Targ Smaku

  • Z bloga: Zrób to smacznie

    Łatwa a przede wszystkim smaczna i domowa mielonka z szynkowara uda się każdemu. Już dawno "chodziła" za mną taka domowa mielonka z odrobiną galarety i własnie taka wyszła moja ...
  • Z bloga: Przepis dietetyka

    Kto nie lubi masła orzechowego! Ja osobiście je uwielbiam. Niestety, w moim domu słoik z masłem orzechowym, niezależnie od wielkości, znika błyskawicznie. Masło orzechowe zrobione jest z ...
  • Z bloga: Facet-po-40stce

    Można podpiekać wędliny w wędzarni, ja jednak wolę jej parzenie – daje mi to większą pewność i kontrolę nad procesem Najlepiej parzyć wędliny zaraz po ich uwędzeniu, zajmuje to mniej ...
  • Z bloga: Przemo i Seba od kuchni

    Kiedyś nie wyobrażaliśmy sobie niedzielnego rosołu bez makaronu domowej roboty. Dziś, kiedy półki sklepowe uginają się od makaronów w różnych kształtach, kolorach i wyprodukowanych z ...
  • Z bloga: Facet-po-40stce

    Jak to było w jednym z filmów „nadejszła ta wielkopomna chwila” Nasze mięsko obciekało sobie całą noc w lodówce włożone w siatki, więc czas je uwędzić Wyjmujemy nasz wsad z lodówki...
  • Z bloga: W garach u Gosi

    Swojską, domową kiełbasę czy też białą robię już od ponad 3 lat. Zawsze kupowałam w sklepie ale odkąd postanowiłam spróbować swoich sił w jej przygotowaniu nie jemy sklepowej. Choć ...
  • Z bloga: Przemo i Seba od kuchni

    Za nami mroźna i śnieżna zima. Z utęsknieniem czekamy na wiosnę z jej wszystkimi odcieniami zieleni. Okres przejściowy między tymi porami roku nazywamy, zapomnianym już określeniem – ...
  • Z bloga: Ciastkowy Pingwin

    Moja serkomania właśnie osiągnęła szczyt. Tak, ZROBIŁAM SEREK W DOMU. Sama. Wzorując się na procesach, którym poddawane jest mleko w mleczarni, co opisałam tu . Nie jest to wcale trudne, ani...
  • Z bloga: Facet-po-40stce

    8 dni peklowania mija szybko i dochodzimy prawie do naszego celu Mięso zapeklowane, więc trzeba teraz podjąć decyzje, co dalej Pewnie ktoś zaraz powie, że przed rozbiorem mięsa wiedziało ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Jednym z moich ulubionych przetworów są grzybki w zalewie octowej. Nie może obyć się bez nich żaden tatar. Im mniejsze, tym lepsze. W tym roku nie udało mi się wybrać na grzybobranie, ale ...
  • Z bloga: Wielopokoleniowo czyli testuję z mamą i córką

    Syrop, który stosowany być może jako środek wzmacniający odporność, pomocny zwłaszcza w okresie częstych zachorowań i osłabienia organizmu. Ciągle szukam środka, który w widoczny ...
  • Z bloga: Głodna Polka

    Domowe masło robione w dzieciństwie przez moją babcię smakowało cudownie. Oczywiście babcia wykorzystywała do zrobienia masła śmietanę z własnego gospodarstwa. Wtedy wystarczyła tylko ...
  • Z bloga: Menu Zdrowia

    Do przygotowania domowego twarożku będziemy potrzebować jedynie 4 litrów mleka zsiadłego (większość zsiadłego mleka oddzieli się jako serwatka) oraz ulubionych przypraw. Mogą to być: ...
  • Z bloga: Menu Zdrowia

    Tym razem chcę Was przekonać do robienia jogurtu. Nie sporadycznie, ale codziennie. Zajmie Ci to nie więcej niż 5 minut. Najmniejszy pojemnik tego mlecznego napoju fermentowanego kosztuje około ...
  • Z bloga: Menu Zdrowia

    Składniki: 5 litrów tłustego mleka 200 ml kefiru lub jogurtu 10 kropli podpuszczki 3-4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Zakwas.Tłuste mleko, najlepiej kupione od rolnika (jeśli ...
  • Z bloga: Menu Zdrowia

