Targ Smaku

  • Z bloga: Wilk Syty

    Jeśli do swojego - i tak już idealnego - hummusu potrzebujecie miękkiego, puszystego chlebka pita, ten przepis spełni wszystkie Wasze oczekiwania. Chlebki dosłownie rosną w dłoniach podczas ...
  • Z bloga: Chleb Pod Grapą

    Minimalistyczny chleb na zakwasie ze starożytnej odmiany pszenicy. Z jednego rodzaju mąki, łyżki zakwasu i soli, bez dodatków, bez foremki. Publikowałam już przepis na płaskurkowe ...
  • Z bloga: smaczne-zdrowe

       Chleb żytni, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i słonecznika, to kolejny chlebek na zakwasie. Powstał specjalnie na zaproszenie Zorry z okazji Światowego Dnia Chleba.Pyszny, chrupiący, z ...
  • Z bloga: greenscarf

    Uwielbiam pieczywo, ale to co ostatnimi czasy można kupić w sklepach koło pieczywa nawet  nie powinno leżeć, a nawet jeśli już znajdzie się jakiś uczciwy bochenek, to jego cena przyprawia o...
  • Z bloga: greenscarf

    Bajgle czekoladowe piekę już regularnie 2 razy w tygodniu, i przy pomyślnych wiatrach trafia mi się aż jeden. Postanowiłam zrobić wersję pod swój gust, czyli wytrawną. Na nic to się ...
  • Z bloga: Roślinne jadło

    Kto z nas nie lubi świeżych, chrupiących bajgli z ulubionymi dodatkami, albo po prostu tak zwyczajnie, z powidłami i mlekiem roślinnym. Bajgle może zrobić każdy, nie ...
  • Z bloga: greenscarf

    Indyjskim posiłkom zawsze towarzyszy chleb, który doskonale nadaje się do wybierania gęstych sosów curry oraz stanowi uzupełnienie pikantnych dań, jak również dodatek do zup.Różni się od ...
  • Z bloga: greenscarf

    Robiłam „zwykłą” pomidorówę na obiad i jakoś mnie natchnęło ,więc żeby nie było tak skromnie upiekłam do tego indyjskie chlebki Naan.  Chleb ten został sprowadzony do Indii przez ...
  • Z bloga: greenscarf

    Wierzyć się nie chce, że z tak prostych składników można wyczarować takie cuda. Przymierzałam się do tego wypieku od dawna, a że wieczorem w niedzielę  okazało się,  że chlebak ...
  • Z bloga: Chleb Pod Grapą

    Chleb z pełnoziarnistej i jasnej mąki orkiszowej w równych proporcjach, wyrastający na zakwasie żytnim. Podsmażona cukinia sprawia, że jest wilgotny i jeszcze pyszniejszy niż zwykły chleb z ...
  • Z bloga: RingTheBelly

    Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na zrobienie czegoś kulinarnie efektownego, a jednocześnie masz już dość zwykłego pieczywa, lub po prostu chcesz zanieść do babci na obiad ciekawą ...
  • Z bloga: WegeWeda. Kuchnia roślinna

    Czasami pomysł na zwyczajną, niezwyczajną kolację przychodzi ot tak. Niby nie masz ochoty za dużo kombinować w kuchni, ale zjadłbyś coś innego niż standardową kanapkę. W dodatku w ...
  • Z bloga: RingTheBelly

    Dawno temu, za górami i lasami, każdego tygodnia piekłam chleb sama. Pierwszy zakwas do chleba dostałam od koleżanki z pracy. Pierwszy samodzielny zakwas zrobiłam całkiem niedawno i znów ...
  • Z bloga: Kuchnia MagdaLeny

    Chleb bez mąki to inaczej chleb z ziaren. Nie potrzeba do niego ani drożdży, ani zakwasu. Można upiec go także w wersji bezglutenowej, trzeba tylko płatki owsiane zamienić na jaglane. W ...
  • Z bloga: greenscarf

    Znowu się odmieniło mojej Miśce i koniecznie chce ze mną piec. Kombinowałam z przepisami na róże wypieki, aby były możliwie najmniej skomplikowane, aby dziecie było zadowolone. Tak ...
  • Z bloga: Chleb Pod Grapą

    Słód to skiełkowane, wysuszone, czasem też uprażone, a na koniec zmielone na mąkę ziarna zbóż. Dodatek słodu może całkowicie zmienić charakter pieczywa, doskonałym przykładem jest tu ...
  • Z bloga: Even Better Food

    Chleb na sodzie dorobił się miana najprostszego chleba świata – nie wymaga wyrabiania, wyrastania czy nawet szczególnie wprawnej ręki. Tradycyjnie, przygotowany jest na maślance, niemniej ...
  • Z bloga: Dzieje kuchennej Wiewióry

    Gdy go zobaczyłam w kornikowej kuchni wiedziałam, ze go upiekę. Czy tylko dla siebie, czy zjedzą go inni domownicy, wszystko było mi jedno, piękny to wiedziałam na pewno! Upiekłam go z ...
  • Z bloga: Alternatywy Pięć i Pół

    Zwana inaczej przeuroczym stosikiem krakerso- chlebków wypełnionych po brzegi ziarnami, tworzących artystyczną kompozycję o charakterystyce nieładu :)  Mam dziwną przypadłość- uwielbiam ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Chleb powstał w ramach wspólnego wypiekania i okazał się jak znalazł do przygotowania na śniadanie. Dzięki temu, że wyrasta przez noc, możemy go wstawić do piekarnika następnego dnia rano...
  • Z bloga: smaczne-zdrowe

       Pyszne i delikatne, a zarazem pełnoziarniste i pożywne. Bułeczki ziemniaczane, to od kilku miesięcy zdecydowanie nasze ulubione bułki. Piekłam je już wiele razy- praktycznie zawsze gdy ...
  • Z bloga: Okiem Blondynki by McBlondi

    Dziś dość nietypowy post, ponieważ chcę podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony, a w dodatku prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, chleb bezglutenowy bez jajek i mleka. Na diecie ...
  • Z bloga: Proste i tanie wegańskie potrawy

    Wegańskie precle bawarskie - pyszna przekąska, o smaku podobnym do słonych paluszków, idealna do piwa -porcja na 10-12 sztuk - Składniki: Ciasto: 1,5 szkl letniej wody500g mąki1/2 op. ...
  • Z bloga: Domowa piekarnia dla leniwych

    Prosty Graham idealny na co dzień
  • Z bloga: Domowa piekarnia dla leniwych

    Drożdżowe, pszenne bochenki lub bułki - przepis na 2 bochenki - Składniki:  1/2 op. drożdży suszonych 0,5kg mąki pszennej (bardzo lubię Lubellę typ 520) szczypta soli woda ...
  • Z bloga: Domowa piekarnia dla leniwych

    Chleb z dynią puszysty bochenek z chrupiącą skórką, posypany ziarnami - porcja na 2 bochenki - Składniki:Zaczyn:4 łyżki puree z pieczonej dyni3 łyżki mąki2/3 op. drożdży suszonych1 szkl...
  • Z bloga: Domowa piekarnia dla leniwych

    Domowe chrupkie pieczywo z ziarnami - przepis na formę 20x30 cm - Składniki:1/2 szkl mąki pszennej1/2 szkl otrębów orkiszowych1/3 szkl siemienia lnianego1/4 szkl sezamu1 łyżeczka proszku do ...
  • Z bloga: konkolpolny.pl

    Chlebki pita, kto ich nie lubi? Do sosów, dipów, jako bułka – kieszonka do warzyw lub falafeli. Sklepowe pity odstraszają długą listą składników, dodatków i ulepszaczy. Poza tym smak ...
  • Z bloga: W garach u Gosi

    Nie jest to mój autorski przepis . Pochodzi on z internetu gdzie widziałam kilka jego wersji. Ale zanim poleciłam go znajomej chciałam dokładnie przetestować aby być w 100% pewną, że ten ...
  • Z bloga: VANILIOWOCZEKOLADOWA

    Ostatnio przeglądając różne strony zagraniczne natknęłam się na mało skomplikowany przepis na bezglutenowy chleb. Wypróbowałam przepis jak zwykle zmieniając co nie co i oto efekt mojej ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×