Targ Smaku

  • Z bloga: ciastaztradycjami

    Lato to czas poznawania nowych smaków i eksperymentowania. Jednym z takich eksperymentów jest oryginalny orientalny dżem truskawkowy ze szczyptą cynamonu. Można powiedzieć, iż jest to ...
  • Z bloga: Ada w kuchni

    Jakiś czas temu ruszyłam znów z moją domową przetwórnią, na półce w spiżarni pyszni się dżem truskawkowy, sporo truskawek zamroziłam, część jak wiecie przerobiłam na lody. Teraz ...
  • Z bloga: qchnia po prostu

    Składniki: 1 kg moreli 60 dag cukru 1 cytryna 2 łyżki miodu (spadziowy) Sposób wykonania: Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy na małe kawałki. Owoce wkładamy do garnka i zasypujemy ...
  • Z bloga: ciastaztradycjami

    Jak co roku, tak i w tym zrobiłam dżem truskawkowy. Nie wyobrażam sobie lata bez przetworów. Smak domowego dżemu truskawkowego nie może równać się z żadnym dżemem ze sklepu. W tym roku ...
  • Z bloga: Around the flavors

    W zeszłym roku sezon na jagody trwał długo i jagód było sporo. Niestety w tym roku,podobnie jak to było z truskawkami jagód jest niewiele. Jeśli chcecie kupić jagody na targu możecie ...
  • Z bloga: Magazyn Kuchenny

    Powidła truskawkowe zrobiłam w tym roku chyba rzutem na taśmę, bo z tego co widzę, sezon truskawkowy ma się ku końcowi. Ale jeśli trafię jeszcze... Artykuł Powidła truskawkowe pochodzi z ...
  • Z bloga: MamaOskarka

    Zawsze, kiedy dojrzewają owoce śliwki mirabelki, zastanawiamy się co tam właściwie z nimi zrobimy. Drzewko jest niewielkie, ale co roku daje bardzo dużo owoców, które samoistnie opadają i ...
  • Z bloga: Zdrowedebiuty

    Kwaskowa, ale pyszna i zdrowa! Niedługo napiszę o niej coś więcej, a do tego czasu biegnijcie po nią do gospodarza, babci, cioci czy na stragan owocowy i zacznijcie szykować się na ...
  • Z bloga: Zdrowedebiuty

    Pamiętacie kiedy ostatnio jedliście agrest? Niestety, ten owoc jest coraz mniej popularny i dostępny (co zauważyłam po kilku latach robienia przetworów). Z każdym rokiem jest go trudniej ...
  • Z bloga: R'n'G Kitchen

    Czas przetworów, zamykamy w słoiki nasze ulubione . Składniki 1 kg czereśni...
  • Z bloga: Mój słodki pamiętnik

    Dekoracja na choinkę i nie tylko – przysmak każdego z nas Składniki: - 2 jabłka - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżka cukru - 1 szczypta gałki muszkatołowej - 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie:...
  • Z bloga: Pyry na Gaz

    Moje dzieciaki uwielbiają dżemy. Często próbuję nowych połączeń smakowych, aby nie było nudno. Ten jest wyjątkowo pysznym eksperymentem. Wyrazista wiśnie, kwaskowy rabarbar i słodycz ...
  • Z bloga: Pichceniomania

    Może zwariowałam, ale naprawdę myślę o zimie w lipcu. Po prostu lubię maksymalnie zachować smaki lata, by móc cieszyć się nimi, kiedy aura za oknem nie będzie rozpieszczać nas słonkiem ...
  • Z bloga: R'n'G Kitchen

    Czas przetworów, przetworów czas ;)  Składniki 2 kg zielonego agrestu...
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    Nalewkę z czerwonych porzeczek przygotowujemy z soku wyciśniętego z owoców w sokowirówce lub wyciskarce. Dlatego też nie podałyśmy ilości porzeczek, tylko uzyskanego z nich soku. Nalewka ta ...
  • Z bloga: Cake Caprice

