Targ Smaku

apetycznie-klasycznie

Kawałek klasyki, troszkę nowoczesności, garść przypraw, szczypta magii, to składniki ...

Zobacz pełny opis

1 osób polubiło ten blog

0 osób poleciło ten blog

0 odwiedzin w miesiącu

Blog dodany:
10.10.2014

  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Proste, a jednocześnie delikatne ciasteczka o subtelnymm kokosowym smaku. Robiłam już podobne z wiśniami, a tym razem na wierzchu dodałam polewę czekoladową, a do dekoracji użyłam wiórków ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Jesienna pogoda chyba na dobre już u nas zagościła. Trochę to smutne, że nie mogliśmy się nacieszyć złotą, polską jesienią, ale na pociechę mamy pyszne śliwki, dynie i grzyby. Dzisiaj ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Dynia to moje ulubione jesienne warzywo. Ma piękny pomarańczowy kolor i jest bardzo zdrowa. Można z niej przygotować różne fajne potrawy, wśród których nie może zabraknąć zupy. Bardzo ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Kurczaka można przygotować na wiele sposób. To wersja o trochę włoskim charakterze. Wcześniej marynowane mięso jest soczyste i delikatne. Kawałki chleba z oliwą i parmezanem pieczone z ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Prosta sałatka tylko z czterech składników, ale to prawdziwa eksplozja smaków. Słodkie pieczone buraki, kwaśne ogórki małosolne, wytrawny ser pleśniowy i chrupiące orzechy. Całość ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    W sierpniu przypadały trzecie urodziny bloga. Trochę z opóźnieniem, ale chciałabym z tej okazji podzielić się prostą i bardzo smaczną tartą limonkową. To nie jest tort, jaki wypadałoby ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Trochę inny sposób na kalafiora, niż tradycyjnie podawany z masłem i bułką tartą. Ta wersja, to danie w stylu francuskim, czyli kalafior zapiekany pod kołderką z sosu beszamelowego z ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Przyznam się, że podaczas ostatniego weekendu spędzonego w Salonikach wpadłam w nałóg codziennego jedzenia sałatki greckiej. Po powrocie jeszcze chciałabym zatrzymać wspomnienia i dlatego w ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Jeszcze raz greckie smaki. Tzatziki to bardzo popularny grecki dip składający się przede wszystkim z jogurtu, czosnku i ogórka. Możemy go podać z warzywami, do mięsa z grilla albo po prostu do ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Jeśli chodzi o zupy, to ostatnio często przygotowywałam chłodniki sprawdzające się podczas upałów. Tym razem zupa na ciepło. Jeśli lubicie ziemniaki i zupy kremy, to coś w sam raz. Prosta ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Wakacje powoli i nieubłaganie zbliżają się do końca. Ten moment zawsze skłania mnie do powrotu do miłych wakacyjnych wspomnień. Dzisiaj typowe włoskie smaki. Melon, rukola, krewetki i orzechy...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Niedawno proponowałam chłodnik z ogórka, a dzisiaj ponownie chłodnik, ale z arbuza. To bardzo fajna zimna zupa na gorące dni. Zupełnie inna, niż tradycyjne chłodniki, a równie smaczna. ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Ciasto francuskie zawsze mam w lodówce i często ratuje mnie, gdy nie mam dużo czasu na pieczenie. Jest też bardzo uniwersalne, można je podać na słodko lub na słono. Dzisiaj prosty i efektowny...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Lato to świetny czas na zimne ciasta bez pieczenia. Przygotowując ten deser na początku myślałam o serniku na zimno, potem o serniku brzoskwiniowym na zimno, a w końcu dodałam jeszcze warstwę ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Takie placuszki to fajne danie, bo pasuje na śniadanie, obiad, deser lub na podwieczorek. Dodatek maślanki sprawia, że placuszki są pulchne i delikatne. Możemy je podać ze śmietaną i cukrem, z...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    W połowie wakacji doczekaliśmy się na tropikalne upały. Gdy z nieba leje się żar przyda się orzeźwiający, smaczny i zdrowy chłodnik. Nie wymaga wysiłku, a na pewno świetnie sprawdzi się w...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Owoce pod kruszonką to fajny deser, który bardzo lubię. Powracam do niego przez cały rok, ale chyba najbardziej smakuje latem, gdy mamy do wyboru mnóstwo pysznych owoców i możemy zaszaleć z ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Trochę się spóźniłam z otwarciem sezonu kurkowego, ale teraz nadrabiam zaległości. Kurki z polędwiczką świetnie do siebie pasują. Polędwiczka to moje ulubione mięso wieprzowe, bo jest ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Od czasu do czasu przygotowuję koreczki, czyli małe co nieco na jeden kęs. Kolorowe, pożywne i smaczne, możemy podać nawet bez okazji, chociaż najczęściej pojawiają się dużych imprezach, ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Prosta, kolorowa i smaczna sałatka. Inspiracją do przygotowania tej prostej przekąski był ser halloumi, czyli cypryjski ser z mleka owczego, popularny w Grecji. Przysmażony wyrazisty w smaku ser ...

Opis:

Kawałek klasyki, troszkę nowoczesności, garść przypraw, szczypta magii, to składniki niezbędne z mojej kuchni. Serdecznie zapraszam :)

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×