
Jak zrobić tortillę?
Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad? W takim razie sięgnij po tortillę – jest banalnie prosta do przygotowania, a jej smak zależy tak naprawdę od tego, co do niej włożymy. Pozostaje tylko pytanie – jak ją przyrządzić, aby wszystkim smakowała?
Tortilla – czyli co?
Tortillą nazywamy najczęściej rodzaj płaskiego placka z mąki kukurydzianej lub pszennej, charakterystycznego dla kuchni meksykańskiej. Można go wykorzystać do wielu potraw – burrito, wrapów czy też enchilady. Jednak to nie jedyna definicja tortilli – w kuchni hiszpańskiej pod tą nazwą skrywa się omlet z ziemniaków, mięsa i warzyw. Jeśli jednak wrócimy jeszcze na chwilę do Meksyku – również popularne nachosy są często nazywane tortilla chips, głównie z tego powodu, że są także robione z mąki kukurydzianej. Skupmy się na tej najpopularniejszej tortilli, czyli placku z farszem. Meksykańska tortilla jest wytwarzana poprzez zagnieceniu masy z mąki i wody, a następnie uformowania jej w okrągłe i bardzo cienkie placki. Na koniec smaży się je na specjalnych patelniach. Najlepiej jest je spożywać na ciepło – zimne są bardzo elastyczne i gumowate.
Czym faszerować tortillę?
Panuje tutaj całkowita dowolność. Jednak jeśli chcemy przygotować coś naprawdę pysznego, warto skorzystać z poniższych pomysłów na farsz:
-
Kurczak z warzywami – podsmażony filet z kurczaka, do tego świeże warzywa i sos czosnkowy. Trudno o prostszy w przygotowaniu farsz, który byłby równie pyszny! Tego rodzaju nadzienie świetnie się sprawdzi w przypadku przygotowania dania dla dzieci.
-
Mięso mielone z czerwoną fasolą lub kukurydzą – najbardziej klasyczny farsz, który stanowi podstawę takich meksykańskich dań jak burrito czy enchilada. Jest prosty w przygotowaniu, jednak dość kaloryczny – warto na to uważać!
-
Świeże warzywa z dressingiem – coś w sam raz dla wegetarian. Pyszny, chrupiący farsz, który dostarczy wielu cennych witamin i minerałów dla organizmu. Idealnym dressingiem będzie tutaj jogurt naturalny ze świeżymi ziołami.