Ciasto z grzybami, porem i migdałami

Ciasto z grzybami, porem i migdałami

1 zdjęcie zostało dodane dla tego przepisu

Zgłoś naruszenie zasad
4 / 5 (10 głosów)
> 60 minut
6 osób
Średnie

Składniki

  • 750 g porów, umytych, z których zostały usunięte zielone części, a białe części cienko pokrojone
  • 50 g masła
  • 300 g mieszanki z grzybów, pokrojonych w plasterki (użyj pieczarek zwykłych i pieczarek dwuzarodnikowych)
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone
  • 30 ml pokrojonej świeżej pietruszki
  • 10 ml świeżego i posiekanego tymianku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 opakowanie (400g) kruchego ciasta
  • 150 ml creme fraiche lub kwaśnej śmietany
  • 100 g blanszowanych migdałów, grubo pokrojonych
  • 3 jajka, ubite

Etapy przygotowania

  • 1

    Rozgrzej piekarnik do 180ºC.

  • 2

    Nadzienie: Umyj dobrze pokrojone pory i usuń jakiekolwiek pozostałości piasku. Rozpuść masło i smaż na wolnym ogniu pory przez 10 minut. Dodaj grzyby, czosnek, pietruszkę i tymianek, a następnie smaż przez 5 minut lub do momentu, aż grzyby będą miękkie. Nakładaj łyżką składniki do dużej miski, dopraw solą i pieprzem, a następnie zostaw do schłodzenia.

  • 3

    Tartaletki: Posmaruj tłuszczem 20 cm blaszkę na ciasto z luźnym spodem, która ma 4 cm głębokości. Rozwiń 2/3 ciasta na posypanej mąką powierzchni i ułóż je na dnie oraz po bokach blaszki. Dodaj crème fraîche lub kwaśną śmietanę oraz migdały do zimnej grzybowej masy. Odłóż 15 ml ubitych jajek, a pozostałą ilość dodaj do masy grzybowej. Nakładaj nadzienie łyżką na ciasto. Rozwiń pozostałą ilość ciasta, a następnie wytnij koło, aby przykryć nim tartę. Posmaruj naokoło spód ciasta pozostałą ilością jajka, a następnie przykryj nadzienie drugą częścią ciasta. Zaciśnij razem boki ciasta, aby się skleiły. Odetnij nadmierna ilość ciasta i posmaruj jajkiem przykrywającą warstwę ciasta. Nakłuj delikatnie widelcem i piecz przez 50-60 minut lub do momentu, aż nadzienie będzie gotowe. Przykryj ciasto folią, jeżeli podczas pieczenia będzie miało zbyt brązowy kolor. Przed pokrojeniem w plastry odstaw na 20-30 minut.

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 
No photo









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze

No photo
No photo ~d6YFlyQf Użytkownik anonimowy
~d6YFlyQf :
No photo ~d6YFlyQf Użytkownik anonimowy
Paulina pisze:Przyszłość Brf3dna w mojej wyobraźni wygląda bdazro ciekawie Aczkolwiek mam bdazro realne przeczucia że powstanie AquaPark z wodnymi atrakcjami, jakie się filozofą nie śniły. Na ulicach będzie mnf3stwo zieleni i kwiatf3w wokf3ł chodnikf3w , a między nimi palmy niczym w Miami :)
21 lis 13 16:09
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
No photo
No photo ~Tfb0nYga9s Użytkownik anonimowy
~Tfb0nYga9s :
No photo ~Tfb0nYga9s Użytkownik anonimowy
Th'tas the best answer of all time! JMHO
24 lis 13 08:42
Liczba głosów:0
0%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza: