Targ Smaku

  • Z bloga: Chleb Pod Grapą

    Chleb żytni był przez wieki podstawowym pieczywem na polskich wsiach. Podobnie było zresztą w całej Europie Środkowo-Wschodniej, z uwagi na to, że żyto jest zbożem dobrze znoszącym chłodny...
  • Z bloga: Mój Ogródek

    Owsiany bochenek 0,5 kg mąki 0,5 l ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki dowolnych nasion pół łyżki soli pół łyżki cukru W misce dokładnie ...
  • Z bloga: wegetari-anka

    Są takie dni, a jesienią zdarza się to częściej, gdy żadna siła na niebie i ziemi nie zmusi mnie, by wyjść na dwór. Auto padło i w dodatku nie ma aktualnego przeglądu, z nieba skapuje ni ...
  • Z bloga: weganka-gotuje.blog.pl

    Powszechnie owies wkładany jest do jednego worka z pozostałymi zbożami glutenowymi jak pszenica, żyto i jęczmień. Ale to błąd. Owies naturalnie nie posiada glutenu, może go zawierać w ...
  • Z bloga: Kulinarne przygody Gatity

    I znów wróciłam do pieczenia domowego chleba na zakwasie! Mój zakwas niestety zamordowałam, ale dobra dusza, czyli Brenia z bloga Kuchnia Breni mnie podratowała i podarowała super zakwas, ...
  • Z bloga: Kolorowy Przepisownik

    Pieczesz domowe pieczywo? Jeśli tak (lub chcesz zacząć), to mam dla Ciebie specjalny wpis bagietki – 3 sposoby na ciasto. Znajdziesz tu przepisy na bagietki zwykłe, czyli białe, pszenne. ...
  • Z bloga: Qchnia Osobista

    Knekkebrød, chrupkie pieczywo jest w Norwegii bardzo popularne, łatwo dostępne, można je kupić w każdym sklepie  ale często  jest pieczone w domu. Niektóre źródła podają, że było ...
  • Z bloga: vito gryzie

    Dziś mam dla Was przepis na pyszny, chrupiący chleb cebulowy. Kto chociaż raz sam upiekł chleb, wie, że domowy jest o niebo lepszy od sklepowego. Nic nie równa się z zapachem świeżo ...
  • Z bloga: RingTheBelly

     Co przygotować na kolację lub śniadanie, jeśli wracając z wakacji znajdujesz w domu przejrzałe banany? Oczywiście chlebek bananowy! Jego przygotowanie zajmie ci okołu pięciu minut, a w ...
  • Z bloga: Dzieje kuchennej Wiewióry

    Od wielu lat sama wypiekam pieczywo. Sporadycznie, z braku czasu, kupujemy chleb lub kilka bułek.  Ostatnio niestety zużycie chleba w naszej rodzince wzrosło,  nie ma co się dziwić, dzieci ...
  • Z bloga: Kulinarne przygody Gatity

    Nie ma nic lepszego na świecie niż własny upieczony w domu chleb. A jeśli ten chleb jest jeszcze na zakwasie, to wtedy już jest szczyt radości ! Oczywiście krążą różne mity na temat ...
  • Z bloga: Ada w kuchni

    Miałam długą przerwę w pieczeniu chleba na zakwasie dlatego z tym większą radością wróciłam do tej czynności- przyznam się szczerze, że trochę  zmotywowały mnie bezskuteczne ...
  • Z bloga: Chleb Pod Grapą

    Gdy chmurno, pada bez końca i nękają jesienne smutki, dobrze upiec chleb poprawiający humor. Taki właśnie jest ten jesienny bochen, bo dzięki ugotowanej i zmiksowanej dyni zyskuje wesoły, ...
  • Z bloga: Cherries in the Kitchen

    Smaczny i prosty w przygotowaniu chleb bezglutenowy. Wymagający trochę czasu ...Składniki na foremkę keksówkę:2 szklanki kaszy jaglanej1 szklanka płatków owsianych (tu bezglutenowe)1 ...
  • Z bloga: Dieta bez mleka

    W diecie bezmlecznej kupienie dobrego chleba bywa wyzwaniem. Szczególnie, że niektórzy piekarze mają zwyczaj „odświeżać” chleb mlekiem. My mamy to szczęście, że pod domem mamy ...
  • Z bloga: Via Gusto

