
Pieczony łosoś
Fani ryb wprost za nim przepadają. Nie ma zbyt wielu ości a jego smak podbija serca nawet największych sceptyków. Aromatyczny i prosty do przyrządzenia. Mowa oczywiście o łososiu, który najlepiej smakuje w wersji pieczonej. Jak go przyrządzić?
Jak przygotować łososia do pieczenia?
Jak każda pieczona ryba, tak i łosoś musi być odpowiednio przygotowany do wsadzenia go do piekarnika. Oto kilka wskazówek, których warto się trzymać, aby ryba wyszła pysznie:
-
Mrożona ryba – zawsze przed pieczeniem musimy ją dobrze rozmrozić. Nie warto tego przyśpieszać poprzez wkładanie kawałków mięsa do ciepłej wody. Znacznie lepiej jest mrożonkę wyjąć wieczorem z zamrażalnika i przełożyć ją do pustej miski. Ryba się rozmrozi i nie będzie rozlazła.
-
Marynata – podstawą każdej marynaty do ryb jest oczywiście sok z cytryny. Warto namoczyć kawałki ryby w soku przez przynajmniej pół godziny przed pieczeniem.
-
Sól i inne przyprawy – nie należy z nimi przesadzać, szczególnie w przypadku ryb morskich. Warto kierować się zasadą – mniej znaczy więcej. Odrobina przypraw do smaku nigdy nie zaszkodzi.
Jak piec łososia?
Łosoś to ryba, która bardzo lubi pieczenie. Mamy dwie opcje jak to zrobić – zwyczajnie, w folii, dzięki czemu będzie bardzo soczysty i przejdzie aromatem ziół, albo na ruszcie, dzięki czemu będzie podobny do tego z rusztu. Można go oczywiście także piec w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, jednak wtedy nie wyjdzie aż tak dobry w smaku. Jeśli decydujemy się na łososia w folii, warto kawałek ryby zawinąć razem ze świeżymi ziołami. Estragon, rozmaryn i czosnek świetnie sprawdzą się jako przyprawy. Jeśli chcemy mieć łososia z rusztu, po prostu zamarynujmy jego mięso wcześniej w przyprawach i soku z cytryny. Rybę pieczemy w dość wysokiej temperaturze – około 200-220 st. C przez co najmniej 20 minut. Gotowego łososia podajemy w towarzystwie kaszy, pieczonych ziemniaków lub ryżu. Jeśli chodzi o sałatkę – dobrze się sprawdzą wszelkiego rodzaju surówki i miksy sałat. Gotowe!