Targ Smaku

  • Z bloga: Zapach Apetytu

    Wegański, bezglutenowy obiad dla smakoszy. Tofu w intensywnym, choć nie dominującym sosie teriyaki z cieniutkim makaronem gryczanym. Smacznie, zdrowo i treściwie z wyczuwalnym słodkim, słonym i ...
  • Z bloga: AgaMaSmaka

    Szparagi to moje ulubione słodycze. :-) Ubóstwiam je po prostu i cały rok czekam na sezon szparagowy. Kiedy nadchodzi to kupuję ich mnóstwo i jem. Ugotowane lekko na parze. Bez niczego tak ...
  • Z bloga: Gocha gotuje!

    Składniki:∙ 0,5 szklanki ryżu Arborio∙ 0,5 dużego pęczka botwinki∙ 0,5 litra bulionu warzywnego (lub wody)∙ 125 g boczniaków∙ 2 ząbki czosnku∙ 2 łyżki masła∙ 2 łyżki oliwy z...
  • Z bloga: Awokado Zawsze Pysznie Zawsze Zdrowo

    Odkąd kupiłam sobie tzw. temperówke do warzyw odkryłam drugą strone cukini a że bardzo lubie cukinie to moje kulinarne szaleństwa nie mają końca właśnie z użyciem cukini. Dziś ...
  • Z bloga: Grochem o Garnek

     Idealny wegetariański i wegański obiad. Można zabrać je ze sobą do szkoły czy pracy, albo odgrzać w każdym momencie jak tylko zgłodniejemy. Myślę, że nie muszę Wam przedstawiać zalet...
  • Z bloga: Little Hungry Lady

    W drugiej części przepisów na błyskawiczne, wegańskie sosy do makaronów podpowiem Wam jak wykorzystać w nich surowe warzywa. Bo przecież nikt nie powiedział, że sos musi być gotowany czy ...
  • Z bloga: Dietetyczne Fanaberie

    Już dawno planowałam podejście do burgerów z komosy ryżowej.Nie jest to najłatwiejszy materiał na wegańskie kotleciki, ponieważ nijak nie należy do kleistych produktów tak jak np. kasza ...
  • Z bloga: Kulinarne przygody Gatity

    Dziś w roli głównej pan kalafior ! Poczytajcie ile twarzy ma to apetyczne warzywo i jakie jest zdrowe. Możemy je jeść pod rożnymi postaciami: w zupach, w sałatkach, gotowane lub jako pure, ...
  • Z bloga: Kuchnia We Dwoje

    Pierogi z serem to kolejne danie obiadowe na słodko. Masa serowa, którą użyłam do przepisu na czekoladowe naleśniki postanowiłam wykorzystać również jako farsz do pierogów. Delikatne...
  • Z bloga: Black Plate

    Składniki: 250g makaronu spaghetti (k), około 125g pomidorków koktajlowych (k), szczypta kurkumy (g), 200g szpinaku świeżego (sł), łyżka oleju (sł), ząbek czosnku (o), pół cebuli (o), ...
  • Z bloga: smaczne-zdrowe

      Buraczki smażone z cebulką to ulubiony dodatek do obiadu mojej rodzinki. Ciepłe buraczki świetnie sprawdzają się zarówno do mielonych, do kotletów, karkówki, jak i do kurczaka, gulaszy, ...
  • Z bloga: Dzieje kuchennej Wiewióry

    Ni to zupa, ni to gulasz.  Zdecydowanie wymaga cierpliwości i dobrych ziemniaków ale warto poczekać i zrobić zakupy w zaufanym warzywniaku. Pomysł podpatrzyłam w książce Nicole Just "La ...
  • Z bloga: AgaMaSmaka

    Oto przykład bardzo lekkiego, mocno warzywnego dania, które ostatnio serwujemy sobie bardzo często. Samo zdrowie i duża radość z przygotowania. Bo jak przygotowanie zdrowego obiadu nie trwa ...
  • Z bloga: Awokado Zawsze Pysznie Zawsze Zdrowo

