Targ Smaku

  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Jeśli smakowało wam tzatziki chrzanowe i postanowiliście zacząć jeść chrzan nie tylko na Wielkanoc, to dziś wracamy do korzeni. Najbardziej typowym chrzanowym dodatkiem do mięs jest ...
  • Z bloga: smaczne-zdrowe

       Domowy zakwas z buraków jest świetny do wigilijnego barszczu, ale to także bezcenny napój zdrowotny, naturalny probiotyk.Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew (jest zalecany przy ...
  • Z bloga: Agusiowe smakołyki

    To już prawie ostatni dzwonek na przygotowanie zakwasu na wigilijny barszcz.Jeśli nigdy tego nie robiliście, to bardzo Was zachęcam.Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a barszcz z niego ...
  • Z bloga: Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni

    Kuchnia poleca pyszne domowe masło czosnkowe. Parę minut pracy i możecie się delektować masłem własnej produkcji.  400 g śmietany 30 % 1 ząbek czosnku Do misy miksera wlewamy śmietanę i ...
  • Z bloga: Kuchnia We Dwoje

    Puree z dyni to jeden podstawowych składników jesiennych wypieków. Co prawda puree można kupić w słoiku lub puszcze, ale samodzielne przygotowanie jest bardzo proste. Dynię należy upiec ...
  • Z bloga: Yummy homemade cooking

    Mam przygotowane jeszcze dwa przepisy jesienne a od nowego tygodnia będą już tylko przepisy świąteczne ponieważ do świąt coraz bliżej :)Dżem właściwie chociaż z jesiennego warzywa z...
  • Z bloga: Cytrynowy Sorbet

    Kiedy pojawiają się truskawki 🍓zaczynam myśleć o przetworach. W dzisiejszych czasach robienie weków jest lekko staroświeckie, ale jak mawiała babcia mojej przyjaciółki, kiedy piwnica ...
  • Z bloga: Cytrynowy Sorbet

    Dzień wolny wcale nie oznacza, że jest wolny
  • Z bloga: Kuchnia We Dwoje

    Dynia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej to pyszny pomysł na wykorzystanie dużej ilości jesiennych zbiorów. Tak przygotowaną dynię można używać jako dodatek do mięs i sałatek, ...
  • Z bloga: Pij soki wyciskane

    6 dużych liści naciowych selera korzeniowego wraz z łodygami3 cm plaster melona1 grejpfrut2 duże jabłka (ok. 0,5 kg)1 cm świeżego imbiruIlość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 ...
  • Z bloga: zadanie-gotowanie

    Kiedyś święta nie kojarzyły mi się kulinarnie z żurawiną, ale teraz nie mogę uwolnić się od chęci dodania jej do wszystkiego. Do każdego mojego przyszłego bożonarodzeniowego dania. ...
  • Z bloga: Candy Company

    Ja zrobić domowe pure z kasztanów? Bardzo prosto! Jedyny bólem w całym procesie jest ich obieranie… Spotkałam się z przepisami na pure z pieczonych kasztanów, albo pieczonych i gotowanych. ...
  • Z bloga: greenscarf

    Stało się, poczyniłam pasztet 🙂 Przyznaję się bez bicia, że w dwa dni połowę już sama zjadałam. Ma idealną konsystencję, czyli nie jest za suchy, nie rozpada się, nie jest maziowaty, ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    08.09.2012 To było przesłuchanie kapelana pod zarzutem kradzieży dorodnego pomidora. „- To po co go ksiądz kradł pułkownikowi Cathartowi, jeżeli nie wiedział ksiądz, co z nim zrobić? – ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    08.09.2012 Jak nie było o pomidorach, to nie było. Za to teraz jest cała pomidorowa seria. Któż nie pamięta uroczej piosenki „Addio pomidory” śpiewanej przez Michnikowskiego? Coś w tych ...
  • Z bloga: AZgotuj

     O kimchi słyszałam wiele.  Zabierałam się od dwóch lat, ale kiedy spróbowałam po raz pierwszy postanowiłam wziąć się w garść i zrobić.  Przeczytałam jeszcze u Marty Dymek z ...
  • Z bloga: Moja Książka Kucharska

    SURÓWKA Z KAPUSTY OBIADOWA Jak przygotować wyśmienitą surówkę z kapusty do obiadu - sprawdzony przepis krok po kroku. Niezwykle łatwa w przygotowaniu, przepyszna surówka z kapusty, którą ...
  • Z bloga: MarcinChef.pl

    Czym byłyby święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu, a czym byłby ten właśnie barszcz bez prawdziwego zakwasu! Prosty i sprawdzony przepis na zaczyn pod barszcz czerwony, doskonały ...
  • Z bloga: Kosą po patelni

    Przyprawa uniwersalna doskonała na zimę jako dodatek do wielu dań, zup, sosów. Ma naprawdę szerokie zastosowanie. Świetnie się ...
  • Z bloga: brunetkawkuchni

    Ponieważ jestem wielką fanką ułatwiania sobie życia, przed każdą niemal okazją typu impreza rodzinna czy święta robię plan i staram się znaleźć jak najwięcej potraw oraz dekoracji, ...
  • Z bloga: smakiszczescia.pl

    Składniki: 7 cytryn (najlepiej cytryny ekologiczne) sól gruboziarnista morska laska cynamonu, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu   Jeśli dysponujemy ...
  • Z bloga: MarcinChef.pl

    O tym, jak zdrowe jest awokado, mówi i pisze się wiele. Nie każdy jednak je próbował. Warto „zieloną przygodę” zacząć od czegoś podstawowego. Mówisz Awokado – Myślisz Guacamole! ...
  • Z bloga: PysiaGotuje.pl

    Zakwas z buraków stanowi podstawę tradycyjnego, wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jednak nie chcemy kupować gotowego zakwasu, możemy bez problemu przygotować go w domowych ...
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    Rillettes z gęsi  – po naszemu to mięsne smarowidło do chleba, idealne np. z dodatkiem ogórka  kiszonego.  Zapewne po francusku rillettes najlepiej smakuje z bagietką i z dobrym winem. Jak ...
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    Do czego używamy przyprawy piernikowej? Cóż to za pytanie? Wiadomo, do piernika! Do piernika, pierniczków i …nie tylko.  Przyprawę piernikową możemy dodawać do wielu potraw, zarówno tych ...
  • Z bloga: kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3l

     Ze względu na chorobę serca i przyjmowane leki , postanowiłam zrobić suszoną herbatkę , z której uzyskamy wspaniały zdrowy napar na wzmocnienie serca , pełnego witamin i ...
  • Z bloga: silkdressdiet

    Gdy dnia już prawie nie ma, to znaczy jest ta dziurka w ciemności dniem nazywana, kiedy można rozkoszować się jedynie odcieniami szarości i gratulować sobie decyzji o zakupie mocnych żarówek ...
  • Z bloga: Szczotkowa kuchnia japońska

    Lubię czosnek. Bardzo. Od zawsze. W każdej postaci. Świeży. Wędzony. Marynowany. Kiszony w kefirze. Kiszony z ogórków. Kiszony bez ogórków. Kiszony w wodzie po kiszeniu ogórków. Dzisiaj ...
  • Z bloga: Candy Company

    Gruszki do dekoracji tortów podpatrzyłam w rosyjskiej Tortik Annushka, pewnie większość z Was zna ich cudowne torty. Technikę opracowałam sama, efekt końcowy jest podobny – może kiedyś ...
  • Z bloga: kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3l

     Dziś skupmy się na naturalnym zakwasie z buraków i jego właściwościach.Jak wiadomo już za czasów babilońskich burak miał właściwości lecznicze ,gdzie skutecznie nim leczono anemię ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×