Targ Smaku

  • Z bloga: Niespełnione zdolności kulinarne

       Uwielbiam chrzan - dodaję go zarówno do surówek jak również jadam z różnymi wędlinami,mięsem....zużywamy go bardzo dużo. Pamiętam jak moja babcia miała swój chrzan w ...
  • Z bloga: MamaOskarka

    Pyszna, ostra i kremowa. Taka jest właśnie musztarda przygotowana własnoręcznie w domu. Czemu nie kupiłam w sklepie, tylko ją zrobiłam? Bo lubię. Lubię przygotowywać nawet najprostsze ...
  • Z bloga: Be Fit Be Strong

    Czas biegnie nieubłaganie szybko, a termin oddania pracy dyplomowej, jej obrony i egzamin zawodowy zbliżają się wielkimi krokami. Czasem już nie wiem gdzie mam ręce wsadzić, a spanie to moja ...
  • Z bloga: Łobuz w kuchni

    Szybko, zdrowo i na temat ! Czyli jak zrobić dobre pesto ?Często chodząc po sklepie widzę jak ludzie kupują małe zielone słoiczki z pesto bazyliowym lub też innym nie znając w ogóle jego ...
  • Z bloga: Apetyt Na Kuchnię

    Co jak co, ale kiszonki to ja po prostu kocham. Kiszę co się da, a da się wiele. O dobroczynnym działaniu bakterii fermentacyjnych wiemy wszyscy. Sklepy raczej nie oferują prawdziwie kiszonych...
  • Z bloga: Pociąg Do Kuchni

    Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary czyli z ostrym sosem pomidorowym – orientalne niebo w gębie! Pyszne, z idealnie doprawionym farszem i polane bardzo pikantnym (chyba że doprawicie ...
  • Z bloga: Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni

    Pasternak, cóż to takiego. To warzywo, które wyglądem przypomina korzeń pietruszki, pachnie trochę jak pietruszka, trochę jak marchewka. Jest słodkie w smaku. Jest naprawdę bardzo smaczne. ...
  • Z bloga: Menu Zdrowia

    Domowej nie dorówna żadna kupiona w sklepie lub na bazarze. Producenci, którzy kiszą dziesiątki beczek kapusty, skracają czas kiszenia, dodają gotowy kwas o gorszym smaku. Aby zapobiec ...
  • Z bloga: Menu Zdrowia

    Sprawiają, że udka czy piersi nabiorą nowego,ciekawego aromatu. Po prostu wymieszaj podane składniki - i marynaty gotowe. Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce 4-6 godzin. całą ...
  • Z bloga: kuchniabellissima

    Dzisiaj coś dla fanatyków buraków! Mieszanka kuchni polskiej i włoskiej 🙂 W moim domu uwielbiamy buraki, ale pesto też jest na topowej liście! Postanowiliśmy połączyć smaki, co okazało ...
  • Z bloga: Kuchnia roślinna - ieatplants.pl

    Pieczywo można smarować masłem roślinnym czy hummusem. Idealna jest także pasta z fasoli. Jest pyszna i bogata w białko oraz żelazo. Czego chcieć więcej :)? Smażona cebulka z pieczarkami ...
  • Z bloga: Miętowy Garnuszek

    Ogólnie wiadomo, że przyprawy tego typu nie są zdrowe. Niestety często przez zawartość glutaminianu podkręcają one smak potrawom w taki sposób, że bez nich to nie smakuje tak samo… Można ...
  • Z bloga: Tysiąc Smaków

    Już raz kimchi pojawiło się na blogu (przepis tutaj). Tym razem postanowiłam skorzystać z innych rad i nie dodawać do kimchi pasty na bazie mąki ryżowej. Zamiast tego użyłam samych ...
  • Z bloga: Places and Plants

    Zimą zielenina jest na wagę złota. W sezonie na bulwy można i nawet trzeba ratować się kupowaniem zielonego, bo mimo wszystko korzyści są większe niż potencjalne straty. Jednak lepiej...
  • Z bloga: Fat-or-not

