Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Jesteś fanem pierogów? W takim razie doskonale wiesz, że jedną z popularniejszych wersji tego dania są te z farszem mięsnym. Jak jednak przygotować dobry farsz? Z czego korzystać i czym doprawiać? Sprawdź poniżej!

  • Z bloga: Heavenly Kitchen

    Dla wielbicieli tradycyjnych dań… Składniki na około 30 pierogów: 1/2 kg mąki pszennej (najlepiej przesianej) 1 szklanka gorącej wody 1 łyżeczka soli 400g mięsa mielonego 1 jajko 1 mała ...

Wybór mięsa na farsz

Dobre mięso to podstawa pysznego farszu. Zbyt tłuste lub zbyt mocno zmielone sprawia, że nasze pierogi nie wyjdą tak smaczne, jakbyśmy sobie życzyli. Jakie mięso wybrać i na co zwrócić uwagę? Oto kilka sprawdzonych porad:

  • Nie kupuj gotowego mięsa mielonego garmażeryjnego – w jego składzie może znajdować się dużo tłuszczu i wszelkiego rodzaju odpadów rzeźniczych. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje mięso mielone faktycznie zawiera w sobie mięso, poproś o zmielenie konkretnej porcji.

  • Wybieraj mięso ze średnią ilością tłuszczu – tłuszcz to nośnik smaku, dlatego nie warto wybierać całkowicie chudego mięsa, szczególnie, jeśli chcemy zrobić farsz wołowy lub wieprzowy. Nadmiar również nie jest wskazany – wówczas nasze nadzienie może się rozlatywać.

  • Mieszaj mięso – lubisz kurczaka i indyka? Zrób nadzienie drobiowe. Wołowina i wieprzowina? Żaden problem. Dzięki temu uzyskasz o wiele ciekawsze zestawienia smakowe.

Jak przygotować mięso?

Mamy już wybraną porcję mięsa? W takim razie pora na jego przygotowanie – w przypadku mięsa mielonego, warto je lekko podsmażyć na patelni z dodatkiem przypraw. Jeśli lubimy, możemy dodać odrobinę cebuli i czosnku – całość wyjdzie bardzo aromatyczna. W sytuacji, kiedy chcemy zrobić farsz drobiowy, dobrze jest po prostu podgotować kurczaka lub indyka a następnie zmielić przy pomocy maszynki lub blendera. Nie bójmy się łączyć mięsa z warzywami i przyprawami – w końcu to one nadadzą smak naszym pierogom. Kurczaka warto wymieszać ze szpinakiem lub pomidorami, natomiast wieprzowinę i wołowinę – z cebulą lub porem. Z przypraw podstawą jest oczywiście pieprz, ale dobrze jest sięgnąć po zioła oraz egzotyczne mieszanki, takie jak curry czy przyprawa do gyrosa.