Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Tradycyjna Kuchnia

Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię ...

Zobacz pełny opis

0 osób polubiło ten blog

0 osób poleciło ten blog

0 odwiedzin w miesiącu

Blog dodany:
22.05.2015

  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    Uwielbiam te pulchne bułeczki na śniadanie! Ich wykonanie jest ekspresowe, bo w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie musimy czekać aż wyrośnie.  Składniki:1 łyżeczka soli1 ...
  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    Drożdżowe bułeczki z kapustą to idealna świąteczna przekąska (lub dodatek np. do barszczu) Składniki na ciasto:1 kg mąki pszennej typu 450½ litra mleka1 szklanka oleju10 dag drożdży2 ...
  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    Okres Świąt kojarzy się z cudownymi zapachami, pysznymi potrawami. Nie możemy jednak zapominać, że jest to także okres ogromnego marnowania się żywności. Według szacunków Banków ...
  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    Te ciasteczka to pyszna alternatywa dla zapracowanych :) Piecze się je tylko 8 minut ! Malutkie "makóweczki" to coroczny przysmak podczas Świąt :)  Składniki: 130 g mąki50 g cukru pudru1/2 ...
  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    Czy wiesz co jest ulubionym przysmakiem przyrządzanym w święta w każdej polskiej rodzinie lub co jest chlubą polskiej kuchni? A co należy do żelaznego menu młodych ludzi? Zapraszam Was do ...
  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    Sos grzybowy z leśnych grzybów suszonych to podstawa na moim wigilijnym stole. Idealnie komponuje się z gołąbkami :) Składniki:5 dag suszonych grzybówsól do smaku6 ząbków czosnku2 łyżki ...
  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    Kompot z suszu cieszy się szczególnym powodzeniem podczas Świąt, ponieważ ma magiczne właściwości pomagające w trawieniu (A wiadomo, że w tym okresie szczególnie jesteśmy narażeni na ...
  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    Przepis na farsz z białej kiełbasy dostałam od sąsiadki. Ona jednak przygotowywała tradycyjne pierogi, ja natomiast postanowiłam użyć ich w mini pierożkach (uszkach) do barszczu. Przy okazji...
  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    Nie ma co do tego wątpliwości, że Boże Narodzenie oprócz tego, że jest pięknym i rodzinnym wydarzeniem to niesie ze sobą często wiele stresu dla gospodarzy. Największym źródłem ...
  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    Nie wyobrażam sobie świąt bez sernika! Postanowiłam więc zebrać wszystkie swoje sprawdzone przepisy z bloga i umieścić w jednym miejscu ! Taka przydatna, świąteczna ściągawka ...
  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    Moje ulubione ciasto na szybko. Wykonuje się je ekspresowo, bo biszkopt pieczemy tylko 15 minut. Następnie dodajemy dowolne nadzienie (dziś galaretki) i gotowe! Składniki na ciasto:4 jajka½ ...
  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    U mnie na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznej, domowej karkówki! Składniki:karkówka 1,20 kgczarna herbata 4 saszetkiłupiny z 4 białych cebulsól 20 dagSkładniki na ...
  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    Nie wyobrażam sobie wigilijnego menu bez uszek z grzybami! Ciasto:350 g mąki typ 50035 g masła200 ml gorącej wody (ok. 90 stC)szczypta soliFarsz:100 g suszonych grzybów1 cebula1 łyżka ...
  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    Według tradycji na świątecznym wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, symbolizując 12 apostołów.  W większości domów, gospodyni starają się przygotować potrawy, aby stół ...
  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    Uwielbiam sałatki z kuskus :) Dziś ekspresowo z dodatkiem wędzonego łososia.  Składniki:1 szklanka kaszy kuskus25-30 wędzonego łososia1 marchewka1 biała cebulka150 ml bulionu ...
  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? U mnie dziś pyszne klopsy wieprzowe, duszone na cebulce. Mniam! Składniki:½ kg mielonej wołowiny2 ziemniaki2 ząbki czosnku2 pomidory½ kg cebulisól i ...
  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    Święta już tuż tuż. Jak co roku, ze sporym wyprzedzeniem staram się stworzyć wyjątkowe, świąteczne menu. W tym roku postanowiłam zwrócić się również do Was z prośbą o podzielenie ...
  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    Brokuły i ser to klasyczne połączenie, których smak podkreśla jajeczna osłona. Przygotowanie tej zapiekanki zajmuje kilka chwil, a efekt jest jak się domyślacie po prostu pyszny! ...
  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    Schab zapiekany w serze żółtym i winie, w towarzystwie pieczarek... Pycha! Składniki:1 kg schabu25 dag wędzonki30 dag pieczarek30 dag sera żółtego11/2 szklanki białego wytrawnego winasól i...
  • Z bloga: Tradycyjna Kuchnia

    Zapiekanka to chyba najprostsze danie jakie można sobie wyobrazić :) Daje też duże pole popisu, bo wariacji smakowych może być tysiące! U mnie dziś zapiekanka z tortellini i kurczakiem gyros ...

Opis:

Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską. Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni. Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach. Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów. Uwielbiam gotować dla najbliższych, bo jak powiedziała Joanna Szachowska – Tarkowska w czasopiśmie : Slow life & garden: „Jedzenie jest jak miłość: smakuje, kiedy się nim dzielimy. Przygotowanie posiłku z uważnością i starannością jest hołdem składanym sobie i innym. Kucharz w ten sposób wyraża uczucia. Dlatego gotowanie jest tak wciągające i pełne emocji.”