Targ Smaku

  • Z bloga: Przepisy na domowy ser i chleb

    Miękki, puszysty chleb tostowy na drożdżach wg przepisu z książki "Chleb" J.Hamelmana. Składniki na 1 bochenek pieczony w foremce 30x11 cm: 250 g mąka pszenna jasna (wysokobiałkowa ...
  • Z bloga: Sprawdzona Kuchnia

    Chleb żytni i to w 100% żytni, upiekłam go specjalnie, aby móc przygotować idealny kwas buraczany, bo najlepszy kwas buraczany uda się tylko z kromką prawdziwego żytniego chleba. Chleb jest ...
  • Z bloga: Przepisy na domowy ser i chleb

    Ciemny i sycący chleb żytni na zakwasie znany był na Rusi prawdopodobnie już od IX wieku. Stanowił podstawę diety i był konsumowany w dużych ilościach. Obecnie jednym z ...
  • Z bloga: Dietetyk rodzinny

    Raz przypomina ciasto drożdżowe raz słodki chlebek. W zależności od preferencji, można dodawać różne dodatki. Chlebek na piwie to pyszny dodatek do dań na słodko i słono. Dosyć często ...
  • Z bloga: Przepisy na domowy ser i chleb

    Chleb ze sporym udziałem (40%) mąki z semoliny czyli pszenicy twardej (durum). Bardzo smaczny. Ma delikatny smak i zapach, bardzo chrupiącą skórkę i żółtawo-kremowy miękisz. Chleb...
  • Z bloga: Maine Cook

    Chałka z ciasta na brioche z żurawiną i pomarańczą Pyszna maślana chałka z dodatkiem suszonej żurawiny i skórki z pomarańczy, z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Brioche to francuskie ...
  • Z bloga: Qchnia Osobista

    Kiedy pierwszy raz zobaczyłam te bułeczki na zdjęciu, stwierdziłam, że koniecznie muszę je kiedyś upiec. Wyglądały bardzo smacznie a przepis wydawał się banalnie prosty. I jest faktycznie ...
  • Z bloga: Przepisy na domowy ser i chleb

    Chaczapuri (serowy chleb) to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni gruzińskiej. Jest to danie proste i syte, stanowiące podstawę posiłku w Gruzji.Nadziane może być dowolnym ...
  • Z bloga: Sprawdzona Kuchnia

    Chleb wiejski z otrębami na zaczynie poolish pewnie nie wszyscy wiecie, co oznacza ten termin, więc już wyjaśniam. Nazwa poolish pochodzi od polskich piekarzy, którzy opracowani tę metodę ...
  • Z bloga: Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

    W lutowej piekarni Amber z bloga "Kuchennymi drzwiami" wybrała przepis Zorry (oryginalny przepis pochodzi stąd) na pszenne bułki upieczone metodą solno - drożdżową. To przepis, który ...
  • Z bloga: Z Kuchni Do Kuchni

    Dziś wykombinowałam taki oto pyszny i zdrowy chleb, który kochają moje córki. Chleb wagowo jest dość ciężki, ale zjecie go z lekkością .Ma w sobie bardzo dużo ziarna. Jest pachnący i ...
  • Z bloga: Obżarciuch

    Najprostszy w przygotowaniu domowy chleb pieczony w garnku. Jest puszysty w środku z chrupiącą skórką Czytaj więcej »
  • Z bloga: brunetkawkuchni

    Dzisiaj będzie o chlebie, który skradł moje serce :) Nie piekę chleba często i nie mogę powiedzieć, żebym była w tej dziedzinie specjalistką. Przerażają mnie przepisy, w których mowa o ...
  • Z bloga: Kuchnia Roślinna | Vegan Taste

    Chleb jest jednym z najstarszych znanych posiłków. Był spożywany już 11 tysięcy lat temu. W starożytności chleb przypominał dzisiejsze pieczywo maca – łatwiej było go łamać, niż ...
  • Z bloga: Cake Caprice

    Delikatne, puszyste i lekkie bułki śniadaniowe.Do podania z dżemem, miodem, ale również na wytrawnie.Chrupiąca skorupka ryżowa dodaje im charakteru.Polecam! Bułki mleczne (składniki na ok....
  • Z bloga: Be Fit Be Strong