    Mam czasami wrażenie, że ludzie, słysząc takie słowa jak hummus, ciecierzyca lub tahini, wpadają w panikę. Zaraz pojawia się grymas na twarzy, wykrzywianie usta i wystawianie języka z ...
  • Z bloga: Pociąg Do Kuchni

    Sos barbecue to klasyczny dodatek do mięs, który natychmiast kojarzy się ze Stanami Zjednoczonymi. Ale ma też swoją australijską i azjatycką odmianę. Sos barbecue to przede wszystkim ketchup ...
  • Z bloga: Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

    Domowy ketchup to świetna alternatywa dla sosu pomidorowego ze sklepowej półki, bo choć kuszą ładnymi słoiczkami i kolorowymi etykietami, po przeczytaniu składników nie zdecydujesz się na ...
  • Z bloga: Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni

    I w końcu jest, po miesiącu oczekiwania. Konfitura z czerwonej z cebuli, idealny dodatek do pieczonego mięsa albo wędliny. Palce lizać. 500g czerwonej cebuli 125g cukru brązowego 125g cukru ...
  • Z bloga: U stóp Benbulbena

    Jeśli czytaliście poprzedni wpis, wiecie, że trafiłam na wyjątkową puszkę czarnej fasoli. Nie dość, że była to ekologiczna fasola w samej wodzie (bez soli!), to jeszcze trafiła mi się ...
  • Z bloga: swojskie jedzonko

    Sok z kiszonych buraków-jest niezwykle zdrowy ,do tego pyszny i wręcz banalny do przygotowanie-polecam gorąco i zachęcam do wypróbowania,zapraszam do zapoznania się z jego właściwościami do...
  • Z bloga: Gotujemy i jemy!

    <!--[if gte mso 9]> <![endif]--> <!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE...
  • Z bloga: kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3l

      Sos ten kupowałam w latach 80-tych w Peweksie za grube dolary:) Nie myślałam że kiedyś sama go zrobię, a tu patrzę super przepis,który zamieścił w internecie jakiś bardzo starszy ...
  • Z bloga: Słodki Pomysł

    Sezon na dynie już w pełni 🙂 Jeśli chcecie cieszyć się wypiekami z dodatkiem tego warzywa przez cały rok, to warto przygotować puree z dyni już teraz!   Składniki na puree z dyni: 2 ...
  • Z bloga: Fat-or-not

    Kiedyś kolega z pracy zapytał mnie, co jadam, kiedy przypada mój cheat day. Bez wahania odpowiedziałam: chińczyka! A on na to: Ale jak to? Przecież chińczyk jest zdrowy. Tak, chyba tylko ...
  • Z bloga: zdrowszawersja.pl

    Pesto, doskonałe jako dodatek do mięsa, na kanapkę, do makaronu. Robi się je bardzo prosto i bardzo szybko Składniki: bazylia doniczka szpinak, duża garść słonecznik, garść nerkowce ok. 70...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Niedawno założyłam sobie konto na Netflixie i nadrabiam zaległości w filmach kulinarnych. Zwykle są strasznie nudne, ale trafiłam na perełkę czyli “Cooked” na podstawie książki ...
  • Z bloga: MarcinChef.pl

    Hummus – to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu, sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy. Ostatnio coraz popularniejsza – dziś ...
  • Z bloga: Maminek kulinarny

    Nasza propozycja na pyszną sałatkę z wielu warzyw, zamkniętą w słoikach.    Składniki na ok. 12-14 słoików: -2 kg ogórków -1 kg papryki -1 kg białej kapusty -1 kg fasolki ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Kiedy mieszka się w dużym mieście i robi zakupy w supermarkecie pojęcie sezonowości nie jest tak bardzo oczywiste. Ziemniaki są przecież w sklepach przez cały rok. Jeśli nie ma świeżego ...
  • Z bloga: Kuchnia dla Mojego Syna

    Do użycia selera w sałatkach zainspirował manie w jednym z programów Karol Okrasa. Podał przepis na sałatkę z kolendry, miodu, kaszy gryczanej i kilku innych dodatków. Czegoś mi tam ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×