Targ Smaku

  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Uwielbiam topinambur, ale nie lubię go kupować, bo zwykle jest drogi i nie lubię go obierać, bo ma nieregularne kształty i obieraczka wysiada. Jeśli chodzi o pierwsze ale, to podobno rośnie ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Bardzo lubię białą dużą rzodkiew. Jest dostępna tylko przez część roku, ale za to jest bardziej wydajna niż rzodkiewki. Zwykle kiszę ją jako kimczi lub libańskie pikle (zobacz przepis), ...
  • Z bloga: Quinoa Raz!

    U mnie tradycji musi się stać za dość i z okazji Tłustego Czwartku proponuję Wam sałatkę. Przy okazji chciałam przypomnieć tą z zeszłego roku, a znajdziecie ją TUTAJ.No dobrze, ...
  • Z bloga: Czynniki Pierwsze

    100 gramów chipsów zawiera w sobie od około 400 do nawet 650 kcal! Do tego jakieś 50 gramów węglowodanów i tłuszczy. Idąc tym tropem, garść chipsów, którą właśnie pochłaniamy (albo ...
  • Z bloga: Pij soki wyciskane

    1 kg jabłek gat. Champion100 g ziaren sezamu1 szklanka płatków górskich + podsypka4 łyżki ziaren słonecznika łuskanego4 łyżki ziaren siemienia lnianego2 łyżki mioduPrzygotowanie:1. ...
  • Z bloga: qchnia po prostu

    Składniki: 10 liści jarmużu 270 g sera typu feta 1 szklanka (nieugotowanego) makaronu pełnoziarnistego 1/2 czerwonej cebuli 4 jajka 12 kawałków pomidorów suszonych (w oliwie) oliwa z ...
  • Z bloga: Be Fit Be Strong

    Jak każdy smakosz dobrze wiecie, że jutro mamy Tłusty Czwartek. Cóż więc mogę zaproponować, by Tłusty Czwartek mimo wszystko był FIT? Myślę, że każdy śmiało może pozwolić sobie na ...
  • Z bloga: My Chcemy Jeść

    Wystarczy tylko parę składników, aby w ciągu kilku minut wyczarować pyszne i zdrowe śniadanie. Ser biały, który jest podstawą tego przepisu, jest lekkostrawny, łatwo się przyswaja i ...
  • Z bloga: Di gotuje

    Przepis autorski (mój). Tak przyrządzona marchewka może być idealnym dodatkiem do mięsa, ryby lub lekkim posiłkiem w wersji solo.Dodatkowo wzbogaciłam ją płatkami lnianymi, które ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Moją ulubioną sałatką jest Cobb. Jest pyszna, ale żeby ją zrobić trzeba mieć na zbyciu kotlet z kurczaka, najlepiej taki, który został z obiadu, bo inaczej zrobienie tej sałatki staje się...
  • Z bloga: qchnia po prostu

    Składniki: 100 g kaszy orkiszowej pół opakowania miksu sałat (około 100 g) 6 liści jarmużu 10 pomidorów koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 4 łyżki pestek słonecznika oliwa z oliwek sól,...
  • Z bloga: Even Better Food

    Póki do mojej szafy i lodówki nie zawita wiosna, a temperatura za oknem wyraźnie nie zyska bardziej znośnej wartości, póty nie znudzę się korzennymi smakami. I marchewką
  • Z bloga: Awokado Zawsze Pysznie Zawsze Zdrowo

    Mam dla was kolejny błyskawiczny do przygotowania zdrowy pełen  witamin i wartość odżywczych posiłek,  z pewnością każdy niejadek sięgnie po taką apetyczną grzanke z owocami, tak więc ...
  • Z bloga: Yummy homemade cooking

    Mięsnego tataru nie jadłam nigdy i nigdy nie zjem. Chociaż mówi się: nigdy niemów nigdy :) Postawiłam na jego wegańską wersję z kaszy jaglanej i buraków.Smakuje wybornie a i prezentuje ...
  • Z bloga: Z Kuchni Do Kuchni

    Jeden z naturalnie szybkich deserów. Pieczone jabłuszko. Z syropem z agawy i cynamonem. Nic prostszego. Czasami proste jest smaczne i zaskakujące. Składniki jabłka cejloński cynamon ...
  • Z bloga: VEGEWEGE

    Absolutnie fantastyczny buraczany hummus - alternatywa dla podstawowej wersji pasty z ciecierzycy. Ciekawy smak, piękny i soczysty kolor, mnóstwo wartości odżywczych, idealny na śniadanie lub ...
  • Z bloga: Quinoa Raz!

