Targ Smaku

  • Z bloga: WegeWeda. Kuchnia roślinna

    Dziś chciałam się z Wami podzielić jednym z moich pierwszych przepisów na prosty chlebek z mąki żytniej. Chleb ten po raz pierwszy upiekłam, gdy jeszcze nie narodził się nawet pomysł na ...
  • Z bloga: Book of spells

    Przepis na bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej i gryczanej jest tak naprawdę wariacją przepisu na klasyczny chleb gryczany (kliknij po przepis). Skoro z tego przepisu wychodzi doskonały chleb ...
  • Z bloga: sweet-amelia

        Składniki: 400g mąki pszennej, 50g semoliny (możemy zrezygnować z tej pozycji), 15g drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, 1/2 łyżeczki soli.   Do miski przesypujemy mąkę, semolinę, sól...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Grissini to włoskie paluszki z ciasta chlebowego. Są chrupiące i przepełnione aromatem pieczonego czosnku. Z podanej porcji powstaje 25 paluszków. Dość sporo, zważając na to, że są ...
  • Z bloga: Ada w kuchni

    Nazwa tego autorskiego pieczywa jest może nieco przydługa, ale przynajmniej prawie w pełni oddaje skład. Przepis na zakwas z wody po kiszeniu ogórków pochodzi z książki "Kuchnia polska bez ...
  • Z bloga: Zdrowa Kuchnia Sowy

    Czytaj więcej »
  • Z bloga: Odcienie Kuchni

      Z preclami było mi dotychczas nie po drodze. Jakoś nieszczególnie miałam ochotę bawić się w te wszystkie rolowania i zakrętasy, ale… W tym roku Opole, miasto, w którym mieszkam […] ...
  • Z bloga: vito gryzie

    Pesto trapanese jest sycylijskim wariantem tradycyjnego zielonego pesto pochodzącego z Ligurii. Do jego przygotowania, zamiast bazylii i orzeszków pinii wykorzystuje się pomidory i migdały, które...
  • Z bloga: smaczne-zdrowe

       Chleby na zakwasie to nasza codzienność, przeważnie są to chleby z ziarnami, niekiedy nawet z ich bardzo dużą ilością, ale bywa i tak, że mamy chwilowy ich przesyt i wówczas piekę ...
  • Z bloga: Taste me!

    Bułki z czekoladą. Do przełożenia lub "w łapę i w papę". ;) Zdjecia robiłam, kiedy bułki były jeszcze ciepłe, a czekolada miękka. Stąd te czekoladowe smugi na przekrojonej bułce. :) ...
  • Z bloga: Ada w kuchni

    Komu nie chcę się bawić z wyrabianiem ciasta i czekaniem aż wyrośnie, polecam ten bardzo prosty przepis na domowy chleb chrupki. Trochę przypomina norweskie pieczywo, ale na pewno różni się...
  • Z bloga: rabarbarowo

    Chrupiący chleb owsiany z piekarnika to świetny sposób na przygotowanie domowego pieczywa. W przygotowaniu tego chlebka sięgnęłam po trochę inną metodę niż dotychczas. Chleb jest ...
  • Z bloga: Panda loves veggies

    Click for English version Kliknij po przepis po polsku Os tempos mudam e o nível da consciência alimentar cresce. Mil anos atrás ninguém se preocupava com o glúten mas havia pessoas que ...
  • Z bloga: Ada w kuchni

    To chleb z dwóch rodzajów mąki żytniej, bez dodatku mąki pszennej. Prosty, smaczny, bardzo długo zachowuje świeżość.Jest to ostatnio mój faworyt.Trzeba trochę uzbroić w cierpliwość, ...
  • Z bloga: AgaMaSmaka

    Niektórzy mają problem ze smarowaniem pieczywa. To znaczy nie, że nie potrafią, ale nie wiedzą czym. :-) Problem pojawia się, kiedy przechodzimy na dietę roślinną lub kiedy po prostu chcemy ...
  • Z bloga: Kulinarne przygody Gatity

    Domowy własnoręcznie przygotowany chleb zawsze jest w cenie, prawda ? Przepis, który dla Was dziś przygotowałam nie jest wcale trudny do zrobienie, a pieczywo na drożdżach zawsze się udaje ...
  • Z bloga: Ale zakwas!

    W takim chlebie nie ma słodyczy, ale jest interesująca wytrawność śliwek i orzechów. Doskonale uzupełni proste śniadanie, ponieważ sam w sobie jest przepyszny i nie wymaga wielu dodatków....
  • Z bloga: Cotakpachnie?

    Składniki (ok 15 sztuk)  500g mąki (u mnie 150g orkiszowej, 200g pełnoziarnistej i 150g pszennej) 100g oleju roślinnego 1 szklanka mleka roślinnego ( u mnie napój owsiany z kokosem BIO ...
  • Z bloga: smaczne-zdrowe

       Po udanych, pysznych i puszystych bułkach orkiszowych na zakwasie zamarzyła mi się ich jeszcze doskonalsza wersja. Bardzo lubimy dodatek do bułek mąki żytniej, lubimy również dodatek ...
  • Z bloga: Ada w kuchni

    Godzinę po upieczeniu zostało pół bochenka...To chyba niezła rekomendacja, prawda? Dodajmy do tego boski zapach, który unosi się w domu. Po prostu orgia zmysłów... :-)Potrzeba upieczenia ...
  • Z bloga: MamaOskarka

    Chleb z suszonymi pomidorami chodził za mną od dłuższego czasu. Kiedyś poświęcałam więcej czasu na pieczenie chleba, teraz nieco mi tego czasu brak, ale raz na jakiś czas na prawdę warto ...
  • Z bloga: VANILIOWOCZEKOLADOWA

    Moi drodzy choć za oknami czuć już wiosnę, to na świeże owoce czy też warzywa przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać. Jak za pewne wiecie nie stronię od zdrowego żywienia i prócz tego, że...
  • Z bloga: MamaOskarka

    Bagietki są moim ulubionym rodzajem pieczywa, lubię chrupiącą skórkę z puszystym wnętrzem i nic to, nic.. że zawsze nakruszę nią jak dziecko, kto by się tym przejmował? :) Bagietka przeze...
  • Z bloga: Cooking for Emily

    Na różne wersje tego chleba natykałam się w internecie już wielokrotnie – chleb ten jest bez mąki, cały składa się z nasion, orzechów i kasz. Czasem można spotkać go pod nazwą „chleb...
  • Z bloga: Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

    Chleb zmieniający życie, tak nazwała go autorka (oryginał znajdziesz tutaj).Chleb posiada jedynie same zalety. Idealny w profilaktyce zdrowia, leczeniu candidy, nietoleracjach pokarmowych, ...
  • Z bloga: Cherries in the Kitchen

    W przedszkolu u Księciunia na śniadanie najczęściej podawane są kanapki. Zwykły chleb podawany dzieciom zawiera gluten, a firma cateringowa, jako zamiennik, oferuje wafle ryżowe. Nie chcę,...
  • Z bloga: Poranek na słodko

    WEGAŃSKIE MUFFINY ANGIELSKIE /przepis własny/ 50 g mąki żytniej razowej 10 g mąki z wiesiołka 35 g mąki słonecznikowej 30 g mąki pszennej graham 5 g błonnika owsianego 120 ml ...
  • Z bloga: Pij soki wyciskane

    500 g mąki (300 g orkiszowej, 200 g pszennej typ 650)40 g świeżych drożdży0,5 l letniej przegotowanej wody 30 g suszonych pomidorów4 łyżki ziaren sezamu4 łyżki ziaren słonecznika4 ...
  • Z bloga: fitfarmer

    Nieuchronnie zbliżamy się do dnia, w którym z każdej strony będziemy prześladowani przez nadziane różaną konfiturą, oblane lukrem bądź obsypane cukrem pudrem i wykończone aromatyczną ...
  • Z bloga: Ada w kuchni

    Czasem mam dość ziemniaków, ryż, makaronu czy kaszy. Placki chlebowe stanowią cudowny zamiennik zwłaszcza jako dodatek czy zapychacz w potrawach półpłynnych takich jak gulasz, curry czy ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×