Targ Smaku

  • Z bloga: zdrowszawersja.pl

    Dziś na tapecie pestka z awokado ! Ostatnio pojawiło się kilka ciekawych artykułów poświęconych pestce z awokado. Okazuje sie, że ma wiele wspaniałych właściwości dla naszego organizmu. ...
  • Z bloga: Facet-po-40stce

    Zrobienie serów pleśniowych w domu nie jest takie trudne jak wydawać by się mogło W kilku kolejnych wpisach pokażę jak przygotować sie do tego wyzwania by na końcu drogi cieszyć się ...
  • Z bloga: kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3l

    To najlepsze smarowidło do chleba jakie ostatnio robiłam.Niech się chowa paprykarz ze sklepu , ten ma smak i strukturę paprykarza szczecińskiego jak za dawnych lat mimo ,  że użyłam tutaj ...
  • Z bloga: Miętowy Garnuszek

    Nie ma Świąt Wielkiejnocy bez majonezu! Czemu nie zrobić go samemu? To dziecinnie proste! Trzy powody dla których nie może zabraknąć oleju rzepakowego na moim stole wielkanocnym? przyjemny smak...
  • Z bloga: Zrób to smacznie

    Łatwa a przede wszystkim smaczna i domowa mielonka z szynkowara uda się każdemu. Już dawno "chodziła" za mną taka domowa mielonka z odrobiną galarety i własnie taka wyszła moja ...
  • Z bloga: Qchnia Osobista

    Dwa dzisiejsze wpisy są z koncertu życzeń. Choć kuchnia jest osobista bardzo,  to trudno odmówić, kiedy ktoś mówi " Ciocia ale ten dżem jest dobry, a mogę jeszcze  ...a na blogu jest ? A ...
  • Z bloga: Niespełnione zdolności kulinarne

       Uwielbiam chrzan - dodaję go zarówno do surówek jak również jadam z różnymi wędlinami,mięsem....zużywamy go bardzo dużo. Pamiętam jak moja babcia miała swój chrzan w ...
  • Z bloga: Przepis dietetyka

    Kto nie lubi masła orzechowego! Ja osobiście je uwielbiam. Niestety, w moim domu słoik z masłem orzechowym, niezależnie od wielkości, znika błyskawicznie. Masło orzechowe zrobione jest z ...
  • Z bloga: MamaOskarka

    Pyszna, ostra i kremowa. Taka jest właśnie musztarda przygotowana własnoręcznie w domu. Czemu nie kupiłam w sklepie, tylko ją zrobiłam? Bo lubię. Lubię przygotowywać nawet najprostsze ...
  • Z bloga: Be Fit Be Strong

    Czas biegnie nieubłaganie szybko, a termin oddania pracy dyplomowej, jej obrony i egzamin zawodowy zbliżają się wielkimi krokami. Czasem już nie wiem gdzie mam ręce wsadzić, a spanie to moja ...
  • Z bloga: Łobuz w kuchni

    Szybko, zdrowo i na temat ! Czyli jak zrobić dobre pesto ?Często chodząc po sklepie widzę jak ludzie kupują małe zielone słoiczki z pesto bazyliowym lub też innym nie znając w ogóle jego ...
  • Z bloga: Apetyt Na Kuchnię

    Co jak co, ale kiszonki to ja po prostu kocham. Kiszę co się da, a da się wiele. O dobroczynnym działaniu bakterii fermentacyjnych wiemy wszyscy. Sklepy raczej nie oferują prawdziwie kiszonych...
  • Z bloga: Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

    Kiszone cytryny to prawdziwy rarytas, zaskakują wspaniałym, delikatnym smakiem i aromatem. Doskonały i zdrowy dodatek do wielu potraw, a wersja sfermentowana dodaje im tylko wartości i wydobywa...
  • Z bloga: Facet-po-40stce

    Można podpiekać wędliny w wędzarni, ja jednak wolę jej parzenie – daje mi to większą pewność i kontrolę nad procesem Najlepiej parzyć wędliny zaraz po ich uwędzeniu, zajmuje to mniej ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Zimą śliwki w occie to moje ulubione jedzenie. Z jednej strony ich korzenny smak z mocnym akcentem goździka kojarzy się z piernikami i świętami, z drugiej to takie wspomnienie lata. Są pyszne ...
  • Z bloga: Przemo i Seba od kuchni

