Tarta z pieczonym kalafiorem i cebulą

Tarta z pieczonym kalafiorem i cebulą

1 zdjęcie zostało dodane dla tego przepisu

Zgłoś naruszenie zasad
4 / 5 (8 głosów)
> 60 minut
8 osób
Średnie

Składniki

  • 1 mały kalafior, podzielony na różyczki
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • 15 piklowanych cebulek, obranych ze skórki
  • 45 ml miodu lub 20 ml brązowego cukru
  • 15 ml octu balsamicznego
  • 15 ml (3 łyżki) wody
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 400 g gotowego ciasta francuskiego, zwinięte w rulon, mrożone
  • 15 ml musztardy Dijon
  • 2 duże jajka
  • 1 opakowanie (250 g) sera mascarpone lub twarogu
  • 125 ml śmietany lub mleka
  • 1 ml białego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 200 ml startego na tarce twardego sera, takiego jak parmezan lub gruyere

Etapy przygotowania

  • 1

    Rozgrzej piekarnik do 220ºC i posmaruj tłuszczem 2 blaszki do pieczenia. Ponadto posmaruj tłuszczem 20 cm blaszkę na ciasto z luźnym dnem.

  • 2

    Nadzienie: Zmieszaj różyczki kalafiora z 15 ml oliwy z oliwek, a następnie rozłóż je na jednej z blaszek do pieczenia. Wymieszaj cebule z pozostałą ilością 30 ml oliwy z oliwek, miodem lub cukrem, octem i wodą, a następnie rozłóż na drugiej blaszce do pieczenia. Dopraw warzywa solą i pieprzem do smaku, a następnie piecz przez 25-30 minut.
    Zamieszaj je, gdy upłynie polowa czasu przeznaczonego na pieczenie. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180ºC.

  • 3

    Tartaletki: Wyłóż dno i boki formy ciastem francuskim, nakłuj spód widelcem i piecz krótko (zobacz wskazówkę). Posmaruj upieczone ciasto musztardą. Następnie rozłóż na cieście kalafiora i cebulę. Ubij razem jajka, mascarpone lub twaróg, śmietanę lub mleko, biały pieprz i gałkę muszkatołową. Dodaj połowę sera. Następnie wylej masę z jajek i posyp pozostałą ilością sera na górze. Piecz przez 40 minut lub do momentu, aż nadzienie będzie gotowe i będzie miało złoto-brązowy kolor. Odstaw do wystygnięcia na 15 minut przez podaniem.

  • 4

    Wskazówka: Przy krótkim pieczeniu, przykryj nieupieczone ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wypełnij je surowym ryżem, fasolką lub przeznaczonymi do tego celu ciężarkami. Piecz przez 20 minut, zdejmij folię lub papier oraz ciężarki, a następnie piecz przez kolejne 5 minut.

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 
No photo









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze

No photo
No photo ~qchenne-inspiracje Użytkownik anonimowy
~qchenne-inspiracje :
No photo ~qchenne-inspiracje Użytkownik anonimowy
Połączenie smaków w tej zapiekance nie za bardzo mi pasuje. Musztarda z kalafiorem ?
1 wrz 13 10:18
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
No photo
No photo ~elmak Użytkownik anonimowy
~elmak :
No photo ~elmak Użytkownik anonimowy
zrobiłam - rewelacjaaaaa!
21 lip 15 08:03
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza: