Targ Smaku

  • Z bloga: opycha.pl

    Pasta z wątróbki i jabłka Dzisiaj temat kontrowersyjny - wątróbka! Wszyscy wiedzą, że jest zdrowa, ale nie każdy lubi ją jeść. Ma ...
  • Z bloga: Wilk Syty

    Pierwsze dni jesieni już za nami, a ja zdradzę Wam w sekrecie, że na blogu niebawem pojawi się kilka przepisów z użyciem najbardziej sezonowego składnika, czyli dyni :) Dzisiaj opiszę Wam w ...
  • Z bloga: smaczne-zdrowe

       Moje pierwsze w życiu ogórki konserwowe. Choć nie było ich w planach (jakoś tak zawsze było mi z nimi nie po drodze....), to są i to już w kilku partiach, na jednych nie poprzestałam. ...
  • Z bloga: apetycznewizualnie

        SKŁADNIKI ( na słoik) : - rzodkiewki - woda - łyżka soli - ok. 4 ząbki czosnku - liść laurowy - ziele angielskie - pieprz - pół pęczka koperku zwykłego   Z tej oto pysznej ...
  • Z bloga: Wędrówki po kuchni

    Sos Ortolana 2017-07-22 11:10:16 Warto latem zamknąć w słoikach trochę wygrzanych w słońcu warzyw i cieszyć się ich smakiem zimową porą. Tym razem przygotowałam prosty, ale jakże ...
  • Z bloga: GREEN GOODIES

    Pesto z suszonych pomidorów czyli tak zwane pesto rosso to świetny dodatek do makaronów, bagietki lub kanapek. Jego głównym składnikiem są oczywiście suszone pomidory, ale do jego ...
  • Z bloga: Kuchnia u Poli

    Grzyby marynowane Grzybki marynowane w zalewie octowej z przyprawami zawsze będą mi się kojarzyły z odświętnymi obiadami u mojej babci, właśnie u niej zasmakowałam w nich po raz pierwszy.  ...
  • Z bloga: domowe

    Mój krzew pigwy oszalał. Mam w tym roku wreszcie wystarczającą ilość owoców, aby przygotować syrop z pigwy, a nawet na nalewkę jeszcze wystarczy:) Przepis na syrop dostałam kilka lat temu ...
  • Z bloga: Wędrówki po kuchni

    Kolorowa sałatka z cukinii 2016-08-22 12:21:28 Kiedy na straganach pojawiają się sezonowe warzywa to znak, że nadszedł czas na przygotowywanie przetworów. To nic, że sklepy są pełne ...
  • Z bloga: Wędrówki po kuchni

    Konfitura z marchwi i cytryn 2016-04-07 23:22:26 Dawniej niemal każda dobra gospodyni miała spiżarnię, a w niej zapasy w postaci konfitur, marmolad, kompotów, warzyw kiszonych i ...
  • Z bloga: Smaczki mojej kuchni

    Zrobiłam baleron domowy, dojrzewający. Kiedy opublikowałam przepis na jednym z portali kulinarnych natychmiast odezwały się zgorszone głosy: Co to za zwyczaje?!  Jak to, w pończosze?! ...
  • Z bloga: Qchnia Osobista

    Urlop na Opolszczyźnie był krótki ale zaowocował mnóstwem inspiracji i kilkoma przepisami,  między innymi na buraczki. W moim rodzinnym domu robi się na słodko lub zasmaża. Te są ...
  • Z bloga: Wędrówki po kuchni

    Marynowane brokuły 2016-04-08 17:34:35 Dawniej niemalże każda gospodyni miała spiżarnię pełną soków, dżemów, konfitur, kiszonych i marynowanych warzyw. Dziś to wszystko możemy ...
  • Z bloga: Qchnia Osobista

    Rokitnik to roślina ozdobna uprawiana w ogrodach i parkach. W stanie dzikim rośnie w pasie nadbrzeżnym Bałtyku, który w tamtym rejonie  jest chroniony. Rokitnik ma 3 razy więcej witaminy C ...
  • Z bloga: Oka w rosole czyli KaFka gotuje

    Od czasu do czasu lubię zjeść kromkę chleba razowego ze smalcem i ogórkiem. Samo robienie tradycyjnego smalcu jest zbyt czasochłonne dla mnie więc gdy mam ochotę na to smarowidło do kanapek,...
  • Z bloga: Wędrówki po kuchni

    Konfitura z czerwonej cebuli 2016-04-10 16:22:04 Na pierwszy rzut oka nazwa może być nie co myląca, gdyż konfitura przeważnie wszystkim kojarzy się ze słodkimi owocami. Konfitura z ...
  • Z bloga: anielskie wypieki

    Niektórzy twierdzą,że dynia zwyczajna nie bardzo nadaje się do słodkich dań,ja jednak jestem innego zdania.Jest najpopularniejsza i najczęściej używana w kuchni.Po dobrej obróbce i ...
  • Z bloga: Drink Eat Live

    Lubicie delektować się winem w długie jesienne wieczory? Na placach targowych wciąż można kupić krajowe winogrona, które świetnie się nadają  na dżem z winem. Oto przepis na dżem ...
  • Z bloga: Facet-po-40stce

    Mięso indycze jest delikatne i z tego co mi wiadomo nie jest nafaszerowane antybiotykami tak jak kurze Pierwszym krokiem po zakupie mięsa jest jego zapeklowanie, są różne metody ja preferuję ...
  • Z bloga: swojskie jedzonko

    Na dworze coraz zimniej-więc chociaż pod folią pomidorów dużo to już nie dojrzewają-więc trzeba wykorzystać takie jakie mamy-czyli zielone-polecam pyszną sałatkę na zimę właśnie z ...
  • Z bloga: Zmacznego

    Co się stanie, kiedy przy jednym stole spotka się grupka, absolutnie niepoważnych, przyjaciół, która uwielbia jeść i nigdy nie odmawia dobrej szamki? Co więcej, każde z nich pochodzi spoza ...
  • Z bloga: AniaGotuje.pl

    Przepyszne grzyby marynowane na słodko ostro. Grzybki są:- gotowe do zjedzenia już po 3 dniach marynowania- super proste do zrobienia- bardzo jędrne- o wyraźnym, wyważonym smaku
  • Z bloga: Smakowało.Mi

    Cześć! Zaczęliście już zimowe przygotowania? Robocie przetwory na zimę? Myślę, że to najwyższy czas już. Ja w tym roku zrobiłam całkiem sporo. Cukinia, ogórki, buraczki, grzybki i mam w...
  • Z bloga: Smakowało.Mi

    Hej hej! Już ostatni dzwonek, podejrzewam, żeby je zrobić, więc nie czekajcie, bo w zimę będzie na pewno Wam ich brakowało :) Do zrobienia nadają się właściwie wszystkie grzyby jadalne. U ...
  • Z bloga: Rosiołowa

    Ogromna cukinia spoczywająca w mojej lodówce, w końcu doczekała się zamiany w pyszny, nieco inny od reszty dżem z cukinii. Jako ze jest to warzywo o niezbyt wyraźnie ...
  • Z bloga: Cake Caprice

    Dziś mam dla Was propozycję na wykorzystanie pestek np. z pigwowca.Z owoców przygotujecie przepyszną nalewkę, a z pestek, poza likierem a'la Amaretto, domowy ekstrakt migdałowy.Pestki m.in. ...
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    „Aronia łączy w sobie zalety czerwonego wina i zielonej herbaty – ma bowiem zarówno antocyjany jak i katechiny. Śródziemnomorska kultura wina i dalekowschodnia kultura herbaty spotykają się...
  • Z bloga: greenscarf

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju warzywa dyniowate, a ten dżem powstał przez przypadek, bo niestety ale w tym roku mam kiepski zbiór cukinii i patisonów, przez pogodę. Nazbierało mi się po ...
  • Z bloga: Przemo i Seba od kuchni

    W końcu nadszedł ten czas. Połowa października do idealna pora na przygotowanie domowej kiszonej kapusty. Kapusta kiszona przygotowana w domu ma zupełnie inny smak niż ta, którą możemy ...
  • Z bloga: Kuchnia MagdaLeny

    Sok z owoców bzu czarnego na miodzie z cytrynowym aromatem...nie jest to typowy sok konsumpcyjny, lecz trzeba go traktować jak lekarstwo. Jest też bardzo pracochłonny w przygotowaniu, no chyba ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×