Targ Smaku

  • Z bloga: Stary Zeszyt

    Łatwy i szybki przepis dla miłośników owoców morza. Sos pomidorowy z kalmarami i czarnymi oliwkami, podany z makaronem albo białym pieczywem, to propozycja na obiad lub kolację. kalmary z ...
  • Z bloga: Czosnek w Pomidorach

    Kocham kalmary i stwierdzam, że zdecydowanie za rzadko przygotowuję je w domu. Podczas zakupów trafiłam na świeżutkie i nie mogłam nie zabrać ich do domu. W tym poście przedstawiam Wam ...
  • Z bloga: Zmacznego

    Choć nie spodziewałam się, że stanie się to tak szybko – powitała nas jesień… Ponieważ nie mam na to żadnego wpływu, już kilka lat temu postanowiłam, że nie będę narzekać na ...
  • Z bloga: Gotuj z Folwarkiem

    Delikatnie czosnkowe szaszłyki z kalmarów serwowane z sosem czosnkowym Folwark są znakomitą i lekką przekąską dla wszystkich wielbicieli owoców morza. Składnikikalmary krążki 400 goliwa z...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Kolejne wspomnienie kulinarne z wakacji, to danie podpatrzone w restauracji w Palermo na Sycylii. Można je podać, jako przystawkę lub danie główne. Prosty, a jednocześnie ciekawy sposób podania...
  • Z bloga: extradania.pl

    Porcje: 2 Drukuj Kalmary z warzywami Przez 17 stycznia 2016...
  • Z bloga: extradania.pl

    Drukuj kalmary w panierce z sosem czosnkowym Przez 15 maja 2016...
  • Z bloga: Kate's Kitchen

    Zaczynam mieć dość zimy. Ale to tak strasznie. „Potwornie”, jak to mawia M. Chciałabym już do lata (albo choć wiosny), do słonka, do grzebania w ziemi i hodowania własnych smakołyków, do...
  • Z bloga: Cookmagazine

    Nasze TAGLIATELLE Z KALMARAMI I KREMOWYM SOSEM Z SZAŁWIĄ będzie... Artykuł TAGLIATELLE Z KALMARAMI I KREMOWYM SOSEM Z SZAŁWIĄ pochodzi z serwisu CookMagazine.
  • Z bloga: Stare Gary

    Smacznie i bez wysiłku. Trzeba jedynie pamiętać o wcześniejszym rozmrożeniu kalmarów. Ponieważ kalmary lubią być przygotowywane albo bardzo krótko, albo bardzo długo - wolnowar jest ...
  • Z bloga: MojeWypiekiINietylko

    Kalmary - podobnie, jak większość owoców morza, stanowią cenne źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Warto je przyrządzać również ze względu na dużą ilość ...
  • Z bloga: Clauditte Miss Cooking

    SKŁADNIKI:1/2 opakowania makaronu spaghetti MALMA garść czarnych oliwek bez pestek 200 g marynowanych kalmarów (można kupić w marketach na dziale z orientalnym jedzeniem, pakowane w puszkach ...
  • Z bloga: Moje Menu

    Kalmary kojarzą mi się z wakacyjnymi wyjazdami, a ich smak przywołuje miłe wspomnienia z gorących, nadmorskich krajów, w których owoce morza smakują najlepiej. Z końcem lata warto ...
  • Z bloga: Stare Gary

    Pyszne danie. Duszone w ten sposób kalmary są miękkie i delikatne. Świetnie pasują do czarnego makaronu (z sepią) ale możemy je podać z dowolnym makaronem lub ryżem. Dodałam pod koniec ...
  • Z bloga: Stare Gary

    Pyszne, faszerowane kalmary. Danie nieco pracochłonne, ale warte zrobienia. Jeżeli nie mamy Ouzo, dodajmy do pomidorów bulion i doprawmy sos mielonym anyżkiem. Podawać np z ryżem.  A tutaj ...
  • Z bloga: Czosnek w Pomidorach