    Dzisiejszy przepis to uwielbiane zwłaszcza przez dzieci drożdżówki! Zawsze wychodzą, nie są drogie, a do ich przygotowania nie potrzebujemy wielu...
  • Z bloga: Wilk Syty

    Jeśli do swojego - i tak już idealnego - hummusu potrzebujecie miękkiego, puszystego chlebka pita, ten przepis spełni wszystkie Wasze oczekiwania. Chlebki dosłownie rosną w dłoniach podczas ...
  • Z bloga: Chleb Pod Grapą

    Minimalistyczny chleb na zakwasie ze starożytnej odmiany pszenicy. Z jednego rodzaju mąki, łyżki zakwasu i soli, bez dodatków, bez foremki. Publikowałam już przepis na płaskurkowe ...
  • Z bloga: smaczne-zdrowe

       Chleb żytni, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i słonecznika, to kolejny chlebek na zakwasie. Powstał specjalnie na zaproszenie Zorry z okazji Światowego Dnia Chleba.Pyszny, chrupiący, z ...
  • Z bloga: greenscarf

    Uwielbiam pieczywo, ale to co ostatnimi czasy można kupić w sklepach koło pieczywa nawet  nie powinno leżeć, a nawet jeśli już znajdzie się jakiś uczciwy bochenek, to jego cena przyprawia o...
  • Z bloga: greenscarf

    Bajgle czekoladowe piekę już regularnie 2 razy w tygodniu, i przy pomyślnych wiatrach trafia mi się aż jeden. Postanowiłam zrobić wersję pod swój gust, czyli wytrawną. Na nic to się ...
  • Z bloga: Roślinne jadło

    Kto z nas nie lubi świeżych, chrupiących bajgli z ulubionymi dodatkami, albo po prostu tak zwyczajnie, z powidłami i mlekiem roślinnym. Bajgle może zrobić każdy, nie ...
  • Z bloga: greenscarf

    Indyjskim posiłkom zawsze towarzyszy chleb, który doskonale nadaje się do wybierania gęstych sosów curry oraz stanowi uzupełnienie pikantnych dań, jak również dodatek do zup.Różni się od ...
  • Z bloga: greenscarf

    Robiłam „zwykłą” pomidorówę na obiad i jakoś mnie natchnęło ,więc żeby nie było tak skromnie upiekłam do tego indyjskie chlebki Naan.  Chleb ten został sprowadzony do Indii przez ...
  • Z bloga: greenscarf

    Wierzyć się nie chce, że z tak prostych składników można wyczarować takie cuda. Przymierzałam się do tego wypieku od dawna, a że wieczorem w niedzielę  okazało się,  że chlebak ...
  • Z bloga: Chleb Pod Grapą

    Chleb z pełnoziarnistej i jasnej mąki orkiszowej w równych proporcjach, wyrastający na zakwasie żytnim. Podsmażona cukinia sprawia, że jest wilgotny i jeszcze pyszniejszy niż zwykły chleb z ...
  • Z bloga: RingTheBelly

    Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na zrobienie czegoś kulinarnie efektownego, a jednocześnie masz już dość zwykłego pieczywa, lub po prostu chcesz zanieść do babci na obiad ciekawą ...
  • Z bloga: WegeWeda. Kuchnia roślinna

    Czasami pomysł na zwyczajną, niezwyczajną kolację przychodzi ot tak. Niby nie masz ochoty za dużo kombinować w kuchni, ale zjadłbyś coś innego niż standardową kanapkę. W dodatku w ...
  • Z bloga: RingTheBelly

    Dawno temu, za górami i lasami, każdego tygodnia piekłam chleb sama. Pierwszy zakwas do chleba dostałam od koleżanki z pracy. Pierwszy samodzielny zakwas zrobiłam całkiem niedawno i znów ...
  • Z bloga: Kuchnia MagdaLeny

    Chleb bez mąki to inaczej chleb z ziaren. Nie potrzeba do niego ani drożdży, ani zakwasu. Można upiec go także w wersji bezglutenowej, trzeba tylko płatki owsiane zamienić na jaglane. W ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×