Targ Smaku

Nóż i Widelec

Przepisy kulinarne, podróże, wino, odkrywanie smaków

Zobacz pełny opis

0 osób polubiło ten blog

0 osób poleciło ten blog

0 odwiedzin w miesiącu

Blog dodany:
11.03.2016

  • Z bloga: Nóż i Widelec

    Sezon szparagowy trwa w najlepsze. Dziś udało mi się upolować szparagi z kultowego już dla każdego Warszawiaka gospodarstwa Majlertów. I wcale nie musiałam jeździć na drugi koniec ...
  • Z bloga: Nóż i Widelec

    „To był maj, pachniała Saska Kępa, szalonym, zielonym bzem” – śpiewała dawno temu Maryla Rodowicz. Ilekroć zakwitają bzy w moim ogrodzie nucę sobie pod nosem tę piosenkę. Tylko ...
  • Z bloga: Nóż i Widelec

    Sezon grillowy dopiero się rozpoczyna. Dziś kolejny nowy przepis w sam raz na spotkanie weekendowe z przyjaciółmi. Polędwiczka wieprzowa ma to do siebie, że lubi wyraźne smaki. ...
  • Z bloga: Nóż i Widelec

    Majówka, i po majówce. Pogoda była w kratkę. Czasem słońce, czasem deszcz. Jak to w maju. Udało się zorganizować, i grilla i wycieczkę rowerową. Dziś pierwszy z nowych przepisów na ...
  • Z bloga: Nóż i Widelec

    Szparagi! Szparagi! Już się pojawiły, choć jeszcze im daleko do doskonałości. Jednak nie mogłam już wytrzymać i na niedzielne śniadanie zamiast stałego punktu programu czyli jajecznicy ...
  • Z bloga: Nóż i Widelec

    Sezon zbliża się już wielkimi krokami. Za chwilę na straganach pojawią się pierwsze polskie szparagi. Jak co roku nie mogę się doczekać. Te nasze mają najwięcej smaku – wszystkie ...
  • Z bloga: Nóż i Widelec

    Oglądanie programów kulinarnych bywa niebezpieczne. Może się nam coś tak spodobać, że zapragniemy to natychmiast przygotować. Tak też było z dzisiejszym przepisem. Pochodzi on z ...
  • Z bloga: Nóż i Widelec

    Startuję z nowym cyklem. Krupnik na każdy miesiąc. Każdy z innymi warzywami pojawiającymi się w danym miesiącu na straganach. Kwiecień to czas nowalijek. W zupie lądują więc młoda ...
  • Z bloga: Nóż i Widelec

    Środowy babski wypad na miasto. Do ulubionego sklepu. Kilka łupów do zdjęciowej szafy. Potem lunch w azjatyckiej knajpce na Szpitalnej (tej po lewej, z czerwonym szyldem). Całkiem niezłe ...
  • Z bloga: Nóż i Widelec

    Mielone kotlety to dla mnie zmora wszystkich tanich barów lunchowych. Bo nie wiadomo co w nich jest. Nigdy też nie kupuję już gotowego mięsa w sklepie. A to taki polski klasyczny obiad na ...
  • Z bloga: Nóż i Widelec

    Ach piękny był ten weekend. Już czuć wiosnę. Był długi spacer w świetle słońca, dobre jedzenie i kino. Gotowania za wiele nie było. Ale smakowania – owszem. Po raz pierwszy ...
  • Z bloga: Nóż i Widelec

    Święta, święta i po świętach. Dobrze, że się skończyły. Od strony kulinarnej nie wszystko wyszło zgodnie z planem. Kajmak do mazurka nabawił się grudek, babka drożdżowa złapała ...
  • Z bloga: Nóż i Widelec

    Święta wielkanocne już za pasem. Za chwilę ruszymy do kuchni przygotowywać różne świąteczne specjały – pasztety, faszerowane jajka, mazurki i baby. Nie tylko śniadanie, ale również ...
  • Z bloga: Nóż i Widelec

    Flambeeria to mała knajpka, w zasadzie na rogu Emilii Plater i Hożej. Specjalizuje się, jak sama nazwa wskazuje, w tartach flambèe rodem z alzackiej kuchni. To urocze i bezpretensjonalne ...
  • Z bloga: Nóż i Widelec

    Zielony to kolor wiosny i lata. Zielony to kolor nadziei i życia. Zielony to motyw przewodni mojego bloga, ale także dzisiejszego irlandzkiego święta obchodzonego na całym świecie. U mnie ...
  • Z bloga: Nóż i Widelec

    Piątkowe kolacje mają to do siebie, że nigdzie nie trzeba się spieszyć. Można przygotować coś pysznego i napić się ulubionego wina. W ubiegłym tygodniu znowu kupiłam dorsza norweskiego...
  • Z bloga: Nóż i Widelec

    To był miły i ładny weekend. Zwłaszcza niedziela, gdy słońce grzało i dodawało energii. Z przyjaciółką wybrałyśmy się na zwiedzanie domu na wodzie w porcie czerniakowskim. Miłe i ...
  • Z bloga: Nóż i Widelec

    Dużo się u mnie ostatnio dzieje. Zmiana pracy, remont kuchni i praca nad kolejnym numerem Magazynu Gryz spowodowała, że nie miałam czasu aby dzielić się z Wami nowymi przepisami. ...
  • Z bloga: Nóż i Widelec

    Aż dziw bierze, że to danie nie trafiło jeszcze na bloga. Kojarzy mi się z dzieciństwem i siostrą mojej mamy, która zawsze je przyrządza, gdy u niej gościmy. Choć lato, danie jest ...
  • Z bloga: Nóż i Widelec

    Jogurt i konfitura najczęściej kojarzy się ze śniadaniem. Choć razem jako deser będzie smakować również wyśmienicie. Sezon w pełni, stragany uginają się od nadmiaru śliwek. ...

Opis:

Przepisy kulinarne, podróże, wino, odkrywanie smaków

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×