Targ Smaku

Świat Ciasta

Mam na imię Magda i uwielbiam piec ciasta. Mam wrażenie, że w każdym przepisie na ciasto, ...

Zobacz pełny opis

Adres bloga: www.swiatciasta.pl

1 osób polubiło ten blog

0 osób poleciło ten blog

0 odwiedzin w miesiącu

Blog dodany:
06.12.2015

  • Z bloga: Świat Ciasta

    Nic dodać nic ująć - czyli przepyszna, wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa. Babka zawiera dodatek kawy, czekolady i cynamonu, dzięki czemu jest bardzo intensywna w smaku i zapachu. Aromat ...
  • Z bloga: Świat Ciasta

    Mazurek w kratkę, to idealne ciasto do przygotowania nawet na ostatnią chwilę przed świętami. Jest bardzo proste do przygotowania - a bardzo efektowne. Wystarczy jednego dnia zagnieść kruche...
  • Z bloga: Świat Ciasta

    Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez sernika... a dziś dodatkowo zaproponuję idealną wersję na tą okazję - czyli Sernik Kapitański, na czekoladowo-kawowym spodzie, z dodatkiem ...
  • Z bloga: Świat Ciasta

    Najfajniejsze pomysły na ciastka, to takie w których uda się połączyć pyszny smak z niebanalnym wyglądem. I tutaj mamy typowy tego przykład :)Są to kruche, delikatne ciastka, wypełnione ...
  • Z bloga: Świat Ciasta

    Idealny pomysł na ekspresowe ciasteczka na Walentynki. Nawet na ostatnią chwilę ;)Składniki:opakowanie ciasta francuskiego powidła śliwkowe żółtko do smarowania cukier puder do posypania ...
  • Z bloga: Świat Ciasta

    Jest karnawał - muszą być faworki! :) Jest to drugi przepis na faworki na moim blogu, tylko tym razem z użyciem mąki krupczatki. Dzięki temu uzyskamy faworki, tak kruche i delikatne, że ...
  • Z bloga: Świat Ciasta

    Lekkie i niezbyt słodkie ciasto bez pieczenia, inspirowane włoskim deserem Tiramisu - to idealna propozycja na karnawał. Przepis znalazłam na blogu ilovebake, ale wprowadziłam do niego kilka ...
  • Z bloga: Świat Ciasta

    Świąteczny Trójsmak - to puszyste, przepyszne ciasto łączące w sobie to co najlepsze na święta - domowej roboty masę makową, lekką warstwę serową i delikatną bezową piankę, posypaną ...
  • Z bloga: Świat Ciasta

    Wprost uwielbiam przepisy na pierniczki, w których nie trzeba czekać, żeby były mięciutkie. Ten przepis właśnie taki jest. Pierniczki po upieczeniu są przepyszne, miękkie i aromatyczne. ...
  • Z bloga: Świat Ciasta

    Do tegorocznej kolekcji ciasteczek świątecznych dodałam również kruche, budyniowe rogaliki obtoczone cukrem z dodatkiem wanilii. Są dosyć szybkie do wykonania, a ich waniliowy aromat jest już...
  • Z bloga: Świat Ciasta

    Zimtsterne to tradycyjne, bardzo popularne, niemieckie ciasteczka. Są delikatne i mięciutkie, a z wierzchu pokrywa je cienka warstwa bezy. Składniki:400g zmielonych migdałów  250g cukru pudru...
  • Z bloga: Świat Ciasta

    Na wykonanie tych babeczek czaiłam się od kilku lat. Niestety zawsze brak czasu przed samymi świętami powodował, że musiałam odpuszczać. W tym roku dopięłam swojego i są! :) Pyszne ...
  • Z bloga: Świat Ciasta

    Niesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu ...
  • Z bloga: Świat Ciasta

    Dziś zaproponuję przepyszne, drożdżowe i mięciutkie rogaliki z nadzieniem z kremu czekoladowego, masła orzechowego i masy kajmakowej, oblane polewą czekoladową i posypane solonymi ...
  • Z bloga: Świat Ciasta

    Po ubiegłotygodniowym cieście z gruszkami, została mi spora ilość kruchego ciasta. Postanowiłam wykorzystać je do przeuroczych babeczek z masą budyniową i owocami.  Składniki na ...
  • Z bloga: Świat Ciasta

    Ostatnio przeglądałam swoje przepisy na blogu i stwierdziłam, że mam zdecydowanie za mało przepisów z gruszkami. Trzeba to naprawić :) Szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że gruszki, to ...
  • Z bloga: Świat Ciasta

    Lato dobiega końca - więc trzeba korzystać, póki się jeszcze da, z jego owocowych dobrodziejstw. Dzisiaj chce Was zachęcić do wypróbowania przepisu, na wyjątkowy sernik straciatella na ...
  • Z bloga: Świat Ciasta

    Zemsta Teściowej - czyli smaczne ciasto z dziwną nazwą :) Podobno chodzi o to, że twórczyni ciasta (teściowa) dodała w gniewie do ciasta niewydrylowane wiśnie, żeby zięć się męczył ...
  • Z bloga: Świat Ciasta

    W tym roku ogarnęło mnie jakieś jagodowe szaleństwo. Nie mogę się najeść tych owoców :) Stwierdziłam więc, że w związku z tym nie może zabraknąć przepisu na... jagodzianki!. Pyszne ...
  • Z bloga: Świat Ciasta

    Przepis na to ciasto pojawia się na wielu blogach kulinarnych, z dodatkiem różnych owoców. Ja zdecydowałam się na morele - składnik dosyć rzadko używany w ciastach owocowych - a przecież ...

Opis:

Mam na imię Magda i uwielbiam piec ciasta. Mam wrażenie, że w każdym przepisie na ciasto, wyczuwa się odrobinę magii, która po upieczeniu wpływa na każdego. Cóż może nam zastąpić uczucie satysfakcji, które czerpiemy z pieczenia? Możemy przecież od razu je poznać - patrząc na zadowolone miny domowników, pałaszujących nasze słodkie przysmaki :) Jeżeli nie znasz tego uczucia, albo nie wiesz o czym piszę - to koniecznie spróbuj i upiecz coś! :)

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×