
Łosoś w cieście francuskim
Istnieje mnóstwo sposobów na przygotowanie łososia. Możemy go piec w piekarniku, dodawać do sałatek lub zjeść po prostu na kanapce. Warto jednak szukać coraz to oryginalniejszych rozwiązań i delektować się pysznymi daniami. Jak zatem przygotować łososia w cieście francuskim?
Jak przygotować łososia?
Do tego dania niezbędny jest surowy łosoś – może być świeży lub mrożony. Ważne, aby jego mięso nie było przetworzone w procesie wędzenia lub gotowania. Kiedy posiadamy już odpowiednie kawałki ryby, pora aby je lekko podsmażyć na patelni. W wersji dietetycznej możemy rybę ugotować na parze z dodatkiem świeżych ziół. Tak przyrządzonego łososia wkładamy do blendera i dość dokładnie miksujemy. W trakcie tej czynności możemy dodać ulubione przyprawy i dodatki, takie jak cebulę, czosnek, sok z cytryny czy świeżą kolendrę. Warto próbować przygotowywaną masę i odpowiednio modyfikować jej smak, tak, aby wyszła idealna. Pod koniec dobrze jest ją nieco posolić i popieprzyć, uważając jednak na to, aby nie przesadzić.
Jak zrobić zapiekanego łososia?
Kiedy masa łososiowa jest już gotowa, pora na najważniejszy punkt programu – stworzenie pysznej zapiekanki z użyciem ciasta francuskiego. Nie jest to trudne, szczególnie, jeśli posiadamy gotowe ciasto. Na początek nasze ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cienkie placki. Jeden z nich smarujemy dowolną substancją – może to być kwaśna śmietana, śmietana z jajkiem, koncentrat pomidorowy lub dowolnie inny sos. Na to wykładamy wcześniej przygotowaną pastę łososiową tak, aby zostawić z każdej strony kilka centymetrów pustej przestrzeni przy brzegu. Następnie nakładamy drugi placek i boki sklejamy ze sobą, tworząc wielkiego pieroga. Całość zapiekamy w piekarniku. Oczywiście to jedna z opcji – można również stworzyć pyszną lazanię z łososia i ciasta francuskiego oraz mini koperty z nadzieniem łososiowym. Zarówno łosoś, jak i ciasto francuskie to rzeczy, z którymi można dowolnie eksperymentować.
A Ty na co się dziś zdecydujesz?