Targ Smaku

  • Z bloga: Even Better Food

    Trudno wyobrazić sobie, by latem jakakolwiek zupa pomidorowa smakowała lepiej niż ta, która przygotowana jest na bazie świeżych, pachnących i soczystych pomidorów. Jeśli w dodatku owe ...
  • Z bloga: Quinoa Raz!

    Wczoraj upał dał mi się we znaki, dziś pogoda po wieczornej burzy już całkiem inna, ale wspomnienie pysznego obiadu zostało. Wiadomo, że w upały nie ma nic lepszego jak chłodnik ;) a do ...
  • Z bloga: Pyry na Gaz

    Brokuły, kalafior, szpinak, cukinia, gruszka… czego nie ma w tej zupie. Bogactwo smaków różnych warzyw łączy się w bardzo smacznej, pożywnej zupie, którą z powodzeniem możemy ...
  • Z bloga: MarciaTime

    Pomimo, że tego lata jak na razie upały nas nie rozpieszczają, to jednak warto raz na jakiś czas zjeść chłodnik. Ten z botwinki nie dość, że ma piękny kolor, to jeszcze świetnie smakuje. ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Na lato najlepszy jest chłodnik. Nawet jeśli nie jest upalnie, to zwykle mamy wtedy lepsze rzeczy do roboty niż stanie przy garach. Jeśli znudzą się wam już klasyczne chłodniki i tarator, ...
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    Pierwsze ogórki gruntowe zakupione na bazarku, przepyszne, chrupiące, aż się proszą, żeby wrzucić je do słoja i cudownie przemienić w małosolne. Uwielbiamy! Z zachłanności  przerabiamy od...
  • Z bloga: Pyry na Gaz

    Tradycyjny rosół wcale nie musi być nudny… i nie musi być drobiowy. Polecam ten przygotowany na wołowinie z dodatkiem szpinaku i groszku. Ma bardzo wyrazisty smak a z dodatkiem ryżu stanowi ...
  • Z bloga: marta-gotuje.pl

    Moja Ciocia poczęstowała mnie ostatnio przepyszną kremową zupą z soczewicą i od razu wiedziałam, że po powrocie do domu czym prędzej będę musiała ją odtworzyć : ) Zupa jest bardzo...
  • Z bloga: Ciastkowy Pingwin

    To chyba najszybszy obiad, jaki kiedykolwiek przygotowałam – nie licząc oczywiście chłodzenia. Po długiej wiośnie, która nie mogła się zdecydować, jaką chce pogodę, przyszedł wreszcie ...
  • Z bloga: Zdrowedebiuty

    A może zamiast niedzielnego rosołku zjecie dziś chłodnik litewski?Przyznam się szczerze, że nigdy w życiu nie jadłam tego dania. Parę dni temu sytuacja zmusiła do szybkiego zjedzenia na ...
  • Z bloga: Quinoa Raz!

    Podczas mojego wiosennego pobytu w Madrycie odwiedziłam sklepik z hiszpańskim szafranem i zaopatrzyłam się w niewielki słoiczek tej szlachetnej przyprawy. Polecam to miejsce jeśli wybierzecie ...
  • Z bloga: Wegetariańska Kuchnia

      Składniki: 3/4 l bulionu warzywnego 2 małe ziemniaki 2 marchewki 5 łyżek komosy ryżowej 300 g świeżych lub mrożonych […] Artykuł Zupa kurkowa z komosą ryżową pochodzi z serwisu ...
  • Z bloga: Wegetariańska Kuchnia

      Składniki: 1 szklanka suchej fasoli jaś karłowy lub 400 g konserwowej 3/4 szklanki zielonego świeżego lub mrożonego groszku  100 ml […] Artykuł Zupa fasolowa z zielonym groszkiem i ...
  • Z bloga: Zapach Apetytu

    Aromatyczna, sycąca zupa z czerwonej papryki. Intensywny w smaku krem z dodatkiem soczewicy, cebuli i czosnku. Smaczna, zdrowa, dietetyczna. Same naturalne składniki i szybkie przygotowanie. Nic ...
  • Z bloga: Quinoa Raz!

