Targ Smaku

KUCHNIA POLSKA

Przepisy KUCHNI POLSKIEJ i nie tylko

Zobacz pełny opis

1 osób polubiło ten blog

0 osób poleciło ten blog

0 odwiedzin w miesiącu

Blog dodany:
10.05.2017

  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI:SPÓD: • 200 g ciastek owsianych np. Sasanek• 1/3 rozpuszczonego masła Ciastka dobrze pokruszyć, wymieszać dokładnie z masłem i wylepić dno tortownicy (26cm) wysmarowanej ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI:CIASTO: • 130 g mąki pszennej• 2 jajka• 1 cukier waniliowy• 140 g cukru• 70 g zmielonych orzechów włoskich• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia• 70 g margaryny• 50 ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    Składniki na ok. 3 porcje:• 1 cebula• 2 ząbki czosnku• 1 marchewka• 300g mięsa mielonego• 2 łyżki oleju• 1 puszka krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej (ok. 400ml)• 3 łyżki...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI: • 2,5 szkl. mąki• 1 margaryna (250g)• 0,5 szkl. cukru pudru• 1 łyżeczka proszku do pieczenia• 1 jajko• 2 żółtka• 2 łyżki śmietany• 1,5 kg jabłek• 2 budynie ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    Sposoby podawania Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    Wieprzowina na kotlet schabowy powinna być matowa, być otoczona wartwą tłuszczu, a wśrodku zawierać włókna (żyłki) tłuszczu, który podczas smażenia wytapia się, a temu właśnie ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    Golonka – tradycyjna polska potrawa podawana z chrzanem lub musztardą i grochem puree. Golonkę wieprzową ze skórą gotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania oczyszczone ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    Ciasto baby wielkanocnej przyrządzane jest z drożdży piekarskich lub piwnych rozczynionych ciepłym mlekiem i wymieszanych z mąką i cukrem oraz szczyptą soli. Taki rozczyn jest odstawiany do ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    Mało kto wie ale najstarsza polska pizzeria działa w Słupsku. I to już od 42 lat. Oczywiście chodzi o słupski „Poranek”, gdzie pokolenia słupszczan zajadają się plackiem z pieczarkami ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI :piękne, dojrzałe 4 pomidory, kawałek mozzarelli - około 20 dag, pęczek świeżej bazylii (musi być świeża!), 5 łyżek oliwy extra vergine, 2 łyżki octu balsamicznego, ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    Sałatka szopska charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej rodzaj sałatki, przyrządzanej z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera (specjalny bułgarski ser ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    Tym razem bardziej tradycyjny przepis na babkę z dodatkiem kakao i skórki pomarańczowej, wychodzi pyszna i aromatyczna, robiłem w formie bez komina, ale jednak lepiej jest piec w takiej z ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    To bardzo klasyczne ciasto i pyszne, każdy ma swój ulubiony przepis, tak jak ja, idealnie sprawdzi się na różne okazje, do tego efektownie się prezentuje, polecam:) BISZKOPT: • 6 jaj• 1...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI:CIASTO: • 5 jajek, osobno białka i żółtka• 1/2 szkl. mąki pszennej• kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia• 1/2 szk. cukru• 3-4 ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI: CIASTO: • 500g mąki pszennej• 1/4 łyżeczki soli• łyżeczka ziół prowansalskich• 2 łyżki oleju• 50g drożdży rozrobionych w szklance ciepłej wodyFARSZ: • kilka ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    Kotlet Devolay (prawidłowa pisownia to pisownia francuska - de Volaille; jego historia sięga osiemnastego wieku, a nazwa pochodzi od nazwiska kucharza) to jeden z najpopularniejszych przepisów na...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI: • 2szkl mąki• 2szkl mleka• 2 jaja• 1 łyżeczka proszku do pieczenia• 1/3 szkl oleju• 1 cukier waniliowyPRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, proszek i cukier, ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI: • 2 szkl. mąki• 2 szkl. mleka• 2 jajka• 1 łyżeczka proszku do pieczenia• 1/3 szkl. oleju• 2 cukry waniliowe • 2 kubeczki po 200ml śmietany 30% Pilos• 1 śmietan ...

Opis:

Przepisy KUCHNI POLSKIEJ i nie tylko

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×