Targ Smaku

o-smaku

Adres bloga: o-smaku.blogspot.com

0 osób polubiło ten blog

0 osób poleciło ten blog

0 odwiedzin w miesiącu

Blog dodany:
13.02.2016

  • Z bloga: o-smaku

    Niejeden raz pisałam już o tym jak niedoceniany i pomijany jest zwykły suszony groch, więc nie będę się powtarzać. Muszę dodać tylko, że tak popularna ostatnio ciecierzyca smakuje bardzo ...
  • Z bloga: o-smaku

    Jeszcze rok, dwa lata temu bardzo często kupowałam sklepowe surówki, głównie z białej kapusty, pakowane do małych, plastikowych pudełeczek. Pomimo ich niewyszukanego składu, bardzo mi ...
  • Z bloga: o-smaku

    Tę zupę fasolową przygotowuję wyjątkowo często i w dużych ilościach z kilku powodów: bardzo mi smakuje, jest niezwykle sycąca (dwa talerze zastępują mi obiad), świetnie smakuje nawet ...
  • Z bloga: o-smaku

    Zrobienie wegańskich gołąbków wydawało mi się trudnym, jeśli nie niemożliwym zadaniem. W końcu tradycyjne gołąbki to ryż i mięso, które jest tylko minimalnie doprawione. Zazwyczaj w ...
  • Z bloga: o-smaku

    Makowe naleśniki to mój pomysł na zwiększenie ilości maku w diecie. Zależało mi na tym dlatego, że ziarna maku to niezwykle bogate źródło wapnia, o który dość trudno nawet na diecie ...
  • Z bloga: o-smaku

    Przetestowałam już wiele przepisów na sałatki z dodatkiem buraków i dochodzę do wniosku, że najbardziej lubię te, w których łączy się je z czymś kwaśnym. Same buraki są na tyle ...
  • Z bloga: o-smaku

    Tang zhong, choć brzmi jakby było czymś skomplikowanym, jest bardzo prosty do wykonania. Jest to mieszanka wody i mąki, którą podgrzewamy do 65 stopni C (mniej więcej), aż zrobi się gęsta ...
  • Z bloga: o-smaku

    Skorzonera to zapomniane warzywo, które, mam wrażenie, powoli wraca na nasze stoły. Nic dziwnego - jest delikatne w smaku i chyba większość osób, które spróbuje je po raz pierwszy, od razu ...
  • Z bloga: o-smaku

    Dziś zweganizowana wersja ciasteczek owsianych ze znanego wszystkim bloga Moje Wypieki. Zamiast żółtka dałam zmielone siemię lniane wymieszane z wodą, ale mam wrażenie, że można by ...
  • Z bloga: o-smaku

    Prosta zupa z niewyszukanych składników, która smakuje zaskakująco dobrze. Czego chcieć więcej? Przepis oryginalny znajduje się tutaj, poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami. ...
  • Z bloga: o-smaku

    Granola pigwowa to mój pomysł na wykorzystanie pigw pozostałych z produkcji tej galaretki z pigwy. Szczerze mówiąc nie kupowałabym specjalnie pigw, żeby zrobić tę granolę, jeśli jednak ...
  • Z bloga: o-smaku

    Ostatnio dostałam ogromną cukinię. O taką: Bardziej przypominała pocisk artyleryjski niż normalne warzywo, ale darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby, cukinię wzięłam. Zaczęłam...
  • Z bloga: o-smaku

    Sezon na zielonki w pełni, czas więc na szybką zupę z tymi grzybami. Przygotowuje się ja błyskawicznie, tylko przedtem trzeba porządnie wyczyścić zielonki z piachu, w którym rosły. A to ...
  • Z bloga: o-smaku

    Z kostkami rosołowymi i innymi vegetami jest tak: każdy twierdzi, że to sama chemia, że nie ma jak domowy rosół z wiejskiego kurczaka i własnoręcznie wyhodowanych warzyw, ale wszyscy coś do ...
  • Z bloga: o-smaku

    Dwa lata temu opublikowałam przepis na gofry dyniowe z jajkami, teraz przyszedł czas na ich wegańską wersję, która jest chyba nawet lepsza niż wersja z jajkami. A to w sumie rzadki przypadek,...
  • Z bloga: o-smaku

    Ostatnio zrobiłam sobie hummus z grochu. Tradycyjny hummus wytwarzany jest oczywiście z ciecierzycy, smakuje rewelacyjnie, po co więc robić go z grochu? Dlaczego nie skorzystać z przepisu ...
  • Z bloga: o-smaku

    Kolejny raz upiekłam wegańskie drożdżowe z dynią i kolejny raz byłam rozczarowana. Dynia nadaje ciastu ładny kolor, ale poza tym nie zauważyłam jakiś innych jej zalet. Czasem można ...
  • Z bloga: o-smaku

    Rozmnażanie bazylii jest banalnie proste. Wystarczy kupić w sklepie spożywczym doniczkę bazylii, a następnie uciąć gałązki, ukorzenić je i wsadzić do doniczki z ziemią. Tym sposobem ...
  • Z bloga: o-smaku

    Zaalouk to sałatka/dip przygotowany z pieczonego bakłażana i pomidorów z dodatkiem pietruszki, kolendry i kminu. Pomimo, że jest to danie marokańskie wszystkie potrzebne warzywa znalazłam u...
  • Z bloga: o-smaku

    Ta surówka to idealny przepis na końcówkę lata, gdy pomidory i papryka osiągają pełnię smaku. Bierzemy wtedy te warzywa, kroimy je drobniutko, polewamy oliwą, posypujemy solą i kminem ...

Opis: