Targ Smaku

KUCHNIA POLSKA

Przepisy KUCHNI POLSKIEJ i nie tylko

Zobacz pełny opis

1 osób polubiło ten blog

0 osób poleciło ten blog

0 odwiedzin w miesiącu

Blog dodany:
10.05.2017

  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI: • 750 g truskawek, umytych i pozbawionych szypułek• 500 g jogurtu z wapniem• 3-4 łyżki cukru (można dodać więcej lub wcale nie dosładzać)• sok z 1/2 cytryny, sparzonej i ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    Składniki:• 2 kg ogórków gruntowych • 5 ząbków czosnku • liść chrzanu • korzeń chrzanu • koper kwiat i łodyga • 4 liście winogron • 6 liści wiśni • ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI: • 1 brokuł• 1/2 puszki kukurydzy• 100 g sera typu bałkańskiego Pilos (z Lidla) / lub fety• 2 ząbki czosnku• 1 mały jogurt naturalny• 1 łyżka majonezu• sól ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI: • ok. 8-9 ziemniaków• 5-6 ogórków• 1 por, biała część• pęczek koperku• 3-4 łyżki majonezu• sól i pieprzPRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI: • 1,5 torebki ugotowanego ryżu• 10 dkg żółtego sera• 10 dkg szynki• 1 papryka• 1/2 pora• 2 ogórki małosolne lub konserwowe• mała puszka kukurydzy• łyżka ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI: • podwójna pierś z kurczaka• 1 kapusta pekińska• 1 puszka kukurydzy• 1 puszka fasolki czerwonej• 1 por lub średnia cebula• kilka ogórków konserwowych• 2 papryki, ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI: • 1 brokuł• 1/2 sera feta• 2 średnie pomidory• 1/2 pora• 1 mała śmietana• 1 łyżeczka majonezu• 3 ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI: • 1 op. tortellini, 250g• 1 papryka czerwona• 1 por, biała część• 3 ogórki kiszone lub korniszony• puszka kukurydzy• 100g sera żółtego• natka pietruszki• 2 ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    PRZYGOTOWANIE:CIASTO: • 200g margaryny• 1/2 szkl. cukru• 1 cukier waniliowy• 1 jajko• 3 łyżki śmietany• 2 łyżeczki proszku do pieczenia• 400g mąki Margarynę zmiksować z ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI: • 2 szkl. mąki• 1 margaryna z lodówki• 1/2 szkl. cukru• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia• 3 żółtka• 3 czubate łyżki kakao • 1 kg półtłustego twarogu w ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI:SPÓD: • 200 g ciastek owsianych np. Sasanek• 1/3 rozpuszczonego masła Ciastka dobrze pokruszyć, wymieszać dokładnie z masłem i wylepić dno tortownicy (26cm) wysmarowanej ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI:CIASTO: • 130 g mąki pszennej• 2 jajka• 1 cukier waniliowy• 140 g cukru• 70 g zmielonych orzechów włoskich• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia• 70 g margaryny• 50 ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    Składniki na ok. 3 porcje:• 1 cebula• 2 ząbki czosnku• 1 marchewka• 300g mięsa mielonego• 2 łyżki oleju• 1 puszka krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej (ok. 400ml)• 3 łyżki...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI: • 2,5 szkl. mąki• 1 margaryna (250g)• 0,5 szkl. cukru pudru• 1 łyżeczka proszku do pieczenia• 1 jajko• 2 żółtka• 2 łyżki śmietany• 1,5 kg jabłek• 2 budynie ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    Sposoby podawania Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    Wieprzowina na kotlet schabowy powinna być matowa, być otoczona wartwą tłuszczu, a wśrodku zawierać włókna (żyłki) tłuszczu, który podczas smażenia wytapia się, a temu właśnie ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    Golonka – tradycyjna polska potrawa podawana z chrzanem lub musztardą i grochem puree. Golonkę wieprzową ze skórą gotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania oczyszczone ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    Ciasto baby wielkanocnej przyrządzane jest z drożdży piekarskich lub piwnych rozczynionych ciepłym mlekiem i wymieszanych z mąką i cukrem oraz szczyptą soli. Taki rozczyn jest odstawiany do ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    Mało kto wie ale najstarsza polska pizzeria działa w Słupsku. I to już od 42 lat. Oczywiście chodzi o słupski „Poranek”, gdzie pokolenia słupszczan zajadają się plackiem z pieczarkami ...
  • Z bloga: KUCHNIA POLSKA

    SKŁADNIKI :piękne, dojrzałe 4 pomidory, kawałek mozzarelli - około 20 dag, pęczek świeżej bazylii (musi być świeża!), 5 łyżek oliwy extra vergine, 2 łyżki octu balsamicznego, ...

Opis:

Przepisy KUCHNI POLSKIEJ i nie tylko

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×