Targ Smaku

  • Z bloga: Candy Company

    Przygotowanie syropu z kwiatów jest naprawdę proste i nie wymaga czasu, ani specjalnych sprzętów, warto więc zrobić choć butelkę. Możecie skusić się na syrop z bzu lilaka, czasu już nie ...
  • Z bloga: MarcinChef.pl

    Pyszne potrawy na grilla to niewątpliwie podstawa udanego ucztowania. Nie zapominajmy jednak o dodatkach, jakimi są pyszne sosy i dipy, które wzbogacą i urozmaicą smak każdej potrawy! Zamiast ...
  • Z bloga: I LOVE LIFE

    Mniszek lekarski (potocznie nazywamy mleczem), to roślina którą doskonale zna każdy z nas. Rośnie na łąkach w lesie ale też na trawnikach przed domem. Mniszek lekarski ma niesamowite ...
  • Z bloga: Rosiołowa

    Pięć składników, jedna salsa, kilka zastosowań. Kojarząca się z wakacjami, lekka sałatka sprawdzająca się zarówno jako dodatek do mięs grillowanych, ryb, ceviche ale i ...
  • Z bloga: kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3l

     Na potrzeby gości postanowiłam zrobić fantastyczną przyprawę do pstrąga z grilla ,akurat w menu dla nich " chłopak się znalazł.Biłam się z myślami  czy ma być klasyczny z czosnkiem ...
  • Z bloga: Kuchnia We Dwoje

    Bardzo lubię złotą polską jesień, a nalewka z dyni mi o niej przypomina. Przepis który warto znać. No i ten smak… mniam, mniam 🙂 Ze względu na to, że jest to pierwszy przepis ...
  • Z bloga: I LOVE LIFE

    Czosnek niedźwiedzi to roślina, która w Polsce objęta jest częściową ochroną. Można go jednak wyhodować samemu lub kupić na bazarze. Jest to niezwykle wartościowy dar natury, zawiera ...
  • Z bloga: Candy Company

    Sezon na bez lilak trwa bardzo krótko… Co roku żałuję, że to już, bzy przekwitły, a ja znowu nie wykorzystałam ich na tyle sposobów jak ile bym chciała Na szczęście w tym roku ...
  • Z bloga: Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

    Kiełbasa marynowana     Składniki: 1kg białej kiełbasy parzonej   Marynata: - cebula czerwona 2 główki - cebula biała 2 główki - ziele angielskie 15 ziaren - liść ...
  • Z bloga: Przemo i Seba od kuchni

    Ponieważ nie lubię marnować produktów i nie wyrzucam do śmieci składników, które można jeszcze w jakiś sposób wykorzystać. Na pozostałych po przygotowywaniu syropu pędach sosny ...
  • Z bloga: Przemo i Seba od kuchni

    Około tydzień temu zasypaliśmy pędy świeżej sosny cukrem – tu znajdziemy dokładny opis. Gdy pędy sosny zasypane cukrem puszczą dostateczną ilość soku – prawie cały cukier powinien ...
  • Z bloga: Ogrodnik w podróży

    Ser w typie Limburski z czerwoną mazią Mimo braku czasu , a może właśnie dlatego , robię sery . Ich przygotowanie zawsze działa na mnie kojąco 😉 Mimo że wydaje Read More ... Post Ser w ...
  • Z bloga: Kuchnia We Dwoje

    Ananasówka z cytryną jest jedną z pierwszych nalewek jakie robiłem. Niewątpliwą zaletą nalewki z ananasa jest fakt że szybko dojrzewa, a w połączeniu z cytryną nie jest słodkim ...
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    Do przygotowania syropu  wykorzystujemy młode pędy (roczne przyrosty, na końcach gałązek) z sosen, rosnących na słonecznych polanach, daleko od dróg. Najlepszą porą zbioru jest początek ...
  • Z bloga: Kulinarne przygody Gatity

    Sezon na domowe grillowanie już rozpoczęty ! W końcu wiosenna aura nam sprzyja i mogliśmy po zimie odkurzyć nasze grille. Nie wiem jak Wy, ale ja do dań przygotowywanych na grillu lubię ...
  • Z bloga: Kuchnia po mojemu

