Targ Smaku

  • Z bloga: The Slow Life Wife

    Sprawiają, że udka czy piersi nabiorą nowego,ciekawego aromatu. Po prostu wymieszaj podane składniki - i marynaty gotowe.Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce 4-6 godzin. całą ...
  • Z bloga: Apetyt Na Kuchnię

    Jest kapusta, musi być bigos. Nie wiem jaka tkwi w nim tajemnica, ale z ręką na sercu mówię Wam, że jem go od 10 dni codziennie. Jutro też zjem. ☺ Coś pysznego. Bardzo proste składniki...
  • Z bloga: Apetyt Na Kuchnię

    Banalnie prosty przepis na kiszoną kapustę z marchewką. Jeśli ten Wam posmakuje, uda się (musi – nie ma innego wyjścia), będziecie mogli popróbować modyfikować go dodatkami (kminkiem, ...
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    Czerwona kapusta dostępna jest w sprzedaży praktycznie cały rok. Dzięki temu możemy ją kisić w domowych warunkach, w niewielkich ilościach, wtedy kiedy będziemy mieli na nią ochotę. ...
  • Z bloga: Dzis Ja Gotuje

    SKŁADNIKI:1 dyniaWYKONANIE:1.Dynię pokroić na kawałki i usunąć nasionka.2.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać dynię skórką do dołu. Piec do miękkości w temperaturze ...
  • Z bloga: silkdressdiet

    Jak wiadomo przypadki sprzyjają odkryciom, taki Krzysztof Kolumb podróżnik czy Alexander Fleming - odkrywca penicyliny albo Wilhelm Roentgen, ten od promieni. Mnie najbliżej do tego bandziora ...
  • Z bloga: Mostek w kuchni

    Podstawą każdej dobrej pizzy czy spaghetti jest sos. Najbardziej popularnym w kuchni włoskiej jest sos marinara, czyli nic innego jak aromatyczne pomidory, czosnek i zioła. Dziś mam dla Was ...
  • Z bloga: https://magdulek79.blogspot.com/

    PAPRYKA to nie tylko przyprawa, ale także afrodyzjak, jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga ...
  • Z bloga: Moja Książka Kucharska

    SŁODKO-KWAŚNY SOS DO DROBIU I RYŻU - z ananasem i kukurydzą na zimę Słodko-kwaśny sos z ananasem i kukurydzą, który z powodzeniem możecie zrobić w domu do słoiczków na zimę. ...
  • Z bloga: avokava.com

    Pyszny, domowy i SUPER ZDROWY zakwas z buraków! Jakie zdrowotne właściwości ma zakwas buraczany? 1. Świetnie oczyszcza i regeneruje wątrobę. 2. Odkwasza organizm. 3. Zawiera naturalne ...
  • Z bloga: Apetyt Na Kuchnię

    Kiszonki to skarbnica probiotyków, minerałów, witamin i innych bardzo korzystnych dla naszych organizmów składników. Uodparniają, pozwalają szybciej zwalczyć przeziębienie, m.in. dzięki ...
  • Z bloga: Apetyt Na Kuchnię

    Kiszonki w Polsce przeżywają renesans. Znani kucharze czy blogerzy przeważnie mają w swoich spiżarniach własne kiszonki. Ja nie mam chłodnej spiżarki, więc ratuję się częstszym ...
  • Z bloga: BLW papu

    Dynia - smaczne warzywo o wielu właściwościach zdrowotnych, na dodatek w sezonie kosztuje grosze. Czego chcieć więcej? Jeśli nie przepadamy za smakiem dyni w zupach czy daniach obiadowych, ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    05.07.2013 Teraz gdy jest upalnie myślę o zimie zupełnie spokojnie i bez emocji, ale pamiętam o przygotowaniu ogórków kiszonych. A robiąc te ogórki słucham płyt. Zwłaszcza jednej. Płyta ...
  • Z bloga: Kuchnia We Dwoje

