Targ Smaku

Informujemy, że z dniem 21.03.2018 ustateczniamy serwis targsmaku.pl.
Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Jeżeli chcesz usunąć swój przepis z targsmaku.pl, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta kontakt@targsmaku.pl
Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami

Wiśnie – owoce, które nie każdy lubi, lecz każdy zna. Używamy je najczęściej do konfitur, chociaż czasem lubimy je dodać do bardziej wykwintnych ciast. Cierpkie, o charakterystycznym smaku, muszą być odpowiednio przygotowane, aby faktycznie smakowały. Jak zrobić ciasto z tymi owocami?

  • Z bloga: Mgotuje

    Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio na moim blogu królują przepisy na ciasta z wiśniami. A to dlatego, że bardzo lubię wiśnie i trzeba się nimi cieszyć póki trwa na nie sezon.... ...

Jakie wiśnie do ciasta?

W przypadku tych owoców mamy naprawdę szerokie pole do popisu. Oprócz oczywiście świeżych wiśni mamy bowiem do czynienia z wieloma formami ich przetworzenia, dzięki którym można uzyskać różne efekty końcowe. Co mamy do wyboru?

  • Świeże owoce – warto je wykorzystać w sezonie letnim, kiedy jest ich pod dostatkiem. Mają najwięcej witamin, ale też są dość kwaśne. Jeśli nie przepadamy za takim naturalnym smakiem, warto je przed upieczeniem zasypać w cukrze.

  • Wiśnie kandyzowane – czyli wiśnie smażone w cukrze. Idealnie nadają się do ciast, których baza nie jest zbyt słodka. Można posłużyć się gotowymi ze sklepu lub zrobić je samodzielnie.

  • Wiśnie z kompotu/zalewy – najczęściej spotykane w sklepach. Są bardzo dobre, lecz nie zawierają aż takiej ilości wartości odżywczych. Z całą pewnością są słodsze od świeżych i kwaśniejsze od kandyzowanych.

  • Z bloga: Ósmy kolor tęczy - Blog kulinarny

    Czas ucieka dzień po dniu jak oszalały. W tym roku jeszcze szybciej niż w poprzednim. Truskawki to znów towar mocno deficytowy, czereśnie za chwilę też znikną zupełnie. Ani się obejrzymy, a...

Rodzaje ciast z wiśniami

Wybór odpowiednich owoców zależy w dużej mierze od tego, co właściwie chcemy upiec. Ciasta z wiśniami dzielą się na te, w których występuje sporo owoców i są one bazą, oraz na te, w których są jedynie dodatkiem. Przykładem ciasta tego drugiego rodzaju są słynne fale Dunaju, których nie można sobie wyobrazić bez wiśni, jednak nie stanowią one podstawy tego wypieku. Oczywiście wśród ciast możemy znaleźć wszelkiego rodzaju placki, biszkopty czy też ciasta kruche. Wiśnie wspaniale sprawdzają się jako element kremów do tortów, rolad czy babeczek. Warto z tego korzystać, jak również z faktu, iż dobrze komponują się z galaretkami, co można wykorzystać przy sernikach na zimno czy innych ciastach bez pieczenia. Dobrze jest te owoce stosować nie tylko bezpośrednio w cieście, lecz także do dekoracji – w końcu wisienka na torcie zawsze wygląda pięknie!