Targ Smaku

  • Z bloga: Two Broke Sisters

    Słowo „brukselka” wywołuje u wielu osób gęsią skórką i ogólnie niemiłe skojarzenia. Ta awersja do brukselki może być spowodowana jej złym przygotowaniem, przez co staje się gorzka i ...
  • Z bloga: Wędrówki po kuchni

    Sos chrzanowy 2016-04-09 22:41:06 Domowy, aksamitny i kremowy sos o lekko ostrej nucie wzbogaci smak wielu potraw. Jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Świetnie pasuje do ...
  • Z bloga: babka w formie

    Ten znakomity przepis znalazłam TU, śliwki karmelizowane z dodatkiem octu balsamicznego okazały się rewelacyjne, na imprezach robią furorę, wielokrotnie już sprawdziły się jako dodatek do ...
  • Z bloga: PatiGotuje

    Kolejny przepis z serii przepisów podstawowych. Tym razem jest to sos beszamel. Klasyczny i idealny do zapiekanek. Osobiście po prostu go UWIELBIAM! Używam do praktycznie zawsze do zapiekanek. Są ...
  • Z bloga: Oka w rosole czyli KaFka gotuje

    Zapiekane ziemniaczki z żółtym serem to prosty i smaczny dodatek do obiadów. Nie są trudne w przygotowaniu, a podane z sosem grzybowym doskonale mogą być całym posiłkiem. Składniki: ...
  • Z bloga: Kulinarne Inspiracje Futki

    Pogoda nas dziś rozpieszcza :) Właśnie taką jesień uwielbiam :) W tak piękny czas postanowiłam ocieplić także nasz obiad daniem wprost ze słonecznej Italii. Przygotowałam aromatyczne i ...
  • Z bloga: Gotuj z Folwarkiem

    Genialna delikatna dynia doskonale komponuje się ze słodkim sosem teriyaki Folwark Składniki:1 okrągła dyniaoliwagarść sezamy białegosól, pieprzsos teriyaki FolwarkWykonanie dynie myjemy, ...
  • Z bloga: Kosą po patelni

    Przepis od mojego Ojca pasjonata grzybów wszelakich, a że w tym roku jest tego tyle w lasach to i form przyrządzania powstaje co chwile ...
  • Z bloga: Ostoja Lasu

    U schyłku lata, wrześniowym dniom sprzyja rozwój naszego sportu narodowego. Tłumnie ruszamy do Lasu, by wśród mchu i paproci szukać jego wczesno-jesiennych dobrodziejstw. Grzyby! Prześcigamy...
  • Z bloga: zadanie-gotowanie

    W pamięci utkwił mi smak czerwonej, zasmażanej kapusty, którą przygotowywała moja babcia. Dodam, że wcale nie pochodziła ze Śląska. Co jakiś czas wyszukuję sobie przepis, który ...
  • Z bloga: Smaczki mojej kuchni

    Potrzeba matką wynalazków. Zapomniałam kupić śmietanę a kluski prawie gotowe. Pomyślałam i oto efekt. Sos pieczarkowy na mleku 0,5kg pieczarek 1 średnia cebula 0,5 l mleka 1 łyżka ...
  • Z bloga: Wędrówki po kuchni

    Ziemniaki zapiekane z masłem miętowo-pomarańczowym 2016-04-11 23:18:32 Porcje 2 Ziemniak nie jest może najbardziej ekstrawaganckim warzywem. Jednak w naszym kraju wciąż jest ...
  • Z bloga: Oryginalny smak

    Brokuły zatopione w śmietance  z serem pleśniowym i zapieczone to dodatek, który urozmaici niejeden obiad. U boku ulubionego mięska lub rybki sprawdzą się świetnie. Mniam… ...
  • Z bloga: Księga-Smaku

    Kiedy przychodzi czas na wiosenne nowalijki, pojawia się również młoda kapusta, z której możemy przyrządzić smakowitą kapustę zasmażaną z boczkiem.   Składniki: 80 dag młodej kapusty 1...
  • Z bloga: Księga-Smaku

    Ciekawym pomysłem na wykorzystanie tego jakże smacznego warzywa jakim jest bób, jest przyrządzenie na bazie grzybów leśnych, bulionu, śmietany i właśnie gotowanego bobu – sosu. Powstały ...
  • Z bloga: Mój pomysł na

    Pieczone warzywa seler i pietruszka Tak przygotowane warzywa na pewno sprawdzą się w roli przekąski jak także smacznego dodatku do obiadu, np ziemniaczków z surówką.  W moim przepisie są...
  • Z bloga: Kuchnia Koloru Blond

       Dziś przepis na domowy makaron. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby domowego makaronu... Nie oszukujmy się, ale żaden kupny makaron nie ma startu z domowym.   Żeby makaron był ...
  • Z bloga: Kolorowy Przepisownik

    Pesto to rodzaj pysznego i szybkiego sosu/pasty, z przygotowaniem którego poradzi sobie nawet totalny, kuchenny laik. Pesto jest o tyle fajne, że ma dużo zastosowań, a to, do czego go ...
  • Z bloga: Kolorowy Przepisownik

    Cebulka prażona – na pewno kojarzysz z barów szybkiej obsługi, bo w prawie każdym mają taki dodatek do zapiekanek, hamburgerów i tym podobnych fast foodów. Dodatek aromatyczny, pyszny, ...
  • Z bloga: FitSweet

    Kremowe, wyraziste w smaku kaszotto z lekko chrupiącym orzechowym akcentem, przygotowane na bazie kaszy gryczanej i aromatycznego bulionu. Smaczne, proste i gotowe w niecałe 30 minut. W trakcie ...
  • Z bloga: Księga-Smaku

    Sos ze świeżych grzybów leśnych Późnym latem i jesienią warto wybrać się do lasu i nazbierać świeżych leśnych grzybów, które Artykuł Sos ze świeżych grzybów leśnych pochodzi z ...
  • Z bloga: Gotuj z Folwarkiem

    Doskonały powrót do smaków dzieciństwa. Domowe podpłomyki podawane z sosem salsa mexicana Folwark są genialną, zdrową przekąską. Składniki:100g mąkiokoło ¼ szklanki wodysól, ...
  • Z bloga: PatiGotuje

    Niedawno na targu kupiłam prawdziwą bryndzę. Oczywiście wykorzystałam ją w dużej mierze do kanapki, ale zostało mi trochę i zastanawiałam się jak ją kreatywnie wykorzystać. I wpadłam na...
  • Z bloga: PatiGotuje

    Jako, że na straganach królują teraz warzywa do przetworów, nie mogłam się powstrzymać przed przygotowaniem ajwaru. Przygotowałam go w wersji pikantnej
  • Z bloga: PatiGotuje

    W warzywniakach zaczęła pojawiać się już fasolka szparagowa – to zarówno ta żółta, jak i zielona. Powiem Wam szczerze, że uwielbiam smak fasolki szparagowej z bułką tartą. Jeśli ...
  • Z bloga: Smakademia

    Artykuł Jesienny obiad. Cz. 1. Korzenna kapusta ze śliwkami i papryką. pochodzi z serwisu smakademia.
  • Z bloga: Kulinarne przygody Gatity

    Sezon na grzyby  w pełni ! Pogoda dopisuje, pada deszcz i jest ciepło, więc grzyby rosną jak te przysłowiowe po deszczu 😍. Ubiegły weekend spędziłam na naszym przepięknym Podlasiu. ...
  • Z bloga: PatiGotuje

    Dzisiaj kolejny przepis na grilla. Tym razem zajęłam się młodymi ziemniaczkami. Kiedy zobaczyłam małe ziemniaczki na straganie od razu pomyślałam, że będą idealnym dodatkiem do grillowanej ...
  • Z bloga: PatiGotuje

    Dzisiejszy przepis to niewątpliwie jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej. Na moim rodzinnych stole gości dość często i podejrzewam, że nie ma osoby, która przynajmniej ...
  • Z bloga: PatiGotuje

    Chlebek naan są nieodłącznym dodatkiem w kuchni indyjskiej. Tradycyjnie wypiekane są w glinianych piecach tandoor. Trudno sobie bez nich wyobrazić np. indyjskie curry. Idealnie pasują również...

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×