Targ Smaku

  • Z bloga: Places and Plants

    Zimą zielenina jest na wagę złota. W sezonie na bulwy można i nawet trzeba ratować się kupowaniem zielonego, bo mimo wszystko korzyści są większe niż potencjalne straty. Jednak lepiej...
  • Z bloga: Fat-or-not

    Mam czasami wrażenie, że ludzie, słysząc takie słowa jak hummus, ciecierzyca lub tahini, wpadają w panikę. Zaraz pojawia się grymas na twarzy, wykrzywianie usta i wystawianie języka z ...
  • Z bloga: Pociąg Do Kuchni

    Sos barbecue to klasyczny dodatek do mięs, który natychmiast kojarzy się ze Stanami Zjednoczonymi. Ale ma też swoją australijską i azjatycką odmianę. Sos barbecue to przede wszystkim ketchup ...
  • Z bloga: Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

    Domowy ketchup to świetna alternatywa dla sosu pomidorowego ze sklepowej półki, bo choć kuszą ładnymi słoiczkami i kolorowymi etykietami, po przeczytaniu składników nie zdecydujesz się na ...
  • Z bloga: Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni

    I w końcu jest, po miesiącu oczekiwania. Konfitura z czerwonej z cebuli, idealny dodatek do pieczonego mięsa albo wędliny. Palce lizać. 500g czerwonej cebuli 125g cukru brązowego 125g cukru ...
  • Z bloga: U stóp Benbulbena

    Jeśli czytaliście poprzedni wpis, wiecie, że trafiłam na wyjątkową puszkę czarnej fasoli. Nie dość, że była to ekologiczna fasola w samej wodzie (bez soli!), to jeszcze trafiła mi się ...
  • Z bloga: swojskie jedzonko

    Sok z kiszonych buraków-jest niezwykle zdrowy ,do tego pyszny i wręcz banalny do przygotowanie-polecam gorąco i zachęcam do wypróbowania,zapraszam do zapoznania się z jego właściwościami do...
  • Z bloga: Gotujemy i jemy!

    <!--[if gte mso 9]> <![endif]--> <!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE...
  • Z bloga: kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3l

      Sos ten kupowałam w latach 80-tych w Peweksie za grube dolary:) Nie myślałam że kiedyś sama go zrobię, a tu patrzę super przepis,który zamieścił w internecie jakiś bardzo starszy ...
  • Z bloga: Słodki Pomysł

    Sezon na dynie już w pełni 🙂 Jeśli chcecie cieszyć się wypiekami z dodatkiem tego warzywa przez cały rok, to warto przygotować puree z dyni już teraz!   Składniki na puree z dyni: 2 ...
  • Z bloga: Fat-or-not

    Kiedyś kolega z pracy zapytał mnie, co jadam, kiedy przypada mój cheat day. Bez wahania odpowiedziałam: chińczyka! A on na to: Ale jak to? Przecież chińczyk jest zdrowy. Tak, chyba tylko ...
  • Z bloga: zdrowszawersja.pl

    Pesto, doskonałe jako dodatek do mięsa, na kanapkę, do makaronu. Robi się je bardzo prosto i bardzo szybko Składniki: bazylia doniczka szpinak, duża garść słonecznik, garść nerkowce ok. 70...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Niedawno założyłam sobie konto na Netflixie i nadrabiam zaległości w filmach kulinarnych. Zwykle są strasznie nudne, ale trafiłam na perełkę czyli “Cooked” na podstawie książki ...
  • Z bloga: MarcinChef.pl

    Hummus – to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu, sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy. Ostatnio coraz popularniejsza – dziś ...
  • Z bloga: Maminek kulinarny

    Nasza propozycja na pyszną sałatkę z wielu warzyw, zamkniętą w słoikach.    Składniki na ok. 12-14 słoików: -2 kg ogórków -1 kg papryki -1 kg białej kapusty -1 kg fasolki ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Kiedy mieszka się w dużym mieście i robi zakupy w supermarkecie pojęcie sezonowości nie jest tak bardzo oczywiste. Ziemniaki są przecież w sklepach przez cały rok. Jeśli nie ma świeżego ...
  • Z bloga: Kuchnia dla Mojego Syna

