Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Smakowyj

Lubię jeść. Tak właśnie jest. Postanowiłem pisać tego bloga, aby upamiętnić wszystkie ...

Zobacz pełny opis

Adres bloga: smakowyj.pl

0 osób polubiło ten blog

0 osób poleciło ten blog

0 odwiedzin w miesiącu

Blog dodany:
19.11.2015

  • Z bloga: Smakowyj

    Smalec to topiony tłuszcz wieprzowy. Ten produkt, który  kupujemy w sklepie przeważnie jest zrobione ze słoniny, czyli z warstwy tłuszczu, która gromadzi się między skórą, a żeberkami. ...
  • Z bloga: Smakowyj

    Tajskie zielone curry to wschodnia wariacja na temat indyjskiego curry. Myśląc o tym daniu trzeba pamiętać, że curry to sposób przyrządzania, a nie przyprawa. W Indiach tego nie kupimy w ...
  • Z bloga: Smakowyj

    Surf and turf to popularne danie kuchni amerykańskiej, kanadyjskiej i australijskiej. Obowiązkowe są dwa składniki: czerwone mięso i skorupiaki. Cała reszta zależy od fantazji szefa kuchni. ...
  • Z bloga: Smakowyj

    W powszechnej opinii najlepsze mięso na steki to polędwica wołowa. Niewątpliwie jest w tym dużo prawdy. Jednak nie każdy ma możliwość przekonać się o tym samemu ponieważ cena polędwicy ...
  • Z bloga: Smakowyj

    Stek z wołowiny z Kobe do niedawna był czymś nieosiągalnym w Europie. Nazwa jest zastrzeżona dla dla mięsa zwierząt rasy Wagyu chowanych w Japonii (w szczególności w prefekturze Kobe, ale ...
  • Z bloga: Smakowyj

    Łosoś ze szparagami to klasyczne połączenie smaków. Zarówno ryby jak i warzywa bardzo łatwo przyjmują cechy przypraw, czy sosów, którymi je potraktujemy. Dlatego zawsze warto ...
  • Z bloga: Smakowyj

    Smażony łosoś to pozycja, która pojawia się w menu wielu restauracji w Europie. Łosoś jest dużą, smaczną i łatwą w obróbce rybą. Ale nie to jest przyczyną jego popularności tylko ...
  • Z bloga: Smakowyj

    Smażone pająki, a także inne małe zwierzęta jak węże czy żaby są atrakcją miasta Skuon położonego w turystycznej części Kambodży – w prowincji Kampong Cham. To nie jest tradycyjna ...
  • Z bloga: Smakowyj

    Sashimi z surowej ryby jest często mylone z sushi. Przez to, że oba te dania pochodzą z Japonii to często są mylone. Sushi to kwaśny ryż, a nie surowa ryba. To właśnie sashimi składa się ...
  • Z bloga: Smakowyj

    Prsut wytwarzany jest analogicznie do szynki parmeńskiej. Czyli duże kawałki mięsa z kością są lekko solone i krótko chłodzone, a następnie suszone w przewiewnym miejscu. Jednak jest kilka ...
  • Z bloga: Smakowyj

    Przegrzebki to jedne z największych małży. Dorastają do 20 cm średnicy muszli. Muszle mają bardziej okrągłe niż popularne omułki. Sam mięczak również jest większy i ma okrągły a nie ...
  • Z bloga: Smakowyj

    Kiełki fasoli mung są bardzo zdrowe, ale nie mają smaku. Coś z tym należy zrobić. Kiełki mają fenomenalną konsystencję, która zachowuje się tylko na surowo. Dlatego są doskonałe do ...
  • Z bloga: Smakowyj

    Pomidory krajowe są już w sklepach od początku kwietnia. W maju już stanowią większość, a w czerwcu innych nie będzie w Polsce. Jak to możliwe? Przecież to roślina ciepłolubna, która ...
  • Z bloga: Smakowyj

    Kaczka pieczona obecnie rzadko gości na stołach. Jest to drób mniej popularny niż kury, ale dzięki temu produkcja nie jest aż tak przemysłowa. Mięso jest bardziej naturalne. Jest też ...
  • Z bloga: Smakowyj

    Piersi z kurczaka są ogólnie dostępne i lubiane. Tylko, że są nudne. Oto co zostało wymyślone pewnego razu na dalekim wschodzie. Piersi zostały tradycyjnie usmażone w przyprawie do kurczaka....
  • Z bloga: Smakowyj

    Placki ziemniaczane są znane w całej Europie. Wszędzie tam, gdzie uprawia się ziemniaki. Szczególnymi miłośnikami są Polacy, Niemcy, Czesi, Słowacy, Węgrzy, Ukraińcy i Białorusini. ...
  • Z bloga: Smakowyj

    Pieczeń jagnięca to świetne danie na niedzielny obiad. Wiele osób uważa, że do pieczenia nadają się tylko świnie i drób, ale to nie prawda. Zarówno baranina jak i jagnięcina nadają się ...
  • Z bloga: Smakowyj

    Pierogi mają wiele odmian. Z grubsza można je podzielić na wersję słoną i słodką. Te pierwsze można zjeść od razu po ugotowaniu. Wtedy są miękkie, ale też szybko się sklejają. ...
  • Z bloga: Smakowyj

    Ostrygi japońskie to właściwie ostryżyce japońskie – jadalne małże. Na skutek przełowienia ostrygi jadalnej na początku XX wieku opracowano technikę hodowli tych mięczaków. Początkowo ...
  • Z bloga: Smakowyj

    Pieczeń jagnięca jest typowym daniem w miejscach, gdzie hoduje się owce. Bez wątpienia takim krajem jest Australia. Ogromne przestrzenie, mało ludzi i zbyt sucho dla rolnictwa. To są idealne ...

Opis:

Lubię jeść. Tak właśnie jest. Postanowiłem pisać tego bloga, aby upamiętnić wszystkie ciekawe i warte zapamiętania smaki. Zarówno te wybitnie dobre jak i te, których chcę uniknąć w przyszłości. To nie jest blog o gotowaniu, jeżeli ktoś szuka przepisów, to są lepsze miejsca. Ja będę skupiać się na smaku. Pojawią się typowo polskie specjały jak i zagraniczne. Każdy smak, który wam przedstawię miałem w ustach.