Targ Smaku

  • Z bloga: Maraton Smaków

    Zapraszam dziś na przepis na pożywny, zdrowy i pyszny obiad. Soczewica to świetne źródło białka, potasu i kwasu foliowego więc warto ją jeść. Polecam spróbować soczewicy w jej ...
  • Z bloga: WegeWeda. Kuchnia roślinna

    Na zewnątrz robi się coraz chłodniej, a my mamy większą ochotę na rozgrzewające, pożywne dania. Leczo to chyba jedno z najprostszych i najtańszych jesiennych potraw. Sezon na paprykę, ...
  • Z bloga: rabarbarowo

    Gęsta, pikantna, aromatyczna. W sam raz na rozgrzewkę! W chłodne dni nie ma to jak talerz gorącej zupy. Kiedy pogoda za oknem nie zachęca do spacerowania, pora zagotować garnek ulubionej zupy. ...
  • Z bloga: RingTheBelly

    Zupa z rodzynkami? Jasne, że tak! Pierwszy raz zupę na słodko jadłam kilkanaście lat temu. Była to zupełnie nie wegetariańska, żydowska zupa Jankiela. W jej skład oprócz słodkiej marchewki...
  • Z bloga: AgaMaSmaka

    Niedawno odpowiadałam na blogu na pytanie,  czy smażenie jest zdrowe. Wnioski były dość oczywiste. Później pisałam o tym, co wybrać zamiast smażenia. Dziś trochę praktyki, a więc z tego...
  • Z bloga: Awokado Zawsze Pysznie Zawsze Zdrowo

    Nie jestem pewna do którego z krajów  możemy przypisać to danie ale napewno będzie orientalnie i kolorowo jak w Indiach, klasyczne z makaronem troche jak street food w Azjatyckich krajach czyli...
  • Z bloga: Smiling shrimp

    Wczoraj przejrzałam dokładnie bloga i zauważyłam, że od jakiegoś czasu dodaję same przepisy "na słodko". Dlatego nie zastanawiając się długo, postanowiłam, że czas na zmianę i ...
  • Z bloga: Smiling shrimp

    Muszę przyznać, że dzisiejszy przepis to czysty eksperyment. Dlaczego? Otóż to, nigdy nie miałam do czynienia z mąką z topinamburu, a także nie zdarzyło mi się użyć masła orzechowego w...
  • Z bloga: smaczne-zdrowe

       Moja rodzina bardzo lubi buraczki. W okresie jesiennym przygotowuję ich dość spore ilości tak, by wystarczyło nam na całą zimę, wiosnę i część lata. Zwykle bywają to tradycyjne ...
  • Z bloga: Little Hungry Lady

    Jak tylko nadchodzą pierwsze chłodne dni przestawiam się na bardziej syte i rozgrzewające potrawy. Takich mi się chce i na takie mam ochotę. To jesienne curry, pełne sezonowych warzyw, ...
  • Z bloga: Vegan Taste

    Dziś na obiad miała być królowa jesieni – dynia – w postaci zupy-kremu. Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową. Jej nazwa ...
  • Z bloga: PatiGotuje

    Sezon na grilla oficjalnie został otwarty. Majówkowe grillowanie rozpoczęłam tradycyjnie od kiełbasek, skrzydełek i karczku. A ponieważ nie miałam ochoty na zwykłą sałatkę postanowiłam ...
  • Z bloga: My space, my world. Ana Mari's world.

    Ostatnio jest dość zimno i deszczowo, szaro, buro i ponuro, ale mamy w końcu piątek i weekendu początek! Na rozgrzanie polecam super aromatyczne curry z ciecierzycy z dodatkiem cynamonu <3 ...
  • Z bloga: Maraton Smaków

    Dziś przepis na niezwykle smaczne i aromatyczne danie z kaszy gryczanej. Gwarantuję, że posmakuje ono nie tylko miłośnikom kaszy. :) Rozgrzewające i idealne na jesienny obiad. Składniki ...
  • Z bloga: Dzieje kuchennej Wiewióry

