Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl

Sprawdzone przepisy na zakwas żytni. Przyrządź go i ciesz się później pysznymi domowymi chlebami z dodatkiem dyni lub innych nasion!

  • Z bloga: Kulinarne inspiracje Moniki

      Składniki: 300 gram mąki żytniej razowej 300 ml letniej wody Wykonanie: Do litrowego słoika wsypac 100 gram mąki i wlać 100 ml wody. Przykryc gazą, obwiązac ...
  • Z bloga: Ale zakwas!

    Dlaczego warto piec na zakwasie?  Skład zakwasu to przede wszystkim, oprócz mąki i wody, dzikie drożdże i bakterie kwasu mlekowego. Zalet zakwasu jest bardzo wiele, ale wystarczy ...
  • Z bloga: lucywniebie.blogspot.com

    Jak już kiedyś wspominałam, zanim wyhodowałam zakwas żytni, najpierw udało mi się przygotować zakwas kukurydziany. Wyhodowanie zakwasu żytniego wydawało mi się niezwykle skomplikowane i...
  • Z bloga: Delicious Titbits

    O zakwasie mogłabym napisać długą historię. Pierwszy, jaki zrobiłam był katastrofą, po pierwsze postawiłam go w przeciągu, nie dokarmiłam o czasie, itp., ale skupmy się żeby nam ...
  • Z bloga: 180 stopni smaku

    Nie ma nic prostszego niż wyhodowanie własnego zakwasu, a potem upieczeniu najpyszniejszego domowego chleba na tym zakwasie. Jedyne co musicie, to uzbroić się w cierpliwość, ponieważ potrzeba...
  • Z bloga: Sprawdzona Kuchnia

    Facebook Twitter Google Pinterest Tumblr Zakwas to niezbędnik przy pieczeniu chleba oczywiście nie wszystkie przepisy wymagają użycia zakwasu, ale jeśli chcecie upiec chleb o klasycznym lekko ...
  • Z bloga: Prawie Perfekcyjna Pani Domu

    Ostatnio podzieliłam się z Wami kilkoma przepisami na domowe chleby. Większość z nich to chleby pieczone na zakwasie, takie są najzdrowsze i najlepiej smakują. Przygotowanie własnego zakwasu ...
  • Z bloga: Yummy homemade cooking

    Wiele osób piesze do mnie, że chętnie by upiekło sobie taki chleb czy bułki nazakwasie ale nie ma na blogu przepisu na zakwas. Myślałam, że w sieci jest tak dużo przepisów, że nie ...
  • Z bloga: Milion Smaków

    Kto regularnie śledzi bloga, ten wie, że od jakiegoś czasu eksperymentuję z domowymi chlebami. Po opanowaniu wypieków na bazie drożdży, nadeszła pora podnieść poprzeczkę. Wyhodowanie ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

       24.02.2013 Zakwas otrzymujemy z mąki żytniej (najlepiej razowej) i wody.  Garść mąki (ok. 100 g) należy wymieszać z letnią wodą aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany, a ...
  • Z bloga: Kuchcik gotuje

    Wyhodowanie zakwasu zajmuje 5 dni. Potrzebne jest ciepłe miejsce w domu bez przeciągów i dużo cierpliwości. Ciepłym miejscem może być kaloryfer lub rozgrzany do 50 stopni C piekarnik. Po ...
  • Z bloga: Słodki Kompromis

    Zakwas to  rodzaj dzikich drożdży. Podczas kwaszenia mąki są one pobierane z powietrza, a mąka służy im jako pożywka. Zakwas to naturalne drożdże więc ich działanie jest o wiele ...
  • Z bloga: garnek-bez-dna

    Mój pierwszy zakwas Jestem podekscytowana jak dziecko na pierwszą gwiazdkę od razu powiem, że pieczenie chleba na zakwasie wymaga sporo pracy. Chyba od 200% więcej jak przy drożdżowym. Jednak ...
  • Z bloga: niecodziennikpary.pl

    Zakwas żytni na chleb powstał z chęci upieczenia domowego pieczywa bez używania drożdży. Wbrew pozorom robi się go bardzo łatwo, potrzeba jedynie trochę cierpliwości i regularności ...
  • Z bloga: Gotowanie i pieczenie I love it

    Oto szybki i prosty, a zarazem mało wymagający przepis na  zakwas żytni. Przeszłam przez kilka wersji i ta najbardziej mi odpowiada i się sprawdza w 100 %. Składniki: 300 g mąki ...
  • Z bloga: Bajeczna Kuchnia

    Często piekę chleby na zakwasie żytnim, przygotowanie zakwasu jest bardzo proste tylko trzeba trochę czasu żeby go przygotować. Zakwas im starszy tym lepszy, ja swój mam już trzy lata i co ...
  • Z bloga: The Cake Book

    Kiedyś sądziłam,że wyhodowanie zakwasu granicy z cudem a zrobienie własnego chleba jest wręcz niemożliwe. Jednak z godnie z powiedzeniem,że człowiek uczy się przez całe życie, mój tok ...
  • Z bloga: Smoczy owoc

    Pierwszy raz jak usłyszałam jak się go robi to pomyślałam, jejku ale o co chodzi, wiem ze nie wiem nic.Teraz sama się z siebie śmieję bo to nic trudnego potrzebujemy tylko 5 minut z ...
  • Z bloga: Oatmeal and Figs

    Przepis na najprostszy, podstawowy zakwas żytni. Idealny do wypieku domowego chleba! To wcale nie jest trudne, ale wymaga czasu i cierpliwości. Ale wierz mi na słowo – czekanie zostanie ...
  • Z bloga: chlebem i solą

    Chleb piekę od wielu lat. Niegdyś sporadycznie, "od święta" piekłam chleb na drożdżach, ale odkąd zaczęłam swoją przygodę z zakwasem, chleb piekę regularnie. Nie kupuję żadnego ...
  • Z bloga: smaczne-zdrowe

       Z zamiarem opublikowania przepisu na zakwas "nosiłam" się już od dłuższego czasu, ale jakoś tak zawsze odkładałam to na później. Aż nadszedł chyba ten moment, jutro Światowy ...
  • Z bloga: Aga w kuchni

    Składniki: 12 łyżek mąki żytniej typ 2000, 12 łyżek letniej wody. Przygotowanie: pierwszy etap: do słoika o pojemności 500 ml wsypujemy 3 łyżki mąki, zalewamy 3 łyżkami letniej wody...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Od ponad 3 lat moja rodzina szerokim łukiem omija piekarnie oraz pułki z pieczywem. A to wszystko za sprawą mojej mamy, która stała się miłośniczką oraz ekspertem od wypiekania chlebów. ...
  • Z bloga: baRepas

    Wypiekanie pieczywa w warunkach domowych jest banalnie proste. Po kilku próbach, gdzie każda była okraszona sukcesem, postanowiłem, dodając to do noworocznych uchwał, że piekarnie będę ...
  • Z bloga: Smakowity Blog Kulinarny

    Zakwas  jest podstawą dobrego, domowego pieczywa. To od niego zaczyna się cały proces pieczenia. Zanim napiszę jak przygotować zakwas, postaram się w kilku słowach wyjaśnić, co to ...