Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Czy istnieje danie, którego nie da się zrobić z kurczaka? Trudno takie znaleźć. Mięso drobiowe bowiem nadaje się praktycznie do każdej potrawy. A szczególnie tych, które przypominają gulasze. Jeśli zatem zastanawiasz się jak przygotować potrawkę z kurczaka – sprawdź poniższe wskazówki!

  • Z bloga: Kurkuma i Szafran

    Składniki: 2 piersi z kurczaka koncentrat pomidorowy (3 łyżki) śmietana 18% (4 łyżki) olej do smażenia 1 mała cebula pieprz,sól,przyprawa do kurczaka Przygotowanie: ...

Czym jest potrawka?

Gulasz, potrawka – często tych nazw używamy zamiennie. Nic w tym dziwnego – mowa bowiem o bardzo podobnych do siebie daniach, których zasadniczą cechą jest fakt, że posiadają one gęsty sos. Mięso jest najpierw smażone lub pieczone a następnie podgotowane razem z dodatkami – głównie warzywami, śmietaną lub koncentratem pomidorowym. Cechą zasadniczą potrawki jest fakt, iż jest ona dość gęsta. Jej sos w dużej mierze opiera się na składnikach zagęszczających, takich jak śmietana czy mąka. Może mieć różną postać – śmietanową, pomidorową, cytrynową, itd. Potrawką może być praktycznie każde danie z kurczaka, w którym mamy do czynienia z mięsem w sosie, przy czym, drób wcale nie musi znajdować się w niej w kawałkach. Dodatki najczęściej są ograniczane do minimum, a główną rolę gra mięso i sos.

  • Z bloga: Moje Walijskie Pichcenie

    Prosty przepis na wykorzystanie ulubionej przez wszystkich piersi z kurczaka.  Soczyste kawałki mięsa, z aromatycznym, gęstym sosem stworzyły pyszną potrawę.  Spora ilość cebuli fajnie ...

Jak zrobić potrawkę z kurczaka?

Nie jest to trudne i bynajmniej nie zajmuje znowu tak dużo czasu. Z całą pewnością jest mniej absorbujące od przygotowania takiego samego dania z użyciem mięsa wieprzowego czy też wołowego. Na początek nasze mięso lekko podsmażamy na patelni, podpiekamy w piekarniku lub podgotowujemy. W osobnym garnku lub patelni przygotowujemy bazę do sosu – może to być śmietana, pomidory z puszki lub dowolnie inny produkt, zgodnie z wybranym przepisem. Gdy sos się podgotuje, dodajemy do niego mięso i całość dusimy razem przez około dziesięć, piętnaście minut. Pod koniec gotowania wystarczy, że potrawkę doprawimy. Jeśli chcemy, to do sosu dodajmy wcześniej wybrane warzywa – na tyle wcześnie, aby zdążyły zmięknąć bez ryzyka, że rozgotujemy mięso. Gotowe danie podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego!