Targ Smaku

  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Chleb powstał w ramach wspólnego wypiekania i okazał się jak znalazł do przygotowania na śniadanie. Dzięki temu, że wyrasta przez noc, możemy go wstawić do piekarnika następnego dnia rano...
  • Z bloga: smaczne-zdrowe

       Pyszne i delikatne, a zarazem pełnoziarniste i pożywne. Bułeczki ziemniaczane, to od kilku miesięcy zdecydowanie nasze ulubione bułki. Piekłam je już wiele razy- praktycznie zawsze gdy ...
  • Z bloga: Okiem Blondynki by McBlondi

    Dziś dość nietypowy post, ponieważ chcę podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony, a w dodatku prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, chleb bezglutenowy bez jajek i mleka. Na diecie ...
  • Z bloga: Proste i tanie wegańskie potrawy

    Wegańskie precle bawarskie - pyszna przekąska, o smaku podobnym do słonych paluszków, idealna do piwa -porcja na 10-12 sztuk - Składniki: Ciasto: 1,5 szkl letniej wody500g mąki1/2 op. ...
  • Z bloga: Domowa piekarnia dla leniwych

    Prosty Graham idealny na co dzień
  • Z bloga: Domowa piekarnia dla leniwych

    Drożdżowe, pszenne bochenki lub bułki - przepis na 2 bochenki - Składniki:  1/2 op. drożdży suszonych 0,5kg mąki pszennej (bardzo lubię Lubellę typ 520) szczypta soli woda ...
  • Z bloga: Domowa piekarnia dla leniwych

    Chleb z dynią puszysty bochenek z chrupiącą skórką, posypany ziarnami - porcja na 2 bochenki - Składniki:Zaczyn:4 łyżki puree z pieczonej dyni3 łyżki mąki2/3 op. drożdży suszonych1 szkl...
  • Z bloga: Domowa piekarnia dla leniwych

    Domowe chrupkie pieczywo z ziarnami - przepis na formę 20x30 cm - Składniki:1/2 szkl mąki pszennej1/2 szkl otrębów orkiszowych1/3 szkl siemienia lnianego1/4 szkl sezamu1 łyżeczka proszku do ...
  • Z bloga: konkolpolny.pl

    Chlebki pita, kto ich nie lubi? Do sosów, dipów, jako bułka – kieszonka do warzyw lub falafeli. Sklepowe pity odstraszają długą listą składników, dodatków i ulepszaczy. Poza tym smak ...
  • Z bloga: W garach u Gosi

    Nie jest to mój autorski przepis . Pochodzi on z internetu gdzie widziałam kilka jego wersji. Ale zanim poleciłam go znajomej chciałam dokładnie przetestować aby być w 100% pewną, że ten ...
  • Z bloga: VANILIOWOCZEKOLADOWA

    Ostatnio przeglądając różne strony zagraniczne natknęłam się na mało skomplikowany przepis na bezglutenowy chleb. Wypróbowałam przepis jak zwykle zmieniając co nie co i oto efekt mojej ...
  • Z bloga: Vegan Taste

    Focaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Puszysta i pachnąca ziołami, najlepiej smakuje na ciepło. Mógłbym jeść ją codziennie, bo jest wyśmienita! W mojej kuchni gościła...
  • Z bloga: VANILIOWOCZEKOLADOWA

    Za oknem dzisiaj nie korzystna aura więc trzeba sobie jakoś ten brak słońca zrekompensować. A co byście powiedzieli na słoneczne podpłomyki wykonane z wody, mąki z ciecierzycy i mąki ...
  • Z bloga: Vegan Taste

    We Włoszech lekka i puszysta foccacia jest podawana z oliwą jako przystawka przed głównym posiłkiem, ale także jako dodatek do innych potraw. Nie wszyscy wiedzą, lecz foccacia ...
  • Z bloga: Cherries in the Kitchen

    To najlepszy z dotychczas pieczonych przeze mnie chlebów. Delikatnie wyczuwalny smak zakwasu. Tekstura niezbyt ciężka czy zbyt zbita. Jego pieczenie wymaga jednak czasu niezbędnego do ...
  • Z bloga: jakszef

    Pamiętam jak pierwszy raz jadłam ten chleb… Było to  w Tunezji, jakieś 10 lat temu, a może i więcej. To było straszne! Nie mogłam przestać go jeść! Jadłam go codziennie przez 7 dni na ...
  • Z bloga: MamaOskarka

    Już jakiś czas temu słyszałam o chlebie, który składa się jedynie z kaszy gryczanej. Podchwyciłam temat, bo wydał mi się bardzo ciekawy. Jestem fanką kasz, a niepalona gryczana to wg mnie ...
  • Z bloga: Vegan Taste

    Kilka dni temu zaprezentowałem Wam przepis na dietetyczne, pełnoziarniste bagietki. Dzisiaj mała propozycja jak je wykorzystać – zapiekanka na bagietce! Zapiekanki na pieczywie kojarzą mi ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Chlebek roti robi się zwykle z mąki, wody i soli, czasami dodaje się olej i przyprawy jak np. curry, ale nie używa się drożdży. A tymczasem do zrobienia roti według przepisu od VeganLovieLINK...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Pamiętacie smakowite dwuskładnikowe tortille z batatów? Zmodyfikowałam tę recepturę i oto proponuję Wam pyszny bezglutenowy chlebek, również z batatami. Bez glutenu, bez oleju, bez proszku ...
  • Z bloga: Zapach Apetytu

    Uwielbiam warzywa w każdej postaci: stanowiące dodatek do dania głównego, na surowo, czy w postaci past do chleba. Są dla mnie inspiracją i zawsze stanowią wyzwanie kulinarne. No bo jak je ...
  • Z bloga: WegeWeda. Kuchnia roślinna

    Dziś chciałam się z Wami podzielić jednym z moich pierwszych przepisów na prosty chlebek z mąki żytniej. Chleb ten po raz pierwszy upiekłam, gdy jeszcze nie narodził się nawet pomysł na ...
  • Z bloga: Book of spells

    Przepis na bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej i gryczanej jest tak naprawdę wariacją przepisu na klasyczny chleb gryczany (kliknij po przepis). Skoro z tego przepisu wychodzi doskonały chleb ...
  • Z bloga: sweet-amelia

        Składniki: 400g mąki pszennej, 50g semoliny (możemy zrezygnować z tej pozycji), 15g drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, 1/2 łyżeczki soli.   Do miski przesypujemy mąkę, semolinę, sól...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Grissini to włoskie paluszki z ciasta chlebowego. Są chrupiące i przepełnione aromatem pieczonego czosnku. Z podanej porcji powstaje 25 paluszków. Dość sporo, zważając na to, że są ...
  • Z bloga: Ada w kuchni

    Nazwa tego autorskiego pieczywa jest może nieco przydługa, ale przynajmniej prawie w pełni oddaje skład. Przepis na zakwas z wody po kiszeniu ogórków pochodzi z książki "Kuchnia polska bez ...
  • Z bloga: Zdrowa Kuchnia Sowy

    Czytaj więcej »
  • Z bloga: Odcienie Kuchni

      Z preclami było mi dotychczas nie po drodze. Jakoś nieszczególnie miałam ochotę bawić się w te wszystkie rolowania i zakrętasy, ale… W tym roku Opole, miasto, w którym mieszkam […] ...
  • Z bloga: vito gryzie

    Pesto trapanese jest sycylijskim wariantem tradycyjnego zielonego pesto pochodzącego z Ligurii. Do jego przygotowania, zamiast bazylii i orzeszków pinii wykorzystuje się pomidory i migdały, które...
  • Z bloga: smaczne-zdrowe

       Chleby na zakwasie to nasza codzienność, przeważnie są to chleby z ziarnami, niekiedy nawet z ich bardzo dużą ilością, ale bywa i tak, że mamy chwilowy ich przesyt i wówczas piekę ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×