    Znacie to uczucie, gdy wstajecie przed świtem, wszędzie dookoła ciemno i nic nie zapowiada zmiany? Albo gdy budzicie się późno i wszystko co jasne razi Was w oczy, nawet światło w lodówce ...
  • Z bloga: Gotuj z Folwarkiem

    Tuńczyk, ser i pieczarki z sosem pomidorowym smakują najlepiej. Szczególnie z sosem madziarów Folwark. Składniki:6 dużych pieczarekpół puszki tuńczyka w sosie własnym½ średniej ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Ostatnio zakochałam się w fasoli Jaś tycznej, czyli uprawianej tradycyjną metodą na tyczkach. Dodaję ją do wszystkiego, zwłaszcza do sałatek warstwowych, nawet jeśli w przepisie są już ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Jednym z powodów dla których założyłam tego bloga, jest to że dzięki niemu nie będę już musiała pamiętać wszystkich przepisów. Bo zwykle ich nie pamiętam. Na przednówku robiłam ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Moja misja, żeby do wiosny zjeść wszystkie sezonowe warzywa i owoce opisane w poście o zimowej sezonowości trwa. Staram się przygotowywać dania, w których będą one grały główne skrzypce....
  • Z bloga: Pij soki wyciskane

    200 g cieciorki1 por (150g)2 marchewki (300g)1 pietruszka (100g)0,5 selera (100g)olej do smażenia i wysmarowania foremki (3 ziarna)sól morskapieprzSkładniki pozwalają na przygotowanie ok. 800g ...
  • Z bloga: Quinoa Raz!

    Tą sałatkę można zrobić też ze zwykłych ziemniaków, ale truflowe mają tak fantastyczny kolor, że nigdy nie mogę się im oprzeć. Niestety tylko cena odstrasza przed zakupieniem ich w ...
  • Z bloga: Pyry na Gaz

    Elegancka, lekka sałatka, która świetnie sprawdzi się jako przystawka przed daniem głównym. Wyrazisty smak tuńczyka, współgra z smażonym koprem włoskim i pieczarką. SKŁADNIKI: (na ...
  • Z bloga: sweet-amelia

    Składniki: opakowanie rukoli (może być surowy szpinak, bądź inna sałata), 3 gotowane buraki (średniej wielkości), 2 pomarańcze, ser kozi (użyłam w plastrach) – możecie użyć np. ...
  • Z bloga: My Chcemy Jeść

    Bogaty w przeciwutleniacze szpinak, czerwona papryka dla zdrowia i urody, popularna w medycynie ludowej cebula. Do tego zamarynowany na ostro kurczak.  Te wszystkie składniki tworzą smaczną i ...
  • Z bloga: Spicy carrot

    Eh, już 11 stycznia, a ja dalej się toczę :) (znajomi wiedzą o co chodzi). Planowałam na początek roku opublikować wpis z zestawieniem ciekawszych przepisów, no i oczywiście zdjęć z ...
  • Z bloga: Di gotuje

    Autorem nocnej owsianki jest szwajcarski lekarz - dr Maximilian Bircher-Benner.  Doszedł on do wniosku, że płatki owsiane podczas gotowania tracą swoją wartość odżywczą i ...
  • Z bloga: Gdy w brzuchu burczy

    Sałatka z surowego buraka, jabłka i kiszonego ogórkaNie wyobrażam sobie obiadu bez sporej porcji warzyw. Ponieważ wszyscy lubimy surówki, najczęściej przygotowuję przynajmniej dwie. Mamy ...
  • Z bloga: Panda loves veggies

    Click for English version Kliknij po przepis po polsku Um dos pequenos-almoços clássicos das manhãs preguiçosas são os ovos mexidos. Popular no mundo inteiro, um prato simples, rápido, saudável...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×