Targ Smaku

o-smaku

Adres bloga: o-smaku.blogspot.com

0 osób polubiło ten blog

0 osób poleciło ten blog

0 odwiedzin w miesiącu

Blog dodany:
13.02.2016

  • Z bloga: o-smaku

    Dziś zweganizowana wersja ciasteczek owsianych ze znanego wszystkim bloga Moje Wypieki. Zamiast żółtka dałam zmielone siemię lniane wymieszane z wodą, ale mam wrażenie, że można by ...
  • Z bloga: o-smaku

    Prosta zupa z niewyszukanych składników, która smakuje zaskakująco dobrze. Czego chcieć więcej? Przepis oryginalny znajduje się tutaj, poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami. ...
  • Z bloga: o-smaku

    Granola pigwowa to mój pomysł na wykorzystanie pigw pozostałych z produkcji tej galaretki z pigwy. Szczerze mówiąc nie kupowałabym specjalnie pigw, żeby zrobić tę granolę, jeśli jednak ...
  • Z bloga: o-smaku

    Ostatnio dostałam ogromną cukinię. O taką: Bardziej przypominała pocisk artyleryjski niż normalne warzywo, ale darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby, cukinię wzięłam. Zaczęłam...
  • Z bloga: o-smaku

    Sezon na zielonki w pełni, czas więc na szybką zupę z tymi grzybami. Przygotowuje się ja błyskawicznie, tylko przedtem trzeba porządnie wyczyścić zielonki z piachu, w którym rosły. A to ...
  • Z bloga: o-smaku

    Z kostkami rosołowymi i innymi vegetami jest tak: każdy twierdzi, że to sama chemia, że nie ma jak domowy rosół z wiejskiego kurczaka i własnoręcznie wyhodowanych warzyw, ale wszyscy coś do ...
  • Z bloga: o-smaku

    Dwa lata temu opublikowałam przepis na gofry dyniowe z jajkami, teraz przyszedł czas na ich wegańską wersję, która jest chyba nawet lepsza niż wersja z jajkami. A to w sumie rzadki przypadek,...
  • Z bloga: o-smaku

    Ostatnio zrobiłam sobie hummus z grochu. Tradycyjny hummus wytwarzany jest oczywiście z ciecierzycy, smakuje rewelacyjnie, po co więc robić go z grochu? Dlaczego nie skorzystać z przepisu ...
  • Z bloga: o-smaku

    Kolejny raz upiekłam wegańskie drożdżowe z dynią i kolejny raz byłam rozczarowana. Dynia nadaje ciastu ładny kolor, ale poza tym nie zauważyłam jakiś innych jej zalet. Czasem można ...
  • Z bloga: o-smaku

    Rozmnażanie bazylii jest banalnie proste. Wystarczy kupić w sklepie spożywczym doniczkę bazylii, a następnie uciąć gałązki, ukorzenić je i wsadzić do doniczki z ziemią. Tym sposobem ...
  • Z bloga: o-smaku

    Zaalouk to sałatka/dip przygotowany z pieczonego bakłażana i pomidorów z dodatkiem pietruszki, kolendry i kminu. Pomimo, że jest to danie marokańskie wszystkie potrzebne warzywa znalazłam u...
  • Z bloga: o-smaku

    Ta surówka to idealny przepis na końcówkę lata, gdy pomidory i papryka osiągają pełnię smaku. Bierzemy wtedy te warzywa, kroimy je drobniutko, polewamy oliwą, posypujemy solą i kminem ...
  • Z bloga: o-smaku

    Tofu bardzo ułatwia weganizm (albo częściowy weganizm jak w moim przypadku). Można użyć je w wypiekach, zrobić z niego pastę do kanapek, albo pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. ...
  • Z bloga: o-smaku

    Jeśli się dobrze rozejrzymy, zauważymy, że wokół nas rośnie pełno drzewek mirabelkowych. Pod koniec lata pojawiają się na nich niezliczone ilości malutkich śliweczek, które potem ...
  • Z bloga: o-smaku

    Ogromna dynia to był prezent od sąsiadów z działki. Musiałam tylko znaleźć jakiś przepis na zupę dyniową, którą zjadłyby dzieci, bo mojej ulubionej zupy dyniowej z chilli i ...
  • Z bloga: o-smaku

    Dżemy z dodatkiem pektyny kusiły mnie od dawna. Pektyny mają wiele zalet - skracają czas przygotowania dżemów, co przekłada się na mniej rozgotowane owoce oraz nadają dżemom lubianą przez ...
  • Z bloga: o-smaku

    W tym roku z większą niż zwykle niecierpliwością czekałam na sezon cukiniowy. Chciałam zrobić  do słoików przepyszną sałatkę z cukinii, na którą przepis  dostałam od sąsiadki z ...
  • Z bloga: o-smaku

    Zupa ugotowana w stu procentach z tego, co teraz rośnie na mojej działce. Tym razem wyszła naprawdę dobra; moje poprzednie całkowicie działkowe zupy aż tak bardzo mnie nie zachwyciły. Ta ...
  • Z bloga: o-smaku

    Mejadra to jedna z tych  potraw, która smakuje lepiej niż suma składników, z których została zrobiona. A składniki mamy w tym przypadku niezwykle skromne: soczewica, ryż i cebula okraszone ...
  • Z bloga: o-smaku

    Obieranie surowego bobu jest dosyć czasochłonne, ale warto poświęcić na tę czynność trochę czasu, bo cudowny smak bobowych kotlecików wynagrodzi nasz trud. Kotlety ze świeżego bobu ...

Opis:

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×