    Zorientowałam się, że dawno na moim blogu nie było przepisu z kalmarami. Poprawiam się zatem i zapraszam na przepis na kalmary duszone. Przygotowałam je w bardzo prosty sposób, można ...
  • Z bloga: Smakowyj

    Kalmary z grilla – kolejna odsłona tego mięczaka. Tym razem nie jest gotowany, ani smażony. Wbrew pozorom świetnie nadaje się, aby go rzucić na ogień. Wcześniej wymaga marynowania, ...
  • Z bloga: Smakowyj

    Kalmary można jeść w wielu postaciach. W Polsce często można spotkać gotowe paczkowane krążki w panierce. Wymagają tylko podgrzania. Ale czy to najlepsza wersja? Raczej nie. W miejscach, ...
  • Z bloga: Follow The Fork

    Nowy rok, nowe szanse, nowe plany, nowe marzenia, a jeśli te stare to w nowej odsłonie. Szczerze mówiąc mnie w sylwestra zawsze jest trochę smutno i dopada mnie nostalgia... w tym roku ...
  • Z bloga: Gotuj z Folwarkiem

    Autorem przepisu jest Jakub Banach, Szef Kuchni Restauracji-Winiarni „Kotłownia”  Składniki:150g świeżego kalmara1 ciabatta1 łyżeczka siekanego chilli2 średnie cebule czerwone1 ...
  • Z bloga: Pachnie obiadem

    Czasami myślę, że bocian powinien mnie zesłać w jakimś innym miejscu. Najchętniej gdzieś gdzie miałabym stały dostęp do owoców morza. No co poradzę, że nie potrafię przejść obojętnie...
  • Z bloga: Kuchenne Kajakowanie

    Chciałam napisać, że nasza propozycja na dzisiejszy obiad to risotto z owocami morza. Danie, to jednak idealnie nada się także na kolację. Jest wyśmienite zarówno na ciepło jak i zimno. ...
  • Z bloga: Zacisze kuchenne

    Makaron na cztery pory roku - lato!   W naszej letniej odsłonie MMMAK-owej akcji wybrałam makaron, który raczej nie obfituje w sezonowe składniki. Jednak z latem bardzo mi się kojarzy i stąd ...
  • Z bloga: Heavenly tastycooking

    Składniki: NADZIENIE 250 g łososia (filet z łososia bez skóry)  1/2 łyżeczki soli 1 jajko (białko) 150 g wędzonego łososia 2 1/2 szklanki śmietany kremówki  1/2 łyżki mąki ...
  • Z bloga: W kuchni Karmel-itki

             Kalmary i inne owoce morza. Temat tabu przez dłuższy czas i dla mnie, i dla Karmele-ona. Początki zawsze są trudne, pamiętam też swoje. Pierwsze zjedzone krewetki, małże czy ...
  • Z bloga: Stare Gary

    Dobre! Mimo, że mrożone małe kalmary były prawie oczyszczone, i tak jest to danie dosyć pracochłonne. Wielkość kalmarów nie jest wygodna - faszerowane takiego maleństwa to nie lada zabawa, ...
  • Z bloga: Kuchnia Wschodu

    Pomysł na połączenie orientalnych smaków z naszą wspaniałą, świeżą botwinką i młodą kapustą. Staram się, by każde moje danie zawierało warzywa. Są zdrowe, dostarczają nam wielu ...
  • Z bloga: Poemat Smaku

    Uwielbiamy owoce morza. Nie jest to tradycyjna paella ale była przepyszna, momentalnie znikła ze stołu. 400g brązowego ryżu 1 czerwona papryka 1 pomidor garść strąków fasolki szparagowej 3 ...
  • Z bloga: Jemy Pijemy

    Wczoraj dostałam w prezencie wspaniałego kalmara. Ważył prawie kilogram i musiałam sobie jakoś z nim poradzić.  Oczywiście najpierw należy odpowiednio oprawić kalmara,...
  • Z bloga: Jemy Pijemy

     Kalmara złapać mocno poniżej głowy i energicznie pociągnąć...  Głowa z odnóżami powinna ładnie odejść od reszty... Ten czarny woreczek wypełniony jest tzw "naturalnym ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×