Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Filet z indyka – na słodko i na wytrawnie

Filet z indyka – na słodko i na wytrawnie

Mięso indyka jest cenione na całym świecie. Nie wymaga zbyt wielkich zabiegów, w przeciwieństwie do kaczki, a jednocześnie smakuje mniej pospolicie od kurczaka. Warto wiedzieć jak je przyrządzić, aby zabłysnąć przy specjalnej okazji.

  • Z bloga: Katalog smaków

    Danie, które zadowoli każdego. Zdrowe, smaczne, lekkie... Osoby będące na diecie mogą je jeść bez wyrzutów sumienia, a inni nie poczują nawet, że to danie dietetyczne. Soczyste mięso i ...

Indyk na słono

Podstawą wszelkich dań obiadowych są oczywiście przepisy wytrawne. Najczęściej tutaj filet z indyka występuje jako rolada lub zwykły kotlet. Jednak to nie jedyne opcje, jakie podsuwają nam szefowie kuchni. Pierś z indyka jest dość delikatna, a zarazem bardzo wyrazista w smaku, dzięki czemu stanowi świetną bazę do gulaszy, potrawek czy innych dań z gęstym sosem. Bardzo smacznym połączeniem okazuje się być zestawienie indyka z pomidorami i stworzenie niecodziennej odmiany spaghetti. Warto pamiętać o tym, że indyk swoim smakiem pasuje zarówno do kasz, ziemniaków, jak i właśnie rozmaitych makaronów. Dzięki tej wszechstronności mięsa, nie musimy się głowić nad tym, co dokładnie podać naszym gościom do indyka. Jaki dodatek wybierzemy, ten będzie idealny.

Indyk na słodko

O ile kurczaka nie wyobrażamy sobie w towarzystwie owoców (co wiele osób uważa za kardynalny błąd), to już zestawienie z nimi indyka jest bardziej akceptowalne. Nic dziwnego – ten ptak wręcz ubóstwia wszelkiego rodzaju słodkie dodatki. Filet z indyka można w prosty sposób przyrządzić w sosie z żurawiny, borówki czy też suszonej śliwki. Bardzo dobrym pomysłem jest także stworzenie słodkich roladek z nadzieniem morelowym lub właśnie żurawinowym. Nie tylko owocami możemy doprawiać naszego indyka – również orzechy, suszone bakalie czy też czekolada świetnie sprawdzą się w połączeniu z tym mięsem. Tego rodzaju dania świetnie będą się komponowały z kaszą lub pieczonymi ziemniakami. Aby sos nie wyszedł w tym przypadku za słodki, warto go równoważyć przy pomocy kostki rosołowej, soli lub innych bardziej słonych przypraw, w tym lubczyku czy vegety. Łatwo bowiem przesadzić z nadmiarem słodyczy, a to już niekoniecznie wyjdzie na dobre naszej potrawie.