    Pierwszy raz takiego chlebka, spróbowałam u mojej kochanej babci. Robi się go błyskawicznie szybko i jeszcze szybciej znika ze stołu! Pobija nawet bagietki z masłem czosnkowym! Prosty, smaczny,...
  • Z bloga: chleba naszego

    Jak upiec taki chleb, używając suchych drożdży ?  -- -- Skład: 1 kg mąki, 2 op. po 8 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli,  Mąkę przesiewamy, ...
  • Z bloga: PatiGotuje

    Domowy chleb to najwspanialszy wypiek na świecie. Ten zapach, smak, chrupiąca skórka… No chyba nie można wyobrazić sobie czegoś smaczniejszego
  • Z bloga: Kuchnia Roślinna | Vegan Taste

    W zimie zawsze zjadam więcej słodkości, niż w inne pory roku. Chyba czuję potrzebę osłodzenia sobie tej okropnej pogody… Ostatnio rozjaśniłem sobie dzień cudownymi muffinkami pełnymi ...
  • Z bloga: Przepisy na domowy ser i chleb

    Taki mój eksperymentalny wypiek ale całkiem udany, więc zamieszam przepis na blogu. Ciabatty na pszennym zakwasie robione bez użycia miksera, ciasto wyrabiane-składane ręcznie. Do ciasta...
  • Z bloga: AniaGotuje.pl

    Poznaj mój sprawdzony przepis na najlepsze włoskie ciasto do pizzy, najpyszniejszy sos pomidorowy oraz cały proces szykowania i pieczenia cudownej pizzy na cienkim cieście. Tym razem będzie to ...
  • Z bloga: AniaGotuje.pl

    Pachnący i aromatyczny.. najlepszy przepis na włoski sos do pizzy. Taki sos możesz zrobić ze świeżych pomidorów, pomidorów z puszki czy passaty. Ten sos na spód pizzy jest też idealny do ...
  • Z bloga: Przepisy na domowy ser i chleb

    Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie  To jest naprawdę wielo ziarnisty chleb  ;) Do ciasta dodałem całe mnóstwo rozmaitych nasion  (siemię lniane, chia, sezam, kminek, mak, ...
  • Z bloga: Małgorzata Rusek - dietetyk z pasją

    Zrobienie własnego chleba marzyło mi się już od dawna, a odkąd mam nową kuchnię (tzn. nie tylko kuchnię, bo całe mieszkanie, ale co tam, kuchnia najważniejsza! 😜) wstąpiły we mnie...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    Faceci są naprawdę inni, rzeczywiście jakby z innej planety i przeważnie nas nie rozumieją. Można by dużo o tym opowiadać, np. mój kolega przyszedł do pracy w poniedziałek cały zły, bo ...
  • Z bloga: avokava.com

    Dlaczego orkisz? Jest bardzo wartościowym zbożem o właściwościach nawilżających i oczyszczających. Szczególnie korzystnie wpływa na przewód pokarmowy: wzmacnia śledzionę, trzustkę i ...
  • Z bloga: Kameleon Kulinarny

    CHLEB GRYCZANY a dokładniej CHLEB ZE SKIEŁKOWANEJ KASZY GRYCZANEJ..  bezglutenowy, ciekawy w smaku, oryginalny i.. banalnie prosty, ale musimy być cierpliwi, aby go upiec. Wystarczy.. kasza ...
  • Z bloga: Smaki Armine

     Jakie pieczywo lubicie na śniadanie? Ja bardzo lubię i polecam takie oto warkocze twarogowe. Idealnie pasują do kanapek z dżemem lub miodem, ale smakują również z rożnymi serami i ...
  • Z bloga: Smaki Armine

    Co zrobić z odrobiną gotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu, jeśli nie ma czasu ani ochoty na lepienie pierogów bądź kopytek? Ja w tym wypadku piekę bułeczki- delikatne w ...
  • Z bloga: chleba naszego

    Wypiek chleba w domu, chętnym przedstawiam kilka przepisów. Pod każdym zdjęciem umieściłem  aktywne linki do wpisów. chleb-powszedni-chrupiąca-skórka-pomada ...