Targ Smaku

  • Z bloga: Kuchnia We Dwoje

    Wiśniówka to jedna z najsmaczniejszych, najbardziej znanych i najłatwiejszych w przygotowaniu nalewek.   Czas wykonania: 1h (+ minimum 5 miesięcy oczekiwania)   Ilość porcji:  3-4 Moc:...
  • Z bloga: zycier roslinne

    Mamy tydzień zero waste, o którym możecie przeczytać TUTAJ. Lubię minimalizować odpady na wszelkie możliwe sposoby. Jednym z nich jest samodzielne robienie maseł z orzechów albo nasion. ...
  • Z bloga: Kuchnia We Dwoje

    Nalewka z malin potocznie zwana malinówką to najpiękniej pachnący trunek jaki w życiu piłem – kto nigdy nie pił niech żałuje / koniecznie zrobi i spróbuje:) Gdy otwarłem butelkę ...
  • Z bloga: Smaczki mojej kuchni

    Biała kiełbasa kojarzy się ze świętami Wielkanocnymi. My jednak nie wyobrażamy sobie  też Bożego Narodzenia bez niej. Nie wymaga dużego wysiłku a zapach i smak wynagradza pracę przy niej ...
  • Z bloga: Przepisy i porady kulinarne

    Fot. Krzysztof Jaracz Składniki :2 kg mięsa wieprzowego ( łopatka , szynka surowa )Fot. Kszysztof Jaracz80 dkg świeżej słoniny3 dkg soli peklowej5 dkg cukru5-6 ząbków czosnku1/2 łyżki ...
  • Z bloga: Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni

    Nic tak nie cieszy, jak samodzielne wyprodukowanie czegoś, co bez problemu możemy dostać w sklepie. Przede wszystkim wiemy co jemy, jakiej jakości dajemy składniki, doprawiamy wedle naszego ...
  • Z bloga: Niespełnione zdolności kulinarne

       Mamy okropną,mokrą jesień więc postanowiłam,że więcej czasu będę spędzać w kuchni.Nie wiem na ile uda mi się to zrealizować,gdyż jestem sama i nie bardzo chce mi się gotować dla ...
  • Z bloga: Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

    Leśna pasta grzybowa   Składniki: - opieńki 3kg - pieczarki 2kg - marchew 1 kg - cebula 0,5kg - koncentrat pomidorowy 0,5kg - pieprz - papryka słodka i ostra - sos ...
  • Z bloga: Di gotuje

    "Wielka księga słoików" to książka Jennifer MacKenzie, którą możecie nabyć na stronie Wydawnictwa Laurum.  Szukacie ciekawych receptur bądź inspiracji na domowe pyszności ...
  • Z bloga: opycha.pl

    Wegański majonez Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na wegański majonez. Dlaczego akurat taki? Bo jest lżejszy od tego zwykłego z marketu, ...
  • Z bloga: kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3l

     Nie każdy wie że mleko można zamrozić ,kiedy nie zużyjemy go w całości lub gdy data jego ważności ma zaraz minąć.A przecież często mam zachcianki na naleśniki lub gofry , albo kakao...
  • Z bloga: Drink Eat Live

    Jesienna pogoda – wietrzna, dżdżysta, pochmurna do tego przenikliwa wilgoć i nieprzyjemne odczucie chłodu sprzyja wszelkim infekcjom. Idealnym rozwiązaniem na pocieszenie i odegnanie bakterii ...
  • Z bloga: Drink Eat Live

    Ten wpis dedykuję dla tych, którzy uwielbiają DIY,  robili swoje własne przetwory latem i jesienią, zależy im na efektownym wyglądzie słoiczków w których mieszczą się skarby minionych ...
  • Z bloga: Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni

    Kuchnia przetestowała włoski sposób na przechowywanie grzybów. Obgotowane i osuszone grzyby zalewamy gorącą, ale nie wrzącą oliwą, dorzucamy kilka listków rozmarynu i już. Słoiki ...
  • Z bloga: Rosiołowa

    Przecier, mus, purre jak zwał tak zwał, grunt że owe coś sprawia, że zrobienie potraw z dyni staje się łatwiejsze. Przecier z powodzeniem możemy zawekować i przechowywać w...
  • Z bloga: Kardamonovy

