Targ Smaku

  • Z bloga: Marchewkowe Pole

    Po warszawsku, po zamojsku, po góralsku. Flaki i bigos to danie, które chyba najbardziej kojarzą się z PRL-em. Nie mogło ich zabraknąć na weselach, bankietach i w żadnym PRL-owskim barze. ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie.pl

    Ogórkowa to klasyka w polskiej kuchni, przyznam się, że u mnie nie gości zbyt często, a jeśli już to właśnie w zimie. To jest wersja bardzo prosta, ale trochę inna niż tradycyjna, bo z ...
  • Z bloga: Marchewkowe Pole

    U mnie w kuchni nie ma resztek, wszystko można przerobić pod warunkiem, że nie jest zepsute. A do tego raczej nie dopuszczam. Staram się wykorzystywać w kuchni wszystko, nie wyrzucać ...
  • Z bloga: Z Kuchni Do Kuchni

    Ten przepis jest absolutnie fantastyczny, skomponowany specjalnie z myślą o leniwych smakoszach. Do zrobienia w 5 minut. Przepis pochodzi z książki  "Food Pharmacy.Przepisy" .  To ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Święta, święta i po świętach. Są jednak takie zimowe smaki, na które sezon nie kończy się tak szybko. Osobiście mogłabym jeść wszystkie wigilijne dania przez cały rok codziennie, ale ...
  • Z bloga: Quinoa Raz!

    Coś poszło nie tak? Nie udało się Wam dostać grzybów na grzybową? Bezglutenowy zakwas na barszcz nie wyszedł? Coś się przypaliło, albo wylało? Nic straconego. Mam dziś dla Was przepis ...
  • Z bloga: Dwoje na Kuchence

    Lato, słońce, działka, a tam… duuuuużo zielska. Piękny to czas, który wykorzystujemy maksymalnie na weekendowe szaleństwa, lenistwo pełną gębą i oczywiście lekkie i pyszne gotowanie. Z ...
  • Z bloga: Surówkowe życie

         Na diecie doktor Dąbrowskiej polubiłam zupy. Taki ciepły posiłek bardzo smakował przy tych wszystkich sałatkach i surowych warzywach. Różnego rodzaju zupy były podstawą mojego ...
  • Z bloga: qchnia po prostu

    Składniki: 350 g ciecierzycy (suchej) 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 0,5 l przecieru pomidorowego 0,5 l wody 1 łyżeczka ostrej ...
  • Z bloga: Even Better Food

    Według autorki poniższego przepisu, zupa ta jest w obliczu kaca tym, czym rosół w przypadku przeziębienia. I chociaż nie miałam okazji osobiście przekonać się o jej „zbawczej” mocy ...
  • Z bloga: qchnia po prostu

    Składniki: 3 nieduże cukinie 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki ryżu jaśminowego 2 łyżki śmietany 18% 2 ...
  • Z bloga: Marchewkowe Pole

    Gdy byłam dzieckiem i później gdy moje dzieci były jeszcze małe, był w moim domu zwyczaj kiszenia kapusty. Ja pamiętam jeszcze drewniane dębowe baczki, ciężkie kamienie i deptanie ...
  • Z bloga: Marchewkowe Pole

    W tradycyjnej kuchni wiele zup powstaje na bazie wywarów mięsnych z warzywami lub jak ta słynna „Pomidorowa na niedzielnym rosole” W kuchni roślinnej też można zjeść „ niedzielny ...
  • Z bloga: Marchewkowe Pole

    Za oknem jesień, to doskonała pora na rozgrzewający bulion z sezonowych warzyw z dyniowymi kluseczkami. Do wykonania bulionu wykorzystałam kawałek dyni Hokkaido, to moja ulubiona. Można ją ...
  • Z bloga: Marchewkowe Pole

    Nie jestem ekspertem od orientalnej kuchni a to co gotuję to dania tylko inspirowane przepisami z egzotycznych stron. Większości zupka chińska czy ramen kojarzy się z szybkim daniem z torebki...
  • Z bloga: dietetyczne-przepisy.net

