Targ Smaku

  • Z bloga: Zapach Apetytu

    Super krucha tarta z cebulą, boczkiem i serem Lazur. Fajny bilans słodkiego smaku karmelizowanej cebuli ze słonawym boczkiem i chrupiącymi prażonymi pestkami dyni mocno zaskakuje. Niebanalna. Na ...
  • Z bloga: Łosoś w kuchni

    Guacamole to po prostu sos z awokado (w języku nahuatl āhuacatl – awokado, molli – sos). W podstawowej wersji to tylko awokado, sok z limonki i sól. Jednak dzisiaj istnieją setki, jak nie ...
  • Z bloga: Łosoś w kuchni

    Znacie cudowny zapach świeżego koperku? Ja go uwielbiam. Jeżeli dodamy jeszcze bulionu i odrobinę śmietanki wyjdzie super sos koperkowy. Aromatyczny, kremowy, śmietankowy – idealny do mięs, ...
  • Z bloga: Łosoś w kuchni

    Do swoich pizz uwielbiam robić sos ze świeżych pomidorów. Swoiste polpa di pomodoro – krojone pomidory. Nie robię gładkiego sosu – chociaż mógłbym go przetrzeć przez sitko, albo ...
  • Z bloga: Kuchnia od Dwojga

    Ziemniakami polska kuchnia stoi. Chociaż kiedyś naszą rodzimą kuchnię charakteryzowały dania z wszelakich kasz, już od dawna ich miejsce zajęły ziemniaki. Można nie znać smaku kaszy ...
  • Z bloga: ANIA-GOTUJE

    Klasyczne zielone pesto to jeden z najbardziej znanych na świecie włoskich sosów do makaronu. Ja uwielbiam go zjadać z penne, grzankami, sosem śmietanowym czy z solidną łyżką pysznej ...
  • Z bloga: PatiGotuje

    Niedawno na targu kupiłam prawdziwą bryndzę. Oczywiście wykorzystałam ją w dużej mierze do kanapki, ale zostało mi trochę i zastanawiałam się jak ją kreatywnie wykorzystać. I wpadłam na...
  • Z bloga: My Blueberry Corner

    My Blueberry Corner by "jagodzianka"       Liście szpinaku z czosnkiem pokochałam od pierwszego spróbowania jakieś 13 lat temu. Wcześniej nie byłam jego fanką. Przez wiele lat … ...
  • Z bloga: Zrób to smacznie

    Przepis, który dziś Wam przedstawię jest bardzo prosty. Zarówno ja jak i moja rodzina uwielbiamy przygotowane w ten sposób buraczki. Prosto, szybko i smacznie.  :) Składniki:* 4 duże buraki*...
  • Z bloga: Szalona Kuchnia Eweliny

    Aromatyczne ziemniaczane puree z wyraźnym musztardowym akcentem podane w pieczonym pomidorze to świetna propozycja podania popularnych w naszych domach ziemniaków w nowatorskiej odsłonie, którą ...
  • Z bloga: Kuchnia z widokiem na ogród

    Sos pieczarkowy przygotowuję dość często. Gęsty, śmietanowy, doskonale pasuje jako dodatek do wszelkich pieczonych czy duszonych mięs, makaronu, ziemniaków, placków ziemniaczanych, klusek ...
  • Z bloga: Gotuj z Folwarkiem

    Jeśli ktoś nie przepada za brukselką to z pewnością pokocha ją z chrupiącym boczkiem a wszystko doprawione musztardą sarepską Folwark oraz sosem pomidorowym sambal Folwark Składniki:20 ...
  • Z bloga: SandraFrej.com

    Perfect winter time comfort food – a bowl of warm, buttery mashed potatoes. I think I don’t need to add, that it goes well with fish, meat and tons of other stuff? … Idealne „comfort food”...
  • Z bloga: SandraFrej.com

    I must confess – I bought fresh cranberries a few times before. And didn’t really know what to do with them. Zero inspiration. But this time I got some kind of epiphany and made a really ...
  • Z bloga: magiczna kuchnia Kasi

    Dziś przepis na banalnie prosty ale bardzo pyszny klasyczny dodatek do rolady  śląskiej i klusek. Chociaż z innym mięskiem również dobrze smakuje.  Tak więc zapraszam na modro ...
  • Z bloga: Stare Gary

