Targ Smaku

  • Z bloga: kopystką po garach

    Gazpacho-hiszpański chłodnik. Do dziś nie wiadomo, skąd pochodzi. Gazpacho-to drobno pokrojone kawałeczki pomidorów, ogórka, papryki (dziś miksowane przy pomocy blendera), do których dodaje ...
  • Z bloga: kruchebabeczki.blogspot.com

    Witajcie :-). Dziś później, bo musiałam dzieci ogarnąć, teraz już oboje w domu, więc ciężko będzie ;-). Młoda temu starszemu nie odpuszcza i ciągle tylko wojna i krzyki. Nie wiem jak to...
  • Z bloga: Zapach Apetytu

    Zupa owocowa kojarzy mi się z wakacjami na Babcinej działce. Zwykle podawana na zimno z makaronowymi muszelkami fajnie orzeźwiała w upalny dzień. Tą samą „zupę”, jak nie została zjedzona,...
  • Z bloga: Studio Kuchnia

    Czy nie jest to najpiękniejszy kolor zupy? Taki chłodnik z botwinki to wiosenny przysmak który rewelacyjnie smakuje i wygląda. Ja jestem wielką fanką! Botwinkę najpierw... The post Chłodnik z...
  • Z bloga: Szalona Kuchnia Eweliny

    Orzeźwiający, chłodzący, letni pomysł na obiad w upalne dni. Chłodnik z bombą witaminową, w którym słodki smak dojrzewających w słońcu pomidorów idealnie komponuje się z ostrością ...
  • Z bloga: Ciastkowy Pingwin

    To chyba najszybszy obiad, jaki kiedykolwiek przygotowałam – nie licząc oczywiście chłodzenia. Po długiej wiośnie, która nie mogła się zdecydować, jaką chce pogodę, przyszedł wreszcie ...
  • Z bloga: Zdrowedebiuty

    A może zamiast niedzielnego rosołku zjecie dziś chłodnik litewski?Przyznam się szczerze, że nigdy w życiu nie jadłam tego dania. Parę dni temu sytuacja zmusiła do szybkiego zjedzenia na ...
  • Z bloga: Rosiołowa

    Właśnie zdałam sobie sprawę, że nie ma u mnie przepisu na najlepszy chłodnik wiosny, ale spokojnie już to nadrabiam. Pięknie różowy, pełen nowalijek, z dużą ilością ...
  • Z bloga: chleba naszego

    Zimna zupa :) gdy wróciło lato to warto mieć chłodnik w lodówce :) Bardzo smaczna zupa, której przygotowanie zabierze trochę czasu :)  dlatego trzeba zrobić więcej, żeby móc ...
  • Z bloga: Kardamonovy

    Ha! W końcu upchnęłam gdzieś genialną wędzoną fetę. Wychwalałam Wam ją w poprzednim poście, więc już milczę. Wiecie, że jedyne pory roku, w których jestem w stanie zjeść zupę to ...
  • Z bloga: gotować!

    Szczaw zawsze przypomina mi mojego Dziadka. Mężczyznę, dla którego miasto było za ciasne, ale który potrafił również z niego wycisnąć wszystkie soki. Wędkarza, grzybiarza i wyrobnika ...
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    Czerwiec przyniósł nam bardzo ciepłą i słoneczną pogodę, nieśmiało sygnalizując, że lato już blisko.  Ale pogoda kapryśną jest, z tropikalnego upału potrafi nagle zmienić się w ...
  • Z bloga: Gotujemy i jemy!

    1 brokuł 1 zielony ogórek Bulion warzywny Jogurt naturalny lub śmietana Sok z cytryny Sól i pieprz do smaku Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Pozostawić do ...
  • Z bloga: Polska jest pyszna

    Składniki: 1 duża cebula łyżka stołowa soli (najlepiej gruboziarnistej) 2-3 ogórki (najlepiej gruntowe, duże) pęczek rzodkiewek koperek 1/2 szklanki śmietany 22% sok z cytryny lub ocet 1,5 l ...
  • Z bloga: Gdy w brzuchu burczy