    Kiedyś nie wyobrażaliśmy sobie niedzielnego rosołu bez makaronu domowej roboty. Dziś, kiedy półki sklepowe uginają się od makaronów w różnych kształtach, kolorach i wyprodukowanych z ...
  • Z bloga: Pociąg Do Kuchni

    Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary czyli z ostrym sosem pomidorowym – orientalne niebo w gębie! Pyszne, z idealnie doprawionym farszem i polane bardzo pikantnym (chyba że doprawicie ...
  • Z bloga: Facet-po-40stce

    Jak to było w jednym z filmów „nadejszła ta wielkopomna chwila” Nasze mięsko obciekało sobie całą noc w lodówce włożone w siatki, więc czas je uwędzić Wyjmujemy nasz wsad z lodówki...
  • Z bloga: W garach u Gosi

    Swojską, domową kiełbasę czy też białą robię już od ponad 3 lat. Zawsze kupowałam w sklepie ale odkąd postanowiłam spróbować swoich sił w jej przygotowaniu nie jemy sklepowej. Choć ...
  • Z bloga: Book of spells

    Mus jabłkowy jest niezwykle łatwy do przygotowania w domu. Z obieraniem i krojeniem jabłek wymaga poświęcenia jedynie 40 minut, chyba, że zaczniemy przygotowywać ilości ...
  • Z bloga: Przemo i Seba od kuchni

    Za nami mroźna i śnieżna zima. Z utęsknieniem czekamy na wiosnę z jej wszystkimi odcieniami zieleni. Okres przejściowy między tymi porami roku nazywamy, zapomnianym już określeniem – ...
  • Z bloga: Ciastkowy Pingwin

    Moja serkomania właśnie osiągnęła szczyt. Tak, ZROBIŁAM SEREK W DOMU. Sama. Wzorując się na procesach, którym poddawane jest mleko w mleczarni, co opisałam tu . Nie jest to wcale trudne, ani...
  • Z bloga: Facet-po-40stce

    8 dni peklowania mija szybko i dochodzimy prawie do naszego celu Mięso zapeklowane, więc trzeba teraz podjąć decyzje, co dalej Pewnie ktoś zaraz powie, że przed rozbiorem mięsa wiedziało ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Jednym z moich ulubionych przetworów są grzybki w zalewie octowej. Nie może obyć się bez nich żaden tatar. Im mniejsze, tym lepsze. W tym roku nie udało mi się wybrać na grzybobranie, ale ...
  • Z bloga: Wielopokoleniowo czyli testuję z mamą i córką

    Syrop, który stosowany być może jako środek wzmacniający odporność, pomocny zwłaszcza w okresie częstych zachorowań i osłabienia organizmu. Ciągle szukam środka, który w widoczny ...
  • Z bloga: Głodna Polka

    Domowe masło robione w dzieciństwie przez moją babcię smakowało cudownie. Oczywiście babcia wykorzystywała do zrobienia masła śmietanę z własnego gospodarstwa. Wtedy wystarczyła tylko ...
  • Z bloga: Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni

    Pasternak, cóż to takiego. To warzywo, które wyglądem przypomina korzeń pietruszki, pachnie trochę jak pietruszka, trochę jak marchewka. Jest słodkie w smaku. Jest naprawdę bardzo smaczne. ...
  • Z bloga: Menu Zdrowia

    Do przygotowania domowego twarożku będziemy potrzebować jedynie 4 litrów mleka zsiadłego (większość zsiadłego mleka oddzieli się jako serwatka) oraz ulubionych przypraw. Mogą to być: ...
  • Z bloga: Menu Zdrowia

    Tym razem chcę Was przekonać do robienia jogurtu. Nie sporadycznie, ale codziennie. Zajmie Ci to nie więcej niż 5 minut. Najmniejszy pojemnik tego mlecznego napoju fermentowanego kosztuje około ...
  • Z bloga: Menu Zdrowia

    Domowej nie dorówna żadna kupiona w sklepie lub na bazarze. Producenci, którzy kiszą dziesiątki beczek kapusty, skracają czas kiszenia, dodają gotowy kwas o gorszym smaku. Aby zapobiec ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×