    Już Wam piszę co i jak. Dwa tygodnie temu wymyśliłam sobie coś ekstra (ależ byłam z siebie zadowolona) - dżem z brzoskwiń z habanero. I ten... wyszło mi to tak ostre, że jedzenie tego nie ...
  • Z bloga: Qchnia Osobista

    Nie odkryłam Ameryki i  jak zwykle wszystkiemu winien jest przypadek.  Zaczęło się od jednej  kani z którą nie wiadomo było co zrobić. Zwykle smażę ją jak kotlet schabowy i jest pyszna ...
  • Z bloga: Kolorowy Przepisownik

    Sałatka pomidorowa z grzybów leśnych to świetna propozycja na zamknięcie darów lasu do słoików na zimę. Przepis pochodzi ze zbiorów mojej Mamy i jest z nami od wielu lat. ...
  • Z bloga: Drink Eat Live

    Chcecie zabezpieczyć się skutecznie przed zimą i zimnem? Jeśli tak to ta nalewka powinna zagościć u WAS w domu na stałe. Owoce pigwowca zawierają mnóstwo witaminy C oraz składników ...
  • Z bloga: opycha.pl

    Pasta z wątróbki i jabłka Dzisiaj temat kontrowersyjny - wątróbka! Wszyscy wiedzą, że jest zdrowa, ale nie każdy lubi ją jeść. Ma ...
  • Z bloga: Kuchnia u Poli

    Grzyby marynowane Grzybki marynowane w zalewie octowej z przyprawami zawsze będą mi się kojarzyły z odświętnymi obiadami u mojej babci, właśnie u niej zasmakowałam w nich po raz pierwszy.  ...
  • Z bloga: Smaczki mojej kuchni

    Zrobiłam baleron domowy, dojrzewający. Kiedy opublikowałam przepis na jednym z portali kulinarnych natychmiast odezwały się zgorszone głosy: Co to za zwyczaje?!  Jak to, w pończosze?! ...
  • Z bloga: Facet-po-40stce

    Mięso indycze jest delikatne i z tego co mi wiadomo nie jest nafaszerowane antybiotykami tak jak kurze Pierwszym krokiem po zakupie mięsa jest jego zapeklowanie, są różne metody ja preferuję ...
  • Z bloga: Smakowało.Mi

    Hej hej! Już ostatni dzwonek, podejrzewam, żeby je zrobić, więc nie czekajcie, bo w zimę będzie na pewno Wam ich brakowało :) Do zrobienia nadają się właściwie wszystkie grzyby jadalne. U ...
  • Z bloga: Cake Caprice

    Dziś mam dla Was propozycję na wykorzystanie pestek np. z pigwowca.Z owoców przygotujecie przepyszną nalewkę, a z pestek, poza likierem a'la Amaretto, domowy ekstrakt migdałowy.Pestki m.in. ...
  • Z bloga: W garach u Gosi

      Kiedy mamy już dość kupnych wędlin z przyjemnością sięgamy po domowe przetwory. Wcześniej już przygotowywałam kiełbasę słoikową a tym razem jest to mięsiwo. Od kiełbasy różni ...
  • Z bloga: Kulinarne przygody Gatity

    Masło - niezbędny składnik naszej codziennej diety i pyszny dodatek wzbogacający smak naszych dań -  niestety bardzo podrożało, nawet o 70%. Czym jest spowodowana ta podwyżka ? W poprzednim...
  • Z bloga: Kolorowy Przepisownik

    Podgrzybki marynowane w occie to dla niektórych idealna, imprezowa przekąska pod wódeczkę… 😉 dla mnie niekoniecznie – wolę je zajadać bez alkoholu 😛 Marynata, którą znajdziesz ...
  • Z bloga: Drink Eat Live

    Jeśli spędziliście ten weekend na zbieraniu grzybów a zwłaszcza opieniek to ten przepis na marynowane opieńki jest dla WAS. Okres od połowy września do listopada to sezon na opieńki. Grzybki...
  • Z bloga: Księga-Smaku

    Grzyby marynowane w occie. Kiedy sezon grzybowy jest w pełni i mamy wystarczającą ilość zasuszonych i zamrożonych leśnych grzybów, warto Artykuł Grzyby marynowane w occie – przepis ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×