Targ Smaku

  • Z bloga: Kuchnia MagdaLeny

    Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszną konfiturę z gruszkami, znalezioną w przepisach "Świat kobiety". Zrobiłam kilka małych słoiczków i znikają w mgnieniu oka, ...
  • Z bloga: garnuszkowo-słoiczkowo-małe-co-nie-co

    Sezon na gruszki w pełni. Dlatego warto z tego korzystać. Mimo zmęczenia, po przyjemnie spędzonym czasie z moim Mężczyzną na wycieczce po szlaku piastowskim, znalazłam chęć i siły na małe...
  • Z bloga: garnuszkowo-słoiczkowo-małe-co-nie-co

    Jakiś czas temu próbowałam swoich sił przy smażeniu powideł. Było to ciekawe doświadczenie i jak się okazało był to sukces. Pierwszy raz w życiu postanowiłam zrobić powidła i na pewno ...
  • Z bloga: silkdressdiet

    Ocet w naszym kraju kojarzy się głównie z octem spirytusowym i wraz z cukrem oraz solą ma utrwalone miejsce w historii. To brak cukru na początku sezonu przetwórczego w czerwcu 1976 roku ...
  • Z bloga: Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

    Aronia uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. Gdyby miała lepszy marketing przebiłaby zapewne popularnością osławione owoce goji i acai.Choć uprawiana w Polsce na masową ...
  • Z bloga: niecodziennikpary.pl

    Dzisiaj przepis na domowy ocet jabłkowy i ocet gruszkowy.
  • Z bloga: AZgotuj

    5 kg śliwek węgierek pół łyżeczki skórki z pomarańczy  duży gar Wymyć i wypestkować owoce. Zagotować a  następnie zmniejszamy palnik na mały i smażymy powidła ok 2 godzin . ...
  • Z bloga: spotkaniaprzystole

    Jesień w kuchni jest tak samo pachnąca i bogata jak lato. Z wytęsknieniem czekam na aronię, żurawinę, dynię, orzechy, gruszki i jabłka, które o tej potrze roku są najlepsze. Wrzesień daje ...
  • Z bloga: Kulinarne Wyskoki

    Co prawda główny sezon truskawkowy na nami, ale nadal w sklepach można dostać późne polskie truskawki. Ja nie ukrywam, że truskawki zajadałam głównie w całości i zapomniałam trochę o ...
  • Z bloga: poradzimy24.pl

    Ocet owocowy jest świetnym dodatkiem w kuchni – można używać go do sałatek, marynat, zimnych sosów, mięsnych galaret, zalew octowych. Wczesna jesień to idealny czas na przygotowanie ...
  • Z bloga: Ola la LCHF

    Zdrowa alternatywa dżemu bez cukru i gotowych środków żelujących. Dzięki zastosowaniu nasion, które absorbują nadmiar płynu i tworzą żelową konsystencję a dodatkowo mają mnóstwo ...
  • Z bloga: Be Fit Be Strong

    Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich znajomych lub nadać innego smaku swoim daniom – musicie przyrządzić dżem bananowy! Nie ma nic prostszego. Jego nietypowy smak idealnie komponuje się z ...
  • Z bloga: Wielopokoleniowo czyli testuję z mamą i córką

    Wzmacnia organizm, zwalcza gorączkę, łagodzi kaszel; jego cenne właściwości wykorzystywane są już od wielu lat. Z czarnego bzu wykorzystać możemy kwiaty, robiąc z nich delikatny syrop z ...
  • Z bloga: o-smaku

    Jeśli się dobrze rozejrzymy, zauważymy, że wokół nas rośnie pełno drzewek mirabelkowych. Pod koniec lata pojawiają się na nich niezliczone ilości malutkich śliweczek, które potem ...
  • Z bloga: czarrna od kuchni

    Składniki: 2 kg jeżyn 3 szklanki cukru Przygotowanie: Jeżyny zasypujemy cukrem i gotujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja gotuję owoce najpierw przez około pół godziny, na ...
  • Z bloga: Qchnia Osobista

