Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Zupa serowa – jak ją zrobić?

Zupa serowa – jak ją zrobić?

 Szybka do zrobienia i smaczna – taka powinna być idealna zupa. Zupa serowa z całą pewnością się do tej kategorii zalicza. Można ją ugotować w kilkanaście minut a smak powala nawet największych sceptyków. Sprawdź jak ją zrobić!

  • Z bloga: poprostugotuje.blog.pl

    Składniki : 2 litry bulionu warzywnego lub warzywno-drobiowego 300 serków topionych śmietankowych 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka startego parmezanu ( lub pecorino/grana padano)...

Jakie sery do zupy?

Zupa serowa rządzi się swoimi prawami. Aby wyszła idealnie kremowa, warto wybierać sery, które łatwo się rozpuszczają, a przy okazji są bardzo wyraziste w smaku. Z tego powodu dobrym wyborem są po prostu różnego rodzaju serki topione – naturalne, bądź też te z dodatkami. Jednak to nie jedyna możliwość. Dobrze roztapiają się również miękkie sery pleśniowe, typu camembert lub brie. Przy okazji smakują bardzo charakterystycznie i nadają całości bardzo delikatnej struktury. Jeśli nie chcemy używać tego rodzaju serów, możemy również sięgnąć po tradycyjne żółte twarde sery. Jednak tutaj uwaga – nie wybierajmy tych dostępnych hurtowo w marketach, lecz poszukajmy takich, które dość długo leżakowały i dojrzewały. Im starszy ser, tym mniej się będzie ciągnął oraz więcej smaku nada naszemu posiłkowi.

  • Z bloga: Humanistka w kuchni

    Dzisiaj zapraszam na zupę serową. 1 litr bulionu drobiowego 25 dag śmietankowego serka topionego 2 cebule 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki sól biały pieprz  olej Na ...

Jak przygotować zupę serową?

Przyrządzenie tego dania nie jest zbyt skomplikowane. Na początek do garnka musimy wlać odpowiednią ilość wody – w zależności od tego, ile porcji chcemy przygotować. Następnie rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Lepszą opcją jest oczywiście ugotowanie samodzielnie bulionu lub wykorzystanie rosołu z niedzielnego obiadu. Kiedy mamy już podstawę naszej zupy, przechodzimy do najważniejszego – rozpuszczania serów. Sery dodajemy porcjami do gotującego się wywaru i gotujemy do momentu, aż całkowicie się rozpuszczą. Po pewnym czasie zupa zacznie gęstnieć i zmieniać kolor oraz zapach. Gdy sery będą już rozpuszczone, możemy dorzucić do garnka pozostałe składniki. W zależności od przepisu, mogą to być: posiekana i podsmażona cebula, posiekany czosnek, szczypiorek, por lub dowolnie inne warzywo. Zupę podajemy z grzankami pszennymi. Smacznego!