwa. Dalej darzę ją dużą sympatią, choć z wiekiem smaki się zmieniają. Dziś postanowiłam smak ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×