Targ Smaku

Lamarida.pl

Blog o roślinnym gotowaniu i życiu z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Zobacz pełny opis

Adres bloga: lamarida.pl

0 osób polubiło ten blog

0 osób poleciło ten blog

0 odwiedzin w miesiącu

Blog dodany:
28.06.2017

  • Z bloga: Lamarida.pl

    Siedzimy przy stole, ja z Córcią w ramionach. W mojej głowie jeszcze mętlik. Dopiero co dotarłyśmy do domu po wielu miesiącach spędzonych w szpitalu […], a tu słyszę od lekarki ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Zamiast zwykłych kanapek można zrobić roladki. Wystarczy kilka placków tortilli, ulubione smarowidło, plasterki wędliny lub sera żółtego,  chrupiące warzywa i gotowe. Poniżej przedstawiam...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Tradycyjna zapiekanka pasterska jest mocno niewegańskim daniem. Ale dla chcącego nic trudnego 🙂 Mięso zastępujemy soczewicą, dodajemy warzywa, smakowicie przyprawiamy i przykrywamy ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Przepis na majonez już był na moim blogu (z aquafaby – patrz tutaj). Ale to nie znaczy, że przestałam eksperymentować 🙂 I oto proponuję Wam inną wersję majonezu: z ziaren słonecznika i...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Bulgogi to bardzo popularne koreański danie, którego podstawą są cienkie kawałki wołowiny lub wieprzowiny pieczone na grillu, chociaż smażenie ich na patelni też jest dozwolone 😉 ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Przepisów na pierniczki jest całe mnóstwo. Jedni preferują pysznie chrupiące, na których można stracić zęby. Inni wolą mięciutkie rozpływające się w ustach. A wszyscy lubią mocno ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Wiem, wiem, powiecie, że wegański bigos to oksymoron 😉 Podobnie jak bezglutenowy seitan. Mówcie co chcecie, ale w tej wersji jest przepyszny! 🙂 Z dobrej jakości kapusty, pełen przypraw, ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Zupa miso to tradycyjna japońska zupa, której bazę stanowi nie do końca roślinny bulion dashi i rozpuszczona w nim sfermentowana pasta miso. Do tej bazy, w zależności od regionu, sezonu czy ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Motorem napędowym do zrobienia andrutów – zapomnianego smaku mojego dzieciństwa – był Najstarszy syn. Jego kolega przynosi Pischingera do szkoły i mojemu synowi bardzo on posmakował. Nie ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Właściwie to nie wiedziałam jak nazwać te ciastka…. dyniowe, jabłkowe,  owsiane, orzechowe, żurawinowe – bo każdy z tych składników ma swój udział w nadaniu pysznego smaku i wartości...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Koreańskie danie tteokbokki zasadniczo składa się z dwóch składników: ryżowych cylindrycznych klusek ryżowych garaetteok oraz ostrej i lekko słodkiej w smaku pasty paprykowej gochujang. ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Pobyt w szpitalu z chorym dzieckiem to nie wczasy pod palmami, oj nie. A gdy jeszcze nie wiadomo, co mu dolega przy jednocześnie zagrażających życiu objawach, to nie wygląda to przyjemnie. W ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Lubicie placki ziemniaczane? Ja bardzo! 🙂 Robię je według tej prostej, ale nie do końca tradycyjnej receptury. Nie ma w nich zwyczajowego jajka ani jego wegańskiego zamiennika, jest niewiele ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Typowa masa karmelowa to skarmelizowane połączenie masła/mleka/śmietany i cukru, z ewentualnymi dodatkami. Nie zdziwię Was chyba jak napiszę, że ja postanowiłam zrobić wegańską wersję ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Łazanki to popularna polska potrawa, którą lubię przyrządzać nietradycyjnie 😉 Zamiast polskich grzybów używam chińskich, zamiast typowego makaronu łazankowego w kształcie rombu używam ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Nie powiem, że to jest przepis na szybkie ciasto, bo jego przygotowanie zajmuje dłuższą chwilę 😉 . Nie powiem, że jest to niskokaloryczny tort, bo węglowodanów i oleju w nim nie brakuje ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Na początku naszego życia po diagnozie choroby Córeczki i powrocie do domu pod opiekę domowego hospicjum najczęściej zadawanym pytaniem było: “Kiedy odwiedzicie nas całą rodziną?”. Nic ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    “Przecież grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych?!” często słyszałam. Ale to dotyczy grzybów leśnych! Inaczej jest z boczniakami, które zawierają łatwo przyswajalne białko, ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Niedawno, pewna osoba z naszej rodziny zadała mi pytanie: “Nie nudzi Ci się w domu dzień w dzień robiąc to samo?” Uśmiechnęłam się! Szeroko 😀 . Innymi słowy, osoba ta była ciekawa ...
  • Z bloga: Lamarida.pl

    Czekoladowy ganache, czyli aksamitna polewa czekoladowa typowo opiera się na bazie czekolady i śmietany, czasami też i masła. A że my preferujemy roślinną wersję, to śmietanę zastępuję ...

Opis:

Blog o roślinnym gotowaniu i życiu z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×