Targ Smaku

Stek z rostbefu

Stek z rostbefu

Kojarzą nam się głównie z kuchnią amerykańską, choć tak naprawdę są popularne na całym świecie. Najczęściej przygotowywany jest z mięsa wołowego, choć można spotkać również steki z dzika czy też różnych gatunków ryb. Jak przygotować idealny stek z rostbefu? Sprawdź!

Jak zrobić idealnego steka?

Przygotowanie zaczynamy od wyboru odpowiedniego kawałka mięsa – rostbef powinien być lekko marmurkowy z przerostami tłuszczowymi a mięso powinno mieć kolor jaśniejszy od wiśni. Dodatkowo ważne jest, aby mięso było zwarte, lecz miękkie. Ważne, aby przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki na tyle wcześniej, aby zdążyło się ogrzać do temperatury pokojowej. Następnie je dokładnie osuszamy i lekko ostukujemy pięścią. Rostbefy smarujemy masłem klarowanym lub dobrą oliwą i w międzyczasie nagrzewamy porządnie patelnię (zwykłą lub grillową). Musi być bardzo gorąca. Gdy będzie gotowa, wrzucamy na nią kawałki mięsa. Smażymy z obu stron przewracając rostbefy przy pomocy szczypiec lub łopatki (nigdy widelca!). Ważne jest, aby stek przewrócić tylko jeden raz i smażyć tyle samo czasu z każdej strony. Usmażone mięso wykładamy na talerz, by „odpoczęło”. Dopiero po paru minutach solimy je, pieprzymy i ewentualnie dekorujemy kawałkiem masła. Smacznego!

  • Z bloga: www.przepisyJoli.com

      STEK Z ROSTBEFU GRILLOWANY – steki na stałe zagościły na naszym rodzinnym stole. Wspólne przygotowanie posiłków przy grillu powoduje, że powstaje nie tylko coś pysznego, ale i magicznego....

Bleu, rare, medium czy well done?

Smażenie steków to sztuka precyzji, dzięki której możemy uzyskać odpowiedni stopień wysmażenia mięsa. Wyróżnia się cztery:

  • Bleu czyli taki, w którym środek mięsa jest praktycznie surowy. Aby uzyskać taki efekt, stek smażymy maksymalnie minutę z każdej strony.

  • Rare – czyli stek krwisty, charakteryzujący się tym, iż jest bardziej ścięty i bardzo soczysty. Uzyskujemy go w momencie, kiedy smażymy mięso po 1,5 minuty z każdej strony.

  • Medium – czyli stek średnio wysmażony. Poznamy go po tym, iż nadal jest bardzo soczysty, lecz po przekrojeniu nie znajdziemy surowych fragmentów. Taki stopień osiąga się przy smażeniu przez około 2,5 minuty z każdej strony.

  • Well done – czyli dobrze wysmażony. Posiada znacznie mniej soków, z wierzchu wydaje się być twardy, lecz środek wychodzi kruchy. Well done uzyskamy smażąc mięso około 3-3,5 minuty z każdej strony. 

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×