Mus brzoskwiniowy w polewie z białej czekolady

Mus brzoskwiniowy w polewie z białej czekolady

4 zdjęcia zostały dodane dla tego przepisu

Zgłoś naruszenie zasad
4 / 5 (43 głosy)
30 minut
4 osób
Średnie

Składniki

  • Mus:
  • 250 g miąższu z brzoskwini
  • 150 ml kremówki 30%
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • 20 g żelatyny
  • 60 ml wody
  • 30 g cukru
  • 1 białko
  • Polewa:
  • 100 ml kremówki 30%
  • 9 kostek białej czekolady
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny

Etapy przygotowania

  • 1

    Przygotowujemy mus. W rondlu zagotowujemy wodę i studzimy ją. 3-4 łyżkami zimnej wody zalewamy żelatynę i pozostawiamy ją do napęcznienia przez 2 minuty. Następnie przekładamy żelatynę do rondla z ciepłą wodą i mieszamy do momentu, aż wszystko się rozpuści. Blenderem miksujemy mus z brzoskwiń i dolewamy żelatynę z wodą. Wszystko dokładnie mieszamy. Na sztywno ubijamy kremówkę i odstawiamy. Białko także ubijamy i pod koniec dodajemy cukier. Do sztywnej masy dodajemy powoli żelatynę z musem. Cały czas mieszamy i dodajemy kremówkę. Tak gotowy mus nakładamy do kokilek. Zawijamy je folią spożywczą i trzymamy w lodówce przez minimalnie 6 godzin. Aby ułatwić nam wyjęcie ciasta z kokilek, warto ustawić je na chwilę w garnku z ciepłą wodą a potem odwrócić dnem i tak postawić na talerz.

  • 2

    Zimną wodą zalewamy żelatynę i odstawiamy. Prawie do wrzenia podgrzewamy kremówkę i dodajemy kawałki czekolady. Po 3 minutach wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy żelatynę i znów wszystko łączymy aż do całkowitego rozpuszczenia. Taką polewą polewamy deser i trzymamy w lodówce około 15 minut. Smacznego!

    Autor/zdjęcia: krainasosny.pl

    Polecamy w portalu społecznościowym o przepisach i gotowaniu wrzacakuchnia.pl przepis na:

    Tarta z musem brzoskwiniowym - rekomendowany przepis (fot. krainasosny.pl)Tarta z musem brzoskwiniowym

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 
No photo









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się