Targ Smaku

apetycznie-klasycznie

Kawałek klasyki, troszkę nowoczesności, garść przypraw, szczypta magii, to składniki ...

Zobacz pełny opis

1 osób polubiło ten blog

0 osób poleciło ten blog

0 odwiedzin w miesiącu

Blog dodany:
10.10.2014

  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Dzisiaj zapraszam na smaczne danie, które pasuje na świąteczny obiad. Polędwiczka z sosem z suszonych śliwek to smaczna alternatywa dla tradycyjnego schabu ze śliwką. Mięso jest delikatne, ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    W moim rodzinnym domu surówka z kapusty kiszonej była częstym dodatkiem do obiadu, szczególnie w zimie. Najczęściej z startą marchewką, jabłkiem i drobno pokrojoną cebulą. Oczywiście teraz...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Już dawno miałam ochotę na te ciasteczka, a że dzisiaj Mikołajki, to dobry moment, żeby je przygotować. Ciasteczka świetnie wyglądają, jakby pokryte śnieżnym puchem. Bardzo fajnie też ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Z ziemniaków można przygotować mnóstwo fajnych dań, jednym z nich są ziemniaki duchesse, danie pochodzące z kuchni francuskiej, a w Polsce często nazywane po prostu dufinki. To prosty, a ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Do świąt pozostał miesiąc, zaczynam więc powoli planować i testować świąteczne potrawy. Oczywiście nie może wśród nich zabraknąć śledzi, zawsze staram się, aby było kilka rodzajów. ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Kruche i delikatne ciasteczka z nutką cynamonu, fajne do podgryzania w czasie świątecznych przygotowań. Robi się je bardzo prosto, podobnie jak inne kruche ciasteczka, ale z jednym nietypowym ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Weekend to czas odpoczynku, ja szczególnie lubię niespieszne sobotnie i niedzielne śniadania. Można zrobić coś zupełnie innego niż na co dzień. Tym razem zapraszam na fajne karmelizowane ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Łatwa zupa z prostych składników. Wystarczą warzywa dostępne w każdym sklepie, jak por, cebula i ziemniaki. Przyznam, że por niezbyt często pojawia się w mojej kuchni, chyba pozostaje trochę...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Makaron to sprawdzony sposób na smaczny obiad. Może to kwestia pogody, ale ostatnio najbardziej smakuje mi zapiekany makaron z różnymi dodatkami i serem. Tym razem to pieczarki, wędzony łosoś i...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Miałam inny pomysł na obiad, bardziej wykwintny, ale choroba zmusiła mnie do zmiany planów. Jednak nie ma tego złego, co by nie wyszło na dobre, bo gulasz z klopsikami też bardzo fajnie ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Jogurt z miodem i owoce, to składniki tego lekkiego deseru. Latem bardzo lubię takie połączenie z sezonowymi owocami, jesienią też świetnie smakuje, tyko używam innych dodatków, ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Niedawno zachęcałam Was do różowych kopytek z burakiem, a dzisiaj ponownie burak, ale w cieście. Muffinki z dodatkiem puree z ugotowanego buraka mają fajny smak, a ich tajemniczy składnik ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Podobno to nieładnie się chwalić, ale te pierożki są tak smaczne, że można dla nich stracić głowę. Po pierwsze pysznie smakują z powodu lekkiego ciasta twarogowego, a po drugie z powodu ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Kopytka czy leniwe często jadało się w moim rodzinnym domu. W dzieciństwie bardzo lubiłam takie obiady. Teraz przyznam się, że niezbyt często je robię, ale taka różowa wersja fajnie ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Już wcześniej się przyznawałam, że nie jem ryb tak często, jak to jest zalecane, chociaż na pewno jest poprawa w tym względzie. Wciąż też szukam ciekawych sposobów i dodatków, które ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Pasta jajeczna to jedna z naszych ulubionych past na kanapki. Jej przygotowanie jest proste, a smakuje tak fajnie, że za każdym razem cieszę się, gdy widzę ją na talerzu. To też łatwy sposób ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Początek tygodnia powitał nas deszczem, a u mnie poniedziałek rozpoczął się ciasteczkami imbirowymi. Ciasteczka świetnie pasują na tą porę roku, kiedy potrzeba ciastek rozgrzewających od ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Sałatka jest bardzo kolorowa, dlatego pomyślałam o takiej nazwie, chociaż bardziej pasowałoby sałatka „na winie”, czyli co się nawinie, to do sałatki. Szczerze mówiąc to efekt buszowania...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Właściwie to pomysł podpatrzony w internecie na kurczaka podobnego do ziemniaków hasselback. Mnie wygląd dania przypomina grzebień dlatego użyłam takiej nazwy. To ciekawa propozycja, która ...
  • Z bloga: apetycznie-klasycznie

    Szarlotka to jesienne ciasto, które piekę, jak tylko pojawiają się antonówki i szare renety. Bardzo lubię szarlotkę na kruchym spodzie, z dużą ilością jabłek i kruszonką na wierzchu, ale ...

Opis:

Kawałek klasyki, troszkę nowoczesności, garść przypraw, szczypta magii, to składniki niezbędne z mojej kuchni. Serdecznie zapraszam :)