    Na jarzębinę miałam ochotę od dawna ale jakoś się nie składało. Poza tym wszystkie przepisy mówiły, że trzeba koniecznie ją przemrozić aby pozbyć się goryczki. I oto trafił mi się ...
  • Z bloga: Pyry na Gaz

    Mirabelki smakują dzieciństwem. Syrop z nich przygotowany będzie zimą jak złoto... nie tylko za sprawa pięknego koloru ale tez wspaniałego, kwaskowego smaku. Pycha! Składniki: (na około ...
  • Z bloga: Niespełnione zdolności kulinarne

        Sok z owoców czarnego bzu jest wprost nieoceniony,szczególnie w czasie przeziębień i infekcji. Lista zalet czarnego bzu jest bardzo długa i nie będę tutaj o tym pisać.Jeśli ktoś ...
  • Z bloga: Przy kominku

    DŻEM MALINOWY BEZ CUKRU 5 kg malin 0,5 kg ksylitolu (dżem kwaskowy, jeśli słodszy to dać 1 kg) 5 łyżeczek stewii 200 g pektyn (lub 5 żelfixów 3:1) 5 łyżeczek agar – agar Gotujemy maliny...
  • Z bloga: Kuchcik gotuje

    Dziś polecam pyszny dżem z malin, który jest łatwy do zrobienia i pozwala przechować smak lata w słoiku na zimę. Dżem z malin wspaniale smakuje dodany do deseru, a także do herbaty, jako ...
  • Z bloga: Relaxtime.pl

    Kilka osób pytało mnie już jak powstają moje soki malinowe i stąd dzisiejszy wpis. Co prawda ja zatowarowałam swoją spiżarkę już w lipcu, ale teraz przepis jest dość mocno aktualny, ...
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    Nalewka z brzoskwiń to trunek wyborny i aromatyczny o pięknym bursztynowym kolorze. Oprócz walorów smakowych posiada również właściwości zdrowotne. W owocach brzoskwiń jest dość dużo ...
  • Z bloga: Pastalena

    Hello again! My plans for a video came to nothing eventually, what a shame. But I still prepared these 5 kitchen and food (more food of course!) hacks that you may find interesting and ...
  • Z bloga: Smaki ogrodu

    Aronia to prawdziwy, jesienny skarb w ogrodzie, o niezliczonych właściwościach zdrowotnych (więcej pisałam TUTAJ). Moim pomysłem w tym roku było dodanie odrobiny cynamonu do lubianego przez ...
  • Z bloga: Łyżka i motyka

    Tytuł mówi sam za siebie. Moje dwie gwiazdy bardzo lubią dżemy ale  żeby tam owoce w całości były to już nie specjalnie. Mam cichą nadzieję, że nadejdzie dzień kiedy z tego po prostu ...
  • Z bloga: Kuchnia w Słońcu Skąpana

    Późne odmiany truskawek wygrzewają się w kobiałkach, wystawiając czerwone brzuszki do sierpniowego słońca.Miałam ogromną nadzieję, że jeszcze uda mi się je dostać po powrocie z ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Mus jabłkowy to nie tylko naturalny i najzdrowszy deserek dla niemowląt 🙂 Ja przyrządzam go regularnie i wykorzystuję dla całej rodziny. Dzieci zajadają się gotowanym makaronem polanym tym ...
  • Z bloga: o-smaku

    Dżemy z dodatkiem pektyny kusiły mnie od dawna. Pektyny mają wiele zalet - skracają czas przygotowania dżemów, co przekłada się na mniej rozgotowane owoce oraz nadają dżemom lubianą przez ...
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    Mirabelki to owoce dziko rosnącej śliwy – śliwy wiśniowej, znane również pod nazwą ałycza.  Śliwki te mają żółty, różowawy lub wiśniowy kolor. W smaku słodkawo – kwaśno – ...
  • Z bloga: Di gotuje

     Tradycyjna konfitura wiąże się z dłuższym gotowaniem, dzięki czemu jest pyszna i zagęszczona.  Potrzebna też jest spora ilość cukru, który konserwuje nasze przetwory. Lubię takie ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×