Targ Smaku

  • Z bloga: andrasz-kulinarnie

    Wspominałem już kilkakrotnie, że jestem wielkim amatorem czarnej porzeczki. Jesienią zrobiłem kilka słoiczków galaretki, zarówno z czerwonej, jak i czarnej porzeczki. Postanowiłem ...
  • Z bloga: Wypieki Beaty

    Brioszki czekoladowe     Gdy zobaczyłam zdjęcia takich brioszek czekoladowych w internecie, to się w nich zakochałam :) Myślałam, że ich zrobienie będzie trudne, więc tylko patrzyłam i ...
  • Z bloga: smaki katriny

    Witam Kochanidziś coś szybkiego, łatwego i idealnego do kawkiZawijane ciasto drożdżowe na bazie śmietany w masą kakaowo-orzechową :-)Polecam SKŁADNIKICIASTO-50g drożdży świeżych-3/4 szkl...
  • Z bloga: Kuchenne Rewolucje Justyny

    Ciasto: 0,5 kg mąki 50 g świeżych drożdży 50 g świeżych drożdży 0,5 kostki masła 4/5 szkl cukru 2 jaja torebka cukru waniliowego truskawki kruszonka: pół kostki masła 3/4 szkl cukru...
  • Z bloga: WSZYSTKO SMACZNE

    Drożdżówka z marmoladą i kruszonką to kolejny przepis, który znam od zawsze, czyli z dzieciństwa. Piekła ją moja Babcia, a ja ją uwielbiałam - Babcię za pyszny wypiek, a drożdżówkę z ...
  • Z bloga: Raj dla Podniebienia

    Kiedy pewnego, sierpniowego dnia przyszłam na świat i położona w ciepłym becie na stole ukazałam się mojej rodzinie, on nachylił się i spoglądając mojej mamie przez ramię, powiedział ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Każdego roku czekam na rabarbar, bo jest to dla mnie powrót do smaków dzieciństwa, kiedy jadło się kawałki rabarbaru zanurzając je w cukrze. Dwa przeciwstawne smaki kwaśny, lekko cierpki ...
  • Z bloga: WegeWeda. Kuchnia roślinna

    Rabarbar najbardziej kojarzy nam się z ciastem drożdżowym. Nie wiem dlaczego u mnie w domu nie jadło się tego warzywa. Jego smak idealnie pasuje do ciast i deserów, a mi bardzo przypadł do ...
  • Z bloga: Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

    Kołocz (kołacz) śląski to słodki placek, popularny na Górnym Śląsku i Śląsku Opolskim. Wyróżnia go wyborny maślany smak i pracochłonna, złocista posypka w typie kruszonki, z warstwą ...
  • Z bloga: Kulinarne przygody Gatity

    Maj to cudny miesiąc ! I to nie tylko ze względu na piękną i soczystą zieleń, która wybucha ze zdwojoną siłą wokół nas, ale także z kilku innych powodów. Po pierwsze maj obfituje w ...
  • Z bloga: Cukry Proste

    Nareszcie wiosna! Matury trwają, powietrze pachnie bzem, a na bazarach pojawia się coraz więcej nowalijek. Aż nie chce się marnować czasu w kuchni. Lepiej pójść na spacer lub posiedzieć na ...
  • Z bloga: FitSweet

    Ciasto, przy którym nie trzeba się zbytnio naprawcować, jedyne czego potrzebuje to trochę czasu i spokoju, żeby wyrosnąć, a w zamian mamy niezły kawał pysznej, puszystej, słodkiej ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    Ciasto baby wielkanocnej przyrządzane jest z drożdży piekarskich lub piwnych rozczynionych ciepłym mlekiem i wymieszanych z mąką i cukrem oraz szczyptą soli. Taki rozczyn jest odstawiany do ...
  • Z bloga: W Mojej Kuchni Lubię..

    Składniki: NADZIENIE: twaróg półtłusty 50 dag, żółtka 2 sztuki, mleko 3,2% 1/2 szklanki, aromat migdałowy 1 łyżeczka, cukier puder 2 łyżki,...
  • Z bloga: My space, my world. Ana Mari's world.

    Zapraszam na zestawienie rabarbarowych przepisów z mojego bloga :) Czytaj więcej »
  • Z bloga: Cukry Proste

    Pod koniec kwietnia moja Mama miała urodziny. Nie zamówiła na nie tortu czy innego eleganckiego deseru – wybrała zwykłe ciasto drożdżowe. Siła tkwi w prostocie i nic nie równa się ze ...
  • Z bloga: ALE Ciachoo!

    Ciasto drożdżowe odrywane z dodatkiem kakao znika w mgnieniu oka. Jest idealne na drugie śniadanie, podwieczorek czy deser. Pasuje do kawy, herbaty, mleka lub kakao. Nie znam drugiego takiego ...
  • Z bloga: Lady housewife

    Wielkanocna baba drożdżowa o smaku cytrynowymWielkanocna baba drożdżowa o smaku cytrynowym Wielkanocna baba drożdżowa o smaku cytrynowym. Kiedyś pieczenie babki wielkanocnej napawało mnie ...
  • Z bloga: Przy kominku

      1/2 szklanki oleju 3 jaja (ubić z 2 łyżkami miodu i stewią) 3 łyżki miodu + 2 g stewii 500 g mieszanki bezglutenowej 2 łyżki babki płesznik (dodać do mleka) 5 dag drożdży (rozpuścić...
  • Z bloga: Niespełnione zdolności kulinarne

       Porwałam się z motyką na słońce. Dlaczego? Przed świętami spaliła się Nam górna,środkowa grzałka w piekarniku....nigdzie nie możemy jej dostać.Nie chcemy kupować nowego bo nowy ...
  • Z bloga: Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

    Chałka to delikatne pieczywo, idealne na śniadanie lub deser. Dzisiejsza chałka wypełniona jest aromatycznym, pomarańczowym nadzieniem makowym. Smak dodatkowo podbija likier pomarańczowy. Gdy ...
  • Z bloga: Kuchenne Rewolucje Justyny

    Ciasto: 50 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka łyżeczka cukru 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 2 jajka 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli 5,5 szkl mąki 100 g...
  • Z bloga: Kuchenne Rewolucje Justyny

    500g mąki 30g świeżych drożdży 120g cukru szczypta soli 2 jaja 200ml mleka 70g miękkiego masła 1kg jabłek 0,5 szklanki cukru pół łyżeczki cynamonu jajko Drożdże rozkruszyć do ...
  • Z bloga: W Mojej Kuchni Lubię..

    Składniki: mąka tortowa 60 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, żółtka 5 sztuk "L", drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 3 ...
  • Z bloga: W Mojej Kuchni Lubię..

    Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 50 dag, żółtka 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, masło 10 dag, sól ...
  • Z bloga: Polska jest pyszna

    Składniki: 70 dag mąki 15 dag masła 20 dag cukru 10 dag drożdży 7 żółtek 1 szklanka mleka szczypta soli cukier waniliowy rodzynki Mleko zagotować i zaparzyć nim tyle mąki, by powstała masa...
  • Z bloga: Picante-Jalapeno

    Dziś nieco bardziej tradycyjnie: wielkanocna babka drożdżowa pełna pysznych bakalii. Aby nieco odświeżyć tradycyjną wizytówkę drożdżowej baby ozdobiliśmy ją czekoladą barwioną na ...
  • Z bloga: Moja Delicja

    Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą, malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego na ...
  • Z bloga: Kizikuki

    Kilka lat temu znalazłam tę babkę na jednym z moich ulubionych blogów u Liski, która to wypatrzyła ją tutaj. Okazuje się, że wędruje on po Internecie po wielu stronach. Ja robię ją po...
  • Z bloga: W Mojej Kuchni Lubię..

    Składniki: ZACZYN: drożdże świeże 10 dag, mleko ciepłe 1/2 szklanki, cukier 2 łyżki, mąka tortowa 2 łyżkiNADZIENIE KISIELOWE: dżem 300 ml, ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×