Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Kulinarna Pokusa

Z zawodu nie jesteśmy kucharzami, ani nie mamy w ogólności nic wspólnego z gastronomią. ...

Zobacz pełny opis

Adres bloga: www.kulinarnapokusa.pl

0 osób polubiło ten blog

0 osób poleciło ten blog

0 odwiedzin w miesiącu

Blog dodany:
02.03.2015

  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    Już od dosyć dawna można znaleźć u nas zarówno przepis na znany wszystkim rosół z kury lub wołowiny, jak i na warzywną zupę z kurczaka przeznaczoną do przygotowania raczej „na ...
  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    Niedawno opublikowaliśmy przepis na coś, co można by określić jako jajka sadzone „po holendersku” (uitsmijter). Dzisiaj kolejna propozycja dla zwolenników sadzonych jajek, ale w nieco innym ...
  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    Nie wnikając zbyt głęboko w językowe niuanse, w Holandii słowem uitsmijter określa się m.in. rodzaj kanapki składającej się z pieczywa, sadzonego jajka, szynki (lub bekonu) i sera. Nie ...
  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    Dzisiaj propozycja pieczonej kaczki na sposób dość znacznie odbiegający od wszystkich naszych wcześniejszych przepisów. O ile kaczka sama w sobie nie jest przygotowana w jakiś nadzwyczajnie ...
  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    Na przestrzeni czasu i kolejnych przepisów kilka razy wspominaliśmy o sosie bolońskim, więc najwyższy czas powiedzieć wreszcie jak się go robi
  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    Nie będzie odkrywczym powiedzieć, że zupa pomidorowa to w Polsce jedno z najbardziej popularnych dań. Przygotowywana jest na różne sposoby i różnie wychodzi, co czasami może budzić niejakie...
  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    Tym razem zaproponujemy jeszcze nieco inny niż poprzednio przepis na zupę rybną. W tej wersji nazywa się ją czasem „wigilijną” zupą rybną – i wówczas właśnie podaje – ale wcale nie...
  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    Zgodnie z obietnicą przedstawiamy propozycję przepisu na zupę na „prawdziwym” bulionie rybnym. Niewątpliwą jej zaletą jest możliwie wysoka zawartość „ryby w rybie” – jest ona bowiem...
  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    Nie trzeba być nawet specjalnym znawcą czy miłośnikiem dań z ryb, aby wiedzieć, że do ugotowania zupy rybnej warto użyć czegoś trochę innego niż bulion warzywny. Oczywiście szczerze ...
  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    O caponacie już pisaliśmy – w jej standardowej, tj. wyłącznie warzywnej postaci. Jako taka może stanowić zarówno samodzielne danie, jak i dodatek do innych potraw. Nie odmówimy sobie jednak...
  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    W Polsce makrela jest dość popularną rybą, ale w 99% przypadków jest to makrela wędzona. Do tego stopnia, że kupno świeżej makreli może okazać się bardzo poważnym wyzwaniem – nie ma ...
  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    Caponata pochodzi z Sycylii i standardowo jest daniem z samych warzyw, przede wszystkim z bakłażana. Jako taki przypomina ewidentnie ratatoiulle czy peperonatę. Różni się jednak od nich dość ...
  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    Publikując przepisy na boczek pieczony w winie oraz boczek z grilla obiecywaliśmy, że będzie go więcej. A więc jest – tym razem upieczony w domowym piekarniku w piwnym sosie. O ile pieczony w...
  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    Tytuł tego artykułu może brzmieć nieco dziwnie, ponieważ ściśle rzecz biorąc fajitas po prostu jest z grilla. Ale że Polska to nie Teksas i klimat jakby inny, więc jakiś czas temu ...
  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    Sandacz to ryba bardzo ceniona ze względu na jej walory smakowe. Ponieważ mięso sandacza jest chude, więc dobrze będzie czuło się w towarzystwie lekko kwaśnego sosu kurkowo-śmietanowego oraz...
  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    Poniższy przepis może być gratką dla miłośników kruchego ciasta, rozmaitych potraw zapiekanych, a także wędzonego boczku czy szparagów. Ponieważ te ostatnie można obecnie kupić ...
  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    Zupa jest „letnia” w tym sensie, że najlepiej wychodzi z użyciem fasolki dostępnej głównie o tej porze roku. Nieco gorzej jest natomiast w przypadku jej postaci mrożonej. Wynika to choćby ...
  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    Oto kolejne kolorowe i lekkie danie inspirowane kuchniami Azji. Pokrojoną wieprzowinę umieszczamy na kilka godzin w przyprawach, następnie podsmażamy i dusimy, na koniec zaś łączymy z ...
  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    Ten przepis możemy w gruncie rzeczy potraktować jako odmianę naszych „diabelskich żeberek” – dostosowaną jednak do grilla ogrodowego. A czym dokładnie się różnią? Po pierwsze, ...
  • Z bloga: Kulinarna Pokusa

    Tym razem proste, ale bardzo oryginalne danie inspirowane kuchnią Azji Południowo-Wschodniej, przede wszystkim indonezyjską. Do najważniejszych składników należą bowiem jednoznacznie ...

Opis:

Z zawodu nie jesteśmy kucharzami, ani nie mamy w ogólności nic wspólnego z gastronomią. Gotujemy jednak niemal każdego dnia od już wielu lat, ponieważ po prostu to lubimy i wcale nie najgorzej nam to wychodzi. Dzięki połączeniu praktyki z obserwacją innych i własnymi pomysłami posiadamy spore doświadczenie, którym podzielimy się z Wami na tym blogu. Liczymy przy tym, że nie tylko będziemy inspiracją dla naszych czytelników, ale że za sprawą zarówno samego opracowywania publikowanych przepisów jak i dialogu jaki mamy nadzieję z Wami podjąć, nasza kuchnia stanie się jeszcze lepsza i ciekawsza. Adresujemy tego bloga do każdego kto z jakiegokolwiek powodu gotuje – nawet jeśli niekoniecznie to kocha i nie ma dużego doświadczenia. Dlatego publikowane tutaj przepisy i porady redagujemy w taki sposób, aby były do odtworzenia nawet dla początkujących. Dla zaawansowanych będą pewnie po prostu inspiracją, gdyż oni na pewno sobie poradzą i w razie czego zrobią „po swojemu”. Pod względem skomplikowania, czasu przyrządzenia czy stopnia wyrafinowania nasze przepisy są skrajnie różnorodne. Od możliwych do wykonania „z niczego” w 10 minut, do takich, którym trzeba poświęcić nawet kilka godzin i pozyskać wyszukane składniki. Dzięki temu mamy jednak dla Was przepisy na każdą okazję – od śniadania „na szybko” po świąteczny rodzinny obiad. Każdy przepis został wielokrotnie przez nas wykonany i sprawdzony. Staramy się również, aby prezentowane fotografie co prawda wyglądały atrakcyjnie, ale zarazem maksymalnie trafnie odzwierciedlały rzeczywisty wygląd potrawy. Dlatego możecie mieć pewność, że cokolwiek czytacie i widzicie na naszym blogu, naprawdę tak to wygląda i tak się to robi. Nie przerażajcie się również jeśli spotkacie się np. z nieznanym wam wcześniej składnikiem – zaręczamy, że wszystkie z nich są dostępne w handlu w każdym co najmniej średniej wielkości polskim mieście. Serdecznie zapraszamy do gotowania razem z nami. Zachęcamy również do zgłaszania nam wszelkich uwag nt. zarówno bloga jak i jego zawartości, gdyż pomoże nam to w lepszym ich dopasowaniu do Waszych potrzeb i zaprezentować jeszcze ciekawsze kulinarne propozycje.