Targ Smaku

  • Z bloga: VANILIOWOCZEKOLADOWA

    Za oknem dzisiaj nie korzystna aura więc trzeba sobie jakoś ten brak słońca zrekompensować. A co byście powiedzieli na słoneczne podpłomyki wykonane z wody, mąki z ciecierzycy i mąki ...
  • Z bloga: Bodylicious

    Chrupiąca skórka, wilgotny sprężysty miąższ i tylko 15 minut wyrastania ciasta. Ten chleb drożdżowy z lnem mielonym zawsze się udaje, wystarczy godzina i jest gotowy. Zapach pieczonego ...
  • Z bloga: Vegan Taste

    We Włoszech lekka i puszysta foccacia jest podawana z oliwą jako przystawka przed głównym posiłkiem, ale także jako dodatek do innych potraw. Nie wszyscy wiedzą, lecz foccacia ...
  • Z bloga: mniam-mniam

    …naan,نان नान, płaski chlebek drożdżowy z białej mąki pochodzi z Azji środkowej, piecze się go w piecu tandoor. Wiele razy już go robiłam do różnego rodzaju potraw z kuchni ...
  • Z bloga: Cherries in the Kitchen

    To najlepszy z dotychczas pieczonych przeze mnie chlebów. Delikatnie wyczuwalny smak zakwasu. Tekstura niezbyt ciężka czy zbyt zbita. Jego pieczenie wymaga jednak czasu niezbędnego do ...
  • Z bloga: Prosto bez glutenu

        Drugi chleb z mąką z czarnego ryżu kleistego. Pierwszy chleb zawierał więcej mąki z czarnego ryżu kleistego (przepis jest tutaj). Ten chleb zawiera mniej mąki z czarnego ryżu ...
  • Z bloga: chleba naszego

    Polecam wszystkim domowy wypiek chleba, propozycja dla każdego, kto ma ochotę i piekarnik. Po przepisy na różne chleby i bułki zapraszam do zakładki pieczywo kliknij tutaj ;-)  Ciasto: 1 ...
  • Z bloga: Around the flavors

    Składniki: 250 g semoliny 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 150 ml ciepłego mleka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 ml oliwy z oliwek W miseczce połącz ...
  • Z bloga: jakszef

    Pamiętam jak pierwszy raz jadłam ten chleb… Było to  w Tunezji, jakieś 10 lat temu, a może i więcej. To było straszne! Nie mogłam przestać go jeść! Jadłam go codziennie przez 7 dni na ...
  • Z bloga: MamaOskarka

    Już jakiś czas temu słyszałam o chlebie, który składa się jedynie z kaszy gryczanej. Podchwyciłam temat, bo wydał mi się bardzo ciekawy. Jestem fanką kasz, a niepalona gryczana to wg mnie ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Chlebek roti robi się zwykle z mąki, wody i soli, czasami dodaje się olej i przyprawy jak np. curry, ale nie używa się drożdży. A tymczasem do zrobienia roti według przepisu od VeganLovieLINK...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Pamiętacie smakowite dwuskładnikowe tortille z batatów? Zmodyfikowałam tę recepturę i oto proponuję Wam pyszny bezglutenowy chlebek, również z batatami. Bez glutenu, bez oleju, bez proszku ...
  • Z bloga: Prosto bez glutenu

      Chlebki są cienkie, z wierzchu chrupiące, trochę w środku miękkie. Powstały z ugotowanej komosy ryżowej oraz z mąki z amarantusa. Chlebki nie zawierają drożdży. I to jest atut, ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Chlebki naan wywodzą się z Indii, gdzie są wypiekane w specjalnym piecu tandoor. Jednak jeśli owego pieca nie posiadacie (zdziwiłabym się gdyby ktoś taki posiadał ;P) to jest opcja wypieku ...
  • Z bloga: chleba naszego

    Polecam domowy wypiek chleba, prosty przepis dla każdego kto ma piekarnik. Przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dosypujemy 1 łyżkę soli i dodajemy 2 rozgniecione ziemniaki. W drugim naczyniu robimy...
  • Z bloga: Kuchnia MagdaLeny

