Targ Smaku

  • Z bloga: Places and Plants

    Zimą zielenina jest na wagę złota. W sezonie na bulwy można i nawet trzeba ratować się kupowaniem zielonego, bo mimo wszystko korzyści są większe niż potencjalne straty. Jednak lepiej...
  • Z bloga: Fat-or-not

    Mam czasami wrażenie, że ludzie, słysząc takie słowa jak hummus, ciecierzyca lub tahini, wpadają w panikę. Zaraz pojawia się grymas na twarzy, wykrzywianie usta i wystawianie języka z ...
  • Z bloga: Przy kominku

    Składniki: skórki jabłek albo 2 małe jabłka 1łyżeczka cukru 1/4 litra wody Umyte skórki jabłka włóż do słoika. Zalej 1/4 litrem przegotowanej, letniej wody z cukrem. Słoik przykryj ...
  • Z bloga: Pociąg Do Kuchni

    Sos barbecue to klasyczny dodatek do mięs, który natychmiast kojarzy się ze Stanami Zjednoczonymi. Ale ma też swoją australijską i azjatycką odmianę. Sos barbecue to przede wszystkim ketchup ...
  • Z bloga: Facet-po-40stce

    Każdy z nas lubi domowe wędliny, jednak aby je zrobić zacząć należy od przygotowania mięsa Jest to mój domowy sposób na przygotowanie schabu i karczku do dalszej obróbki Pierwszym krokiem ...
  • Z bloga: Ogrodnik w podróży

    Wędzona, dojrzewająca szynka z papryczkami chilli Wędzona szynka z chilli – kolejna wędzonka z serii , pomysły i wynalazki 😉 Czyli próby udoskonalenia , a raczej ożywienia starych ...
  • Z bloga: Kate's Kitchen

    O tym, że chemii w żywności jest mnóstwo, wiadomo. Jednak dokładne czytanie etykiet i świadomość „co jest czym” może uchronić Was przed różnymi  nieprzyjemnymi, a czasem ...
  • Z bloga: Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

    Domowy ketchup to świetna alternatywa dla sosu pomidorowego ze sklepowej półki, bo choć kuszą ładnymi słoiczkami i kolorowymi etykietami, po przeczytaniu składników nie zdecydujesz się na ...
  • Z bloga: paapilotkaa

    Na zimowe wieczory (i nie tylko) mam dla Was propozycję na pyszną i aromatyzowaną herbatę z cytryną, nutką goździków, cynamonu i anyżu.Tak przygotowany napój nie tylko wprawia w dobry ...
  • Z bloga: Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni

    I w końcu jest, po miesiącu oczekiwania. Konfitura z czerwonej z cebuli, idealny dodatek do pieczonego mięsa albo wędliny. Palce lizać. 500g czerwonej cebuli 125g cukru brązowego 125g cukru ...
  • Z bloga: U stóp Benbulbena

    Jeśli czytaliście poprzedni wpis, wiecie, że trafiłam na wyjątkową puszkę czarnej fasoli. Nie dość, że była to ekologiczna fasola w samej wodzie (bez soli!), to jeszcze trafiła mi się ...
  • Z bloga: U stóp Benbulbena

    Ostatnia porcja świeżej żurawiny w towarzystwie jabłuszek powędrowała do słoików jako chutney. Właściwie zupełnie niepotrzebnie zapakowałam w słoiki, bo nie zamierzam tego przechowywać ...
  • Z bloga: Skumbrie w tomacie

    Tahini, inaczej tahinę, czyli pastę z łuskanych bądź niełuskanych nasion sezamu, można kupić w dużych hipermarketach, delikatesach czy sklepach z arabską i orientalną żywnością. Można ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Już niedługo Wielkanoc, czyli czas żurku z jajkiem i białą kiełbasą. To jedna z prostszych i najpyszniejszych zup – wystarczy mieć zakwas. Do tej pory kupowałam kupny zakwas na żurek, ale...
  • Z bloga: Kuchnia We Dwoje

    Domowe masło orzechowe – idealnie gładkie, zdrowe i tanie. Aby je zrobić potrzebujesz jedynie 2 składników: orzechów i odrobinę cukru lub miodu. Sprawdź jakie to proste!   Czas ...
  • Z bloga: swojskie jedzonko

    Sok z kiszonych buraków-jest niezwykle zdrowy ,do tego pyszny i wręcz banalny do przygotowanie-polecam gorąco i zachęcam do wypróbowania,zapraszam do zapoznania się z jego właściwościami do...
  • Z bloga: Gotujemy i jemy!

    <!--[if gte mso 9]> <![endif]--> <!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE...
  • Z bloga: VANILIOWOCZEKOLADOWA

    Pomimo, iż jeszcze nie cieszą się tak dużą popularnością jak bataty czy też inne bardziej egzotyczne przysmaki, to myślę że są warte uwagi. Mowa o kasztanach jadalnych, które czasem ...
  • Z bloga: Gotujemy i jemy!

    <!--[if gte mso 9]> <![endif]--> <!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE...
  • Z bloga: Gotujemy i jemy!

    <!--[if gte mso 9]> <![endif]--> <!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE...
  • Z bloga: harmoniacialaiumyslu

    Chutney to wywodzący się z Kuchni Indyjskiej sos;  do Europy trafił  około 17 wieku. Współcześnie  sos ten jest przyrządzany na całym świecie,  a kombinacje takich sosów są przeróżne...
  • Z bloga: Magazyn Kuchenny

    Cytryny w rumie z miodem przydadzą się nam jeszcze tej zimy do przygotowania rozgrzewającej herbaty, oczywiście tylko dla dorosłych. Wybrałam małe cytryny, żeby łatwiej można... Artykuł ...
  • Z bloga: W Mojej Kuchni Lubię..

    Składniki: śliwki 5 kg, woda 1 litr, cukier 3/4 kg, biała czekolada 400 gram, żelfix 3 opakowania/3:1 do szybkowara do gotowania nie wsypuję cukru i nie ...
  • Z bloga: Celebruj

    Na placu boju wykładam ekwipunek. Mam tu granaty, drewniane kolce do nadziewania, błyszczące ostrza; żelazne szpikulce… Miski, kokilki, garnuszki, talerze. Durszlaki, foremki, kubki, kieliszki, ...
  • Z bloga: kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3l

      Sos ten kupowałam w latach 80-tych w Peweksie za grube dolary:) Nie myślałam że kiedyś sama go zrobię, a tu patrzę super przepis,który zamieścił w internecie jakiś bardzo starszy ...
  • Z bloga: Ogrodnik w podróży

    Kiełbasa ” Rzemieślnicza ” – domowa wędlina Kiełbasy domowe , są wspaniałe , no i na pewno dużo zdrowsze od kupnych . Fakt , trzeba się troszkę napracować ,przy ich Read More ... Post...
  • Z bloga: Przemo i Seba od kuchni

    Zima w pełni, a co za tym idzie jesteśmy bardziej narażeni na różne infekcje. Od czasu do czasu warto więc wspomóc naturalne siły obronne organizmu. Czujesz się niewyraźny, zaczyna łamać ...
  • Z bloga: two broke sisters

    Mamy teraz paskudny sezon na chorowanie. Wszędzie wirusy grypy i tylko prawdziwi twardziele przetrwają bez chociażby kataru. Jak się chronić przed przeziębieniem? Jak walczyć z grypą? My ...
  • Z bloga: Miętowy Garnuszek

    Walentynki za pasem więc przychodzę do Was z trochę magicznym przepisem. Wyjątkowość jego to nie tylko smak ale również przepiękny kolor… Potrzebujemy: 2/3 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki...
  • Z bloga: babka w formie

    Przygotowując frużelinę wiśniową miałam przed oczami wspaniały torcik bezowy, który zamierzam udekorować owocami w żelu. Torcik niebawem, a dziś przepis na pyszny i błyskawiczny dodatek,...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×