Targ Smaku

  • Z bloga: U stóp Benbulbena

    Koniec listopada i grudzień to irlandzki sezon na żurawinę. Właściwie tylko teraz jest dostępna świeża, więc nie wybrzydzam, tylko korzystam. W lodówce spokojnie można świeże owoce ...
  • Z bloga: strasznie smaczne

    Cytryny i pomarańcze w syropie świetnie nadają się do herbaty, na przeziębienie, do drinków, a także na prezent prosto z serca. Cytrusy w syropie 3 cytryny 2 pomarańcze kawałek imbiru ...
  • Z bloga: Zapach Apetytu

    Błyskawiczny dżem malinowy na wspomnienie lata. Przygotowanie wymaga wyłącznie podgrzania mrożonych malin z olejem kokosowym, posłodzenia do smaku i połączenia z nasionami chia. Dżem ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    28.07.2013 „Nie wszyscy mogą i któryś z nas też nie może. I w tym cała rzecz” jak mówił Kłapouchy w „Kubusiu Puchatku”. Właśnie ja teraz nie mogę. Nawet nie próbowałam tych ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    01.12.2013 Tak właśnie powinien wyglądać listopad: zimny, ciemny i mokry. Ludzie wstają o zmroku i wychodzą z pracy jak stado wampirów, to znaczy dopiero wtedy, gdy jest zupełnie ciemno. W ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    02.08.2014 W Warszawie trwają upały. W rozgrzanych murach trudniej się je znosi niż nad wodą. W słonecznym mieście odbywają się obchody powstania warszawskiego. Trwają dyskusje, czy powinno ...
  • Z bloga: Pichceniomania

    Jestem szczęśliwą posiadaczką starej odmiany malin, które rodzą właściwie od czerwca do pierwszych mrozów. Bałam się, że zimna wiosna pozbawi mnie w tym roku dobrodziejstwa tych owoców, ...
  • Z bloga: avokava.com

    Późną jesienią pojawia się świeża żurawina. Soczysta, o pięknym czerwono-bordowym kolorze, pełna wartości odżywczych i zdrowotnych. Dla mnie to jeden z superfoods! Właśnie ta świeża, ...
  • Z bloga: W Mojej Kuchni Lubię..

    Składniki: jabłka 3 kg + woda 1/2 szklanki, ciemne winogrona 5 kg + woda 2 litry, cukier 3/4 kg, cukier wanilinowy 2 opakowania, 3:1 dżemfix 2 opakowania dojrzałe mocno ciemne ...
  • Z bloga: Candy Company

    Dostałam w swoim życiu sporo nietrafionych prezentów, ale jedno jest pewne, nigdy żadnego związanego z jedzeniem (patrz jadalnego). Dlatego jeśli chcecie sprawić komuś drobny prezent to, czy...
  • Z bloga: Food Square

    To przepis na zdecydowanie najlepszy sos żurawinowy. Idealny do mięs oraz serów i wprost stworzony na świąteczny stół. Mój ulubiony przepis na żurawinowy sos bazuje na gotowaniu świeżej...
  • Z bloga: Yummy homemade cooking

    Mam przygotowane jeszcze dwa przepisy jesienne a od nowego tygodnia będą już tylko przepisy świąteczne ponieważ do świąt coraz bliżej :)Dżem właściwie chociaż z jesiennego warzywa z...
  • Z bloga: Cytrynowy Sorbet

    Kiedy pojawiają się truskawki 🍓zaczynam myśleć o przetworach. W dzisiejszych czasach robienie weków jest lekko staroświeckie, ale jak mawiała babcia mojej przyjaciółki, kiedy piwnica ...
  • Z bloga: Cytrynowy Sorbet

    Dzień wolny wcale nie oznacza, że jest wolny
  • Z bloga: zadanie-gotowanie

    Kiedyś święta nie kojarzyły mi się kulinarnie z żurawiną, ale teraz nie mogę uwolnić się od chęci dodania jej do wszystkiego. Do każdego mojego przyszłego bożonarodzeniowego dania. ...
  • Z bloga: smakiszczescia.pl

