Targ Smaku

Shoarma, czyli bliskowschodni specjał

Shoarma, czyli bliskowschodni specjał

Kebab, gyros, szawarma – rzadko kto orientuje się, że są to nazwy tej samej potrawy, czyli drobno posiekanego mięsa pieczonego na pionowym grillu. Można je podawać w rozmaitej formie – z frytkami, w cieście czy też bułce. Warto również ten aromatyczny specjał przygotować w domu – jest to prostsze niż się wydaje!

  • Z bloga: BE-TASTY

      Szybkie danie rodem ze "Sphinxa". Lekkie, tanie, łatwe... Czyli jak zawsze:) Zaserwowałam z makaronem tagliatelle, ale może być z frytkami albo z ryżem. Quick dish straight from the ...

Przyprawa do shoarmy

To co najważniejsze w tym daniu to odpowiednia przyprawa. Na rynku istnieją gotowe mieszanki, które dają mocniejszy lub słabszy efekt. Jednak jeśli chcemy uzyskać naprawdę oryginalną shoarmę, warto jest pokusić się o zrobienie własnej mieszanki. Szczególnie, że odpowiednio przechowywana potrafi zachować swój aromat przez długi czas. Jak ją zrobić? Potrzebujemy dość sporej ilości składników: imbiru, kardamonu, kurkumy, ziela angielskiego, pieprzu cayenne, czosnku granulowanego, kolendry (nasion), cynamonu, kuminu, czarnego pieprzu, suszonej pietruszki, gałkę muszkatołową oraz soli i słodkiej papryki. Proporcje są kwestią indywidualną – można dodać każdy element w tej samej ilości lub też zrobić wersję łagodniejszą czy też ostrzejszą. Warto wypróbować kilku wariantów, aby w końcu trafić na idealny.

  • Z bloga: The Sweet Damsel

    Składniki:0,5 kg piersi z kurczaka luz indyka1 łyżeczka papryki słodkiej1/2 łyżeczki papryki ostrej2 łyżeczki mieszanki przyprawy Tureckiej Biolevita*oliwa lub olej*Warzywa i przyprawy ...

Jak zrobić shoarmę?

Kiedy przyprawę mamy już gotową, czas na zrobienie dania. Shoarma może być przygotowywana praktycznie z każdego rodzaju mięsa, najczęściej spotykamy jednak wieprzowe i drobiowe. Niezależnie od tego, przede wszystkim mięso musimy pokroić – najlepiej w cienkie paski. Następnie skrapiamy je olejem lub oliwą i posypujemy dość obficie przyprawą. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (najlepsze efekty są po marynowaniu mięsa przez całą noc). Po tym czasie shoarmę smażymy na patelni do momentu, aż mięso zmięknie oraz się lekko przyrumieni. W warunkach domowych możemy danie podać z frytkami, surówką i sosem czosnkowym. Ciekawą opcją jest również sięgnięcie po pszenne tortille lub pity, dodanie kilku świeżych warzyw i polanie całości sosem. Smacznego!

Prowadzisz bloga kulinarnego? Dodaj go do Targu Smaku i inspiruj innych swoimi przepisami!

×