Mazurek z bakaliami

Mazurek z bakaliami

1 zdjęcie zostało dodane dla tego przepisu

Zgłoś naruszenie zasad
4 / 5 (19 głosów)
60 minut
12 osób
Łatwe

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Masa:
  • 50 g suszonych fig
  • 20 g suszonych daktyli
  • 50 g rodzynek
  • 20 g pestek słonecznika
  • 10 g sezamu
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżka miodu

Etapy przygotowania

  • 1

    Przygotowanie ciasta:
    Mąkę pszenną, masło, cukier puder i żółtka umieszczamy w misce. Całość zagniatamy. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do zamrażarki na 30 minut. Po wyjęciu ciasta, rozwałkowujemy je na bardzo cienki prostokąt, a z resztek ciasta wykonujemy cienkie wałki. Z nich tworzymy warkocze i układamy je na brzegach. Ciasto przekładamy wraz z papierem na blachę piekarnika. Ciasto pieczemy w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut. W celu uzyskania złocistego koloru ciasta, piekarnik przestawiamy na opcję grill i kontynuujemy pieczenie przez ok. 2 minuty. Mazurek wyjmujemy z piekarnika i studzimy go (pozostawiamy go w blasze). Opcjonalnie dekorujemy polewą.

  • 2

    Przygotowanie masy:
    Daktyle i figi kroimy na małe części. Następnie do blendera wrzucamy rodzynki, sezam i pestki słonecznika. Całość blendujemy na gładko. Masę przekładamy do miski, następnie dodajemy 2 łyżki rumu i jedną łyżkę miodu. Wyrabiamy masę ręcznie. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód. Dla ozdoby dodajemy na wierzch daktyle i słonecznik.

    Autor/zdjęcie: krainasosny.pl

    Polecamy w portalu społecznościowym o przepisach i gotowaniu wrzacakuchnia.pl przepis na:

    Mazurek cygański - rekomendowany przepis (fot. krainasosny.pl)Mazurek cygański

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 
No photo









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze

No photo
No photo ~mała mi Użytkownik anonimowy
~mała mi :
No photo ~mała mi Użytkownik anonimowy
Ja lubie domowe krówki http://pelniasmakow.pl ,a mazurek robię z domowym marcepanem
4 lis 13:54 | ocena: 100%
Liczba głosów:3
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
No photo
No photo ~kasia Użytkownik anonimowy
~kasia
No photo ~kasia Użytkownik anonimowy
do ~Aleksandra:
No photo ~Aleksandra Użytkownik anonimowy
15 mar 16 13:43 użytkownik ~Aleksandra napisał
mąka krupczatka jest najlepsza do mazurkowego kruchego ciasta :)
ja kupiłam gotowe kruche ciasto i gotową masę orzechową, wybrałam z helio. Nigdy nie używałam jej ale kiedyś kupiłam od nich masę makową i była dobra więc myślę że i orzechowa będzie ok, przynajmniej po składzie na to wychodzi :)
24 mar 16 22:59
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
No photo
No photo ~Aleksandra Użytkownik anonimowy
~Aleksandra
No photo ~Aleksandra Użytkownik anonimowy
do ~Lusia:
No photo ~Lusia Użytkownik anonimowy
11 mar 16 10:56 użytkownik ~Lusia napisał
Czy któraś może eksperymentowała z zamiana mąki na krupczatkę? Ostatnio przeczytałam na fanpage Polskich Młynów, że można zamienić pszenną właśnie krupczatką.
mąka krupczatka jest najlepsza do mazurkowego kruchego ciasta :)
15 mar 16 13:43
Liczba głosów:0
0%
0%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
No photo
No photo ~ketonek55 Użytkownik anonimowy
~ketonek55
No photo ~ketonek55 Użytkownik anonimowy
do ~Lusia:
No photo ~Lusia Użytkownik anonimowy
11 mar 16 10:56 użytkownik ~Lusia napisał
Czy któraś może eksperymentowała z zamiana mąki na krupczatkę? Ostatnio przeczytałam na fanpage Polskich Młynów, że można zamienić pszenną właśnie krupczatką.
Mąkę krupczatkę najlepiej używać do przygotowania ciasta kruchego lub półkruchego .
14 mar 16 13:55
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
No photo
No photo ~Lusia Użytkownik anonimowy
~Lusia :
No photo ~Lusia Użytkownik anonimowy
Czy któraś może eksperymentowała z zamiana mąki na krupczatkę? Ostatnio przeczytałam na fanpage Polskich Młynów, że można zamienić pszenną właśnie krupczatką.
11 mar 16 10:56
Liczba głosów:0
0%
0%
| odpowiedzi: 3
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
No photo
No photo ~baba Użytkownik anonimowy
~baba
No photo ~baba Użytkownik anonimowy
do ~okrrrrropne:
No photo ~okrrrrropne Użytkownik anonimowy
6 lis 15 18:26 użytkownik ~okrrrrropne napisał
Sorry, ale te słoneczniki, czy migdałki z wierzchu wyglądają , jak robale gnieżdżące sie na ranie. brr....
ales glupia !!!
2 lut 16 17:20 | ocena: 100%
Liczba głosów:1
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
No photo
No photo ~okrrrrropne Użytkownik anonimowy
~okrrrrropne :
No photo ~okrrrrropne Użytkownik anonimowy
Sorry, ale te słoneczniki, czy migdałki z wierzchu wyglądają , jak robale gnieżdżące sie na ranie. brr....
6 lis 15 18:26 | ocena: 100%
Liczba głosów:1
0%
100%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza: