Tartaletki z ziemniaków

Tartaletki z ziemniaków

1 zdjęcie zostało dodane dla tego przepisu

Zgłoś naruszenie zasad
4 / 5 (9 głosów)
> 60 minut
6 osób
Średnie

Składniki

  • Raita:
  • 250 ml (1 1/2 szkl.) jogurtu naturalnego
  • 5 ml soli
  • 5 ml ziaren kminku lub 2 ml zmielonego kminku
  • 2 ml posiekanej zielonej chilli (opcjonalnie)
  • 5 ml zgniecionego czosnku
  • 30 ml posiekanej mięty
  • Nadzienie:
  • 1,3 kg ziemniaków, obranych i przekrojonych na pół
  • 80 g masła
  • 10 ml startego na tarce świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 2 cebule, przekrojone na pół, a następnie w plasterki
  • 10 ml curry w proszku
  • 5 ml zmielonego kminku
  • 5 ml kolendry w proszku
  • 2 zielone chilli, bez pestek i posiekane
  • 20 ml posiekanej świeżej kolendry
  • sok z 1 cytryny
  • 5 ml soli
  • Tartaletki:
  • 1 opakowanie (200 g) ciasta francuskiego, rozmrożonego rozpuszczone masło
  • 200 g młodego i umytego szpinaku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 15 ml ziaren sezamu (opcjonalnie)

Etapy przygotowania

  • 1

    Raita: Połącz ze sobą dobrze wszystkie składniki. Przykryj i schłodź.

  • 2

    Nadzienie: Do garnka dodaj ziemniaki, zalej je zimną wodą i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, aż będą miękkie. Osusz ziemniaki i pokrój je w kostkę.

  • 3

    Podgrzej masło w dużym garnku i gotuj na wolnym ogniu imbir, czosnek i cebule do momentu, aż składniki będą miękkie. Dodaj przyprawę curry, kminek, kolendrę w proszku i chilli, a następnie podsmaż przez 1 minutę. Dodaj ziemniaki, a potem wymieszaj, żeby obtoczyć je w mieszance ziół. Zdejmij z ognia, dodaj świeżą kolendrę, sok z cytryny i sól. Dobrze wymieszaj i odłóż na bok.

  • 4

    Tartaletki: Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Posmaruj warstwy ciasta francuskiego rozpuszczonym masłem. Podziel każdą część ciasta francuskiego na ćwiartki i do 12 dużych form do muffinków lub ramekinków włóż 4-5 warstw ciasta w taki sposób, żeby przykrywało brzegi. Zblanszuj szpinak w gotującej wodzie do momentu, aż będzie lekko podgotowany, osusz go i wyciśnij z niego prawie całą wodę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
    Rozdziel połowę masy ziemniaczanej do tartaletek, nakładając łyżeczką masę na spód i delikatnie ją ugniatając. Na górę nałóż łyżeczką odrobinę szpinaku, a następnie połóż pozostała ilość masy ziemniaczanej. Złóż ciasto francuskie w taki sposób, żeby przykryć nadzienie. Posmaruj tartaletkę masłem i posyp ziarenkami sezamu (jeśli używasz).
    Piecz przez 30-35 minut do momentu, aż ciasto jest chrupiące i będzie miało brązowy kolor. Wyciągnij tartaletki z foremek i podawaj z zieloną sałatą i jogurtem raita.

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 
No photo









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze

No photo
No photo qchenneinspiracje Onet Zobacz profil
qchenneinspiracje :
No photo qchenneinspiracje Onet Zobacz profil
Świetny pomysł, z chęcią wypróbuję. Wyglądają bardzo efektownie.
26 sie 13 09:01
Liczba głosów:0
0%
0%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
No photo
No photo ~iwa Użytkownik anonimowy
~iwa
No photo ~iwa Użytkownik anonimowy
do qchenneinspiracje:
No photo qchenneinspiracje Onet Zobacz profil
26 sie 13 09:01 użytkownik qchenneinspiracje napisał:
Świetny pomysł, z chęcią wypróbuję. Wyglądają bardzo efektownie.
Wszystko ładnie, tylko, że to ciasto filo, a nie francuskie.
2 wrz 13 09:30
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza: