Targ Smaku

  • Z bloga: AgaMaSmaka

    Dziś podsyłam Ci pomysły na szybkie obiady bezglutenowe. Może przygotować je każdy i tym samym zrobić w 100% bezglutenowy obiad. Są to również obiady wegańskie, bo jak już zapewne wiesz ...
  • Z bloga: Ewelajna

    Słyszeliście już o tabouli? To fajne, wegańskie danie pochodzące z Libanu. Wg mnie to po prostu bardzo zdrowa i pyszna sałatka. Tradycyjnie powinna składać się z pietruszki, pomidorów, ...
  • Z bloga: Food Square

    Kapusta nad Wisłą to dość modne warzywo, ale ta dopiero całkiem niedawno wkradła się na nasze salony, by brylować na kuchennym parkiecie. Panie i Panowie przed Wami pak choi (zwana ...
  • Z bloga: Cotakpachnie?

    Temperatura za oknem ciągle na minusie, przydałoby się więc coś na rozgrzewkę. Jak wiadomo na rozgrzanie najlepsza jest porządna zupa. Taka tez jest moja dzisiejsza propozycja: aromatyczna, ...
  • Z bloga: Cotakpachnie?

    Risotto dyniowe (4 porcje) Składniki: 500 g pokrojonej w kostkę, obranej dyni, 250 g ryżu do risotto 2 cebule dymki 100 g tartego parmesamu (wegańskiego) szklanka mleka (u napój ryżowy ...
  • Z bloga: Cotakpachnie?

    Dziś mam dla Was bardzo łatwe, tanie i naprawdę przepyszne danie. Mogę z ręką na sercu napisać Wam, że jest to najlepsze curry jakie jadłam w życiu (a kilka ich już było). Możecie je ...
  • Z bloga: Cotakpachnie?

    Dzisiaj mam dla Was przepis na wegańskie empanadas z salsą pomidorową i awokado. Empanadas czyli pieczone pierogi, ale bez drożdży i proszku do pieczenia. Jest to takie raczej kruche ciasto, ...
  • Z bloga: Qchnia Osobista

    Jakiś czas temu zgłosiłam swój udział w akcji " Jesień. Jemy sezonowo" Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić :) Wczoraj przeglądając książkę S. Pedersen " Jarmuż " znalazłam przepis na...
  • Z bloga: Kucharzyca

    Czasem na nowo odkrywam, jak bardzo lubię kasze. Wszechstronność ich zastosowania jest cudowna. Niewątpliwe wspierają też „wietrzenie lodówki”, gdy produkty wołają o ich szybkie ...
  • Z bloga: greenscarf

      Dziś mój ulubiony typ dania – curry w dosyć nietypowym połączeniu owoców i warzyw,  chociaż w sumie zarówno pomidory i banany to owoce więc to owoce curry. Całość idealnie się ...
  • Z bloga: greenscarf

      Idzie wiosna, a ja mam jeszcze spore zapasy różnych fasoli z własnej uprawy w spiżarni, a poza tym właśnie planujemy jej remont, więc staramy się jak najwięcej zjeść, aby jak najmniej ...
  • Z bloga: greenscarf

    Już mnie trochę znacie i wiecie, że uwielbiam wszelkiego rodzaju curry i to jest kolejna wariacja. Zainspirowałam się przepisem znalezionym w GoodFood, ale że cenię sobie prostotę w kuchni, a...
  • Z bloga: greenscarf

    Czyszczenia spiżarni ciąg dalszy,  tym razem padło na groszek, który stał się bazą do kremowego sosu.  Moja ulubiona wege blogerka  www.mithikblog.com (co prawda aktualnie nie bloguje, ale ...
  • Z bloga: greenscarf

    Wypatroszyłam swoją ostatnią dynię, a Miśki moje zażyczyły sobie obiad na słodko, więc wykombinowałam racuchy. To chyba widać, że są pyszne, ale jakby co to wyjaśniam, że są ...
  • Z bloga: greenscarf

      Nie wiem dlaczego, ale ilekroć jestem w sklepie to kupuję baterie „paluszki” i makaron ryżowy. Uzbierało się tego, nie powiem. Baterie to pewnie dlatego, że gdy dzieciak był mały to ...
  • Z bloga: greenscarf

    Tym razem danie  z kaszą, użyłam bulgur, ale każda kasza się tu sprawdzi, a nawet ryż. Jest to dosyć nietypowe połączenie wędzonego aromatu ze słodkim smakiem, ale tworzy to naprawdę ...
  • Z bloga: greenscarf

      Mam jeszcze spore zapasy fasoli z własnego ogródka i czas ją zużyć, a poza tym można się już żegnać z rozgrzewającymi potrawami. Dziś moja ulubiona forma obiadu, curry, a jakże, ale ...
  • Z bloga: Parsley, Sage, Rosemary and Me

    Momos to tybetańskie pierożki gotowane na parze. Znane są też w innych częściach Azji.  To nietypowa, zdrowa i efektowna potrawa! Polecam, ponieważ fajnie jest poodkrywać nowe smaki :) ...
  • Z bloga: Dzieje kuchennej Wiewióry

    Ostatnio mamy czas dla kasz. Pęczak, gryczana a ostatnio bulgur. Na zimno, na ciepło. Syncio nie przepada za gryczaną paloną, wszyscy kochamy pęczak. W niedzielne popołudnie przygotowując ...
  • Z bloga: Kulinarne przygody Gatity

    "Obfitość" to cudowna wegetariańska książka nie tylko dla jaroszy autorstwa Yotama Ottolenghi, Jest on znanym autorem kilku książek kucharskich, między innymi Jerozolimy, Ottolenghi, The ...
  • Z bloga: Coś bym zjadła

    Pomysł podpatrzyłam od koleżanki z pracy, która pewnego razu przyniosła wegańskie klopsiki z pobliskiej knajpki. Postanowiłam sama zrobić podobne w domu. W mojej wersji zrobione są z ...
  • Z bloga: AgaMaSmaka

    Są takie dni, kiedy nie mogę wyjść z podziwu nad tym, czym i w jaki sposób ludzie zaprzątają sobie głowę. Rzecz z pozoru błacha, nieczyniąca nikomu krzywdy czy choćby niewygody, urasta ...
  • Z bloga: Ada w kuchni

    Pizza jest daniem, do którego wracam regularnie, ba, mam do niego ogromną  słabość. Wypróbowałam już sporo przepisów na ciasto no i oczywiście jeśli jestem w miejscu, w którym można ...
  • Z bloga: Kulinarne przygody Gatity

    Moi wierni czytelnicy doskonale wiedzą, że jestem ogromną fanka pieczonych warzyw ! Uważam, że jest to najlepsza forma obróbki termicznej jarzyn. Przygotowane w ten sposób zachowują ...
  • Z bloga: Wegetariańska Kuchnia

    Ta nietypowa, bardzo prosta i smaczna zupa może stanowić posiłek sama w sobie lub może być podawana z ryżem i […] Artykuł Zupa z czarnej fasoli – kubańska inspiracja pochodzi z serwisu ...
  • Z bloga: Wegetariańska Kuchnia

    Dzisiejsza propozycja obiadowa to bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo sycąca fasolka po bretońsku – w wersji wegańskiej. Dzięki odpowiednio dobranym […] Artykuł Fasolka po bretońsku ...
  • Z bloga: fitfarmer

    Prosty i szybki obiad nie wymagający spędzania zbyt dużo czasy w kuchni. Przygotowywanie potraw metodą stir-fry pozwala nam nie dość, że na szybkie zrobienia dania, to w dodatku zachowujemy ...
  • Z bloga: AgaMaSmaka

    Niezależnie od tego, z jakich przyczyn chcesz ograniczyć lub odstawić mięso, na początku może Ci się wydawać, że opcji alternatywnych nie ma zbyt wiele. Kiedyś też tak myślałam, ale na ...
  • Z bloga: AgaMaSmaka

    Dobrych naście lat temu pojawiły się w Polsce produkty sojowe w dość dużej ilości: napoje sojowe, pasztety, mleko, które dość szybko stały się ważnym komponentem diet wegetariańskich. ...
  • Z bloga: Mój fragment internetu

    Kolejny przepis, który powstał zupełnie przypadkowo. Do całkiem innego innego przepisu potrzebowałam kaszy zabarwionej burakiem na różowo. Szkoda wyrzucić całkiem dobrego ugotowanego buraka,...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×