    Dziś ponownie wzięło mnie na pieczenia domowego chleba. Nie jest to jednak chleb tradycyjny, a włoski chleb na soku pomidorowym z dodatkiem oregano. Na przepis natrafiłam książce "Encyklopedia...
  • Z bloga: Przepisy na domowy ser i chleb

    Chyba najbardziej charakterystyczny spośród polskich chlebów, czasami nazywany "baltonowskim". Chleb o dosyć zbitym, szaro-kremowym miękiszu, z popękaną, chrupiącą skórką, o lekko ...
  • Z bloga: chleba naszego

    Jak są bułki maślane, to może też być chleb maślany :)  Skład: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłego mleka, 50 g drożdży, 100 g masła, 4 żółtka, 2 łyżki cukru. Do posmarowania przed ...
  • Z bloga: Maminek kulinarny

    Chlebek domowy jest najlepszy, pewnie wszyscy to już wiedzą. My innego już nie jemy, więc proponujemy kolejną wersję.    Składniki: -80-85 dkg mąki 650 -7 dkg mąki żytniej -500 ml ...
  • Z bloga: Przepisy na domowy ser i chleb

    Bardzo smaczny i aromatyczny jasny chleb pszenny pieczony wyłącznie na drożdżach. Długo zachowuje świeżość, jest wilgotny i nie kruszy się podczas krojenia nawet po kilku dniach.Przepis ...
  • Z bloga: Kuchcik gotuje

    Prosty i łatwy do przygotowania chleb na drożdżach, powinien przypaść do gustu zwłaszcza osobom mniej doświadczonym w wypiekaniu domowego pieczywa. Świeżo upieczony chleb, ma chrupiącą ...
  • Z bloga: Zmacznego

    Od około dwóch lat sama piekę chleb bezglutenowy. Moje początki z “dobrem powszednim” miałam raczej trudne, chociaż smaczne. Mimo, że bochenki z zewnątrz wyglądały bardzo obiecująco, ...
  • Z bloga: Kuchnia MagdaLeny

    Świeżutki, pachnący, chrupiący i jeszcze ciepły chlebek...któż tego nie lubi? A do tego jeszcze domowy...to już pełnia szczęścia :-) Zakochałam się w pieczeniu chleba, sprawia mi to ...
  • Z bloga: zdrowavegekuchnia

    Ostatnio udało mi się zakupić książkę jednej z moich ulubionych blogerek zagranicznych, my new roots, która swoimi wspaniałymi i bardzo oryginalnymi przepisami swego czasu zainspirowała mnie...
  • Z bloga: Kolory smaków

    Wakacje to czas wyczekiwanych spotkań. Oczywiście jest to najintensywniejszy okres wypełniony poznawaniem nowych ludzi, ale największe emocje wzbudzają spotkania z przyjaciółmi. Kiedy to jak ...
  • Z bloga: Gazeta Kulinarna

    Przepis na bezglutenowe Focaccia z ziołami – aromatyczne pieczywo rodem z Włoch w wersji bezglutenowej Focaccia to taki pachnący, puszysty chlebek we włoskim stylu, który doczekał się ...
  • Z bloga: WegeWeda. Kuchnia roślinna

    Dziś chciałam się z Wami podzielić jednym z moich pierwszych przepisów na prosty chlebek z mąki żytniej. Chleb ten po raz pierwszy upiekłam, gdy jeszcze nie narodził się nawet pomysł na ...
  • Z bloga: MamaOskarka

    Bardzo szybki i prosty chleb o zwartym i sprężystym wnętrzu. Nie kruszy się jak większość chlebów na drożdżach. Podczas jedzenia wyczuwalne są chrupiące dodatki, które nadają mu +100% ...
  • Z bloga: Przepisy na domowy ser i chleb

    Smaczny i nieskomplikowany chleb na zakwasie z samej mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) z orzechami włoskimi. Tylko dwa etapy przygotowania ciasta: 24-godzinny zaczyn i ciasto właściwe. ...
  • Z bloga: chleba naszego

    Propozycja na pyszny, pulchny, pachnący i świeży chleb. Skład: mąka 650 1 kg, mąka 2000 ~1 szklanka,ciepła woda 2 szklanki, drożdże 50 g,  cukier 1 łyżka, sól 1 łyzka, ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×