Targ Smaku

  • Z bloga: Facet-po-40stce

    Każdy z nas lubi domowe wędliny, jednak aby je zrobić zacząć należy od przygotowania mięsa Jest to mój domowy sposób na przygotowanie schabu i karczku do dalszej obróbki Pierwszym krokiem ...
  • Z bloga: Ogrodnik w podróży

    Wędzona, dojrzewająca szynka z papryczkami chilli Wędzona szynka z chilli – kolejna wędzonka z serii , pomysły i wynalazki 😉 Czyli próby udoskonalenia , a raczej ożywienia starych ...
  • Z bloga: Kate's Kitchen

    O tym, że chemii w żywności jest mnóstwo, wiadomo. Jednak dokładne czytanie etykiet i świadomość „co jest czym” może uchronić Was przed różnymi  nieprzyjemnymi, a czasem ...
  • Z bloga: Skumbrie w tomacie

    Tahini, inaczej tahinę, czyli pastę z łuskanych bądź niełuskanych nasion sezamu, można kupić w dużych hipermarketach, delikatesach czy sklepach z arabską i orientalną żywnością. Można ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Już niedługo Wielkanoc, czyli czas żurku z jajkiem i białą kiełbasą. To jedna z prostszych i najpyszniejszych zup – wystarczy mieć zakwas. Do tej pory kupowałam kupny zakwas na żurek, ale...
  • Z bloga: Kuchnia We Dwoje

    Domowe masło orzechowe – idealnie gładkie, zdrowe i tanie. Aby je zrobić potrzebujesz jedynie 2 składników: orzechów i odrobinę cukru lub miodu. Sprawdź jakie to proste!   Czas ...
  • Z bloga: VANILIOWOCZEKOLADOWA

    Pomimo, iż jeszcze nie cieszą się tak dużą popularnością jak bataty czy też inne bardziej egzotyczne przysmaki, to myślę że są warte uwagi. Mowa o kasztanach jadalnych, które czasem ...
  • Z bloga: Gotujemy i jemy!

    <!--[if gte mso 9]> <![endif]--> <!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE...
  • Z bloga: Celebruj

    Na placu boju wykładam ekwipunek. Mam tu granaty, drewniane kolce do nadziewania, błyszczące ostrza; żelazne szpikulce… Miski, kokilki, garnuszki, talerze. Durszlaki, foremki, kubki, kieliszki, ...
  • Z bloga: Ogrodnik w podróży

    Kiełbasa ” Rzemieślnicza ” – domowa wędlina Kiełbasy domowe , są wspaniałe , no i na pewno dużo zdrowsze od kupnych . Fakt , trzeba się troszkę napracować ,przy ich Read More ... Post...
  • Z bloga: two broke sisters

    Mamy teraz paskudny sezon na chorowanie. Wszędzie wirusy grypy i tylko prawdziwi twardziele przetrwają bez chociażby kataru. Jak się chronić przed przeziębieniem? Jak walczyć z grypą? My ...
  • Z bloga: Miętowy Garnuszek

    Walentynki za pasem więc przychodzę do Was z trochę magicznym przepisem. Wyjątkowość jego to nie tylko smak ale również przepiękny kolor… Potrzebujemy: 2/3 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki...
  • Z bloga: Facet-po-40stce

    Rodzaj angielskiego sera, który produkowany jest z krowiego mleka Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających Potrzebować będziemy: 12 litrów świeżego mleka (należy je ...
  • Z bloga: zdrowszawersja.pl

    Zrób mleko kokosowe samodzielnie, to bardzo proste ! Składniki: 2 szklanki wiórków kokosowych 4 szklanki wody Wiórki kokosowe zalej dwoma szklankami gorącej wody, odstaw na ok. 2 godziny. ...
  • Z bloga: Ogrodnik w podróży

    Szynka drobiowa ze szczypiorkiem – szynkowar Szynkowar , dawno go już nie dotykałam , jakoś nie było czasu , ochoty i potrzeby . Siedziałam w wędzonkach i dojrzewających wędlinach , Read ...
  • Z bloga: Ogrodnik w podróży

