Targ Smaku

  • Z bloga: FitSweet

    Sos chrzanowy pojawia się u mmnie w domu zarówno w Święta jak i na codzień odkąd pamiętam. Jest to mój ulubiony dodatek do wędlin, zwłaszcza tych wędzonych. Przepis jest bardzo prosty, ...
  • Z bloga: Babka z jajem

    Ostatnio w sklepie rzuciły mi się w oczy orzeszki piniowe i moją pierwszą myślą było przygotowanie pesto bazyliowego. Bardzo aromatyczne, nieskomplikowane i proste w przygotowaniu danie. ...
  • Z bloga: kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3l

    Ostatnio próbowałam kupić taki syrop w sklepie , ale się okazało , że jak na złość nigdzie go nie było.Postanowiłam więc sama go sobie zrobić w domowej kuchni , jak wiecie zapach kawy ...
  • Z bloga: Facet-po-40stce

    Tak przygotowany jogurt może spokojnie stać w lodówce 10 dni, nie zawiera żadnych konserwantów, barwników, słodzików, aromatów smaku itd Do zrobienia 9-10 słoiczków jogurtu potrzebować ...
  • Z bloga: Fotokulinarnie

    Baranek to nieodzowny element wielkanocnego stołu. Taki wykonany z masła jest ładny i praktyczny. Wykonywanie baranków z masła, za pomocą drewnianych foremek, ma długą tradycję, którą ...
  • Z bloga: zadanie-gotowanie

    Wielkanoc to jajka. Dużo jajek. Czasami zbyt dużo. Szczególnie gdy lubimy się nimi postukać i mamy wielu chętnych współzawodników. Powstaje wtedy mały problem - kto i w jakiej postaci je ...
  • Z bloga: Radość kipiąca uśmiechem.

    Już ostatni dzwonek aby nastawić zakwas na domowy żur. Wydawałoby się ,że to jakaś filozofia a rzeczywistość jest całkiem inna. A domowy żur smakuje wyśmienicie. Ten owsiany jest ...
  • Z bloga: Fotokulinarnie

    Świeże, domowe masło śmietankowe, to najprostszy i najlepszy dodatek do chrupiącego pieczywa. Jest tak łatwe w przygotowaniu, że musicie spróbować! The post Domowe masło appeared first on ...
  • Z bloga: Niespełnione zdolności kulinarne

        Nastawiliście już zakwas na żurek? To już ostatni dzwonek by mieć swój własny zdrowy i pyszny zakwas - nie ma lepszego żurku niż ten zrobiony na własnym zakwasie,serdecznie Wam ...
  • Z bloga: Quinoa Raz!

    W zasadzie zrobienie zakwasu na żurek nie jest żadną filozofią, dotyczy to również tego bezglutenowego ;) Wystarczy wymieszać kilka składników, odczekać swoje i gotowe. Dziś mam dla Was ...
  • Z bloga: PysiaGotuje.pl

    Chrzan jest jednym z dodatków, który powinien znaleźć się w koszyczku wielkanocnym. Jest doskonałym dodatkiem do żurku czy barszczu białego, ale także do jaj i mięs. Chrzan urozmaici smak ...
  • Z bloga: Rosiołowa

    Przyznaje się bez bicia, że dziś po raz pierwszy robiłam sama domowy majonez. Teoretycznie znałam technikę, ale w zasadzie nigdy nie miałam potrzeby by ją wykorzystać. ...
  • Z bloga: Miętowy Garnuszek

    Ostatni dzwonek żeby nastawić domowy zakwas. Pyszny i aromatyczny! Potrzebujemy: 500ml wody 5 łyżek mąki żytniej razowej 2000 6 ziarenek pieprzu 4 listki laurowe 4-5 ząbków czosnku Staram się...
  • Z bloga: kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3l

    Do tej kiełbasy zrobienia zabierałam się już dawno , aż nadszedł ten moment i jest!Piękne ,pachnące czosnkiem i majerankiem cudo - Biała Kiełbasa.Pomysł zaczęrpnęłam z ...
  • Z bloga: kopystką po garach

    Żurek-ale tylko na domowym zakwasie. Mało pracy a smak zupy obłędny.  SKŁADNIKI: 2 czubate łyżki mąki żytniej 4 skibki chleba 2 duże cebule 3 ząbki czosnku Liść laurowy Ziele ...
  • Z bloga: Babka z jajem