    Przyszedł czas na sezonowe przetwory.Truskawkowe dżemy mam już zapakowane do słoików.Teraz skupiam się na sokach - sprawdzą się nie tylko do podkręcenia smaku wody czy herbaty.Na bazie ...
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    Czereśnie w octowej marynacie to idealny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs lub wędlin. Tajemnica smacznych marynowanych czereśni kryje się przede wszystkim w zalewie. Przygotowujemy ją ...
  • Z bloga: Smaki ogrodu

    Lipiec w ogrodzie jak co roku czaruje mnogością kolorowych owoców. To idealna pora na robienie dżemów. Do wiśni i porzeczek w dwóch kolorach dodałam też trochę jagód przyniesionych prosto...
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    Nalewka agrestowa to środek ogólnie wzmacniający.  Zalecana jest w wyczerpaniu fizycznym i psychicznym, przeciwgorączkowo, jak również w przeziębieniu. Jeżeli chcemy nalewkę traktować jako ...
  • Z bloga: Relaxtime.pl

    Aż szkoda myśleć ale naprawdę wielkimi krokami zbliża się koniec sezonu na truskawki. U mnie są już powoli coraz droższe. Na szczęście udało mi się zrobić zapas dżemu truskawkowego. Nie...
  • Z bloga: Świat Domowej Kuchni

    750 g truskawek (waga bez szypułek), 250 g poziomek, 1 opak. cukru żelującego 2:1 (na 1 kg owoców). Po moich ostatnich wypiekach na moim drugim blogu swiatciasta.pl zostało mi sporo owoców. ...
  • Z bloga: Przy kominku

    Sorbety truskawkowe na patyku bez cukru 1 kg truskawek 1-2 łyżki miodu 1 g stewii sok z 1 cytryny Truskawki umyć i obrać. Zmiksować z miodem, stewią i cytryną. Nakładać do foremek. ...
  • Z bloga: Zjem-Cie

    Sezon na porzeczki uznają za rozpoczęty.  Dziś zerwałam pierwsze plony i zastanawiałam się co z nich zrobić. Po krótkiej chwili namysłu postawiłam na frużelinę, czyli owoce w żelu. ...
  • Z bloga: Pastalena

     Hello readers! Another tasty, fruity summer recipe is here - pasta with strawberry sauce! The thing with it is that you usually love it or hate it. You can enjoy that pasta in your own way - warm ...
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    Nalewka z truskawek zawsze budziła w nas wiele kontrowersji. Jakoś truskawki nie bardzo kojarzyły się nam z alkoholowym napitkiem. Kilka lat temu, zapadła decyzja: jak nie spróbujemy i nie ...
  • Z bloga: Po pierwsze matka po drugie też Kobieta

    Powiem Wam coś w sekrecie - Lubię BEZ  i to na 4 różne sposoby Sezon chorobowy trwa cały rok, apteki w lekach prześcigają się krok w krok. Lecz ja radzę z natury skorzystać i białe ...
  • Z bloga: Słodkie okruszki

    Sezon na truskawki powoli się kończy (bynajmniej na mojej działce coraz mniej tych wspaniałych owoców). Jak co roku przygotowuje jak największą ilość słoików. Zazwyczaj stawiam na ...
  • Z bloga: Cookmagazine

    Marynowanie już od setek lat traktowane było jako tradycja w niemal każdym domu i każdej kulturze. Na większą lub mniejszą skalę do zimy przygotowuje się każdy, bo wszyscy marzymy o ...
  • Z bloga: Cookmagazine

    Zapach agrestu kojarzy się z dzieciństwem – krzaczki na działkach... Artykuł DŻEM AGRESTOWY Z WANILIĄ pochodzi z serwisu CookMagazine.
  • Z bloga: anielskie wypieki

    Dżem z tego przepisu robię już od ponad 15 lat,Naturalny bez żadnej chemii i zagęstników. Trochę czasochłonny,ale smak wynagradza wszystko.Ilość cukru zależy od tego jak kwaśne są ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×