    Wigilia coraz bliżej i większość z nas już zaplanowała, co ugotuje na ten wyjątkowy wieczór. Ja polecam Wam mój sposób na przyrządzenie tradycyjnego barszczu. Przepis na barszcz już ...
  • Z bloga: GREEN GOODIES

    Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa – krem porowy z dodatkiem marchewki. Taką zupkę przygotujecie bardzo szybko i świetnie sprawdzi się gdy nie macie pomysłu na szybki i lekki obiad. ...
  • Z bloga: Dieta bez mleka

    Wigilijny barszcz to jedna z potraw, którą mogą cieszyć się wszyscy członkowie rodziny, nawet ci najmłodsi. Nie trzeba dodawać do niego sztucznych dodatków czy koncentratów. Wystarczą nam ...
  • Z bloga: Okiem Blondynki by McBlondi

    Zupa na Wigilię większości z nas kojarzy się z grzybową albo barszczem z uszkami lub kołdunami (w Warszawie i okolicach gotuje się je i podaje razem z zupą, w Krakowie natomiast – uszka ...
  • Z bloga: GREEN GOODIES

    Krem z brokuła to szybka i pyszna zupa, którą zna chyba każdy 😉 Jest sycąca i smakuje wybornie, jeśli jeszcze jej nie robiliście, zachęcam do spróbowania!   Składniki: – 1 brokuł –...
  • Z bloga: I LOVE LIFE

    Składniki/ 4 porcje: –  ½ kg marchwi – 800 ml bulionu warzywnego lub 1 1/2 kostki warzywnej eko – 100 ml świeżej śmietany 18% – 2 białe cebule – 2- 3 gwiazdki anyżu – 3 łyżki ...
  • Z bloga: Zjem Cię

    Zupa pomidorowa z imbirem, to rozgrzewający hicior tej jesieni. Sok jabłkowy podkreśla naturalną słodycz pomidorów, zaś imbir nadaje im charakteru.… Artykuł Zupa pomidorowa z imbirem i ...
  • Z bloga: vito gryzie

    Kapuśniak, to jedno z wielu dań, które wolę w wersji bezmięsnej. Uwielbiam go za kwaśny smak i prostotę wykonania. Nigdy nie lubiłam tradycyjnej wersji tej zupy. Była taka tłusta i ...
  • Z bloga: Flavour Avenue Cooking and Drawing Blog

    For English scroll down.  Niestety nie umiem robić na drutach… Nie odziedziczał magicznych umiejętności po mojej mamie, ani babci. Dziewczyny mają dwie złote ręce jeżeli chodzi o robienie ...
  • Z bloga: qchnia po prostu

    Składniki: 4 duże buraki 1 puszka mleczka kokosowego 2 cm świeżego imbiru 3 ząbki czosnku0,5 litra wody3 łyżki soku z cytryny2 łyżki oleju1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka pieprzu ...
  • Z bloga: Kuchnia We Dwoje

    Zupa o bardzo czosnkowym smaku. Lekka i bardzo dobra na jesienną porę, dzięki leczniczym właściwością czosnku. Myślę, że jest to świetny pomysł na zaskakujące danie – ...
  • Z bloga: opycha.pl

    Zupa z pora z mleczkiem kokosowym Dziś kolejny przepis na zupę. Tym razem przyszła kolej na pora. Jest łagodniejszy w smaku niż cebula, a do tego ...
  • Z bloga: Quinoa Raz!

    Uwielbiam rosół. Najlepszy jaki jadłam robi moja mama, a ja uparcie próbuję jej dorównać, ale nie wiem, czy to jest wykonalne. Na listopadowe deszcze i wiatry nie ma chyba nic bardziej ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Zupa miso to tradycyjna japońska zupa, której bazę stanowi nie do końca roślinny bulion dashi i rozpuszczona w nim sfermentowana pasta miso. Do tej bazy, w zależności od regionu, sezonu czy ...
  • Z bloga: GREEN GOODIES

    Pyszna i apetyczna zupa – krem ze świeżych pomidorów. Robi się ją bardzo szybko, jest prosta w wykonaniu, a jej smak jest bardzo interesujący. Jest to jedna z moich ulubionych zup, idealnie ...