Targ Smaku

  • Z bloga: o-smaku

    Choć kapusta bok choy (pak choy) pojawiła się na polskim rynku całkiem niedawno i wydaje się być  egzotycznym warzywem, jest dość łatwa w uprawie w naszej strefie klimatycznej i smakuje ...
  • Z bloga: WegeWeda. Kuchnia roślinna

    Kocham wiosnę i lato za bogactwo roślin, które daje nam natura. No może z tą naturą odrobinę przesadziłam, bo marketowe warzywa pewnie niewiele mają z nią wspólnego:) Nie zmienia to faktu,...
  • Z bloga: Wegetariańska Kuchnia

    U nas nadal zielono i szparagowo! Ta świeża sałatka to idealna propozycja na weekendowego grilla oraz pełnowartościowy i pyszny lunch […] Artykuł Sałatka ze szparagami i kaszą quinoa ...
  • Z bloga: Moja smaczna kuchnia

    Sałatka z ogórków smakuje wyjątkowo, niemal jako ogórki małosolne. Wystarczy pokroić na cienkie półplasterki ogórka zielonego, połączyć z posiekanym koperkiem i solą. Odstawić na ...
  • Z bloga: Parsley, Sage, Rosemary and Me

    Tabbouleh to libańska sałatka z kaszą bulgur, warzywami, ziołami i orzeszkami piniowymi.Jest zdrowa, pożywna i po prostu bardzo smakowita!Idealnie nadaje się jako dodatek do dań kuchni ...
  • Z bloga: e-PrzepisyKulinarne

    Przepis na szybką surówkę z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli. Składniki: 5 ogórków kiszonych małe jabłko mała cebula 2 łyżki oliwy pieprz, cukier Przygotowanie Cebulę i ogórki kroimy w...
  • Z bloga: e-PrzepisyKulinarne

    Pyszna i prosta sałatka z młodych ziemniaków, koperku i ogórków gruntowych. Idealna na grilla czy lekki wiosenny obiad. Przepis jest szybki i mało skomplikowany. Składniki na sałatkę: 7-8 ...
  • Z bloga: vito gryzie

    Jako że maj mamy piękny i słoneczny, a ostatnie dwa dni spędziłam na plaży cykoria w azjatyckim stylu świetnie sprawdziła się  jako szybki, lekki lunch / przekąska. Jej lekko gorzki smak ...
  • Z bloga: RingTheBelly

    Pomimo tego, że zhoug jest izraelskim odpowiednikiem francuskiego vinegrette i wydawać by się mogło, że zwykły sos nie zasługuje na osoby post – udowodnię, że to błędna teza. Otóż zhoug...
  • Z bloga: vito gryzie

    Smażona ciecierzyca to znakomity dodatek do sałatek ale również, zdrowa i lekka przekąska. Cieciorka według mojego przepisu jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jedyne czego potrzebujesz to ...
  • Z bloga: rabarbarowo

    Wege wrapy w sałacie – z tofu, pieczarkami i w wersji bezglutenowej 😀 Proste, energetyczne i idealne na lunch lub lekki obiad! Ostatnio chodziły za mną wege wrapy, ale nie miałam czasu na ...
  • Z bloga: vito gryzie

    Wcale nie trzeba biegać do warzywniaka, żeby przygotować pyszną sałatkę! Wystarczy wyjść do ogrodu lub na łąkę. Na wiosnę pokrywają się one dywanem roślin. Wiele z nich traktowanych ...
  • Z bloga: WegeWeda. Kuchnia roślinna

    Czy możesz sobie wyobrazić grecką sałatkę bez sera feta – pysznego, kruchego i słonego twarogu? Ja też nie. Wiedz, że żywiąc się wyłącznie roślinami nie musisz sobie odmawiać tego ...
  • Z bloga: Kuchnia od Dwojga

    Botwina to jedna z najpopularniejszych nowalijek. Warto po nią sięgać, zwłaszcza teraz, kiedy jest jeszcze młoda i najbardziej wartościowa. Buraki są znane ze swoich właściwości ...
  • Z bloga: e-PrzepisyKulinarne

    Smaczna surówka obiadowa z czerwonej kapusty. Składniki: pół główki czerwonej kapusty mały por marchew sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu (lub jogurtu) sól i pieprz Przygotowanie ...
  • Z bloga: Smaki życia

    Mam dla was świetną sałatkę. Oto przepis: Mix sałat papryka pomidor pieczony burak ćwikłowy grejpfrut ogórek cebula sól himalajska pieprz czarny
  • Z bloga: e-PrzepisyKulinarne

    Zdrowa fit sałatka, która idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Jeśli sałatkę podzielimy na dwie duże porcje, to każda będzie miała 350 kcal. Składniki: 100 g kaszy pęczak szklanka ...
  • Z bloga: Rosiołowa

    Kolejna rzecz z cyklu, wspomnienia z dzieciństwa. Sałatka z ogórków kiszonych, którą często jadaliśmy w niedzielę do gulaszu czy pieczonego mięsa. Jeden z moich ...
  • Z bloga: Places and Plants

    Artykuł Mniszek lekarski (Taraxacum officinale). Po co zbierać i co z niego zrobić? pochodzi z serwisu Places and Plants.
  • Z bloga: Barbie w kuchni * Barbie in the kitchen

    Zdrowa dieta odchudzająca nie obejdzie się bez selera. Jest mało kaloryczny. Oczyszcza, przyspiesza przemianę materii, pomaga w reumatyzmie i koi nerwy. Działa moczopędnie i likwiduje ...
  • Z bloga: Szczotkowa kuchnia japońska

    Dziś kolejny przepis ze znakomitej książki Quick & Easy Tsukemono. Musiałem się ostatnio zaopatrzyć w spory zapas octu ryżowego, bo zacząłem go zużywać w przerażającym tempie. ...
  • Z bloga: Zielone Koktajle

    Czy wiesz, że szparagi są przepyszne w zielonych koktajlach, na surowo, na parze i po ugotowaniu? Czytaj więcej »
  • Z bloga: Zielone Koktajle

    Młode liście to idealny materiał na zielony koktajl - często liście są bardziej wartościowe i bogatsze w składniki odżywcze od korzeni.   Czytaj więcej »
  • Z bloga: Quinoa Raz!

    Uwielbiam gdy przychodzi ta pora roku, gdy mam nieograniczone możliwości komponowania sałatek. Są też takie składniki, które darzę wyjątkową miłością ;) np. młody bób, który można ...
  • Z bloga: vito gryzie

    Kasze to bardzo ważny element diety roślinnej. Są one źródłem energii, głównie w postaci złożonych węglowodanów. Oprócz tego dostarczają białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B...
  • Z bloga: vito gryzie

    Bardzo lubię fetę, ale nie chcę kupować tej robionej z mleka, szukałam więc przepisu na jej wegańską wersję. Postanowiłam wypróbować przepis Marty Dymek z Jadłonomii, na fetę robioną z ...
  • Z bloga: Quinoa Raz!

    Byłam niedawno na II Święcie Sadu w Lutyni. Pogoda niestety nie była wymarzona na przebywanie w plenerze, gdyby nie to na pewno spędzilibyśmy w sadzie nieco więcej czasu. Zdążyliśmy się ...
  • Z bloga: Spicy carrot

    Jeszcze nigdy zrobienie zdjęć na bloga nie poszło mi tak łatwo jak dziś. Już nie mówiąc o tym, że nie pamiętam kiedy ostatni raz byłam sama (Alicji nie liczę, bo w tym momencie akurat ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Moje ulubione przepisy to ostatnio wspomnienia z dzieciństwa, czyli pleśniak, kopiec kreta i sałatka owocowa. Oryginalna wersja była pokrojona bardzo drobno jak sałatka jarzynowa i polana sosem,...
  • Z bloga: AgaMaSmaka

    Kiedyś zaszłam do restauracji sushi, żeby dowiedzieć się, że (jako weganka niespożywająca glutenu) nie mogę tam zjeść bezpiecznie nic poza wodorostami wakame. No to zjadłam. Byłam wtedy ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×