    Sos z dyni jest bardzo prosty do przygotowania, możemy go jeść na zimno lub na ciepło, jest  to również świetny dodatek do dań głównych, warzyw, lub jako przekąska. Sos z dyni możemy ...
  • Z bloga: Dzieje kuchennej Wiewióry

    Kto by nie lubił gofrów? Sama forma chrupiącego wafla z dużymi wgłębieniami kusi. Oprócz gofrów uwielbiam również cieciorkę i falafele więc gdy zobaczyłam ten przepis w ...
  • Z bloga: AgaMaSmaka

    Jakiś czas temu pisałam o książce „Dieta Smartfood” na Facebooku. Obiecałam się odnieść nieco szerzej do jej zawartości. Mam nadzieję, że moje przemyślenia pomogą Ci zadecydować, ...
  • Z bloga: An Apple a Day

     Nie ma to jak być zabieganym studentem/uczniem lub osobą pracującą, zero czasu na porządny posiłek, który doda energii w ten pracowity dzień. Skądś to znacie? Zazwyczaj na blogu nie ...
  • Z bloga: Parsley, Sage, Rosemary and Me

    Taco to jedna z ciekawszych meksykańskich potraw.Można przygotować je na wiele sposobów, są zdrowe i cóż... smakują porostu cudownie!Dzisiaj przygotowałam swoją wersję z czerwoną ...
  • Z bloga: Ada w kuchni

    Na samą myśl o tych pierożkach leci mi ślina...Są delikatne, lekkie, pyszne. Może trzeba się trochę nasiekać, ale uwierzcie mi-naprawdę warto. Jeśli macie możliwość, użyjcie do ...
  • Z bloga: OrganicVillage

    Znajoma mówi, że to niemożliwe, aby kotlety wegańskie były dobre. Ale te są. Nawet na tym zdjęciu widać, że jak tylko się pojawiają, to szybko znikają. Mała zwinna rączka szybko je ...
  • Z bloga: AgaMaSmaka

    Kasza gryczana jest bardzo zdrowym produktem. Od jakiegoś już czasu wraca do łask, ale cały czas mam wrażenie, że jej rola ograniczana jest do dodatku do gulaszu. A tak naprawdę zastosowań ma...
  • Z bloga: AgaMaSmaka

    Dziś kolejny wpis edukacyjny. Czasem nie zdajemy sobie sprawy, że produkt prosty, lokalny i nieprzetworzony to prawdziwa skarbnica zdrowia. Dziś postaram się zatem wyjaśnić, czy warto ...
  • Z bloga: AgaMaSmaka

    Kotlety z roślin strączkowych z dodatkiem „zbóż” to już mój stały repertuar. Częściej robię oczywiście warzywne potrawki (bo szybsze), ale kotlety z piekarnika mają ten plus, że to ...
  • Z bloga: Kulinarne przygody Gatity

    Właśnie teraz jest na niego czas ! Miłośnicy smaku i aromatu czosnku to coś dla Was: czosnek niedźwiedzi  serdecznie się Wam poleca 😃. Ta aromatyczna roślina ma wszystkie właściwości...
  • Z bloga: AgaMaSmaka

    Dziś znów zachęcam do zwiększenia ilości warzyw i owoców w diecie. Warzywny makaron to bardzo zdrowy i szybki w przygotowaniu sposób na jedzenie większej ilości roślinności. Do produkcji ...
  • Z bloga: Wegetariańska Kuchnia

    Wegańskie, bezglutenowe, bardzo proste w przygotowaniu kotlety IDEALNE! Dzięki rozgotowanej kaszy gryczanej mają wymarzoną konsystencję i nie rozpadają się. Długo starałyśmy […] Artykuł...
  • Z bloga: An Apple a Day

     Boczniaki to jedne z moich ulubionych grzybów. Mają przeróżne zastosowanie w kuchni i właśnie bardzo często w kuchni roślinnej, gdzie wiernie mogą naśladować „mięso”. Tak, dobrze ...
  • Z bloga: rabarbarowo

    Domowe kopytka podsmażane z cebulką i kiszoną kapustą. Nie ma to jak domowy obiad. Taki jak wspomnienie z dzieciństwa. Taki jak te kopytka. Uwielbiam. Ziemniaki. A szczególnie wszelkiego ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×