    Do użycia selera w sałatkach zainspirował manie w jednym z programów Karol Okrasa. Podał przepis na sałatkę z kolendry, miodu, kaszy gryczanej i kilku innych dodatków. Czegoś mi tam ...
  • Z bloga: COOKILLU

    — Passata pomidorowa Składniki: — pomidory w dowolnej ilości — sól do smaku  Sposób przyrządzenia: — Pomidory wkładamy na kilka minut do wrzącej wody, ściągamy skórkę. — ...
  • Z bloga: Kuchnia z widokiem na ogród

    Witam i zapraszam na domowy syrop z cebuli. Taki syrop w okresie jesienno-zimowo-wiosennym, czyli sezonie na przeziębienia był zawsze i jest nadal obecny w moim domu. Jak byłam dzieckiem ...
  • Z bloga: PatiGotuje

    Jako, że na straganach królują teraz warzywa do przetworów, nie mogłam się powstrzymać przed przygotowaniem ajwaru. Przygotowałam go w wersji pikantnej
  • Z bloga: blog.moje-pasje.info

    Cześć Jak tam sezon ogórkowy? U mnie w pełni. W kuchni czeka na mnie jeszcze pełne wiadro ogórków gruntowych. Otrzymanych od bardzo miłej sąsiadki. Aż się chwilami chce zanucić „Jak ...
  • Z bloga: blog.moje-pasje.info

    Cześć Dzisiaj ciąg dalszy wczorajszych zapraw, czyli kolejny przepis. Tym razem przepis na ogórki curry. Tak jak i wczoraj przepis wypróbowany już w zeszłym roku, a tego lata powtórzony. ...
  • Z bloga: Byczki w pomidorach chilli aGuśki życie od kuchni

    Sierpień to czas zbiorów, czas żniw.Pachnące słońcem, soczyste pomidory, chrupiące i orzeźwiające zielone ogórki. Obłędna cukinia.Och tak!! Są smaki które chcemy zachować na ...
  • Z bloga: Byczki w pomidorach chilli aGuśki życie od kuchni

    Słoneczko nas rozpieszcza. Jest cudnie aż chce się żyć. Jakieś większe chęci do pracy są no i można naładować witaminy D na nadchodzący jesienno - -  zimowy czas. Ale nie o zimnie ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Topinambur to jedno z tych warzyw typu pasternak, które najpierw było powszechnie dostępne. Potem okazało się, że bez sensu je uprawiać skoro pasternak ma mniej substancji odżywczych niż ...
  • Z bloga: marta-gotuje.pl

    Styczeń nie jest moim ulubionym miesiącem i chętnie przywołuję na talerzu odrobinę lata. Pesto to tradycyjny aromatyczny włoski sos na bazie oliwy i bazylii choć wersji jego ...
  • Z bloga: MarcinChef.pl

    Dziś przepis na pyszny sos pomidorowy z… cukinii. Był już tutaj przepis na cukiniowy ketchup. Tym razem pora na ziołowy sos, który sam w sobie jest pyszny, a jednocześnie stanowi bazę do ...
  • Z bloga: kuchniabellissima

    Pesto pistacjowe jest typowym produktem prosto z Sycylii. Pasuje jako dodatek do kanapek, makaronów, serów, przekąsek, zapiekanek i kotletów. Jest po prostu pyszne! Jeśli raz spróbujesz to na ...
  • Z bloga: Cookmagazine

    Chutney to gęsty sos robiony z owoców oraz warzyw i... Artykuł Chutney z dyni i rodzynek pochodzi z serwisu CookMagazine.
  • Z bloga: FITBUuK

    Uwielbiam meksykańskie jedzenie, choć rzadko ostatnio mam czas eksperymentować w kuchni. Salsa tak naprawdę po raz pierwszy na moim stole, ale musze przyznać, że efekty wyszły zadowalające! ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×