    Składniki: 7 cytryn (najlepiej cytryny ekologiczne) sól gruboziarnista morska laska cynamonu, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu   Jeśli dysponujemy ...
  • Z bloga: Candy Company

    Gruszki do dekoracji tortów podpatrzyłam w rosyjskiej Tortik Annushka, pewnie większość z Was zna ich cudowne torty. Technikę opracowałam sama, efekt końcowy jest podobny – może kiedyś ...
  • Z bloga: Przepis dietetyka

    Powidła w porównaniu do dżemów, konfitur czy marmolad zawierają większą ilość owoców. Tradycyjne powidła są bez dodatku cukru, ewentualnie można dodać go niewiele. Przygotowując ...
  • Z bloga: Celebruj

     Żurawina -  jeśli zastanawiasz się co zrobić z jej świeżych i charakterystycznie gorzkich owoców, ten przepis, to będzie strzał w dziesiątkę. Konfitura sprawdzi się jako baza sosu do ...
  • Z bloga: Jazzowe Smaki

    Jesienią i zimą chętnie sięgamy po rozgrzewające napoje, miód, imbir, cytrynę. Kiedy zimno na zewnątrz, automatycznie potrzebujemy naturalnych składników, które pomogą zwalczyć chłód....
  • Z bloga: Kuchnia We Dwoje

    Wiśniówka to jedna z najsmaczniejszych, najbardziej znanych i najłatwiejszych w przygotowaniu nalewek.   Czas wykonania: 1h (+ minimum 5 miesięcy oczekiwania)   Ilość porcji:  3-4 Moc:...
  • Z bloga: Raj dla Podniebienia

    Oto kolejny wpis poświęcony mojej przygodzie z wyrobem domowych kosmetyków. Tym razem spróbowałam przygotować wodę do twarzy. Na własne potrzeby zmodyfikowałam książkowy przepis, gdyż nie...
  • Z bloga: Kosą po patelni

    Pyszny, słodki dżem z dyni i gruszek z dodatkiem kilku jabłek dla podkreślenia smaku. Niezwykle prosty, ale w tej prostocie jest metoda. ...
  • Z bloga: Zapach Apetytu

    Dzisiaj zapraszam Was na konfiturę w kolorach jesieni, która bierze udział w akcji #myAmbition. Najważniejsze w niej jest to, że ma bajecznie intensywny pomarańczowy kolor, nie zawiera ...
  • Z bloga: My Blueberry Corner

    http://jagodzianka.com/2017/11/kiszone-jablka/?targ-smaku=1"> Drukuj Poziom trudności    Kiszone jabłka tak jak wszystkie kiszonki są bogatym ...
  • Z bloga: Marcepanowa kuchnia

    SKŁADNIKI ( na mały słoiczek )1/3 awokado 1 bardzo dojrzały banan1 łyżka kakao 1 łyżeczka miodu PRZYGOTOWANIE:Składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko, przekładamy krem ...
  • Z bloga: Kuchnia We Dwoje

    Nalewka z malin potocznie zwana malinówką to najpiękniej pachnący trunek jaki w życiu piłem – kto nigdy nie pił niech żałuje / koniecznie zrobi i spróbuje:) Gdy otwarłem butelkę ...
  • Z bloga: konkolpolny.pl

    Możliwość dostania w Iranie dżemu z marchewki na śniadanie jest prawie pewnikiem. Czy to w domu, w restauracji czy hotelu dżem z marchewki triumfalnie lądował na stole lub dywanie na pierwszy...
  • Z bloga: Przepisy i porady kulinarne

    Składniki :50 dkg jabłek ( obranych i baz gniazd nasiennych )80 dkg owoców głogu1 l wody 50 dkg cukru żelującego 2:11 pomarańczaSposób wykonania : Owoce głogu opłucz, usuń szypułki, ...
  • Z bloga: Przepisy i porady kulinarne

     Aromatyczny i zdrowy kompocik na zimę. Zapraszam po przepis :Składniki :4 duże pigwy2 laski wanilii2-3 goździkisok z 1 cytryny 125 ml ( 1/2 szklanki ) białego wina15 dkg brązowego cukru250 ...