    Przepis na znakomite ziemniaki do obiadu, świetne zwłaszcza wtedy, gdy mamy gości. Dzięki temu, że gotujemy je w wolnowarze, będą gorące aż do chwili podania. Oczywiście takie puree z ...
  • Z bloga: My Blueberry Corner

    My Blueberry Corner by "jagodzianka"       Faszerowane ziemniaczki mogą być samodzielnym daniem lub wykwintnym dodatkiem do mięs.    Ziemniaki zostały przywiezione do Europy w XVI ...
  • Z bloga: marta-gotuje.pl

    Styczeń nie jest moim ulubionym miesiącem i chętnie przywołuję na talerzu odrobinę lata. Pesto to tradycyjny aromatyczny włoski sos na bazie oliwy i bazylii choć wersji jego ...
  • Z bloga: My Blueberry Corner

    My Blueberry Corner by "jagodzianka"       Na sylwestrową imprezę paszteciki z kapustą i pieczarkami są idealną przekąską w duecie z czerwonym barszczem. Przygotowanie takich ...
  • Z bloga: Di gotuje

    Uwielbiam buraki i jako dodatek do obiadu - najczęściej przyrządzam je na ciepło (klik) lub z majonezem (klik). Moja rodzinka tak lubi. Jednakże wersja z olejem także jest przez nas ...
  • Z bloga: Rosiołowa

    Moje nowe odkrycie balsamiczne kartofelki. Mmm jak to mówią w kuchni PETARDA. Doskonałe zarówno jako imprezowa przekąska, ale i dodatek do mięs z grilla czy pieczonych ryb. ...
  • Z bloga: Gotuj z Folwarkiem

    Najlepsze kasztany są z sosem barbecue Folwark. Doskonała i zdrowa przekąska Składniki 30 dkg kasztanów jadalnychsos barbecue FolwarkWykonanie:Nagrzać piekarnik do 190 stopni.Kasztany umyć, ...
  • Z bloga: Kuchenny Kredens

    Nieuchronnie rozpoczyna się okres w roku, kiedy zaczynamy opatulać się w swetry i szale, spędzać wieczory w towarzystwie imbryka z gorącą herbatką a na naszych stołach pojawiają się nieco ...
  • Z bloga: Gotuj z Folwarkiem

    Idealna kompozycja smaków: delikatne białe szparagi z sosem kebab gyros ostry Folwark. Razem zwijane w szynce stanowią przepyszną przekąskę Składniki wywar2 nogi wieprzowećwiartka z ...
  • Z bloga: Pyry na Gaz

    Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kremowego, esencjonalnego sosu grzybowego. Jest znakomitym dodatkiem do wigilijnych dań, ziemniaczków czy ryb.   SKŁADNIKI: 40g suszonych grzybów ...
  • Z bloga: W Mojej Kuchni Lubię..

    Składniki: słonina 70 dag/bez skóry, cebula 2 sztuki, czosnek 1 główka, jabłka 2 sztuki, majeranek 1 łyżka świeżą słoninę pokroić w kostkę ...
  • Z bloga: My Blueberry Corner

    My Blueberry Corner by "jagodzianka"       Bigos na wędzonej golonce – aromatyczny i pyyyszny.      Bigos pierwszy raz pojawił się wśród naszych przodków (około XV), w ramach ...
  • Z bloga: Stary Zeszyt

    Ten pochodzący z kresów specjał podawany na gorąco idealnie nadaje się jako dodatek do barszczu.  Pokrojony w grube plastry może być też  traktowany jako obiad. Wtedy wyśmienicie smakuje z...
  • Z bloga: Czosnek w Pomidorach

    Tak się przyjęło, że na Święta Bożego Narodzenia jemy karpia. Jest to bardzo dobra ryba, lecz niestety kłopotliwa w jedzeniu ze względu na dużą ilość ości. W związku z tym ...
  • Z bloga: Di gotuje

     Przyznam, że moja mama potrafi stworzyć "coś z niczego", jak np. świetny dodatek obiadowy ze zwykłego kiszonego ogórka.  Sałatka jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Ta wersja ...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×