    Zakwas na żurek zrobiony z dobrych składników można teraz kupić wszędzie, jednak czemu nie przygotować własnego w domu? Za jego zrobieniem przemawia fakt, że nie wymaga on ani specjalnych ...
  • Z bloga: kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3l

    Dziś polecam zestaw przypraw do natarcia odświętnych mięs.Taka mieszanka świetnie pasuje do wieprzowiny jak też jagnięciny.Ostrość musztardy i czosnku nadaje przyjemną kruchość mięsie a ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Książka Simony Kossak to taki zielnik. Każda roślinka i zwierzątko ma własny rozdział, z którego możemy je lepiej poznać. Będziemy wiedzieć czy pojawilo się w literaturze pięknej, czy ...
  • Z bloga: Tradycja z nutką nowoczesności

    Każdy to wie, że najlepsze domowe wędliny, wiemy co jemy i doprawiamy pod swój smak. Zachęcam do zrobienia mielonki drobiowej, przyprawy można dobrać samemu.  Mielonka jest smaczna, lekka, ...
  • Z bloga: o-smaku

    Gdy jakiś czas temu natknęłam się na pewien przepis na fetę z tofu, od razu wiedziałam, że  to będzie strzał w dziesiątkę. Dlaczego? Bo do solanki, w której moczy się tofu należało ...
  • Z bloga: Facet-po-40stce

    Do zrobienia 3 sztuk z różnymi dodatkami potrzebować będziemy: 10 litrów świeżego pełnego mleka – można użyć mleka ze sklepu – UHT i inne w kartonach się nie nadają jako bakterii ...
  • Z bloga: Kuchnia We Dwoje

    Coraz częściej eksperymentuje w kuchni. I mimo, że nie zawsze wszystko wychodzi od razu, w końcu się udaje. Tak o to, aż 3 razy robiłam humus orzechowy, albo był zbyt mało wyrazisty ...
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    Domowy smalec na wędzonce z suszonymi grzybami i śliwkami * Czy smalec jest zdrowy? W tym temacie nawet nie próbujemy podejmować dyskusji 😉 Smalczyk ten ma pewną zaletę – jest smaczny.  A ...
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    Czekoladowe masło orzechowe z miodem Dlaczego orzeszki ziemne nazywamy  „ziemnymi”? Przede wszystkim zacznijmy od tego, że nie są to tak do końca orzeszki, tylko nasiona roślin z rodziny ...
  • Z bloga: Facet-po-40stce

    Zrobienie Camemberta w domu nie jest aż tak trudne jak by się wydawać mogło Do zrobienia 3 sztuk camembertów potrzebować będziemy: 5 litrów świeżego pełnego mleka – można użyć mleka ...
  • Z bloga: Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni

    A dzisiaj opowiem Wam moją przygodę z wędzeniem. Pomysł z wybudowaniem wędzarni powstał dawno temu, tylko nie było czasu i zawsze było coś ważniejszego. Potem zrodziło się pytanie, po co...
  • Z bloga: Facet-po-40stce

    Zrobienie serów pleśniowych w domu nie jest takie trudne jak wydawać by się mogło W kilku kolejnych wpisach pokażę jak przygotować sie do tego wyzwania by na końcu drogi cieszyć się ...
  • Z bloga: kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3l

    To najlepsze smarowidło do chleba jakie ostatnio robiłam.Niech się chowa paprykarz ze sklepu , ten ma smak i strukturę paprykarza szczecińskiego jak za dawnych lat mimo ,  że użyłam tutaj ...
  • Z bloga: Miętowy Garnuszek

    Nie ma Świąt Wielkiejnocy bez majonezu! Czemu nie zrobić go samemu? To dziecinnie proste! Trzy powody dla których nie może zabraknąć oleju rzepakowego na moim stole wielkanocnym? przyjemny smak...
  • Z bloga: Zrób to smacznie

    Łatwa a przede wszystkim smaczna i domowa mielonka z szynkowara uda się każdemu. Już dawno "chodziła" za mną taka domowa mielonka z odrobiną galarety i własnie taka wyszła moja ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×