Targ Smaku

Kardamonowy

Blog opierający się głównie na kuchni śródziemnomorskiej i wegetariańskiej. Mało słodkości...

Zobacz pełny opis

0 osób polubiło ten blog

0 osób poleciło ten blog

0 odwiedzin w miesiącu

Blog dodany:
26.08.2015

  • Z bloga: Kardamonowy

    Surówka łatwa i smaczna. Możecie ją jeść z czym tylko chcecie, u nas dziś była dodatkiem do pulpetów z koperkiem. Ostatnio polubiłam taką kuchnię, zresztą sami widzicie po moich postach....
  • Z bloga: Kardamonowy

    Są takie potrawy, które kojarzą się z dzieciństwem. U mnie to potrawka, fasolowa, mielone z ogórkami kiszonymi i właśnie pulpety w sosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez ...
  • Z bloga: Kardamonowy

    Dominika Wójciak jak zwykle wymiata. Uwielbiam niewiastę. Jest autorką przepisu na pasztet, którym Was dziś uraczę. Jeżeli jesteście amatorami kuminu i kolendry, ten przepis jest dla Was. ...
  • Z bloga: Kardamonowy

    A nawet nie wiem skąd przypałętał się pomysł na tę surówkę. Miałam dziś nadmiar kapusty, więc wylądowała w misce z marchewką i cebulą. Na początku chciałam ją zrobić ze zwykłym ...
  • Z bloga: Kardamonowy

    Wczoraj właśnie odwekowaliśmy ostatni słoik tej zupy. Genialna. Znacie kogoś kto nie lubi jarzynowej? Ja nie. Z reguły jadłam ją zawsze z ziemniakami, tym razem wylądowały w niej kluski ...
  • Z bloga: Kardamonowy

    A jakoś mnie ostatnio naszło na gotowanie dziwactw. Dziś stanęło na knedlach, które robiłam może z trzeci raz w życiu. Wcześniej oczywiście klasycznie ze śliwkami. I myślę, że przede ...
  • Z bloga: Kardamonowy

    Nie będę się nawet produkować ze wstępem, bo wiadomo, że tego typu jedzenie świetnie sprawdza się w pracy. Kombinujcie ze składnikami i jedzcie na zdrowie. Oczywiście w sezonie korzystajcie...
  • Z bloga: Kardamonowy

    Wczoraj właśnie odwekowaliśmy ostatni słoik tej zupy. Genialna. Znacie kogoś kto nie lubi jarzynowej? Ja nie. Z reguły jadłam ją zawsze z ziemniakami, tym razem wylądowały w niej kluski ...
  • Z bloga: Kardamonowy

    Parę dni temu miałam ochotę na ser pleśniowy, taleggio "pachniało" tak pięknie, no idealnie do wina. Pierwszy raz miałam do czynienia z tym serem, więc mnie nie linczujcie. Wzięłam więc i ...
  • Z bloga: Kardamonowy

    Trauma z późniejszego dzieciństwa. Postanowiłam jednak zmienić trochę sposób wykonania i jest cacy. Nie pamiętam właściwie co mi nie pasowało w pierwotnej wersji, ta jest jednak nieco inna...
  • Z bloga: Kardamonowy

    Tak mogłabym gotować codziennie i każdemu (kogo lubię). Jakiś czas temu zrobiłam kurczaka w podobnym sosie i postanowiłam to samo zrobić z rybą. Wyszło dokładnie tak jak chciałam. My się...
  • Z bloga: Kardamonowy

    Klasyka. Potrawkę z kurczaka jadłam ostatnio jakieś 15 lat temu. Jej zapach bardzo kojarzy mi się z moją babcią (zresztą najlepszą na świecie). Jeżeli nie wiecie co zrobić z mięsem z ...
  • Z bloga: Kardamonowy

    Wiem, wyszła trochę za jasna. Poszalałam ze śmietaną, zupełnie nieświadomie. Powiem Wam, że chyba nigdy nie udało mi się zrobić tak dobrej ogórkowej. I nie, to nie jest zasługa ilości ...
  • Z bloga: Kardamonowy

    Tutaj nie ma wielkiej filozofii, w lodówce miałam dogorywające bataty i otwarte mleczko kokosowe. Szast prast i mamy bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupę. To taki rodzaj zupy, którym się ...
  • Z bloga: Kardamonowy

    Już od jakiegoś czasu przymierzałam się do koktajlu z mlekiem kokosowym. My lubi gruszki, ja lubię banany, mleko kokosowe też z przyjemnością przyswajamy. I wyszło to co wyszło. Całkiem ...
  • Z bloga: Kardamonowy

    Oesu, ale się porobiło. Wszystko zaczęło się od imprezy, na której zrobiłam tę sałatkę. A zaraz po niej, parę dni później i dziś pytania: "a masz ją na blogu?", "a będzie?", "daj ...
  • Z bloga: Kardamonowy

    Sałatka powstała przy okazji urodzin Ww. Od dłuższego czasu chciałam zrobić klasyczną imprezę, dostałam akceptację, więc podziałałam. Śledzie, zimna płyta, sałatki, wiecie jak jest. ...
  • Z bloga: Kardamonowy

    No to mamy nowy rok. Oby był lepszy od poprzedniego, czego i Wam życzę. A tymczasem skupmy się na gotowaniu. Pulpety z indyka zrobiłam jakiś miesiąc temu. Trochę obawiałam się, że otręby ...
  • Z bloga: Kardamonowy

    Od czasu do czasu korzystamy w domu z grilla elektrycznego. Grillujemy na nim cukinię, cebulę, kapustę pekińską, czasami pieczarki lub paprykę. Bywa też mięso, a jakże, najczęściej piersi ...
  • Z bloga: Kardamonowy

    Kolejny przepis, który robiłam pierwszy raz. I tak jak w przypadku pasztetu, dałam radę. Zawekowałam dwa słoiki, jedną porcję zamroziłam. Nie wyszło tego za dużo, ale nam w zupełności ...

Opis:

Blog opierający się głównie na kuchni śródziemnomorskiej i wegetariańskiej. Mało słodkości i dużo warzyw.