Targ Smaku

  • Z bloga: smaczne-zdrowe

       Moja rodzina bardzo lubi buraczki. W okresie jesiennym przygotowuję ich dość spore ilości tak, by wystarczyło nam na całą zimę, wiosnę i część lata. Zwykle bywają to tradycyjne ...
  • Z bloga: silkdressdiet

    Ocet w naszym kraju kojarzy się głównie z octem spirytusowym i wraz z cukrem oraz solą ma utrwalone miejsce w historii. To brak cukru na początku sezonu przetwórczego w czerwcu 1976 roku ...
  • Z bloga: domowe

    Sezon grzybowy w pełni. Zamrażalka pęka w szwach od grzybów różnej maści, półki spiżarki uginają się pod ciężarem słoiczków, a my … ciągle w lesie:). Coraz trudniej pogodzić ...
  • Z bloga: R'n'G Kitchen

    W tym roku mamy wysyp kani, więc nie tylko na patelnię chcieliśmy je przeznaczyć. Choć te panierowane są „najlepsiejsze” na świecie. Teraz stawiamy na dodatek do potraw. Banalnie prosty ...
  • Z bloga: WegeWeda. Kuchnia roślinna

    Sobotni poranek rozpoczęliśmy od wizyty na lokalnym targu. Kupiliśmy 20 kg pomidorów. Tych podłużnych, mięsistych, z których wychodzi najlepszy przecier pomidorowy pod słońcem. I tak też ...
  • Z bloga: Ada w kuchni

    To mało popularna forma przechowywania i przetwarzania pomidorów. Pierwszy raz zetknęłam się z nią organoleptycznie na Podlasiu kilka lat temu i od tamtego czasu kiszone pomidory goszczą na ...
  • Z bloga: AZgotuj

    5 kg śliwek węgierek pół łyżeczki skórki z pomarańczy  duży gar Wymyć i wypestkować owoce. Zagotować a  następnie zmniejszamy palnik na mały i smażymy powidła ok 2 godzin . ...
  • Z bloga: Proste i tanie wegańskie potrawy

    Przecier ogórkowy do zupy - przepis od mojej cioci - najlepszy jaki znam -  Składniki: Ogórki ok. 1,5 kg duży pęczek młodego kopru 6 cm cienkiego korzenia chrzanu lub 4 ząbki czosnku 1,5...
  • Z bloga: Proste i tanie wegańskie potrawy

    Sałatka z cukinii z papryką i musztardą francuską na zimę - przepis na 4 słoiki 400 ml - Składniki: 2 kg cukinii 2 papryki czerwone 0,5 kg marchwi 2 cebulki dymki 4 łyżeczki musztardy ...
  • Z bloga: Proste i tanie wegańskie potrawy

    Ser wegański  - przepis na formę o średnicy 8 cm - Składniki:0,5 kg ziemniaków8 łyżeczek cebulki prażonej6 łyżeczek nieaktywnych drożdży suszonychpłaska łyżeczka papryki ...
  • Z bloga: o-smaku

    Tofu bardzo ułatwia weganizm (albo częściowy weganizm jak w moim przypadku). Można użyć je w wypiekach, zrobić z niego pastę do kanapek, albo pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. ...
  • Z bloga: Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

    Początek września to najlepszy czas na przygotowanie przetworów pomidorowych. Warzywa i owoce najlepiej zawsze przetwarzać na koniec sezonu, są wówczas mocno dojrzałe i mają dużo naturalnej...
  • Z bloga: Be Fit Be Strong

    Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich znajomych lub nadać innego smaku swoim daniom – musicie przyrządzić dżem bananowy! Nie ma nic prostszego. Jego nietypowy smak idealnie komponuje się z ...
  • Z bloga: Barbie w kuchni * Barbie in the kitchen

    Kalafior kiszony trudno znaleźć w sklepie. Mnie bardzo przypadł do gustu. Kiszony zachowuje chrupkość i jest lżej strawny niż surowy. Woda po procesie kiszenia jest smaczna i orzeźwiająca....
  • Z bloga: Ostoja Lasu

    Któż nie lubi marynowanych grzybków. Są doskonałe jako dodatek do zimowych obiadów oraz niezastąpione przy innych okazjach. Aura w tym roku sprzyja grzybobraniu przynajmniej w mojej ...
  • Z bloga: Vegan Taste

    Wielokrotnie pisałem, że jestem ogromnym fanem produktów wykonywanych w domu. Regularnie przygotowuję domowe tofu, robię mleka roślinne, zdarza mi się także piec domowe pieczywo. Dziś ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Sos salsa to mocno pomidorowy sos z dodatkiem mieszanki przypraw, który świetnie pasuje do zapiekanek, nachosów, kanapek na ciepło i zimno. Wprawdzie jego gotowanie zajmuje trochę czasu, ale ...
  • Z bloga: o-smaku

    Jeśli się dobrze rozejrzymy, zauważymy, że wokół nas rośnie pełno drzewek mirabelkowych. Pod koniec lata pojawiają się na nich niezliczone ilości malutkich śliweczek, które potem ...
  • Z bloga: Chleb Pod Grapą

    Słód to skiełkowane, wysuszone, czasem też uprażone, a na koniec zmielone na mąkę ziarna zbóż. Dodatek słodu może całkowicie zmienić charakter pieczywa, doskonałym przykładem jest tu ...
  • Z bloga: Jazzowe Smaki

    Końcówka lata zwykle jest niezwykle owocna w grzyby. Tegoroczna szczególnie. Dość dużo pada i jest ciepło. Zestaw idealny. W moim domu, od kilku tygodni, grzyby wręcz nie schodzą ze stołu....
  • Z bloga: Pyry na Gaz

    Mirabelki smakują dzieciństwem. Syrop z nich przygotowany będzie zimą jak złoto... nie tylko za sprawa pięknego koloru ale tez wspaniałego, kwaskowego smaku. Pycha! Składniki: (na około ...
  • Z bloga: Przy kominku

    DŻEM MALINOWY BEZ CUKRU 5 kg malin 0,5 kg ksylitolu (dżem kwaskowy, jeśli słodszy to dać 1 kg) 5 łyżeczek stewii 200 g pektyn (lub 5 żelfixów 3:1) 5 łyżeczek agar – agar Gotujemy maliny...
  • Z bloga: Ada w kuchni

    Wraz z nadejściem jesieni zaczynam sezon na przetwory ogórkowe. Jednym z moich ulubionych są ogórki konserwowe z dodatkiem marchewki i czosnku. Są słodko-winne, chrupkie, jędrne, aromatyczne....
  • Z bloga: Ada w kuchni

    Urlop zleciał w mgnieniu oka i z nową werwą zabieram się do dalszych kulinarnych działań. Mam wrażenie, że im więcej na rynku przetworzonej żywności pełnej konserwantów, syropu ...
  • Z bloga: Ada w kuchni

    Dziś ciąg dalszy wpisów pod hasłem "domowa przetwórnia" a na tapecie fasolka szparagowa. Najlepiej wybierać okazy młode, jędrne i najlepiej bez łyka. Jeśli mamy fasolkę z łykiem, należy...
  • Z bloga: Alternatywy Pięć i Pół

    Przed napisaniem tego posta przyglądałam się mojemu zagraconemu balkonowi zniedowierzaniem…Bo któż by powiedział, że można zagracić czterometrowy balkon CUKINIĄ?Można!Postanowiłam ...
  • Z bloga: greenscarf

      Nie jestem pewna kto jest pomysłodawca tego dżemu, bo kilka lat temu natknęłam się na taki dżem w Lidlu pod hasłem „kuchnia meksykańska”. Lubię od zawsze wynalazki, jak to Misiek ...
  • Z bloga: RingTheBelly

    No dobrze, żarty się skończyły, nadchodzi czas długich wieczorów i spożywania przygotowanych w lecie konfitur. Jedną z nich może być konfitura z czerwonej cebuli, którą śmiało serwuj ...
  • Z bloga: o-smaku

    Dżemy z dodatkiem pektyny kusiły mnie od dawna. Pektyny mają wiele zalet - skracają czas przygotowania dżemów, co przekłada się na mniej rozgotowane owoce oraz nadają dżemom lubianą przez ...
  • Z bloga: W Moim Magicznym Domu

    Sałatka Szwedzka Składniki: od 3 - 4 kg ogórków 1 łyżeczce na słoik 0,5 L 1/2 łyżeczki  czarnego pieprzu na słoik 0,5 L Zalewa: 2,5 L wody 6 szklanek cukru (250 ml) 6 szklanek octu ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×