    Klasyczny, gęsty sos pomidorowy.   Czas wykonania: 30 min   Ilość porcji: 2 pizze średniej wielkości Składniki: 500 g pomidorów (3-4 sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru ...
  • Z bloga: blog.moje-pasje.info

    Cześć Do świąt pozostało 20 dni. A ja jak wczoraj obiecałam, przychodzę do Was z pierwszym z przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie. Może nie jest to danie same w sobie, ale takie ...
  • Z bloga: blog.moje-pasje.info

    Cześć Za tydzień będzie już prawie po świętach. A ja dzisiaj przychodzę do Was z przepisem trochę mało świątecznym. Ale z drugiej strony Wigilia zawsze kojarzyła mi się z grzybami. I ...
  • Z bloga: greenscarf

    Ajvar czyli gęsta paprykowa pasta wywodzi się z kuchni serbskiej. Głównym składnikiem jest właśnie papryka, drugim w kolejności bakłażany, a kolejnym pomidory. Miałam bardzo dużo papryki ...
  • Z bloga: greenscarf

      Dziś, czyli w niedzielę zabrałam się za świąteczne potrawy. Na pierwszy rzut poszedł pasztet, tym razem  aromatyczny grzybowy. Poprzedni, czyli słonecznikowy z żurawiną stał sobie ...
  • Z bloga: zgotowani

    Świąteczny czas w pełni, czas najwyższy zabrać się za kiszenie buraczków na barszczyk wigilijny. Polecam zrobić to troszkę wcześniej i jeśli buraczki ukiszą się szybciej, wstawić je ...
  • Z bloga: Candy Company

    Dostałam w swoim życiu sporo nietrafionych prezentów, ale jedno jest pewne, nigdy żadnego związanego z jedzeniem (patrz jadalnego). Dlatego jeśli chcecie sprawić komuś drobny prezent to, czy...
  • Z bloga: Kuchnia Koloru Blond

       Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C.   Pamiętam z dzieciństwa kiszenie ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Jeśli smakowało wam tzatziki chrzanowe i postanowiliście zacząć jeść chrzan nie tylko na Wielkanoc, to dziś wracamy do korzeni. Najbardziej typowym chrzanowym dodatkiem do mięs jest ...
  • Z bloga: smaczne-zdrowe

       Domowy zakwas z buraków jest świetny do wigilijnego barszczu, ale to także bezcenny napój zdrowotny, naturalny probiotyk.Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew (jest zalecany przy ...
  • Z bloga: Kuchnia We Dwoje

    Puree z dyni to jeden podstawowych składników jesiennych wypieków. Co prawda puree można kupić w słoiku lub puszcze, ale samodzielne przygotowanie jest bardzo proste. Dynię należy upiec ...
  • Z bloga: Kuchnia We Dwoje

    Dynia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej to pyszny pomysł na wykorzystanie dużej ilości jesiennych zbiorów. Tak przygotowaną dynię można używać jako dodatek do mięs i sałatek, ...
  • Z bloga: Pij soki wyciskane

    6 dużych liści naciowych selera korzeniowego wraz z łodygami3 cm plaster melona1 grejpfrut2 duże jabłka (ok. 0,5 kg)1 cm świeżego imbiruIlość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    08.09.2012 To było przesłuchanie kapelana pod zarzutem kradzieży dorodnego pomidora. „- To po co go ksiądz kradł pułkownikowi Cathartowi, jeżeli nie wiedział ksiądz, co z nim zrobić? – ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    08.09.2012 Jak nie było o pomidorach, to nie było. Za to teraz jest cała pomidorowa seria. Któż nie pamięta uroczej piosenki „Addio pomidory” śpiewanej przez Michnikowskiego? Coś w tych ...
  • Z bloga: AZgotuj

     O kimchi słyszałam wiele.  Zabierałam się od dwóch lat, ale kiedy spróbowałam po raz pierwszy postanowiłam wziąć się w garść i zrobić.  Przeczytałam jeszcze u Marty Dymek z ...