    Nie wiem czy jest miesiąc, który może konkurować z czerwcem pod względem moich ulubionych świeżych produktów ;) Są jeszcze szaragi, są truskawki, moje ukochane czereśnie, zielony groszek,...
  • Z bloga: Tajemnice smaku

    Czerwiec przyniósł nam bardzo ciepłą i słoneczną pogodę, nieśmiało sygnalizując, że lato już blisko.  Ale pogoda kapryśną jest, z tropikalnego upału potrafi nagle zmienić się w ...
  • Z bloga: smaczne-zdrowe

       Wiosna to cudowny czas! Z wytęsknieniem oczekujemy zawsze na szparagi. Uwielbiamy je pod każdą postacią i zajadamy w olbrzymich ilościach. Ostatnim naszym odkryciem jest zupa z ...
  • Z bloga: Vegan Taste

    Latem bardzo popularne są chłodniki. Ja, przekornie, proponuję zupę krem z kukurydzy z wędzoną papryką na mleku kokosowym. Pomimo że kukurydza jest warzywem sezonowym, nic nie stoi na ...
  • Z bloga: avokava.com

    Muszę się Wam przyznać, że nigdy nie byłam fanką zup. Nie doceniałam ich wartości odżywczej, rozgrzewającego działania na organizm i tego, że w stosunkowo małej objętości możemy ...
  • Z bloga: nutristrefa@gmail.com

    Chłodnik z botwinki to zupa idealna na ciepłe dni! Kiedy nie mamy ochoty na długie gotowanie w kuchni, to dobrym rozwiązaniem będzie ten orzeźwiający chłodnik. Pięknie się prezentuje. ...
  • Z bloga: FITBUuK

    Wspominałam, że kocham zupy krem? Na pewno! Są szybkie, pożywne i rewelacyjnie smakują! U mnie praktycznie co drugi dzień :)Składniki:1 kg pietruszki2-3 marchewki2 cebule2 łyżki oleju6-7 ...
  • Z bloga: Quinoa Raz!

    Ci z Was, którzy są z przymusu na diecie bezglutenowej, wiedzą doskonale, jak bardzo trzeba być zorganizowanym w kuchni, żeby zawsze zjeść w porę swój posiłek. U mnie dodatkowe problemy ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Temperatura na dworzu z dnia na dzień wzrasta, co oznacza większe zapotrzebowanie na uzupełnianie płynów. Nie oznacza to jednak, że musimy się stale poić wodą. Możemy m.in jeść ...
  • Z bloga: Even Better Food

    Młoda kapusta jest jednym z tych warzyw, na które wiosną czekam z największym wytęsknieniem. Pierwszy na nią głód zaspokajam zwykle surówkami, by później z tych zielonych, chrupiących i ...
  • Z bloga: Cherries in the Kitchen

    Kiedy na najbliższym ryneczku warzywnym pojawia się botwinka, a z nieba leje się żar, dla ochłody przyrządzam chłodnik botwinkowy. Robię go z domowym jogurtem kokosowym. Składniki na 3-4...
  • Z bloga: zdrowszawersja.pl

    Oto najszybsza zupa świata
  • Z bloga: Quinoa Raz!

    Szczyt sezonu szparagowego, więc jem je średnio co dwa dni ;) nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam. Dzisiaj mam dla waz przepis na bardzo prostą i szybką zupkę z białych szparagów i komosy ...
  • Z bloga: nutristrefa@gmail.com

    Botwinka to młode liście i bulwy buraka ćwikłowego. W kuchni stosowane przede wszystkim do zup i chłodników, a także sałatek i potraw z duszonych warzyw. Słowem "botwinka" określa się ...
  • Z bloga: Zdrowa Kuchnia Sowy

    Przepis na tę zupę marchwiowo-imbirową pochodzi z książki "Plan" Lyn-Genet Recitas, którą to książkę już kilka razy wspominałam i z której przepisów korzystam od czasu do czasu. Nie...
  • Z bloga: Quinoa Raz!

    Wiosna to najlepszy czas na wykorzystanie zielonych części roślin i chwastów do przygotowania zdrowej i pożywnej zupy. Do mojego dzisiejszego obiadu wrzuciłam między innymi młodą pokrzywę,...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×