Targ Smaku

  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Już niedługo Wielkanoc, czyli czas żurku z jajkiem i białą kiełbasą. To jedna z prostszych i najpyszniejszych zup – wystarczy mieć zakwas. Do tej pory kupowałam kupny zakwas na żurek, ale...
  • Z bloga: Gotujemy i jemy!

    <!--[if gte mso 9]> <![endif]--> <!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Niedawno założyłam sobie konto na Netflixie i nadrabiam zaległości w filmach kulinarnych. Zwykle są strasznie nudne, ale trafiłam na perełkę czyli “Cooked” na podstawie książki ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Kiedy mieszka się w dużym mieście i robi zakupy w supermarkecie pojęcie sezonowości nie jest tak bardzo oczywiste. Ziemniaki są przecież w sklepach przez cały rok. Jeśli nie ma świeżego ...
  • Z bloga: FITBUuK

    Klasyczny jak tylko się dało. Idealny do lasagne, zapiekanki, bądź cannelloni, który już w kolejnym poście :) Składniki: 1,5 łyżki masła2,5 łyżki mąki pszennej500 ml ciepłego ...
  • Z bloga: blog.moje-pasje.info

    Cześć Przeglądając przepisy trafiłam na recepturę na marmoladę wiśniową. Przepis wypróbowałam już w zeszłym roku, ale jakoś do tej pory nie udało się go opublikować na blogu. :) ...
  • Z bloga: Zdrowedebiuty

    Czas na pierwszy słoikowy przepis :) Ponieważ można dostać już dobry rabarbar to właśnie jego postanowiłam wykorzystać na dobry początek. Sos jest przepyszny!! Jeszcze zanim znalazł się ...
  • Z bloga: kuchniabellissima

    Pesto pistacjowe jest typowym produktem prosto z Sycylii. Pasuje jako dodatek do kanapek, makaronów, serów, przekąsek, zapiekanek i kotletów. Jest po prostu pyszne! Jeśli raz spróbujesz to na ...
  • Z bloga: FITBUuK

    Uwielbiam meksykańskie jedzenie, choć rzadko ostatnio mam czas eksperymentować w kuchni. Salsa tak naprawdę po raz pierwszy na moim stole, ale musze przyznać, że efekty wyszły zadowalające! ...
  • Z bloga: Pij soki wyciskane

    3 dojrzałe pomarańcze10 łyżeczek cukru trzcinowego Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 80-90 g suszonej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i ...
  • Z bloga: PatiGotuje

    Wraz z początkiem sierpnia rozpoczynam sezon przetworów na zimę. W tym roku przygotowania rozpoczęłam od przygotowania sosu z pieczonych warzyw. Można go wykorzystać do przygotowania szybkiego...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Grudzień był dla mnie miesiącem warsztatów kulinarnych. Kiedy mam wreszcie trochę spokoju, chciałabym polecić najlepsze przepisy na najpyszniejsze dania. Ponieważ moim ulubionym deserem są ...
  • Z bloga: Słodkie inspiracje

    Jestem już w górach i szczerze mówiąc... najzwyczajniej w świecie nie chce mi się robić nic poza leżeniem pod ciepłą kołderką z książką i herbatką z sokiem wiśniowym. Napisałam ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    To będzie barszcz nad barszcze. Poza tym można go zrobić z wyprzedzeniem. W tym roku starałam się, żeby wszystkie wigilijne dania, które można zrobić wcześniej, a barszcz można, były ...
  • Z bloga: Milion Smaków

    Pesto oryginalnie robi się z bazylii i oliwy z oliwek, ale obecnie można spotkać warianty pesto prawie z każdego zioła i każdej natki. W tym właśnie z pietruszki. Skład zupełnie inny niż w ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Zawsze w grudniu jestem chora. To chyba przez nadmiar różnego rodzaju spotkań towarzyskich. Na przeziębienie najlepsze są młode pędy sosny w postaci syropu. Jedyny kłopot jest taki, że ...
  • Z bloga: Ada w kuchni

    Do niedawna ryby w occie mogły dla mnie nie istnieć, ale za sprawą mojej koleżanki, która podarowała mi słoik własnoręcznie zrobionych śledzi, zakochałam się w nich bez pamięci. Ten ...
  • Z bloga: Słodkie inspiracje

    Zabierałam się do tego nadzienia jak przysłowiowy pies do jeża. Dużo czasu musiało minąć, zanim wreszcie je zrobiłam... I jestem pod absolutnym wrażeniem! Szczerze mówiąc - ...
  • Z bloga: Szczypta Słodyczy

    W przygotowaniu mam ciasto fantastyczne Zanim jednak powiem ostatnie słowo w tym temacie, podrzucę Wam przepis na świetny do niego, do innych ciast, gofrów, naleśników, omletów czy ...
  • Z bloga: Zdrowedebiuty

    Pyszne ogóraski do słoików ;) Składniki: 2,5kg ogórków 2 łyżki soli (najlepiej kamienna) Ogórki pokroić wzdłuż (można obrać jeśli nie lubicie skórki), dodać sól, wymieszać i ...
  • Z bloga: Słodkie inspiracje

    Sporo czasu zajęło mi znalezienie przepisu na krem speculoos, który posłużyłby mi za bazę do innych wypieków. Wszystkie receptury, które są w internecie, zarówno na polskich stronach, ...
  • Z bloga: garnek-bez-dna

    Rewelacyjny keczup/pasta idealnie nada się do dań z mięsa, pizzy, kanapek czy makaronów. Bomba i to takim małym kosztem. Zima może nadchodzić, jesteśmy gotowi z zapasami. Składniki: 2,5 kg ...
  • Z bloga: Cooking for Emily

    Ten wpis powinien mieć tytuł „Soczek babci Kisi” bo pod taką nazwą funkcjonuje u nas w rodzinie. Chodzi o pasteryzowany sok z dyni, jabłek, marchewek i gruszek, który moja mama robi w ...
  • Z bloga: bezglutenowi

    Jak co roku wybija pierwszy grudzień, a ja w poszukiwaniu prezentów panicznie biegam po sklepach. W tym roku postanowiłam pomyśleć o tym wcześniej. W poszukiwaniu prezentowych inspiracji ...
  • Z bloga: zadanie-gotowanie

    Marynowany camembert to wersja czeskiego smakołyku zwanego nakladanym hermelinem. Ponieważ hermelin jest lokalną wersją miękkiego sera pleśniowego typu camembert, to użycie tego właśnie ...
  • Z bloga: Aromatyczne Podróże

    Ta wielce smaczna pasta jest potrawą kuchni bałkańskiej (a dokładniej- serbskiej), a przyrządza się ją z papryki, bakłażanów i pomidorów, z dodatkiem czosnku, cebuli, octu i przypraw. ...
  • Z bloga: Rosiołowa

    Dwie odsłony smakowe, jeden mus z pigwy. Wersja pierwsza słodka, doskonała do deserów, ciast lub jako dodatek do herbaty. Wersja druga wytrawna sprawdzi się jako dodatek do ...
  • Z bloga: NieTruje

    W tym roku wyjątkowo szczodrze obdarzyła mnie swoimi owocami pigwa. Nigdy nie podejmowałam wyzwania, żeby jakoś je spożytkować, ale tym razem postawiłam spróbować. Powstała prosta, ale ...
  • Z bloga: mrowagotuje

    Tym razem czas na szybki przepis na ketchup z cukinii Potrzebujemy: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 400ml przecieru pomidorowego 2 łyżki soli 2 szk cukru łyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej ...
  • Z bloga: Pyry na Gaz

    Smak i zapach tego dżemu przywołuje mi na myśl święta. Intensywny aromat pomarańczy i cytryny świetnie ożywia nieco mdły smak dyni. Do tego ma piękny pomarańczowy kolor.   ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×