    Ten ze sklepu zawiera sporo dodatków E. Nie jest też tani - 100 g kosztuje ok. 2 zł. Podobny produkt regionalną specjalnością Wielkopolski, zarejestrowaną w UE. Nazywaną jest, co prawda, ...
  • Z bloga: Menu Zdrowia

    Wystarczy połączyć ze sobą kilka wybranych składników i wspaniała, pachnącą mieszanka gotowa! PRZYPRAWA 5 SMAKÓW Składniki: 20 g anyżu 20 g cynamonu 20 g pieprzu 10 g ...
  • Z bloga: Babka z jajem

    Cukier waniliowy występuje w wielu słodkich przepisach. W sklepach wszędzie dostępny jest cukier wanilinowy, który z wanilią nie ma nic wspólnego, a cukier waniliowy z prawdziwą wanilią ...
  • Z bloga: Babka z jajem

    W wielu przepisach używam ekstraktu z wanilii, który aromatyzuje słodkie potrawy.  W sklepach rzadko spotykany, dlatego warto przygotować go samemu w domu. Składniki: 2 lub 3 laski wanilii ...
  • Z bloga: Book of spells

    Ten aromatyczny, pełen witamin dressing świetnie pasuje do sałatek, placuszków warzywnych np. placków z batatów i cukinii, ryb i mięsa a także jako salsa do nachosów.
  • Z bloga: Book of spells

    Naturalny i aksamitny, wegański jogurt kokosowy to świetna alternatywa dla nabiałowych jogurtów dostępnych w sklepach. Próbowałam robić jogurt z różnych napojów ...
  • Z bloga: Book of spells

    Wegańska maślanka nada Twoim sosom i dipom kremową konsystencję i cierpki smak. Dzięki zawartości kwasu octowego i cytrynowego, w wypiekach uaktywnia sodę oczyszczoną, która ...
  • Z bloga: Menu Zdrowia

    Oliwy smakowe ziołowe są bardzo atrakcyjnym składnikiem wielu potraw, nadają im bowiem niepowtarzalnego smaku i zapachu. Do najbardziej popularnych należą oliwy ziołowe :- z rozmarynem ...
  • Z bloga: chleba naszego

    Smaczny swojski majonez, który zawsze wychodzi,  a tajemnica polega na szybkości blendera i wąskim naczyniu :)  Naprawdę czas wykonania z przygotowaniem produktów, to tylko 2 minuty :) ...
  • Z bloga: chleba naszego

    Dawno zapomniane zsiadłe mleko :) Jak zrobić takie mleko w domu? Jeżeli nie mamy mleka prosto od krowy, to kupujemy mleko świeże w sklepie takie jakie jest :) Mleko ze sklepu pozbawione ...
  • Z bloga: Facet-po-40stce

    Mięso rozebrane więc czas na kolejny krok Na chwile obecną nie jest istotne, jaki będzie dalszy los naszego schabu bądź karczku – mięso zapeklować trzeba i już Podana poniżej metoda jest ...
  • Z bloga: Ogrodnik w podróży

    Słoikowy ,czosnkowy , karczek z gorczycą Kolejna , pyszna wędlinka słoikowa , a w zasadzie mięsko w kawałkach , zatopione w smakowitej galaretce .. Mniam 😉 Wiem ,że dietetyczne to Read More...
  • Z bloga: Kasiuchnia.pl - Kuchnia Kasi

    Nie mam zaufania do producentów, dlatego na dłuższy czas zrezygnowałam z jedzenia majonezu. Nie będę ukrywać, tęskniłam 🙂 Zmobilizowało mnie to do własnej produkcji domowego majonezu. ...
  • Z bloga: kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3l

    Świetny sos do deserów, wypieków i słodkich pierogów. 1 szkla.mleka 1.5% 3/4 szkl.cukru 1 świeża laska wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Jeśli lubicie ocet jabłkowy jako dodatek do sałatek czy baza do sosu winegret, to powinniście przetestować jego bardziej aromatyczny odpowiednik. Winegret na bazie octu lawendowego robi się tak...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×