    Wiejska szynka z liśćmi szałwii , wędzonka z tradycją Wędzona szynka , to tradycyjny polski wyrób , zresztą , nie tylko polski . W moim domu , dziadek zawsze wędził Read More ... Post ...
  • Z bloga: Ogrodnik w podróży

    ” Kozacka ” kiełbasa dojrzewająca Wędliny dojrzewające , tak jak sery , weszły już na stałe do naszego jadłospisu . Robię je regularnie i staram się wymyślać nowe receptury , Read ...
  • Z bloga: MarcinChef.pl

    Tahini – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu – podobnie zrobimy my. Sezam ...
  • Z bloga: Maminek kulinarny

    Grzybki, które przygotowujemy od lat w ten sam sposób, każdego roku na nie czekamy, zbieramy w tym samym lesie  a potem zaprawiamy do słoiczków.  Przepis na opieńki w zalewie octowej ...
  • Z bloga: Maminek kulinarny

    Od dawna planowaliśmy zrobienie własnej kiełbasy i właśnie nadszedł ten czas. Receptura jest stara i nieskomplikowana. Taką kiełbaskę robiła Babcia Zosia.    Składniki: -2 kg ...
  • Z bloga: Ogrodnik w podróży

    Ser dojrzewający Lecester – przepis Kocham wyrób serów , chyba nawet bardziej od hodowli grzybów , papryczek chilli i pomidorów 😉 Wiem ,że Wielu uważa to za bardzo trudną sztukę Read ...
  • Z bloga: Dzieje kuchennej Wiewióry

    Ostatnie dwa dni były dziwne... z jednej strony emocjonujące z drugiej nerwowe. Wczoraj miałam możliwość wziąć udział w ciekawym projekcie ale o szczegółach będę mogła opowiedzieć Wam ...
  • Z bloga: Przemo i Seba od kuchni

    Zima w pełni, za oknem biało i zimno. Krótkie dnie skłaniają do wypomnień o minionych lecie i jesieni… A że jesień to oczywiście grzyby. Oby dwoje jesteśmy zapalonymi grzybiarzami i ...
  • Z bloga: FITBUuK

    Klasyczny jak tylko się dało. Idealny do lasagne, zapiekanki, bądź cannelloni, który już w kolejnym poście :) Składniki: 1,5 łyżki masła2,5 łyżki mąki pszennej500 ml ciepłego ...
  • Z bloga: HIT PYCHOTKA

    Pasztetowa - szynkowar 350 g wątroby wieprzowej 350 g surowego boczku 250 g łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 2 łyżki tartej bułki 2 jajka ...
  • Z bloga: Facet-po-40stce

    Robię trochę wędzonek i zawsze zostają mi jakieś ścinki, głównie dość przerośnięte tłuszczem Szynka, schab czy polędwica też potrafią się przejeść, więc postanowiłem ...
  • Z bloga: Ogrodnik w podróży

    Kresowianka – karkówka dojrzewająca Wędliny dojrzewające są u nas w domu niekwestionowanym królem od kilku lat . Robi się je łatwo , zawsze się udają i genialnie smakują . Tym Read More ...
  • Z bloga: kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3l

     Fajny dodatek do ciast i ich PRZYSTROJENIA.Owoce są szkliste,słodkie i przepyszne.Polecam do Waszych wspaniałych wypieków. 30 dag.cukru 300 ml.wody 1 duża pomarańcza ...
  • Z bloga: kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3l

      Przepis znalazłam w internecie kilka lat temu i od tej pory nie rozstaję się  z przepisem -nawet robię go dla przyjaciół bo dziś nikt już nie napije się kawy  bez niego.Warto go ...
  • Z bloga: Polska jest pyszna

    Składniki na kaszankę: kasza gryczana, kasza jęczmienna, ryż, krew, skwarki, przyprawy, zioła. Nalewka malinowa: maliny, drożdże winne, żyto Sposób przygotowania kaszanki: Kaszę i ryż ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×