Targ Smaku

  • Z bloga: AleTorcik - blog cukierniczy

    Przepyszne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo deliakatne. Dużo lepsze niż z cukierni. Składniki na około 20-25 sztuk: 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 3 jajka 100 g...
  • Z bloga: Have a Cake

    Ciasto drożdżowe w formie wieńca z czekoladowo-orzechowym nadzieniem. To musi smakować świetnie! Jak to z drożdżowym – wymaga nieco cierpliwości, ale na pewno warto. Przepis (duży ...
  • Z bloga: W Mojej Kuchni Lubię..

    Składniki: 1 etap: drożdże 100 gram, cukier 1 szklanka, jajka 6 sztuk, mleko temperatura pokojowa 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki2 etap: mąka pszenna 1 kg, sól - ...
  • Z bloga: AleTorcik - blog cukierniczy

    Lussekatter są to szwedzkie bułeczki z dodatkiem szafranu, które przygotowuje się na dzień świętej Łucji, który wypada 13 grudnia. Przepis jest lekko zmodyfikowany, ponieważ w wersji ...
  • Z bloga: W Mojej Kuchni Lubię..

    Składniki: ciasto drożdżowe 1 opakowanie, jajka 3 sztuki, mleko 300 gram, masło 150 gram, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, kandyzowana skórka pomarańczy 5 dag, skórka ...
  • Z bloga: My Blueberry Corner

    http://jagodzianka.com/2018/01/drozdzowa-strucla-dzemem/?targ-smaku=1"> Drukuj Poziom trudności          Drożdżowa strucla z dżemem to ...
  • Z bloga: W Mojej Kuchni Lubię..

    Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, mąka pszenna 50 dag, sól - szczypta, olejek ...
  • Z bloga: Dzis Ja Gotuje

    SKŁADNIKI : - 40 dkg mąki- 1 całe jajko i 1 żółtko- 4 dkg świeżych drożdży - 1 szkl. mleka- 1/2 szkl. cukru- 1/5 szkl. kostki margarynyDODATKI :- mały słoiczek jabłek (typ ...
  • Z bloga: SielskieM

    Trzech Króli rodem z Portugalii ;) Madera to moje marzenie, a na południowym zachodzie półwyspu Iberyjskiego byłam raz ;)Dziś bez przepisu, ale z linkiem do przepisu :)Madame Edith mniejszych ...
  • Z bloga: Kulinarna Maniusia

    Makowiec to tradycyjne ciasto, które pojawia się u nas w domu na święta. Ja go uwielbiam i powiem, wam szczerze, że piekę go tylko dwa razy do roku, właśnie na święta. Nie wiem dlaczego ...
  • Z bloga: Sprawdzona Kuchnia

    Kuchni żydowskiej ciąg dalszy. Dziś jeden z najpyszniejszych i najpopularniejszych wypieków w Jerozolimie, czyli Krantz. Jest to ciasto drożdżowe wypiekane z różnego rodzaju nadzieniem na ...
  • Z bloga: Barbie w kuchni * Barbie in the kitchen

    Pyszności, które wolno się starzeją. Nawet po tygodniu będą dobre. Przepis otrzymałam od znajomej Natalii. Z podanych składników wyjdzie bardzo dużo rogalików. Dzielę więc proporcje na ...
  • Z bloga: brunetkawkuchni

    Co prawda nie planowałam dodawać żadnych nowych przepisów przed świętami, ale tym po prostu musiałam się podzielić. To pyszne drożdżowe ciasto pachnące migdałami, ze słodkimi ...
  • Z bloga: AniaGotuje.pl

    Co zrobić z dużą ilością bananów, które leżą w kuchni lub w salonie na paterze i nikt nie chce ich zjeść? Zobacz moje sprawdzone sposoby na to jak wykorzystać dojrzałe banany. Wśród ...
  • Z bloga: śliwka w cieście

    Dzisiaj "Śliwce w cieście" stuknął rok! Jestem dumna, że mogę robić to, co kocham i dzielić się tym z innymi. Bardzo dziękuję mojej przyjaciółce Oli, bez której nic by się nie ...
  • Z bloga: Picante-Jalapeno

    Święta bez makowca nie mogą się udać - wiadomo :-) My jesteśmy absolutnymi miłośnikami tradycyjnego makowca zwijanego w dobrze znany strudel/struclę i zawsze goszczą one na naszym ...
  • Z bloga: Kuchnia We Dwoje

    Przepis z zeszytu mojej mamy, po raz pierwszy własnoręcznie pieczone przeze mnie ciasto drożdżowe. Jest bardzo pożywne i słodsze, niż tradycyjne ciasto drożdżowe.   Czas wykonania: 2 h ...
  • Z bloga: Smakowity Blog Kulinarny

    Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć maku, który zgodnie z ludowymi wierzeniami zapewnia szczęście i chroni przed działaniem złych sił. Mak, który zawiera w makówce tysiące nasion, na...
  • Z bloga: Candy Company

    For English scroll down Najlepsze drożdżówki! Miękkie, pachnące pomarańczą i pełne pysznego nadzienia – kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia. Zjadam je zwykle jeszcze na ciepło, nie ma...
  • Z bloga: AniaGotuje.pl

    Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Ta pyszna rolada makowa cudownie ...
  • Z bloga: Ugotowane Pozamiatane

    Święta kojarzą się raczej z makowcem i sernikiem, niż ze skromnym, zwykłym ciastem drożdżowym, ale dla mnie to kwintesencja domowego smaku. Poza tym możemy wzbogacić je bakaliami, czyniąc ...
  • Z bloga: dolcevita-in-my-kitchen

    Ciasto ,, Żądło pszczoły“ Edyta Guhl. Witajcie Kochani, postanowiłam wyjechać na Święta do Polski i bardzo się z tego cieszę, ale nie chcę zostawić Was bez nowego przepisu. Na naszym ...
  • Z bloga: niecodziennikpary.pl

    Dzięki naszym Mamom poznaliśmy smak bożonarodzeniowych słodyczy z Niemiec. Mnie najbardziej do gustu przypadły pierniki norymberskie, które Mama dostawała od monachijskiego Przyjaciela, zaś...
  • Z bloga: smaczne-zdrowe

       Co prawda miały być ślimaczki cynamonowo-orzechowe, ale po zmianach jakie wprowadziłam (zmiana mąki, dodanie jajka...) wyszły bułeczki, ale za to jakie pyszne... Delikatne, puszyste, ...
  • Z bloga: Cytrynowy Sorbet

    Babka Drożdżowa to już klasyk w moim rodzinnym domu zwłaszcza w okolicy Wielkanocy. Obowiązkowo polana cytrynowym🍋 lukrem. Babka jest najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu, choć mówią, że ...
  • Z bloga: Cytrynowy Sorbet

    Nie ma nic bardziej relaksującego od zarabiania ciasta drożdżowego, z którego można upiec klasyczny drożdżowiec lub pyszne rogaliki z nadzieniem lub bez. Najważniejsze przy cieście ...
  • Z bloga: Cytrynowy Sorbet

    Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kwintesencją Babiego Lata 🌤 jest właśnie ciasto ze śliwkami. Jedno z najprostszych ciast to ciasto drożdżowe. Dzisiejsza niedziela pachnie śliwkami na ...
  • Z bloga: dolcevita-in-my-kitchen

    Cynamonowa bułka drożdżowa ze zmarszczkami. Późnym popołudniem upiekłam tego zabawnego drożdżowca z cynamonem i zanim wystygł, zniknęła jego większa część, aż mnie korci, żeby ...
  • Z bloga: Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

    Wypiek doskonały na zbliżające się święta. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a nadzienie makowo - orzechowe absolutnie genialne w smaku, dzięki podprażonym orzechom laskowym.Makowiec ...