Targ Smaku

  • Z bloga: Qchnia Osobista

    Bakcyla nalewek złapałam lata temu, pigwa, wiśnia i czarna porzeczka to moje ulubione. Czasem jeszcze czarny bez. W tym roku postanowiłam poszerzyć swoje horyzonty o nalewkę z żurawiny  i ...
  • Z bloga: Kosą po patelni

    Tak wiem już dawno po wiśniach, jednak w tym roku mało ich jakoś było i o wiśniówce zapomniałem - to, że stoi i się dalej robi tez ...
  • Z bloga: Wędrówki po kuchni

    Ajerkoniak 2016-04-06 14:51:32 Gęsty, kremowy, lekko słodki likier jajeczny produkowany na spirytusie z dodatkiem cukru i wanilii, głównie w Holandii. Świetnie sprawdza się jako dodatek ...
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    „Aronia łączy w sobie zalety czerwonego wina i zielonej herbaty – ma bowiem zarówno antocyjany jak i katechiny. Śródziemnomorska kultura wina i dalekowschodnia kultura herbaty spotykają się...
  • Z bloga: na moim stole...

    Nalewka aroniowa bez gotowania i liści  Jakiś czas temu podawałam przepis na moją ulubioną aroniówkę, z gotowanej aronii z dodatkiem liści wiśniowych. Jeśli jednak jesteście przeciwnikami...
  • Z bloga: na moim stole...

    Nalewka z pigwowca - Pigwówka Pierwszą rzeczą, o której teraz napiszę, to trochę o botanice. Pigwa i pigwowiec - to nie jest to samo. Pigwowiec i pigwa – pomimo podobnej nazwy, oznaczają ...
  • Z bloga: Pyry na Gaz

    Idealna dla miłośników likierów i cukierków kukułek. Przepyszna i uzależniająca :) Najprostsza w przygotowaniu! Składniki: 0,5 l wódki30 dag cukierków kukułek Sposób przygotowania:...
  • Z bloga: Kosą po patelni

    Na nalewkę z winogron będę musiał czekać, to trzeba zrobić likier z kukułek. To przynajmniej można pić praktycznie na dzień po ...
  • Z bloga: Barbie w kuchni * Barbie in the kitchen

    Dereń polecany jest przy anemii, przeziębieniu, stanach zapalnych. Niewymagający krzew, nadaje się na żywopłoty a dodatkowo mamy korzyść z owoców.   Nalewkę, którą przygotowałam ...
  • Z bloga: Kosą po patelni

    Nalewka jest pięknie klarowna i pyszna. Minus - czeka się i czeka na nią. Tak więc przepis dla cierpliwych. Jeśli znudziło wam się wino i ...
  • Z bloga: Mostek w kuchni

    Cuba Libre to jeden z najprostszych drinków i jest to po prostu rum z colą. Drink ten powstał w czasie wojny amerykańsko-hiszpańskiej, w 1990r w Hawanie na Kubie. Jest on symbolicznym ...
  • Z bloga: Mostek w kuchni

    Limoncello to cudownie cytrynowy włoski likier pochodzący z Kampanii, południowego regionu Włoch. Powstaje w bardzo łatwy sposób, tradycyjnie z cytryn typu Sorrento, a jego piękna żółta ...
  • Z bloga: Ada w kuchni

    Dziś obiecany przepis dla dorosłych czyli nalewka. Osobiście nie lubię  trunków słodkich i rozwodnionych dlatego też moje nalewki są po prostu konkretne. Używam mało cukru i sporo ...
  • Z bloga: Ada w kuchni

    Tytuł posta sugeruje, że pigwa jeszcze się pojawi, ale w nieco przełamanej wersji. Dziś tak klasycznie, bez żadnych dodatków.I znów- będzie mocno, konkretnie i wytrawnie, tak jak ...
  • Z bloga: Coś bym zjadła

    Składniki – porcja na 2 l nalewki: 2 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 0,5 litra zimnej przegotowanej wody. Krok 1 Śliwki myjemy i usuwamy pestki, przekładamy... Read more »
  • Z bloga: Kate's Kitchen

    Rzadko, zdecydowanie za rzadko piszę o winach. Chciałabym ten niemiły trend zmienić i podsyłać Wam więcej ciekawostek z tej dziedziny. Zaznaczam, że w opcjach „co sądzę” i „do czego”...
  • Z bloga: na moim stole...

    Nalewka brzoskwiniowo-miętowa Niedawno szwagierka oznajmiła mi, że widziała gdzieś przepis na nalewkę z pokrzywy. Kiedyś, gdzieś czytając jakieś forum o nalewkach, ktoś oznajmił, że ...
  • Z bloga: Mostek w kuchni

    Mohito to jeden z najpopularniejszych drinków na świecie. Serwowany jest dosłownie wszędzie i raczej nie ma osoby, która o nim nie słyszała. Połączenie świeżej limonki, cukru i ...
  • Z bloga: Cookmagazine

    CZEKOLADOWE MARTINI to wbrew pozorom czekoladowy napój z dodatkiem ulubionego... Artykuł Czekoladowe Martini pochodzi z serwisu CookMagazine.
  • Z bloga: Coś bym zjadła

    Składniki – porcja na 2 l nalewki: 2 kg pigwy, 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 0,5 l zimnej przegotowanej wody. Krok 1 Pigwę myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy... Read more »
  • Z bloga: Wielopokoleniowo czyli testuję z mamą i córką

    Kiedy pojawia się niewinne szczypanie i drapanie w gardle, często jest to początek infekcji, mającej swój finał anginą lub mocnym zapaleniem gardła. Początkowo bagatelizujemy ten ból, ...
  • Z bloga: Obżarciuch

    Nalewka z jarzębiny to znakomity trunek na chłodne i długie zimowe wieczory Czytaj więcej »
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    Nalewka z brzoskwiń to trunek wyborny i aromatyczny o pięknym bursztynowym kolorze. Oprócz walorów smakowych posiada również właściwości zdrowotne. W owocach brzoskwiń jest dość dużo ...
  • Z bloga: Chilli, Czosnek i Oliwa

    Dziś mam dla Was przepis na najsławniejszy hiszpański napój i niezastąpiony umilacz niejednej imprezy. Sangria czyli alkoholowy drink na bazie wina i owoców. Po moich wcześniejszych wersjach...
  • Z bloga: KuchennyViral.pl

    Dobra tego świata rosną wokół nas. Chyba nie trzeba nikogo do tego przekonywać? Z tego dobrodziejstwa, o które potykamy się nogami, można zrobić pyszną nalewkę. Ja właśnie tak zrobiłem....
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    Mirabelki to owoce dziko rosnącej śliwy – śliwy wiśniowej, znane również pod nazwą ałycza.  Śliwki te mają żółty, różowawy lub wiśniowy kolor. W smaku słodkawo – kwaśno – ...
  • Z bloga: babka w formie

    Wyborna w smaku, ma piękny kolor i znakomity smak. Najlepiej przygotować ją ze świeżo zebranych we własnym ogródku truskawek, im owoce będą słodsze, tym nalewka będzie bardziej ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Niedawno byłam w Pradze na kulinarnej wycieczce (zobacz tu więcej o niej). Oczywiście podstawowym i tańszym niż woda mineralna napojem jest tam piwo. Gdybyśmy nie mogli się zdecydować czy ...
  • Z bloga: Be Fit Be Strong

    Jako, że jestem wielką miłośniczką kuchni włoskiej i hiszpańskiej, na moim blogu nie mogło zabraknąć przepisu na Sangrię! Z Sangrią jest prawie jak z naleśnikami.. nie ma jednego ...
  • Z bloga: Food Square

    Celowo piszę, że to smoothie w stylu piña colada, a nie tradycyjny sposób na popularnego drinka. W końcu z hiszpańskiego colada oznacza przecedzony. A ananas w tym smoothie jest w całości...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×