    O właściwościach tego domowego specyfiku od kliku lat głośno. Prozdrowotne działanie mniszka lekarskiego, czyli popularnego "mlecza" traktowanego często jako zwykły chwast ogrodowy opisują ...
  • Z bloga: SłodkiZapachMalin

    Miód z mniszka lekarskiego kiedyś robiła moja Prababcia, robi go także Babcia, moja Mama i robię ja 🙂 przepis jest stale ten sam, wędruje z zeszytu do zeszytu od pokoleń. W naszym domu jest ...
  • Z bloga: Przemo i Seba od kuchni

    Środek maja to idealny czas na przygotowanie syropu z młodych pędów sosny. Syrop z sosny to naturalny specyfik, który doskonale się sprawdza przy leczeniu przeziębienia. Pachnący syrop ...
  • Z bloga: Food Square

    Crème fraîche, czyli z francuskiego świeża śmietana to królowa wśród śmietan. Cudownie gęsta, lekko kwaśna i bardzo kremowa. Idealna jako dodatek do zup, sosów i deserów — bosko ...
  • Z bloga: Cukiernia Pychotki

    Jeżeli tak jak mnie i moją rodzinę męczą Was jesienno-zimowe przeziębienia to mam dziś coś specjalnego - pyszny miodzik z mniszka lekarskiego. Taki syropek nie tylko wzmacnia naszą ...
  • Z bloga: Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

    Maj to najlepsza pora na zebranie kwiatów mniszka lekarskiego. Właśnie w maju mają najintensywniejszy kolor, a płatki najwięcej smaku, aromatu i prozdrowotnych właściwości.Należy ...
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    Początek maja to idealny okres na przygotowanie majowego miodku, czyli syropu z kwiatów mniszka lekarskiego. Surowcem leczniczym jest cała roślina, kwiaty, liście, a nawet korzenie. My ...
  • Z bloga: Pastalena

     Hello! Before today's recipe - first surprise. From now on you can find and message me on my Facebook fan page! I am so happy to publish it finally. There will be shared my posts, maybe some...
  • Z bloga: kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3l

     Dziś przepis na przepyszny , aromatyczny olej z liści bazylii ,tak rozpowszechniony w kuchni śródziemnomorskiej.Wspaniały dodatek do sałatek,mięs ,kanapek , kurczaka,ryb,warzyw.Bazylii , ...
  • Z bloga: W garach u Gosi

    Składniki: 1 kg surowej słoniny bez skóry 1 duża cebula 2-3 duże ząbki czosnku sól majeranek około 1 łyżeczki Przygotowanie: Słoninę pokroić w drobną kosteczkę u mnie ...
  • Z bloga: PysiaGotuje.pl

    Mole spożywcze są bardzo uporczywymi przeciwnikami w naszym kuchennym magazynie. Każdy, kto kiedykolwiek miał z nimi do czynienia wie, że pozbycie się ich jest bardzo trudne i uciążliwe. ...
  • Z bloga: FitSweet

    Sos chrzanowy pojawia się u mmnie w domu zarówno w Święta jak i na codzień odkąd pamiętam. Jest to mój ulubiony dodatek do wędlin, zwłaszcza tych wędzonych. Przepis jest bardzo prosty, ...
  • Z bloga: Babka z jajem

    Ostatnio w sklepie rzuciły mi się w oczy orzeszki piniowe i moją pierwszą myślą było przygotowanie pesto bazyliowego. Bardzo aromatyczne, nieskomplikowane i proste w przygotowaniu danie. ...
  • Z bloga: kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3l

    Ostatnio próbowałam kupić taki syrop w sklepie , ale się okazało , że jak na złość nigdzie go nie było.Postanowiłam więc sama go sobie zrobić w domowej kuchni , jak wiecie zapach kawy ...
  • Z bloga: Facet-po-40stce

    Tak przygotowany jogurt może spokojnie stać w lodówce 10 dni, nie zawiera żadnych konserwantów, barwników, słodzików, aromatów smaku itd Do zrobienia 9-10 słoiczków jogurtu potrzebować ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×