
Ciasto ze śliwkami – jakie owoce wybrać?
Śliwki – owoce, które najlepiej komponują się z różnego rodzaju plackami i tartami. Idealnie pasują do ciast drożdżowych, uzupełniając je swoim niebanalnym smakiem. Są one łatwo dostępne i praktycznie nie istnieje osoba, która by ich nie lubiła. Jaki jednak rodzaj owoców należy wybierać do ciast i deserów?
Jaka odmiana do ciasta?
Współcześnie uprawia się prawie 2 tysiące różnych odmian śliwek, przy czym faktycznie korzysta się z blisko stu rodzajów. Bez względu na liczbę, każdy z nas, piekąc ciasto, staje przed wyborem jaki owoc wybrać. Oto kilka najczęściej spotykanych odmian, które mogą być z powodzeniem wykorzystane do wypieków:
-
Śliwka węgierka – najczęściej spotykana odmiana śliwy i najbardziej przez nas lubiana. Charakteryzuje się fioletową skórką i żółto-zielonym miąższem. Dojrzała jest bardzo słodka, przez co stała się ulubienicą dzieci. Świetnie smakuje na surowo oraz w rozmaitych wypiekach, w tym w drożdżówkach.
-
Mirabelka – drobna odmiana o żółto-pomarańczowej skórce. Owoce mają charakterystyczny, lekko cierpki smak i są bardzo smaczne. Najczęściej wykorzystuje się je do nalewek i dżemów, ale sprawdzą się także w szybkich ciastach ucieranych.
-
Renkloda – ostatni typ popularnych odmian, które stosujemy do przetworów i deserów. Renkloda wyróżnia się delikatnym smakiem i żółto-zieloną skórką. Najlepiej sprawdza się do robienia dżemów, ale można ją wykorzystać do ciast z dodatkiem alkoholu.
Jak wybierać owoce?
Niezależnie od tego, jaki rodzaj owoców wybierzemy, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Przede wszystkim do ciasta przeznaczamy tylko owoce zdrowe, jędrne i dojrzałe. Wszelkie skazy, w postaci czarnych plamek, dziurek czy pleśniawek mogą sprawić, że popsujemy sobie smak wypieku. Po umyciu i wydrylowaniu owoców, należy starannie sprawdzić czy nie są one robaczywe. Niestety śliwki są ulubieńcami wszelkiego rodzaju szkodników, dlatego warto jest sprawdzić dokładnie każdy owoc. Jeśli wszystko gra – pora na pieczenie!