
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Wędzony kurczak to dość popularna przekąska. Chętnie zabieramy ją ze sobą na pikniki, dłuższe wyjazdy czy po prostu wykorzystujemy jako element dań głównych lub kolacji. Znienawidzony przed jednych, uwielbiany przez drugich. Jak zrobić sałatkę z jego udziałem?
Jak przygotować kurczaka do sałatki?
Teoretycznie nie mamy tutaj zbyt wiele do roboty. W końcu po to sięgamy po wędzonego kurczaka, aby nie musieć się zbytnio namęczyć. Jednak warto pamiętać o tym, że kupowany w sklepie kurczak jest często bardzo tłusty. Jeśli jesteś na diecie lub po prostu nie lubisz nadmiaru tłuszczu w mięsie, możesz się go pozbyć na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest pozbawienie kurczaka skóry razem z tkanką tłuszczową i jego dokładne opłukanie. Jest to jednak metoda, która nie każdemu przypadnie do gustu. Drugą, znacznie skuteczniejszą jest zwyczajne podgotowanie kurczaka we wrzątku. Kilka minut w gorącej wodzie rozpuszcza nadmiar tłuszczu – tego pod skórką oraz ukrytego w mięsie. Całość nie tylko jest bardziej dietetyczna, ale przede wszystkim – delikatniejsza i smaczniejsza!
Z czym łączyć wędzonego kurczaka?
Ten dodatek do sałatek idealnie sprawdza się w połączeniu praktycznie z każdym warzywem. Możemy nim zastąpić tradycyjnego, grillowanego kurczaka i wykorzystać do sałatki cezar lub innych pyszności. Warto spróbować zestawienia wędzonego kurczaka z kukurydzą oraz kiszonym ogórkiem. Kapusta pekińska lub miks sałat to także świetne dodatki. Co wykorzystać jako zapełniacz? Z całą pewnością dobrze w tej roli się sprawdzi ryż – obojętnie od naszego ulubionego rodzaju, doda całości odpowiedniego smaku i konsystencji. Jeśli chodzi o sosy, to najlepiej smakują dość ciężkie dressingi. Sos czosnkowy, musztardowy czy po prostu majonezowy – z takimi kurczak wypada najlepiej. Generalnie jeśli chodzi o tego rodzaju sałatki, warto przyjąć, że są one dość treściwe i z powodzeniem zastąpią dowolny posiłek.