    Odpoczywam. Po Festiwalu, gdzie mieszkałam w Ogrodzie prawie 3 dób, muszę się zregenerować.  Obiecałam sobie i Wam, że w tym czasie nadrobię publikowanie postów, może mi się uda :) Jako ...
  • Z bloga: rabarbarowo

    Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na najlepsze talarki ever. Oczywiście doskonale sprawdziła się podana z nimi potrawka z cukinii i ciecierzycy. Będą na wakacjach w Chorwacji musiałam ...
  • Z bloga: konkolpolny.pl

    Galette z figami jest rustykalną, bardzo prostą tartą. Nie musimy martwić się o precyzyjną, piękną formę ciasta, bo jego brzegi mają być nierówne i nieidealne. Ciasto zagniata się ...
  • Z bloga: konkolpolny.pl

    Risotto z opieńkami i cząbrem to moja propozycja na jesienny obiad. Kilka prostych składników sprawia, że z leśnych łupów powstaje sezonowe, smaczne danie. Z lasu przywiozłam tylko opieńki,...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Podstawowym składnikiem tortillowej zapiekanki są oczywiście tortille 😉 Układamy z nich warstwy, które przekładamy podsmażonymi warzywami w pomidorowej salsie. Całość zapiekamy i ...
  • Z bloga: Alternatywy Pięć i Pół

    Postanowiłam zostać… weganką… Na jeden dzień (a raczej jeden posiłek). Z tego też tytułu, jak na prawdziwego weganina przystało, zrobiłam, własnoręcznie tofu! Trzy godziny grzebania...
  • Z bloga: Proste i tanie wegańskie potrawy

    Wegańskie paluszki ala rybne - przepis na 12-15 paluszków - Składniki: 150g suchej ciecierzycy 25g puree ziemniaczanego instant 25g mąki pszennej 1 szkl. bulionu warzywnego lub wody sok z 1/2 ...
  • Z bloga: Book of spells

    Długo mi zajęło aby ten przepis pojawił się na blogu a to dziwne bo jest to jedno z moich ulubionych dań wegańskich. Tak samo jak w przypadku szakszuki (klik po przepis) tyle jest wersji ...
  • Z bloga: AgaMaSmaka

    Warzywa kapustne są jednymi z najzdrowszych warzyw i powinny znaleźć się w urozmaiconym jadłospisie każdego dnia. Dziś pomysł na prostą i szybką kapustę włoską, którą zwykle robię ...
  • Z bloga: konkolpolny.pl

    Curry z dynią hokkaido i kalafiorem jest przepyszną mieszanką indyjskich smaków i przypraw. Dzięki samodzielnie zrobionej paście mamy wyśmienite curry, które gotowe jest w trzydzieści minut....
  • Z bloga: RingTheBelly

    Makaron ze świeżymi warzywami może nie jest odkrywczym daniem, ale może być przepyszną i błyskawiczną alternatywą dla mięsnych obiadów. Naprawdę można szybko, zdrowo, smacznie, nie ...
  • Z bloga: PatiGotuje

    Dzisiaj przepis, majonez z awokado powinien przypaść do gustu osobom na diecie i dbającym o linię. Jest zdrowy i zawiera wiele witamin. Konsystencja jest bardzo zbliżona do tradycyjnego majonezu...
  • Z bloga: WegeWeda. Kuchnia roślinna

    Kolejne makaronowe, letnie szaleństwo, czyli makaron z brokułem. O makaronach marki Sotelli pisałam już tutaj. Dziś prezentuję jeszcze jeden przepis, tym razem z wykorzystaniem makaronu typu ...
  • Z bloga: AgaMaSmaka

    Obiecałam niedawno, że zajmę się tematem smażenia. Często dostaję zapytania, czy danie smażone może być zdrowe. Dziś zatem krótki opis dlaczego i jak się smażyć (nie) powinno. Niebawem...
  • Z bloga: Przepis dietetyka

    Kotlety nie muszą być zrobione wyłącznie z mięsa. Można je też przygotować chociażby z ciecierzycy, która jest bardzo zdrowa. Dlaczego warto wprowadzić ciecierzycę do jadłospisu: – ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×