Targ Smaku

Dorodne Pomidory

Adres bloga: dorodnepomidory.com

0 osób polubiło ten blog

0 osób poleciło ten blog

0 odwiedzin w miesiącu

Blog dodany:
02.12.2017

  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    04.03.2013 Kupiłam sobie płytę „Równonoc”, bo oglądałam teledyski i spodobał mi się projekt Donatana. Stare instrumenty – trombity, mandoliny, bębny, nawet róg się znalazł. Plus ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    08.03.2013 Dzisiaj 8 marca – Dzień Kobiet. Kiedyś mój prezes zarządził, że z tej okazji kobiety mogą wyjść wcześniej z pracy, czyli o godzinie 14.00. Panowie troszkę nam zazdrościli i w...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    10.03.2013 To również jest przepis, według którego robię jajka faszerowane od wielu lat. Przepis jest stary i pochodzi z czasów gdy nie oglądało się każdej kalorii ze wszystkich stron. ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

      17.03.2013 Oprócz zakwasu żytniego można zrobić również taki zakwas. Przepis wzięłam od Mirabbelki. Mój zakwas pszenny jest bardziej dziarski niż żytni i zawsze szybciej wyrasta. ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    17.03.2013 To jeden z moich ulubionych chlebów. Świetnie się go formuje, dobrze wyrasta. Zawsze mi się udawał. Często dodaję do tego chleba trochę posiekanych orzechów włoskich. Przepis J. ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    17.03.2013 Dzisiaj niedziela. Bardzo lubię te niedzielne poranki kiedy nareszcie mogę się wyspać, bo nigdzie nie muszę się spieszyć. Wygląda na to, że grawitacja nie działa na włosy i ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

      22.03.2013 Pamiętam kiedy pierwszy raz jadłam tego mazurka. To było u mojej koleżanki ze szkoły podstawowej. Miałam wtedy może 8 lat. Zostałam poczęstowana kawałkiem mazurka, ugryzłam, a...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

      22.03.2013 Jeszcze jeden mazurek. Nie wiem skąd go wzięłam, ale musiał być dobry skoro się znalazł w moich notatkach.   Mazurek orzechowy   Ciasto: 250 g masła, 1/2 szklanki cukru (125 ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    23.03.2013 „Wciąż pada śnieg. I mróz bierze. Jednakże nie mieliśmy ostatnio trzęsienia ziemi”, jak mówił Kłapouchy. Taki mróz, że nie wiem, czy brzozowe gałązki zebrane teraz ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    28.03.2013 Bardzo lubię ryby, a na każde święta jest obowiązkowo ryba po grecku. Podobno Grecy nie mają o tym przysmaku pojęcia i nie wiedzą, co tracą. Najchętniej robię to danie ze ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    07.04.2013 Ciągle mnie coś dziwi w istniejącej rzeczywistości. Na przykład dlaczego wyraz mężczyzna wygląda w języku polskim jakby był rodzaju żeńskiego albo dlaczego w temperaturze ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    28.03.2013 Gdyby ktoś nie lubił, nie chciał czy nie mógł jeść ryb lub zapragnął sobie zrobić coś innego, to jest alternatywa w postaci tego dania z tofu. Znalazłam je kiedyś w książce ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    04.04.2013 Nie wiem jak Wy, ale ja po Świętach mam ochotę raczej na chleb z masłem i z serem. Dlatego dzisiaj proponuję bardzo dobry chlebek żytni. Mirabbelka zmodyfikowała trochę chleb Liski ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    07.04.2013 Ania chciała zjeść szlachcice, ale bardzo nie chciała lepić pierogów. Dlatego wymyśliła te wafle. Zrobiła, uznała, że bardzo udana zamiana i podzieliła się pomysłem.   ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

          13.04.2013 Takie bułki są wytwarzane w piekarni „Chez Auzet” w Cavaillon w Prowansji i jest to najlepsza piekarnia w Cavaillon. Mężczyźni z rodu Auzet są piekarzami od ponad stu ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    21.04.2013 Miałam ochotę na coś słodkiego i żeby znaleźć sobie usprawiedliwienie, że to nie całkiem niezdrowe – zrobiłam te ciasteczka. Że to niby zdrowe, bo z płatkami owsianymi i ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    01.05.2013 Traktuję ten wpis jako uzupełnienie poprzedniego wpisu o cukrze. W ośrodku „Sofra” w Mielnie otrzymałam na wykładzie informacje na temat indeksu glikemicznego pokarmów (IG) ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    03.05.2013 Odnoszę wrażenie, że żyję w jakimś Matrixie. Ciągle słyszę o globalnym ociepleniu, na co dowodem ma być oziębienie. Zima była dziwnie długa, a początek maja, zwykle upalny, ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    09.05.2013 Ostatnio stale piekę ten 100% żytni chleb. Przepis pochodzi od Mirabbelki, chociaż odrobinkę go zmieniłam i dla wygody inaczej sobie rozpisałam recepturę. Obiecałam Ewie podać ...
  • Z bloga: Dorodne Pomidory

    11.05.2013 Przyszła wiosna, zrobiło się cieplutko, a czasem nawet upalnie i trzeba się rozstać z zimowym ociepleniem, czyli zbędnym tłuszczykiem. Jak wiadomo jest to czas kiedy u ...

Opis:

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×