Targ Smaku

jakszef

Jak szef to ja bym chciała gotować, dlatego też postanowiłam założyć bloga, na którym ...

Zobacz pełny opis

Adres bloga: jakszef.pl

0 osób polubiło ten blog

0 osób poleciło ten blog

0 odwiedzin w miesiącu

Blog dodany:
09.05.2017

  • Z bloga: jakszef

    Tak, wiem…znowu dynia! Ale co ja poradzę, że mogłabym ją jeść non stop…To jednak ostatni dyniowy przepis w tym roku, w sam raz na andrzejki:) Ktoś zapyta, po co utrudniać sobie życie i ...
  • Z bloga: jakszef

    Kocham imbir! Latem orzeźwia, zimą rozgrzewa, dlatego znajdziesz go w mojej lodówce o każdej porze roku:) W połączeniu z goździkami i cynamonem tworzy idealną świąteczną mieszankę ...
  • Z bloga: jakszef

    Poniższy przepis jest autorstwa Jamie Olivier. Ja sobie jednak lubię troszkę poeksperymentować, dlatego zdarzyło mi się zastąpić oliwę – masłem, surową dynię – puree z dynii hokkaido,...
  • Z bloga: jakszef

    Nieważne czy kurczak, czy jagnięcina, czy ciasto drożdżowe, czy  francuskie ze sklepu za rogiem…Mięso pieczone w cieście zawsze robi wrażenie! Szczególnie na tych, którzy nie mają ...
  • Z bloga: jakszef

    Lubie sobie czasem coś pochrupać…Chrupanie jednak bardzo wciąga i najczęściej źle się kończy…przynajmniej u mnie. Bo jak już otwieram paczkę chipsów, to nie potrawię przerwać w ...
  • Z bloga: jakszef

    Dużo jest przepisów na zupę dyniową, ale tak aksamitna i kremowa jest tylko ta jedna, według przepisu Gordona. Sekretem jej sukcesu jest nic innego jak uwielbiane przeze mnie masło.  To ...
  • Z bloga: jakszef

    Powiedzmy sobie szczerze….przepisy Magdy do najtańszych nie należą…tuzin jajek, kopa masła i mnóstwo jeszcze innych składników w ilościach hurtowych…wszystko po to, by zgodnie ze ...
  • Z bloga: jakszef

    To znana, angielska tarta wywodząca się z miasta Bakewell w hrabstwie Derbyshire.  Składa się zawsze ze spodu z kruchego ciasta posmarowanego dżemem lub galaretką i pokrytego masą migdałową...
  • Z bloga: jakszef

    Staramy się z mężem rzadziej jadać mięso, dlatego też coraz częściej sięgam po wegetariańskie przepisy. Niestety większość bezmięsnych dań nie zaspokaja w pełni głodu ...
  • Z bloga: jakszef

    W Polsce mamy niedzielny rosołek, a Francuzi siódmego dnia tygodnia jedzą nic innego jak gratin dauphinois właśnie:) Choć pierwsza historyczna wzmianka o tym daniu pochodzi z  XVIII w.  to ...
  • Z bloga: jakszef

    Uwielbiam jeść hamburgery! Nie te z McDonalda z gąbką zamiast bułki, tylko te prawdziwe: z chrupiącą bułeczką posypaną sezamem, średnio wysmażonym mięsem i świeżymi warzywami. Żeby ...
  • Z bloga: jakszef

    Czasem przychodzi taki dzień, w którym absolutnie nic się nie chce…Nie zastanawiam się wtedy co znowu ugotować na obiad, nie szukam wyszukanych składników, nie wertuję książek ...
  • Z bloga: jakszef

    Dawno, dawno temu marzyłam przeogromnie o wyjeździe do Indii i jak chyba większość z Was, przechodziłam przez tzw. indyjską fazę, czyli: kupowałam ciuchy w indyjskich sklepach, czytałam ...
  • Z bloga: jakszef

    „Z arbuza robi się prześliczna konfitura, mało znana a bardzo smaczna. Po wykrojeniu wnętrza, które się używa do jedzenia, pozostałość obrać ze skóry zielonej, czyli wyraźniej ...
  • Z bloga: jakszef

    Idealna sprawa dla tych którzy nie mają wprawy w zawijaniu gołąbków luz zwyczajnie tego nie lubią:) Podane proporcje są dla 2 lub 4 osób w zależności od apetytu i pojemności żołądka. 1 ...
  • Z bloga: jakszef

    Jak ja lubię dodawać ziółka do napojów! Była już lemoniada z tymiankiem, teraz majerankoniada… W sumie to nie mam pojęcia dlaczego przez większą część swojego życia do napojów ...
  • Z bloga: jakszef

    Jednak Jamie to wie jak zrobić dobrą zupkę 🙂 oryginalna, świeża, lekka…na upał i nie upał. Gdy jest gorąco podaję ją na zimno, skropioną dodatkowo sokiem z cytryny. Dodaję wtedy ...
  • Z bloga: jakszef

    Mało co orzeźwia tak, jak lemoniada! W upalne, letnie dni robię ją prawie codziennie, ale żeby się nie znudziła warto ją nieco urozmaicić, np. tymiankiem. Ci co lubią bąbelki mogą ją ...
  • Z bloga: jakszef

    Nigdy bym nie przypuszczała, że to proste, wręcz skromne ciasto może być tak pyszne! Połączenie tymianku i cytryny jest wręcz genialne! (tak sobie teraz myślę, że tego połączenia można ...
  • Z bloga: jakszef

    Pamiętam jak pierwszy raz jadłam ten chleb… Było to  w Tunezji, jakieś 10 lat temu, a może i więcej. To było straszne! Nie mogłam przestać go jeść! Jadłam go codziennie przez 7 dni na ...

Opis:

Jak szef to ja bym chciała gotować, dlatego też postanowiłam założyć bloga, na którym postaram się naśladować najlepszych szefów kuchni takich jak: Paul Bocuse, Alain Ducase, Jamie Oliwier, Gordon Ramsay,Michel Roux, Wojciech Amaro oraz wielu innych, może mniej znanych, ale podziwianych przeze mnie pasjonatów gotowania. Ponieważ jednak nie jestem mistrzynią kuchni (przynajmniej jeszcze:)), a jedynie uczenicą, wybierać będę receptury, które każdy jest w stanie przygotować w zaciszu własnej kuchni.

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×