    Chłodnik z botwinki z wędzonym twarogiem i prażonym słonecznikiem Chłodnik z botwinki lub chłodnik litewski zawsze pojawia się wiosną w moim menu. Chłopaki za takimi zupami nie przepadają,...
  • Z bloga: Kosą po patelni

    Nastały ciepłe dni więc jak znalazł na obiad coś zimnego, zdrowego i pysznego. Chłodnik z buraczkami, ogórkiem i koperkiem to jest klasyka gatunku ale zawsze smaczna i kolorowa. Lekka ale ...
  • Z bloga: nutristrefa@gmail.com

    Chłodnik z botwinki to zupa idealna na ciepłe dni! Kiedy nie mamy ochoty na długie gotowanie w kuchni, to dobrym rozwiązaniem będzie ten orzeźwiający chłodnik. Pięknie się prezentuje. ...
  • Z bloga: e-PrzepisyKulinarne

    Danie, które powstaje w 10 minut. Idealne na letnie upały. Można podać z jajkiem lub młodymi ziemniakami. Składniki (na 3 porcje): słoik buraczków tartych (do kupienia w każdym markecie) 3 ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Temperatura na dworzu z dnia na dzień wzrasta, co oznacza większe zapotrzebowanie na uzupełnianie płynów. Nie oznacza to jednak, że musimy się stale poić wodą. Możemy m.in jeść ...
  • Z bloga: Cherries in the Kitchen

    Kiedy na najbliższym ryneczku warzywnym pojawia się botwinka, a z nieba leje się żar, dla ochłody przyrządzam chłodnik botwinkowy. Robię go z domowym jogurtem kokosowym. Składniki na 3-4...
  • Z bloga: R'n'G Kitchen

    Jeśli temperatura wysoka... chłodnik się poleca.. wariant z truskawkami...hmmm warto spróbować  Składniki...
  • Z bloga: vito gryzie

    Chłodnik to idealne rozwiązanie na upalne dni. Orzeźwia i syci zarazem. Jest doskonałą alternatywą dla ciepłych posiłków, których raczej unikamy w gorące dni. Najcześciej sięgam po ...
  • Z bloga: Kuchnia MagdaLeny

    Chłodnik litewski to zupa z botwinki z dodatkiem świeżych ogórków, szczypiorku oraz koperku, podawana na zimno. Może być ona przyrządzana na maślance, kefirze czy zsiadłym mleku. Jest ...
  • Z bloga: kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3l

      Za oknem coraz bardziej słoneczko przypieka , i na gotowanie treściwych obiadów człowiek nie ma ochoty.Zawsze to lepiej coś spałaszować  lekkiego , zdrowego i pysznego niż tylko ...
  • Z bloga: SandraFrej.com

    Inspiracją dla tego przepisu były 3 potrawy – chłodnik, botwinka (zupa) i… twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Składniki (na ok 10-15 „pakiecików”): 1 pęczek botwinki z buraczkami ...
  • Z bloga: Gotujemy i jemy!

    Składniki na chłodnik 1 pęczek botwinki 1 pęczek rzodkiewki 1 zielony ogórek 1 pęczek mały szczypiorku lub dymki 1 mały pęczek koperku 500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru 2 jajka na ...
  • Z bloga: Gotujemy i jemy!

    1 zielony ogórek 2 ząbki czosnku Duża cebula 3 mięsiste pomidory Czerwona papryka 6 łyżek octu winnego 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia Pół szklanki passaty pomidorowej 3/4 l wody 2 ...
  • Z bloga: W Mojej Kuchni Lubię..

    Składniki: woda 3 litry, cukier 1 szklanka, gruszki 4 sztuki, jabłka 4 sztuki, śliwki 1/2 kg, goździki 4 sztuki, cynamon 1 łyżeczka, ...
  • Z bloga: Kasia Sarna

    Zastanawiam się czy poniższe danie nazwać koktajlem, zupą czy sosem... Nie wiem.Można je po prostu wypić lub dorzucić ryż albo ciecierzycę. Świetnie się sprawdza jako dodatek do dań ...
  • Z bloga: Zielone Koktajle

    Miska koktajlowa z chlorellą Czytaj więcej »

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×