Targ Smaku

Apetyt na Smaka

kulinarny blog

Zobacz pełny opis

0 osób polubiło ten blog

0 osób poleciło ten blog

0 odwiedzin w miesiącu

Blog dodany:
05.10.2015

  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Duńczycy uwielbiają kanapki, przez co chleb jest istotnym składnikiem ich diety. Ten żytni chleb na zakwasie jest bardzo szybki do zrobienia, nie wymaga robienia zaczynu, a składniki wystarczy ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Tilslorte bondepiker czyli dosłownie wieśniaczka w welonie. Jest to norweski deser jabłkowy podawany w pucharkach lub szklaneczkach. Kojarzy mi się z tiramisu ze względu na przekładane ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Naleśniki bez jajek? Tak, jak najbardziej jest to możliwe. Naleśniki mają lekko owsiany posmak, przez co (moim zdaniem) przebiły smakiem naleśniki ze zwykłej mąki pszennej. Są delikatne, ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Falafel jest arabskim daniem, które zaczęło się cieszyć coraz większą popularnością w krajach europejskich. Serwowany w picie stanowi wegański zamiennik kebaba. Sięgają po niego nie ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Arbuz stał się w te wakacje moim owocem nr.1. Uwielbiam go jeść w upalne dni, takiego słodkiego i lekko zmrożonego, zwłaszcza z melisą cytrynową. Jeszcze mi się nie znudził w tej ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Lato nie może się obyć bez ciasta z truskawkami. Ostatnio lubuję się w truskawkowych sernikach na zimno , ale większość domowników woli pieczone ciasta. Ich ulubionym jest ciasto ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Na przepis na ten tagine natknęłam się, oglądając Master Chefa Juniora. Wygrał on jedną z konkurencji, a przygotowywała go Luiza Baaziz z babcią. Pamiętam jak wspominały, że jest to ich...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Baba ghanoush jest jedną z najpopularniejszych past, dipów Bliskiego Wschodu i Egiptu. Powstaje z bakłażana i sezamu. Bakłażana się piecze i wydobywa z niego miąższ, a sezam dodaje się w ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    W Norwegii pierwszym ciepłym posiłkiem jest middag, czyli obiad. I tu właśnie na talerze kilka razy w tygodniu wjeżdża ryba, która w kuchni skandynawskiej odgrywa dominującą rolę. Serwuje ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Chlebki naan wywodzą się z Indii, gdzie są wypiekane w specjalnym piecu tandoor. Jednak jeśli owego pieca nie posiadacie (zdziwiłabym się gdyby ktoś taki posiadał ;P) to jest opcja wypieku ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Jeśli jeszcze nie słyszeliście o pektynie, albo kupujecie gotowca w proszku, to jest to wpis dla was. Pektyna ze względu na swoje żelujące właściwości jest niezbędna, by powstał ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Gdy rok temu wstawiłam przepis na truskawkowy budyń jaglany obiecałam kolejne budyniowe wpisy. Niestety w czasie roku szkolnego byłam zalatana i nie udało mi się zrobić zdjęć mojego ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Wielokrotnie brałam udział w akcjach kulinarnych, ale dopiero w tym roku udało mi się być organizatorką jednej z nich. Miałam nadzieję, że akcja "Polak po Włosku" się przyjmie i bardzo ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Ciambella to toskańskie ciasto podobne do naszego biszkoptu. Jak sama autorka przepisu - Michaela Chiappi - mówi, zachowuje świeżość cały tydzień. Jej mama przygotowuje to ciasto w każdą ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Była włoska tarta na słodko, to czas i na tą na słono. Tarta wytrawna jest nadziana szpinakowym farszem z dużą ilością parmezanu i ricotty. Jak dla mnie obecność tych dwóch serów to ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Cantuccini (biscotti) są uwielbianymi przez Włochów suchymi ciasteczkami. Swoją teksturę zawdzięczają podwójnemu pieczeniu, po którym można je długo przechowywać w szczelnym pojemniku. ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Jak nie wiadomo co zjeść na obiad to wiadomo że ... makaron! Niezastąpiony, w różnych odsłonach, tym razem z kremowym sosem z groszku. Wychodzi słodziutki z ziołowym akcentem. Istotny jest ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Crostata di marmellata jest popularnym włoskim, a dokładnie umbryjskim deserem. Podróżując po Włoszech miałam kilkakrotnie okazję dostać taką tartę od właścicieli pensjonatów na ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Klasyczna włoska bruschetta, czyli ciabatta, pomidory, czosnek i oliwa. Ja dorzucam od siebie bazylię. Dla miłośników gorącego, ciągnącego się sera polecam nałożenie mozarelli na gotową ...
  • Z bloga: Apetyt na Smaka

    Kimchi to koreańskie danie, bazujące na kapuście pekińskiej i rzodkwi. Wyróżnia się ostrym smakiem za sprawem papryczki chilli. Spotyka się dodawanie świeżej papryczki jak i tej ...

Opis:

kulinarny blog

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×